Reactie: Een leuk artikel, ik mis echter een belangrijk punt en dat is de natuurlijke uitstraling qua look en feel. Al heb je een echte nerd met vorengenoemde kwaliteiten dan nog zal die zijn best moeten doen om charismatig over te komen. Kortom, ik denk een mix van de genoemde punten met een absolute persoonlijke uitstraling. Voor mijn bedrijf www.chatkantoor.nl probeer ik in ieder geval natuurlijk over te komen want dat is inderdaad het allerbelangrijkste van leiderschap. What you see is what you get. Je mensen maken of kraken je bedrijf.....
Reactie: Heb met belangstelling de reacties gelezen, het onderwerp is toch jaren oud en wordt alleen maar erger.
Ik ben het met Ad Beer eens, dat we echt ge-peopled worden door de overheid, die keer op keer laat zien totaal niet te weten wat regeren is. Helaas roepen veel werkgevers daarin mee, ook niet wetende wat de consequenties zijn van dit gedrag.
Jaren geleden hadden we al kunnen zien aankomen, dat het autogebruik toeneemt.
De bevolking neemt toe en dan kan je op je vingers van één hand natellen wat er dan moet gebeuren om deze mensen op hun werkplek te krijgen.
Ja Ad het linkse gedoe heeft een grote invloed op het denken van een groot deel van het volk, erger nog ook rechters doen daarin mee.
Openbaar vervoer, daar ga ik heel graag in mee, mits het betaalbaar is en mits er openbaar vervoer aanwezig is. Je verhaal van de reistijd naar Sittard is daar een goed voorbeeld van, maar het kan erger ik woon in Zeeuws-Vlaanderen en de enigste spoorlijn die er loopt is voor goederenvervoer. Dank zij de privatisering van het busvervoer rijden er nu nog minder bussen en de rest wordt door “vrijwilligers” in personenbusjes vervoerd, dus enige kennis die een buschauffeur bij de wet moet hebben, geldt niet voor hen.
Denk u eens in dat we op 2 januari 5% meer mensen de auto laten staan en als reizigers voor het openbaar vervoer zich aanmelden, dan is de ramp niet te overzien.
Maar Groen Links, PVDA en SP blijven geloven in sprookjes en maken daarmee onze economie stuk. In een derde wereld land heeft men geen files, denken ze daar, dus maak ons land weer arm en het probleem is opgelost.
Regeren is vooruit zien, een onderneming leiden is vooruit zien, daarom zitten mensen die dat kunnen in het bedrijfsleven en de anderen die helemaal niets kunnen, gaan in de politiek en maken zich druk over salarissen die hoger zijn dan hun salaris.
Ik zag op de tv vandaag dat de Lijn in België het openbare busvervoer met 20 % meer passagiers hebben gereden.
Maar daar hebben ze over nagedacht, de prijs van een rit is betaalbaar, het aanbod van bussen is maximaal en men wacht met het bestellen van nieuw materiaal niet tot het moment dat alles overvol is en mensen moet laten achterblijven bij de halte.
In sommige steden is het openbaar vervoer gratis en daar is 50% minder gebruik van de auto door ontstaan in het stadscentrum, in andere steden hield men de actie, verkoop je auto en je krijgt een gratis jaarabonnement.
Ja in België lopen ze achter wordt in Nederland gezegd, maar wie er nu echt achter loopt, zit denk ik toch in Den Haag.
Ook in 2008 staan we met zijn allen stil op de wegen, dus neem wat te lezen mee en zet een gezellig stukje muziek op, altijd nog beter dan te wachten op koude tochtige perrons en bushaltes op het vervoer wat zelden op tijd rijdt.
Reactie: Charisma,een begrip waar je lang en breed over kunt ouwehoeren om maar in gewoon nederlands te schrijven.Voor de een was Hans van Mierlo een charismatisch leider van D66,voor de ander een iets te veel drinkende oud-journalist die tegen beter weten in de democratie probeerde te vernieuwen.Zo ook Gandhi,voor de een een charismatische leider,voor de ander een vies mannetje in lendendoeken gekleed die zijn grootheidsideeen aan de man trachtte te brengen.En dan hebben we het nog niet gehad over Johan Cruijff,een man die doordat hij erg goed kon voetballen wereldfaam vergaarde en de voetbalminnende mensheid aan zijn kicksen kreeg.Hij is een specialist die wel wat weet van het spelletje en op basis daarvan veel charisma had.Toch wens ik ook dat zeer te relativeren,ook hij zou met Heracles met het huidige budget geen kampioen worden en dan is ook zijn charisma zeer vergankelijk.Bovendien zie je nu ook al steeds meer mensen zich afwenden van deze onnavolgbare kletsmajoor,dus charisma is een relatief begrip en vluchtig als ether.
Reactie: Het is waarschijnlijk niet wetenschappelijk verantwoord... en zeker niet politiek correct ..... maar de reacties op dit stukje waarin het privegebruik ook als een probleem wordt gezien zijn van mannen. de enige die er geen probleem in ziet is een vrouw. Dat klopt met de cijfers uit het onderzoek, Het zijn vooral veel vrouwen die -teveel- prive internetten.
Natuurlijk komt creativiteit dikwijls voort uit vrijheid. Toch maakt tijdsdruk ook vaak het beste in medewerkers zichtbaar, of, beter nog, maakt de beste medewerkers zichtbaar. Het maakt dat mensen vanauit de sweep spot van het bedrijf denken en werken en de weg van de minste weestand kiezen. Het zorgt voor persoonlijke groei. Tijdsdruk scheidt belangrijk van onbelangrijk. Het maakt dat mensen bezig zijn met de zaken die écht moeten lukken. Precies dát versta ik onder vakmanschap, zeker bij managers.
Reactie: Charisma heb je, het is aangeboren, je kunt het niet leren. Althans, dat is mijn mening. Charismatische mensen hebben iets dat anderen aantrekt. Ik herinner me een meeting van Brabantse Ondernemers, Pim Fortuyn zou komen spreken. Bij de aanvang dus iedereen aan de bar en druk aan het netwerken (zo noemen we dat in Brabant, maar het is gewoon ouwehoeren en bier zuipen). Opeens wordt het stil en kijkt iedereen naar de ingang, net op dat moment komt Fortuyn binnen. Onaangekondigd. Ook al zagen we hem niet, iedereen voelde dat hij er aan kwam.
Je kunt het niet trainen, dan val je vroeger of later door de mand (zie Wouter Bos), je hebt het gewoon.
Reactie: Je kunt je er aan ergeren, maar voor de spam hebben we een spamfilter, phishing daar trappen we niet in. Wat mij het meeste zorgen baarde is het gebrek aan ethiek dat recruiters aan de dag legden door zonder enig gevoel van schaamte sociale netwerken af te zoeken naar kandidaten. Ook het googlen van medewerkers door managers is een van de kwalijke zaken dit jaar. Het gevolg is duidelijk, mensen gaan beter opletten met wat ze plaatsen op het internet.
Het is maar de vraag wat er gebeurt als de arbeidsmarkt minder onder druk komt te staan als volgend jaar de economie instort door de diverse overheidsmaatregelen.
Reactie: Met meditatie bedoel ik hier de beoefening van een techniek. De meeste technieken gaan in tegen heel natuurlijke en autonome processen.
Hoe meer je innerlijke stilte wilt ervaren, hoe bewuster je je word van het tegenovergestelde. Ik zeg dat actieve meditatie een gewelddadige en energievretende activiteit is. Mensen zijn na een meditatiesessie eerder uitgeput dan fit en wakker. Het vermindert iemands mentale en fysieke uithoudingsvermogen en vernauwt het denken. Nomaals, ik ben niet tegen ontspanning, stilte en relaxatie. Ik waarschuw tegen overmatige gefocuste activiteiten, met name gerichte meditatie.
De huidige boeddhistische beoefening bestaat voor 60% uit meditatieve activiteiten en 40% intellectueel begrip. Beide zijn nu net de instrumenten die beslist niet zullen leiden naar een 'bevrijdend inzicht' of Nibbana.
Reactie: Beste heer? Kemna,bedankt voor de tip, nee voor mij geen Yvonne Kronenberg....dan heb je toch echt mijn laatse regel gemist.... samenwerking,dat wel.Gelijkheid, waarbij man en vrouw op gelijk niveau hetzelfde verdienen, acceptatie van beide zijde aanwezig is, het voor elkaar open staan zonder concurrentie, vooral géén strijd.
Hoe zou gelijkheid er dan uit moeten zien, zonder elkaars aanvullingen te (h)erkennen?
Reactie: @N. Maasdam
Ik vraag me af of de depressieve mensen gingen mediteren omdat ze hoopten dat het ze beter maakte, of dat ze zoals u lijkt te insinueren depressief werden van het mediteren.
Meditatie zoals ik het letterlijk begrijp in het boeddhisme is bedoelt om tot een soort rustpunt te komen waarbij men niet meer geraakt wordt door de dingen in de wereld. En dat gebeurt door het loslaten van alle gedachten. En zo bereik je nirvana, enzovoorts.
Persoonlijk vind ik dit een zeer interessante gedachte, al denk ik dat ik hem niet helemaal begrijp - het zit niet in mijn cultuur en ik ben mij er pas recent op gaan oriënteren.
Uw interpretatie of ervaring is blijkbaar anders en ik reageert op de nutteloosheid van de meditatie. Ik vraag mij af of deze echt zo nutteloos is. Zoals u zelf aangeeft is er veel te zeggen voor een rustpunt inbouwen in zware werkdagen, dat helpt tegen stress.
Ik herken in bovenstaand artikel dan ook niet een boeddhistische manier van mediteren. Mediteren lijkt me voor ieder persoonlijk anders. En ik verwacht ook niet dat werknemers na bovenstaande training, of op bovenstaand kussentje zich voor zullen nemen nirvana te bereiken in die paar losse minuten. Ik denk dat het minuten zijn om gewoon even stil te zitten, na te denken over iets belangrijks van de afgelopen vergadering, of juist even alle gedachten op een rijtje of aan de kant te zetten, te relativeren. En dan weer door te gaan met de werkdag.
Reactie: Ik heb me hier recent over laten inlichten en er zijn twee dingen aan de gang:
1) de aarde verwarmt uit zichzelf, dit heeft niet per se direct te maken met co2 uitstoot, dit is gewoon een natuurlijke tendens.
2) de aarde verwarmt door co2 uitstoot. Er is een verband aangewezen tussen de co2 in de lucht en de temperatuur van de aarde.
Dit lijkt met elkaar in conflict, maar wat er eigenlijk staat is dat de aarde aan het verwarmen is en dat een deel van de oorzaak is dat er meer co2 in de lucht is.
Een van de problemen is dat de oceanen een deel (40%) van de co2 uitstoot opnemen. Maar zodra de aarde te ver opwarmt kunnen de oceanen niet zoveel co2 meer opnemen en zullen ze het op termijn gaan loslaten en daardoor enorm bijdragen aan de co2 uitstoot.
Of de mens in dit gigantische natuurspel een rol kan spelen is inderdaad de vraag. Maar het is net als met stemmen. Als je jouw stukje werk doet, dan kan het er alleen maar beter op worden.
Reactie: Een goede aanzet van Jos Arets met dit artikel, waarin hij een beschrijving geeft van een situatie, waarop trainingen worden ingekocht of juist niet.
Ik mis eigenlijk een belangrijk punt in dit artikel, waarom wil je mensen laten trainen en waarin wil je hun laten trainen.
De beschrijving van Gerard geeft mijn opmerking aan, iemand vindt dat er getraind moet worden op klantvriendelijkheid, maar waarop is dit gebaseerd?
Heeft het bedrijf alle competenties die nodig zijn voor het werk geïnventariseerd, deze gekoppeld aan de functies en daarna de juiste man met die competenties gekoppeld?
Waarom wil je iets veranderen in je bedrijf, is dat voor kort termijn of voor lang termijn?
Heb je als bedrijf wel een visie en deel je die met de werknemers in het bedrijf?
Is deze visie tot stand gekomen met de medewerkers van het bedrijf?
Zomaar een paar vragen die in mij opkomen dank zij dit artikel.
Zolang we maar door blijven gaan met onze “jaarlijkse beoordelingsgesprekken” met het één op één systeem, waarbij er altijd een je baas blijkt te zijn en op afdelingen er altijd voorkeur van de baas voor bepaalde personen is, zal je weinig veranderen in de situatie.
Wanneer je overgaat tot een 360 graden beoordeling en zorgt draagt dat daarin ook alle competenties van de werknemer en de benodigde competenties voor zijn functie helder zijn, dan kan je wat gaan doen.
Bij een systeem waarin de werknemer zelf thuis kan aanloggen en b.v. zichzelf beoordeelt en aan zijn chef, een collega (of meerdere), andere afdelingen of zelfs klanten, dan komt er een 360 graden uitkomst.
Voordeel voor het bedrijf, er is direct zichtbaar waar de werknemer goed in is en ook direct zichtbaar, waarin een training of coaching van nut kan zijn, voor zowel de werknemer, maar zeker ook voor het bedrijf.
Ook bij het vrijkomen van een functie kan de manager met één druk op de knop zien wie er in het bedrijf deze functie direct kan invullen.
Dan pas ben je echt in staat om te inventariseren wat de echte behoefte is en kan je de markt opgaan om deze training in te kopen.
Dan reken je de trainer af op zijn echte competenties i.p.v. je eigen fouten te verdoezelen door de schuld aan een derde te geven.
Opleiden van mensen mag geld kosten, maar moeten op langer termijn het geld dubbel en dwars opleveren.
Reactie: Beste Aart Pijl, je bent niet de enige die dit constateert.
Je geeft in je artikel aan dat medewerkerstevredenheidsonderzoeken niet het heilige middel is.
Net zomin als de gesprekken van de manager met zijn “onderschikten”.
Nu kom ik managers tegen die het in hun bloed hebben zitten, om echt mensen te kunnen begeleiden en het beste uit hen te ontwikkelen.
De laatste groep heft geen onderzoek nodig, maar heeft elke dat contact met zijn mensen en hij staat open voor kritiek en meedenken.
Elke onderzoek is te manipuleren en soms wordt dit heel bewust gedaan om het gewenste resultaat te halen, dit vooral gericht op de aandeelhouders en klanten.
Dus wanneer je iets wil onderzoeken, moet je heel goed weten wat je wilt onderzoeken.
Verder is de begeleiding aan de deelnemers van groot belang en de toegankelijkheid van de enquête. Ook is één keer een enquête uitvoeren grote onzin, want pas naar een paar enquêtes krijg je een beter overzicht en zie je of je zaken positief kan vernaderen.
Nog veel liever ga ik naar de problematiek van de jaarlijkse beoordelingen en functioneringsgesprekken, deze vaak als éénrichtingverkeer gevoelde verplichtingen, juist deze zaken zijn vaak demotiverend en kunnen managers grote schade aanbrengen voor langer termijn.
Want de manager mag toch aannemen dat de leidinggevende de juiste informatie vertrekken.
Helaas is niet iedere werknemer assertief en durft zijn mening te geven, je zal maar onder een sociaal onvaardige leidinggevende moeten werken.
Neem dan gewoon een 360 graden monitormeting, waarin iedere werknemer b.v. thuis anderen kan uitnodigen om in het systeem hem/haar te beoordelen.
Ook de kans om je meerdere te kunnen beoordelen is heel goed voor het totaal beeld van de organisatie.
Maar dat durven veel managers niet aan, laat staan de onder hun werkende leidinggevenden, die verzetten zich hevig tegen methodes.
Daar laten bedrijven dus grote kansen liggen, want je krijgt een totaal beeld van de kwaliteiten van de mensen in het bedrijf, met één druk op de knop heb je alle competenties in beeld en weet je ook welke trainingen er nodig zijn om een nummer één bedrijf te kunnen worden.
Er zijn gelukkig managers die graag met deze mogelijkheid werken en juist deze managers werden nog voor de invoering van het systeem door hun medewerkers herkent als echte managers!