Reactie: Beste heer Visser,
Het feit dat u mijn naam niet juist kunt schrijven, geeft al aan dat u mijn reactie niet goed heeft gelezen. De eigenlijke strekking van mijn reactie is niet dat het erg is dat soms mensen waaraan je leiding geeft meer verdienen, maar dat sommige directeuren/DGA's dusdanig hebzuchtig zijn dat ze uteindelijk ''in hun eigen voet schieten''.
Als je als manager een goed beleid voert en met jouw team goede resultaten behaalt, dan wordt dit soms op langere termijn teniet gedaan door een gebrek aan competentie en consistent beleid van de directeur die boven je staat. Als deze persoon ook nog eens een verborgen agenda heeft, dan sta je helemaal machteloos en kan je beter kiezen voor de bewaking van je eigen persoonlijke integriteit en geloofwaardigheid en dus iets anders gaan doen.
Voor de goede orde, de zaken waar ik over sprak waren ook zwart op wit gesteld! Maar wat moet je dan doen? Een juridisch gevecht beginnen met je eigen directeur en veel negatieve energie gaan stoppen in een escalatieproces? Mijn keus is anders geweest en gezien de resultaten die ik boek met mijn eigen bedrijf ben ik daar niet rouwig om.
Tot slot, het gaat er m.i. ook om dat je weet wat de persoon ''kan en waard is'' die als directeur het bedrijf leidt en de managers aanstuurt.
Vriendelijke groet,
Rob
Reactie: Naast deze mogelijk (volledige) ICT outsource trends, lijkt er nog een andere trend te ontstaan in NL/EU: Software as a Service (SaaS). SaaS begint in mijn optiek interessant te worden om mee te nemen in de ''make or buy'' managementbesluitvorming over ICT realisatie. De traditionele make or buy, dient m.i. eigenlijk uitgebreid te worden met ''subscribe''. Want met SaaS abonneer je je simpelweg op een bedrijfsapplicatie van je keuze die via Internet wordt aangeboden.
Als we die keuze nog verder doortrekken en we nemen ook nog Open Source mee, dan worden de ICT realisatie mogelijkheden:
* make,
* buy,
* download or
* subscribe
Op http://www.microcost.ning.com is een informatiesite gericht op de Nederlandse situatie, waar veel berichtgeving is te vinden over de toepassing SaaS i.c.m. Closed & Open Source bedrijfsapplicaties.
Met vriendelijke groet,
Manfred van der Voort
Microcost ICT Sourcing
The Business - ICT Optimizers
Reactie: Dit is nu een echte eye opener, omdat ik het vaak heb gezegd, als je iemand kan velen, dan straalt dat uit de beoordeling. Zelf ben ik kritisch en dat is dan ook een probleem bij beoordelingen. Zelf heb ik mijn beoordeler betrapt, op het klakkeloos overnemen van de mening van zijn voorganger. Ik begrijp dat door alle werkdruk er geen tijd is om energie te stoppen in de te beoordelen persoon, het wordt dan een natte vingerwerk, waar je het mee eens moet zijn, op straffe van een verstoorde relatie. Het idee collega's hiervoor te gebruiken, moet ook met de nodige nuances worden bekeken, omdat je collega's aan hetzelfde syndroom lijken te lijden.Kortom, beoordelingen zullen altijd een probleem blijven, als de beoordelaar niet eerlijk in de spiegel durft te kijken.
Reactie: Weer eens een nieuw gezichtspunt naast de alom bekende ''weerstand tegen verandering''.
Mensen willen graag veranderen, maar niet veranderd worden, daar ligt de sleutel tot succes.
Uiteraard dient er voldoende draagvlak te zijn op top-management niveau en uit ervaring weet ik dat daar niet altijd consensus is over de noodzaak voor een verandering, laat staan dat men een idee heeft over de nieuwe situatie. Dat dient eerst duidelijk te zijn voordat een project start. Ik praat ook altijd eerst met alle MT leden afzonderlijk om hen op één lijn te krijgen.
Een goed plan van aanpak, met deadlines, is een tweede voorwaarde voor succes. Deadlines zijn heilig en dienen gehaald te worden.
Juist daar ligt het probleem met veel ICT implementaties. Managers denken dat ICT dé oplossing is en worden door de verkopers van ICT systemen in deze fictie bevestigd, terwijl ze de oplossing niet begrijpen. Daarna worden de deadlines nooit gehaald en wordt, omdat er steeds maar weer nieuwe oplossingen worden aangedragen voor de nieuwe problemen die ontstaan het project te duur en blaast men het af.
Dus, eerst iedereen, met name top-management op één lijn.
Daarna een goed plan van aanpak met milestones en deadlines (in goed nederlands).
Dan de processen aanpassen en pas daarna de ICT betrekken.
Met deze aanpak durf ik garantie op succes te geven
Reactie: De overheid bepaalt wat 'stoer'is en wat dat moet kosten. Ze dwingen ons daarmee de door hen gewenste richting in. Die richting kennen zij dan tijdelijk financiele voordelen toe. Wanneer voldoende mensen in de gewenste hoek zijn gedreven worden ze weer in de nek getikt door het laten vervallen van de voordelen.
Ook met het milieulabel is het niet de vraag of, maar wanneer de tik zal worden uitgedeeld.
Reactie: Rita Verdonk moet niet langer als een soort onschuldig slachtoffer worden afgeschilderd. Ze werd langzamerhand door haar partij naar voren geschoven maar wilde vervolgens in een ruk door de hele partij overnemen. En als daar kritiek op kwam deed ze iedere keer weer of haar neus bloedde. Mark Rutte heeft nog bijzonder veel te bewijzen, hij had het beste (voorlopig) voor de functie van fractieleider kunnen bedanken, en beter al helemaal niet Verdonk op plaats twee zetten; dit was nl. te dicht bij de macht waar zij naar hunkert. Geert Wilders is trouwens uit eigen beweging uit de VVD gestapt en dus ook al geen onschuldig slachtoffer.
Reactie: Voor mij is er nog een belangrijke reden: macht.
Vele mensen willen niet meewerken omdat ze een stukje van hun kenniseiland of gewoonteeiland moeten prijsgeven. Hun macht en controle over bepaalde processen wordt dan openlijk besproken.
Er komen dan situaties naar boven die vanwege culturele historiek een leven zijn gaan lijden en die de besprekingen sterk afremmen. Als mensen niet meewillen dan riskeer je telkens de neen hetgeen de samenwerking niet ten goede komt. Transparantie, communicatie en omgaan met verandering met het gebruik van de juiste tools kunnen bijdragen tot goede projectwerking.
Reactie: Hulpzaam advies. Het bespaart een hoop tijd en administratieve rompslomp als de ''bedenktijd'' weg zou vallen. Je kunt dan weer overgaan tot het verder vullen van de pijplijn met neiuwe prospects.
Jos
Reactie: Hallo heer van Steeg,
Ik vraag mij dan toch af wat voor manager u bent?
Als er een ding geld in het bedrijfsleven en zeker in uw functie, is het wel zwart op wit!
Niet onredelijk gezien de onstabiele situatie zoals u deze omschrijft.
Wat je in ieder geval dient te weten als je mensen aanstuurt, wat kunnen ze en zijn ze het waard??!!!
Ik denk dat u beide daar al de vragen beantwoord. Vr. Gr. Fred
Reactie: Zorg er wel voor dat het niet doorslaat in mobbing. Dit kan namelijk zeer ernstige gevolgen voor zeer vele en uiteindelijk ook voor het bedrijf hebben.
Reactie: Al deze wijzigingen dienen meerdere doelen. Van genereren van een geldstroom richting de overheid naar gedragsverandering in mobiliteit. Eén van deze gedragsveranderingen is bijvoorbeeld de zelfbevestiging die mensen vaak zoeken door de keuze van hun auto. Snelle auto's, luxe en comfort zeggen iets over het (financiële) welbevinden van de eigenaar/chauffeur. Het imago van de chauffeur wordt mede bepaald door de keuze van de auto. Dit zal voorlopig nog wel zo blijven. Toch zal er in de komende jaren iets veranderen. Roken was nog niet zo gek lang geleden ''stoer''; nu ben je bijna een beetje zielig als je nog rookt. Zo zal dit ook met auto's gaan. Een auto met een milieulabel G is mogelijk nu nog ''stoer''; over enkele jaren zal dat imago omgeslagen zijn in het rijden in een auto met milieulabel A tot en met C is dan stoer. Wil je weten welke auto's welk automilieulabel hebben? Kijk eens op www.automilieulabel.nl
Reactie: Tja, als ik dit stukje lees dien ik alleen geloofwaardig te zijn als ik stil, zonder emotie, robotachtig mijn gesprekspartners te woord sta. Leugens dien je daarom gewoon te detecteren door vermeende feiten te checken of middels referenties te achterhalen of een persoon betrouwbaar is. Als iemand je nl echt belazert dan komt dit uit en zullen ook anderen dit te weten komen. Een dergelijk persoon heeft dan uiteindelijk weinig geloofwaardigheid meer..Toch :-)
Reactie: Bijtellingspercentage van 14% voor de nieuwe BMW 316i is m.i. een evidente onjuistheid. Dit percentage geldt namelijk weliswaar voor zeer zuinige auto's (energielabel A), voorwaarde echter is dat de CO2-uitstoot ingeval van een dieselauto niet hoger dan 95 gram per kilometer, en ingeval van een auto op benzine niet hoger dan 110 gram per kilometer is. Voor de BMW 316i is de CO2-uitstoot 142 gr/km(fabrieksopgave). Bovenstaande voorwaarde wordt genoemd op de website van de belastingdienst.
Reactie: Graag een benadering vanuit een andere invalshoek vanuit mijn persoonlijke ervaring:
de comfortzone kan zo in iemands systeem verankerd zijn als gedragspatroon, dat het denken en werken er op geconditioneerd zijn de zone te beschermen. In de interactie treden belemmeringen op door allerlei (latente) verdedigingsmechanismen.
Als comfort en discomfort integreren (dus niet zien als tegenstellingen) is er een constant veranderend perspectief, waarin je een nieuw evenwicht kunt vinden en je daardoor als mens je ont-wikkelt en groeit.
mr Wick van Baren