zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mannelijke veelverdiener van boven de 50 liegt het meest voor baan

22 augustus 2006 - Nu er bijna dagelijks bericht wordt over fraude zijn consumenten alerter dan ooit op elke vorm van oneerlijkheid en onbetrouwbaarheid bij bedrijven waarmee ze zaken doen – vooral als die bedrijven hun geld beheren. Het feit dat een kwart van de sollicitaties die Britse financiële instellingen ontvangen tenminste één grote discrepantie bevatten, zal het consumentenvertrouwen weinig goed doen. Vooral mannen van boven de 50 met een topinkomen (meer dan $140,000 per jaar) blijken te liegen om die topbaan in de wacht te slepen.

Deze onrustbarende gegevens blijken uit onderzoek naar discrepanties in sollicitatiebrieven en CV's van Powerchex, een bedrijf dat sollicitanten screent. Gedurende zes maanden werden 2.487 sollicitaties in de financiële sector gecontroleerd op discrepanties, verfraaiingen en foutieve informatie. Werkverleden, data, diploma's, referenties en strafbladen werden nagetrokken en afgezet tegen wat de kandidaat daadwerkelijk vermeldde tijdens de sollicitatieprocedure. Een kwart van alle sollicitanten in de financiële sector blijkt functiebeschrijvingen te verfraaien, data te veranderen of andere belangrijke feiten te verdraaien.

Als eerlijkheid en integriteit cruciale eigenschappen zijn voor werknemers bij banken, verzekeringsmaatschappijen en andere financiële instellingen, dan blijkt uit dit onderzoek dat er grote behoefte is aan uitvoerige controle van sollicitanten, verklaart Alexandra Kelly, directeur van Powerchex. Het is immers belangrijker dan ooit dat dergelijke instellingen eerlijk personeel in huis hebben.



Allemaal leugens
Uit het onderzoek blijkt dat er het meest gelogen wordt over functietitel en taken. Op de tweede plaats staan data: om gaten in het CV op te vullen, overdrijven veel kandidaten hun werktijd bij een bepaald bedrijf. Het minst gelogen wordt er over strafbladen, waarschijnlijk omdat iedereen weet hoe makkelijk dit te controleren is. Verder liegen mannen vaker dan vrouwen: 38 procent van de sollicitaties door Britse mannen bevatte tenminste één grote onjuistheid. Verrassender is dat een hoog inkomen niet wil zeggen dat een sollicitant eerlijk is, integendeel. Juist in de veelverdienersgroep komen de meeste discrepanties voor in sollicitatiebrieven en CV"s. Ook het beeld dat oudere werknemers minder vaak liegen, is onderuit gehaald in het onderzoek. Juist mensen tussen de 51 en 60 verfraaien hun gegevens, al kan dit goed verklaard worden vanuit het gevoel van deze groep extra hard te moeten kunnen concurreren tegen hun jongere medesollicitanten.

Vooroordelen
Veel vooroordelen over wie wel en wie niet liegt tijdens de sollicitatieprocedure blijven niet overeind na dit onderzoek. Des te meer reden om sollicitanten goed na te trekken, ongeacht hun nationaliteit, geslacht, leeftijd en inkomensgroep.

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Bas Coerts-bivium.nl  |   | 
23-08-2006
 | 
09:24 uur
Op wat voor manier zullen deze mensen aan dit topinkomen zijn gekomen?
Eveline Herfkens  |   | 
17-01-2008
 | 
09:39 uur
Met liegen heb ik tonnen binnengehaald.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10