Reactie: Het is evident dat men bijzonder terughoudend is t.a.v. de 'oudere' werknemer en dan klagen heeft volgens de inhoud van het artikel. Het bedrijfsleven is zich er klaarblijkelijk nog steeds niet van doordrongen hoeveel kennis en ervaring er onder de 50[+] aanwezig is en ingezet zou kunnen worden.
De vooroordelen die men wat dit betreft zichzelf voorhoud zijn drogredenen. Met name in een overspannen markt als deze zou je je juist als werkgever af moeten vragen of het niet handiger is deze mensen binnen te halen.
Redenen als dat deze mensen als of niet te vormen zouden zijn, minder flexibel, mogelijk een gezondheids risico zouden kunnen vormen, of te duur zouden zijn zijn werkelijk genante drogredenen. Uiteraard zullen deze niet hardop worden gebezigd.
Ik denk dat zowel deze halfslachtige overheid en werkgevers hier eens een degelijk agendapunt van zouden moeten maken daar een contingent aan kennis en ervaring vrijwel voor een decennium voor het oprapen ligt.
Reactie: Het geven van die vrijheden heeft veel te maken met het schenken van vertrouwen. Voor de ene organisatie makkelijker dan voor de andere en heeft zeker een relatie met de heersende cultuur en normen en waarden. Toch hoeft het geen enkel probleem te zijn in een organisatie wanneer resultaat gericht werken wordt gehanteerd.
De controle vind dan plaats door het afmeten van de behaalde resultaten, terwijl de medewerker de vrijheid geniet om op zijn/haar manier aan die resultaten te werken.
Persoonlijk vind ik dat dit de eigen verantwoordelijkheid stimuleert en dat zou de arbeidsproductiviteit wel eens eerder kunnen verhogen... Mensen zijn nu eenmaal zo ingesteld dat we verlangen naar individuele controle... een bewezen feit wanneer het aankomt op thermisch comfort en regelmogelijkheden verhogen bij de dagelijkse tenuitvoer van de werkzaamheden kan in eenzelfde lijn meegenomen worden.
Reactie: Ik sluit me aan bij de eerste en de derde reactie, en ik diep dat iets uit. Het valt me op dat de redacteur van deze rubriek de groepsdynamiek helemaal buiten de voorgestelde diagnose laat. In mijn optiek moet het antwoord gevonden kunnen worden in en door de groep. Los van het feit of er een prive- of werkgerelateerde oorzaak is. Symptoom van onze maatschappij is dat we zo'n (frustrerende en onterechte)kloof hebben gemaakt tussen werk en prive. Als er binnen en door de groep geen (begin van een)oorzaak gevonden kan worden, dan betekent dat dat er geen veiligheid in de groep bestaat. De manager heeft dan 2 dingen te doen: A. Het groepslid een ervaren coach bieden, buiten de groep. B. Teamontwikkeling, waarbij er vertrouwen en veiligheid komt in de groep., waardoor er ook een volwassen informeel zorgsysteem kan ontstaan. Dat ontbreekt nu. Bovendien: Mijn inschatting is dat de groep een afspiegeling vormt van de hele organisatie. Dus de teamontwikkeling moet een start zijn voor dezelfde verbetering binnen andere geledingen in de organisatie.
Reactie: Slaat nergens op, Waar is dit onderzoek gedaan. Waarschijnlijk in de randstad. Bedrijven hebben te veel eisen dat is al jaren bekend. Er lopen zat mensen rond vooral boven de 40 die geen baan krijgen. Duobanen, parttimebanen ect zijn allemaal mogelijkheden maar managers zijn niet zo creatief op dit gebied. Gewoon aso dat ze deze laten liggen.
Reactie: Hoezo verwend of niet hard willen werken? Om ons toch maar even over 1 kam te scheren: Onze generatie wil geen tijd verliezen en wil keihard werken om onze EIGEN idealen te bereiken en iets moois neer te zetten. En niet die van de Baas, de winst van het bedrijf of iemand anders. No time to waste, geen grenzen aan de mogelijkheden!
Reactie: De opmerking dat deze BMW 316i onder het mildere autokostenforfait (14% bijtelling) zou vallen is pertinent onjuist. Sennen van Ieperen heeft volkomen gelijk in zijn reactie van 15 januari jl.
Het is wishfull-thinking of ,erger, onkunde van de auteur maar zegt ook veel over het gebrek aan transparantie van de nieuwe milieumaatregelen op automotive gebied. Tenslotte: het zou de overheid veel geld kosten indien dit type populaire leaseauto's ineens onder de 14% i.p.v. 25% zou vallen, dus ook vanuit dit perspectief jammer maar helaas.
Reactie: Het is verfrissend om eens iemand te zien als Obama. Ik heb niet het idee dat zijn vertelkunsten iets moeten compenseren. Hij komt lang niet zo paniekerig en emotioneel over als Clinton. Hij komt ook niet over als een poppenkastpop zoals Bush. Hij is misschien wel jong om presitent te worden, maar 46 is niet echt jeugdig en hij is al sinds 2000 bezig om via de senaat naar de top te klimmen.
Wat je van hem kunt leren?
Ga ervoor!
Ben energiek.
Ben niet alleen een facade, maar ben ook mens.
Reactie: Kritiek gegeven door personen, die er niets mee te maken hebben is erg lastig om te verkroppen. Toch kan kritiek ook een leerdoel hebben, zoals bij een zangles, waar je een perfectie nastreeft, die nooit bereikt wordt. Door kritiek in een les waarin je een vaardigheid leert tot je te nemen kun je wel degelijk groeien.
We zitten lang niet altijd in een leersituatie, waarbij je graag wordt gewezen op verbeterpunten. Daarnaast is het ook nog eens zo dat de kritiekpunten door de persoon zelf ook onderkent worden.
Het zou mooi zijn als je een coach/ meerdere had, die je helpt om je eigen verbeterpunten te zien en te benoemen en vervolgens tools te geven om er je voordeel mee te doen.
Reactie: Leuk dat een Einzelgänger meteen met een syndroom wordt opgezadeld.
Als doorgewinterde ''loner'' kan ik je verzekeren dat er wel degelijk mensen bestaan die zich graag afzonderen, ik ken er meerdere. En hele normale, goed functionerende en zelfs sociaal vaardige mensen.
Ik heb zelf vergelijkbare problemen gehad. Het bleek dat de anderen mijn afzondering als afwijzing van de groep interpreteerden. Toen ik eenmaal duidelijk had gemaakt dat dit niet het geval was, waren de problemen opgelost. Daarentegen heb ik moeten leren te accepteren dat ik niet altijd op de hoogte ben van de laatste ontwikkelingen (cq roddels) en soms wordt vergeten als er iets lekkers bij de koffie is ….