Reactie: Ik heb voor nee gekozen.
Al deze tests worden te vaak gebruikt. Menig sollicitant komt gedurende de periode dat hij of zij werk zoekt in aanraking met meerdere ondernemingen die deze testen gebruiken.
Als het ware worden ze getraind om de juiste antwoorden te geven. De beste test is het jaar contract of in beperkte mate de 3 maanden proeftijd. Door simpel meer tijd te besteden aan je nieuwe potentiaal en intensief te coachen krijg je een veel beter inzicht.
Je kunt de eerste keer dat je sollicitanten spreekt beter zuiver en eerlijk praten over wat je verwacht en wat je te bieden hebt. Geef niet de indruk dat je meer bied dan je kunt geven. Als de verwachting van de sollicitant te groot is, en niet waar gemaakt wordt, is de teleurstelling ook groot.
Teleurstellingen in het eerste jaar van aanstelling zijn de aanzet van een negatief sneeuwbaleffect in de rest van de betrekking.
Dat zijn zaken die je met een test niet kan voorspellen.
Een goed aanname beleid begint in mijn ogen met de omgeving van de vacature goed in beeld te brengen.
Zoek je een Alpha of een Beta, een gedreven of afwachtend persoon.
Als je iemand in een team wil opnemen bepaal dan of dat team competitief is of juist samenwerkend tot het product komen.
Dat is erg belangrijk voor de hechtheid van het team en de keuze van de juiste persoon.
Een persoon die erg staat op een persoonlijke beoordeling van zijn/haar talenten en prestaties hoort in het laaste team niet thuis en iemand die zich graag beoordeeld ziet in de successen van de groep hoort in het eerste team niet thuis.
Bij veel sollicitatie gesprekken wordt daar nauwelijks aandacht aan besteed.
Werving en selectie is eigenlijk een gevoelige persoonlijke zaak die je niet moet uitbesteden maar waarvooor je de manager zou moeten trainen.
Reactie: Bij mijn vorige werkgever heb ik ooit een plan geschreven, echter dit is nooit ten uitvoer gebracht. Het plan is volledig geschreven naar dat bedrijf toe, met klanten en hun specifieke bedrijfseigenschappen.
Mijn eigen huidige bedrijf heeft bijna dezelfde mogelijkheden, mag ik 'zo maar' het oude plan, na enkele wijzigingen, voor mijn bedrijf toepassen?
Onder het plan staat wel: ''niets uit deze opgaven mag vermenigvuldigd worden zonder schriftelijke toestemming van directie ........''
Ik snap natuurlijk dat ik even met mijn oude werkgever kan gaan praten, echter is dit noddzakelijk? Ik heb het immers zelf geschreven!
Reactie: Onzin! Edwin Jansen heeft Kane ontdekt! Las vandaag ook een interview met Tjeerd Oosterhuis die ook klaar is met HJS omdat hij overal loopt rond te bazuinen dat hij Total Touch zijn eerste hit heeft bezorgd wat gewoon niet waar is!
Reactie: Het is inderdaad beter om vanuit een positieve gedachtegang te werken (dat werkt motiverender), echter weet je pas wat goed is als je fout kent. Als je gelijk op de surfplank zou gaan staan en alles zou gelijk goed gaan bij iedereen, dan zou die eerste stap van het blijven staan op de surfplank minder motiverend werken. Doordat het als een uitdaging wordt gezien, is de overwinning des te groter. Wie alleen succes kent, zal minder moeite doen om verdere successen te behalen (dat is als vanzelfsprekend, fouten zijn onbekend). Bij succes wordt (zoals in het artikel ook wordt genoemd) minder stilgestaan, zo wordt er meer lovend gesproken over de eerste babystapjes dan bijvoorbeeld de eerste keer dat de baby geluid maakt of de ogen open doet (die successen lijken standaard behaald te worden, daarin zitten geen fouten waar je van leert). De fouten die gemaakt worden bij het leren staan zorgen er als je toch succes wilt behalen, op het begin voor dat je 'wilt laten zien dat je ondanks het falen het toch kan (het is een 'spannende' uitdaging)'. Als je dan eenmaal succes heb, verteld het succes dat het mogelijk is en je dus niet hoeft op te geven. Elk daarop volgend succes werkt als extra stimuls om nog meer je best te doen. Waarschijnlijk is het zelfs zo dat je doordat je faalt in het leerproces, je verschillende stappen eraan toekent, bijvoorbeeld: eerst leer je bewegen, dan een beetje rechtop komen/de hoogte in gaan, dan op je voeten leunen (eerste keer tot staan komen, maar nog niet blijvend), dan door ergens tegenop te klimmen lange tijd blijven staan, vervolgens zelfstandig leren staan en daarna leer je lopen. Als je bij geboorte gelijk wanneer je op de grond kwam weg zou lopen, zou dat mogelijk als 1 stap kunnen worden gezien en dus ook 1 leermoment. Het succes van het slagen (met kleine stapjes) zorgt er ook voor dat je meer vertrouwen in je eigen kunnen krijgt (je bent 'trots' op jezelf), daarmee push je jezelf om nog verder te komen ('ik kan deze berg beklimmen, kan die nog hogere dan ook? Als deze al niet lukt, dan die al helemaal niet, ik geef het op'). Succes is een grotere motivator, maar falen is nodig om extra waarde toe te kennen aan dat succes om het nog effectiever te maken.
Reactie: De verwoording van Asha is perfect.
Elke leidinggevende dient de roddelcultuur te bewaken, en er professioneel op in te spelen, en dat kunnen er maar weinig !
Reactie: ''Autogebruik ontmoedigen'', ''Meer thuiswerk'', ''Openbaar vervoer stimuleren'' zijn slogans die we roepen en oh zo graag zouden willen doorvoeren. Maar wat doen we dan? Niemand kan concreet aangeven wat je dan precies daarvoor moet doen. ''Gratis openbaar vervoer'' wie gaat dat betalen? Wij met z'n allen toch?
''Als secundaire arbeidsvoorwaarden een 2e auto van de zaak als inzet maken'', waarom? Zijn we dan zo milieubewust ?
Wij zijn zelf als organisatie maanden bezig geweest om het importeurschap van een elektische motor te verkijgen. Dit is ons gelukt en daar zijn wij erg blij mee. Het Ministerie van Financien heeft ons werkelijk geweldig geassisteerd en hebben ons voorstel voor BPM vrijstelling verwerkt in de belastingwetgeving van 1 februari 2008, die inmiddels door de Tweede Kamer is goedgekeurd.
Er is nog meer wetgeving die het voor werkgevers aantrekkelijk maakt om de elektrische motor als arbeidsvoorwaarden onderhandelingen in te brengen. Maar ook voor de werknemer heeft het zo zijn voordelen. De operationele kosten zijn buitengewoon laag en een extra stopcontact plaatsen voor ''groene stroom van de zaak'' kan niet het probleem zijn. Actieradius en topsnelheid zijn ''van deze tijd''
Ik realiseer me als geen ander dat mijn reactie op dit artikel geen reclame boodschap mag zijn. Echter hoop ik wel dat werkgevers, vakbondsorganisaties en werknemers realiseren dat Life-style, maatschappelijk verantwoord ondernemen en creativiteit wel degelijk hand in hand gaan.
Reactie: Mijn jarenlange ervaring als assessmentpsycholoog leert mij dat persoonlijkheidstesten wel degelijk voorspellende waarde hebben, maar dan in combinatie met ander testintrumentarium als intelligentietesten, rollenspellen en een gestructureerd interview. Daarnaast stelt juiste interpretatie wel enige eisen aan de deskundigheid van de beoordelaar. Een genuanceerd antwoord is derhalve op zijn plaats.
Reactie: Leuk dat IT-managers het gebruik verbieden.
Het probleem zit ''gewoon'' in het veiligheidsbeleid van het bedrijf.
Zo niet dan moeten die IT managers zelf maatregelen aangeven en adviseren. Sluit simpelweg die USB aansluitingen af. Zo neem je eenvoudig maatregelen waardoor het netwerk in ieder geval niet via die aansluiting benaderd of besmet kan worden. In incidentele gevallen kunnen de USB-aansluitingen geactiveerd worden.
Zelf gegevens meenemen naar een andere werkplek is volkomen onnodig. Met je eigen account kun je je(vrijwel) overal aanmelden en daarmee zijn je gegevens dus ook overal op het bedrijfsnetwerk beschikbaar. Dat zou geen problemen moeten geven als diezelfde IT managers hun werk doen.
Meenemen van (bedrijfs) gegevens naar 'buiten' lijkt me volkomen onnodig. En het netwerk van buitenaf benaderen (bijv. door thuiswerkers), is eveneens een verantwoording van diezelfde IT-managers. Al kun je dan niet voorkomen dat er thuis wordt gekopieerd.
Kortom, bedrijfsinformatie hoort binnen het bedrijf te blijven. Sluit zo veel mogelijkheden op lekken af. In dit geval door alle usb aansluitingen de de-activeren.
Dus die IT-managers bepalen zelf de (on)mogelijkheden van hun systemen en moeten hun probleem dus niet afschuiven op medewerkers.
Reactie: Vooropgesteld; zowel bedrijven als werknemers hebben last van files.
Als werknemer kan je individuele keuzes maken. Waar wil je wonen en waar wil je werken. Werknemers kunnen echter niet zomaar verhuizen omdat veel gemeentes het belang niet zien c.q. er niet aan mee willen werken om dichter bij het werk te gaan wonen. Dat is zeker het geval als je ergens halverwege zou willen wonen (dichter bij werk, maar ook dicht genoeg bij je oude sociale omgeving). Ik heb vaak geen gehoor gekregen omdat er geen economische binding is met de tussenliggende stad. Voor argumenten over kortere reistijden, minder files, etc hebben de gemeentes echt geen boodschap aan.
Daarnaast zijn het vooral de grote werkgevers(top 200) die zeer veel files veroorzaken.
Ten eerste omdat deze organisaties veel met externe mensen werken en die lijken per definitie altijd van ver te moeten komen. Ten tweede door de enorme verhuisbewegingen van afdelingen binnen deze organisaties. Ik heb in de afgelopen 15 jaar heel vaak meegemaakt dat bij organisaties als IBM, ABN AMRO, ING en andere multinationals afdelingen verhuisd werden van b.v. Rotterdam naar Amsterdam en omgekeerd. Maar ook tussen Arnhem, Den Haag en de genoemde steden. Meeverhuizen als werknemer heeft geen zin omdat na 1 tot 1,5 jaar er weer een verhuizing plaatsvindt. Het lijkt er op dat deze grote werkgevers deze verhuistruckjes gebruiken om ''natuurlijk'' verloop te bespoedigen. Het veroorzaakt in elk geval ook veel files.
Toptalent loopt nu al weg naar het buitenland, waarom doet u daar niets aan? Het begrenzen van beloningen maakt Nederland steeds minder aantrekkelijk voor het aanwezige toptalent. De gevolgen van de maatregelen zoals deze en vele andere, zullen op langere termijn pas zichtbaar worden. Maar daar maalt de heer Bos niet om, tegen die tijd is hij zelf ook al weg. Succes, meneer Bos!
Waanzinnig artikel en echt knap hoe jij steeds weer de essentie van zaken weet te raken.
Richt je aandacht op wat je wilt en juist niet op wat je niet wilt. Spekkie naar mijn bekkie, alleen hoe jij het verwoord, is mooi en aansprekend.
Heel fijne feestdagen en gegarandeerd, wij gaan elkaar treffen iin het mooie uitdagende jaar wat weer voor ons ligt.
Reactie: Het zal niet lang meer duren alvorens ook het bedrijfsleven gaat betalen op of voor de dag van aflevering, of beter nog bij opdracht of bestelling. Wij doen tegenwoordig steeds meer inkoop via internet en betalen dan middels ideal op het moment van bestellen. In het begin stond ik hier ook wat sceptisch tegenover. Ook dit is mentaliteit, het went immers snel. Daarnaast scheelt enorm in de administratieve afhandeling. Factuur kan gelijk in map betaalde facturen en vervolgens heeft niemand er meer omkijken naar. Nu hoor ik u denken, nee dat gaan we dus niet doen. Nooit iets gekocht via internet (prive) en gelijk ideal of creditcard gebruikt. Natuurlijk wel, het gebeurd overal om ons heen, virussoftware, digitale camera's, cd en boeken, muziek via Itunes. Het zal waarschijnlijk nog een generatie duren, al zou het best kunnen dat het nog een kwestie van een paar jaar is.
Reactie: Jammer dat de werkgeversverenigingen ook al niets anders doen dan ''politiek correcte'' uitspraken uitbraken. De werkgevers denken vaak anders dan de werkgeversverenigingen ons willen wijsmaken.
Veel werknemers zijn gewoon afhankelijk van de auto en dat kun je door beleid niet veranderen.
Files verminderen is zo moeilijk niet, alleen zijn een aantal oplossingen politiek niet correct en mogen ze dus niet hardop worden geroepen.
Het afschaffen van de maximum snelheid op snelwegen, zeker de 80km zones is daar een voorbeeld van. Bijvoorbeeld het stuk Den Haag Rotterdam kent sinds de invoering van deze zone 7 dagen per week, 24 uur per dag files en stremmmend verkeer.
Files worden niet veroorzaakt door snel rijden, maar door langzaam rijden. De flitsterreur heeft ervoor gezorgd dat veel mensen niet meer harder dan 90 durven te rijden, wat het fileleed ernstig vergroot heeft. Juist deze chaufeurs moeten worden bekeurd, wat met artikel 5 van het WVR in de hand makkelijk kan.
Voor de rest kan ik me wel vinden in flexibele werktijden, maar dat is bij productiebedrijven moeilijk te realiseren.
De jaarurennorm heb ik in 1989 al eens voorgesteld aan de bonden, maar daar voelden de dames en heren toen al niks voor. Het zal voor veel werknemers echter een geweldig instrument zijn om invulling te geven aan de werk-leven balans. Bedrijven zullen hun organisatie wel aan moeten passen, maar dat staat so wie so voor de deur. Flexibel organiseren zal verdwijnen en daarvoor in de plaats komt lenig organiseren. Een lenige organisatie past zich razendsnel aan aan wijzigende omstandigheden. Dat vereist werknemers die ook in staat zijn om zich snel aan te passen. Juist daarop moeten we de komende jaren gaan letten.
Reactie:
Het lijkt mij beter in de winter de werktijden aan te passen, dit is ook een stuk gezonder voor iedereen, met gevolg, minder ziekteverzuim. Iedereen happy.