zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Kabinet zet fiscale aanpak topinkomens door

Ad Beer   |    |  27 december 2007
Reactie: @Rob,

Je kijkt door een kokertje vrees ik.
Top managers zijn net voetballers en waarom denk je dat onze beste voetballers in het buitenland spelen?
Er is al heel wat management en ondernemerstalent ons land uit gevlucht om elders te gaan werken. En dan heb ik het nog niet eens over de fiscale vluchtelingen die in België of Duitsland zijn gaan wonen.
Door het beleid van dit kabinet hebben al tientalle buitenlandse investeerders afgezien van een vestiging in Nederland, en dat kost vele duizenden arbeidsplaatsen. Onze multinationals komen in buitenlandse handen omdat onze managers te zwak zijn. Maar het zijn vaak wel Nederlanders die in het buitenland werken, waar geen belachelijke salon socialisten rondlopen, die deze overnames leiden.
Laat dus al dat links hersenloos gespuis de mond maar houden, ze maken meer kapot dan ze denken. Straks kunnen ze naar de soos kruipen voor een uitkering omdat er in ons land niet meer geinvesteerd wordt.
Ik heb zelf enkele jaren voor een multinational gewerkt in het buitenland en weet echt wel waar ik het over heb.
 

Ranking speelt belangrijke rol bij keuze MBA

A.G. Hoen   |    |  27 december 2007
Reactie: Het is duidelijk dat ook RSM de ranking belangrijk vind. Maar helaas is niet RSM maar TiasNimbas met haar Amerikaanse en Centraal Europese partners de hoogst geplaatste 'Nederlandse' business school met plaats 11 op de FT-ranking voor executive MBA's, waar dit artikel toch voornamelijk naar verwijst. Het programma [IMM] scoort al enkele jaren een top-3 positie vwb 'meest internationale ervaring'.
 

Kerst doet manager meer kwaad dan goed

guus goris   |    |  27 december 2007
Reactie: Ik ben erg nenieuwd hoe dit onderzoek in elkaar heeft gestoken. Vanuit de kwantummechanica is al meer dan 100 jaar bekend dat de manier waarop je ergens naar wil kijken de resultaten zich ontvouwen. Het heeft er alle schijn van dat tijddruk en werkstress hier wordt gebruikt als excuus voor het wegvluchten van het gevoel dat er werkelijk is en dat daar een mentaal verhaal opgeplakt wordt in de vorm van een sociaal wenselijk antwoord....

Guus Goris
 

Leer van uw successen

A.J. van der Horst   |    |  27 december 2007
Reactie: Onzin. Je leert niet van je succes. Je leert reduceren tussen alle verschillende opties als je iets nieuws probeert; je begint bij optie a en als die niet werkt probeer je optie b. Als dat niet werkt ga je naar optie c, enzovoort. Totdat het wel lukt en die optie blijf je dan gebruiken. De beloning zorgt voor stimulus en doorzettingsvermogen. Zonder beloning geef je op en richt je je vizier op andere zaken. Wat wij geneigd zijn te vergeten is het succes te analyseren. Dat je precies weet wat je gedaan hebt om de huidige status van succes te bereiken zodat je het kunt reproduceren. Dat onderscheid succesvolle mensen ook van minder succesvolle mensen: het vermogen tot reproduceerbaarheid van het succes.
 

Kabinet zet fiscale aanpak topinkomens door

rob zandstra   |    |  27 december 2007
Reactie: Dat dreigen met ''dan lopen ze weg naar het buitenland'' moet eens afgelopen zijn. Diegenen die de boel verzieken en hun zakken vullen kan je beter missen dan rijk zijn. Dus ga en laat heel de wereld zien hoe goed je wel niet bent.
Wedden dat er maar weinig gaan met hun grote mond en zij die gaan gauw op hun knieen terug kruipen. Belasten die hap met minimaal 200%
 

Wat te doen met een medewerker die zich snel aangevallen voelt?

A.C. Steffers   |    |  27 december 2007
Reactie: Goed advies.
Echter kleine kanttekening:
Iemand maakt promotie op basis van kwaliteiten, vaardigheden, competenties etc. en moet voldoen aan een profiel.
Vreemd dat er een promotie voor nodig was om dit onverwerkte verleden zichtbaar te maken.
Heeft P&O niet goed opgelet? Speelt er nog iets anders?
Anneke Steffers
 

Kerst doet manager meer kwaad dan goed

Welmer ten Seldam   |    |  27 december 2007
Reactie: Wat een onzin... Mensen voor wie dit geldt zijn geen goede managers.

Danwel, als dit geldt voor je, dan weet je dit volgens mij. Conclusie voor jezelf is dan vrij eenvoudig: Geen vrij nemen maar gewoon gaan werken....
 

Wat te doen met een medewerker die zich snel aangevallen voelt?

Jeannette Lamme   |    |  27 december 2007
Reactie: Systemisch gezien is het interessant dat er, zoals geschreven wordt, talrijke gesprekken gevoerd zijn met haar, die tot niets hebben geleid. Daar uit zou geconcludeerd kunnen worden dat zij, de ''gepeste collega'' kennelijk niet anders kan of wil.
Een organisatieopstelling zou nog wel eens een heel ander beeld kunnen geven. Eén sessie levert vaak meer inzicht in probleem en oplossingsrichting dan vele functioneringsgesprekken. Bij dat laatste wordt er trouwens van uit gegaan dat het per definitie het probleem van die collega is.De vraag rijst hier wie er nu eigenlijk echt een probleem heeft met deze gang van zaken; de gepeste collega of ''de anderen''?
 

Vier drivers voor strategische merkheroriëntatie

D. A.G. Moors   |    |  27 december 2007
Reactie: Wordt er ook nog in het Nederlands gecommuniceerd bij Managersonline.nl?
 

Kerst doet manager meer kwaad dan goed

Ad de Beer   |    |  27 december 2007
Reactie: Herkenbaar ja. Even de notebook aan om even een paar dingen af te maken, meteen een betekenisvolle blik van je wederhelft, die overigens even daarna de planning voor maandag vast even maakt.
Stress werkt verslavend, al noem ik het geen stress, het is gewoon werkdruk en met een goede planning kom je een heel end.
Stress heb ik bemerkt bij de huisvrouwen die net voor de kerst nog even de boodschappen moeten doen en dan volkomen ongeorganiseerd door de supermarkt sjouwen en meer dan een uur nodig hebben om de boodschappen te doen die je echt in pakweg een kwartier ook kunt doen.
Dat is een van de voordelen van een druk bestaan, je organiseert de boel beter, waardoor je altijd tijd over hebt.
Want als je haast wanneer je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt
 

Wat te doen met een medewerker die zich snel aangevallen voelt?

a. prinssen   |    |  26 december 2007
Reactie: Deze persoon is heel gevoelig, óvergevoelig. Daardoor schiet ze in een verdedigingsmechanisme wat haar (en met haar de groep waarin ze verkeert) eerder schade toebrengt dan beschermt. Treurig en lastig.
Wees behoedzaam, deze persoon heeft overduidelijk al veel meegemaakt. Haar aanvallen op haar gedrag zal niet helpen, integendeel. Zij zal ''verantwoordelijk gesteld voelen'' ook al gauw voelen als een terechtwijzing of aanval.
Beter is hier de ''ik wil je helpen'' taktiek toe te passen.
Zeg dat je haar begrijpt, dat je ziet dat ze het heel moeilijk heeft, en dat je haar wilt helpen dit te overwinnen. Vráag eerst eens of ze al eens hulp gezocht heeft voor dit probleem. Noem voorbeelden van vergelijkbare problemen die, in samenwerking met het bedrijf zijn opgelost. Stel een coach ter beschikking of heb een driegesprek met de arbeidsdeskundige of maatschappelijk werker. Richt je op het sámen oplossen, haar verantwoordelijk stellen voor iets wat ze overduidelijk niet in haar eentje heeft weten op te lossen tot nu toe is echt niet ondersteunend en dat is wat deze vrouw nu nodig heeft.
Benoem ondertussen vooral steeds haar kwaliteiten en kompetenties, geef aan dat je haar om die-en-die reden bijzonder hoog acht en nodig hebt in je team. Geef haar eigenwaarde door te benadrukken wat haar nut en vermogen is, geef haar niet meer tegenslag door haar probleem nog groter te maken.
Voor meer oplossingen: www.de-emotiecoach.nl, de Emotiecoach is specifiek gericht op het oplossen van problemen op het raakvlak van emoties en zakelijk functioneren.
 

Prinsjesdag: kort mobiliteitsnieuws

RL   |    |  25 december 2007
Reactie: Wel jammer dat er een maatregel ingevoerd wordt, maar je niet te keuze hebt erop te reageren. Leasecontracten van 4 jaar/160.000km moet je eerst uitdienen... toch? Het lijkt mij zinvoller een schaalverdeling in te voeren in plaats van deze zwart-wit regel zonder keuzemogelijkheid.
 

Werkgevers willen autogebruik ontmoedigen

Ad de Beer   |    |  25 december 2007
Reactie: Ik zie dat er druk gewerkt wordt aan een oplossing, maar laten we dan voor een echte oplossing kiezen en niet doorgaan met het ondoordachte beleid van nu.
Hybride auto's, de overheid is er dol op en stimuleert het, maar wist u dat een Toyota Pruys over zijn hele levenscyclus meer milieubelasting geeft dan een Hummer H2? De productie en verwijdering van de accu's belast het milieu geweldig. Maar ja, de overheid luistert alleen maar naar linkse actiegroepen en doet geen onderzoek. Erger nog, de overheid verbiedt onderzoek dat hun ongelijk bewijst, ook daar zijn keiharde bewijzen voor!
Om verder te gaan, een onderzoek in Duitsland heeft aangetoont dat een Audi A4 avant 2.0 diesel bij het gebruik zuiniger en minder milieubelastend is dan de eerder genoemde Toyota. Toch krijgt de rijder van deze Toyota een geweldige premie op zijn bijtelling en de berijder van de Audi een straf. Leuke ondersteuning voor Toyota van onze overheid, alleen maar een gevolg van de reclame van Toyota, niet het gevolg van gedegen onderzoek!
Electrische motoren zijn ook leuk en belasten het milieu niet tijdens het gebruik. Maar de productie van electriciteit belast het milieu wel en ook nog eens behoorlijk. De produktie en verwerking van accus is ook zeer belastend voor het milieu. Daarnaast is het rendement op de fosiele brandstoffen die gebruikt worden voor de productie van electriciteit lager dan wanneer ze rechtstreeks in een verbrandingsmotor worden aangewend. Het lijkt weer een leuke oplossing, maar opnieuw vergeten de overheden verder te kijken dan de neus lang is.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat dus wel wat verder dan het eindproduct, de complete supply chain dient in beschouwing genomen te worden en dan blijkt steeds weer dat een traditionele auto minder belastend is dan de huidige ontwikkelingen. Pas als we op een minder milieu belastende manier electriciteit kunnen opwekken en milieu vriendelijke accu's kunnen maken zal electriciteit een mogelijk alternatief worden. Maar ook zal er een oplossing moeten zijn om de actieradius te vergroten. Mensen die meer dan 300km per dag rijden hebben niks aan electrische voertuigen.
 

Leer van uw successen

Erwin   |    |  25 december 2007
Reactie: Het feit dat volgens u de meeste mensen het idee hebben dat zij het meeste leren van de fouten die ze maken, komt doordat de zin c.q. het spreekwoord ''van fouten kun je leren'' verkeerd gebruikt wordt. Of u doet in deze weblog (misschien opzettelijk?) voorkomen dat deze zin door de meeste mensen verkeerd gebruikt wordt. Deze zin is in eerste instantie bedoeld om de barrière weg te halen om iets te proberen, niet als leidraad. Verder sta ik wel achter de strekking van dit verhaal en gebruik ik zelf altijd de zin ''van ervaring kun je leren''.
 
< vorige 1782 1783 1784 1785 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10