zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

De zin en onzin van 'in de ogen kijken'

J van der Torre   |    |  21 januari 2008
Reactie: Pieter, er is een goed advies. If you're in a hole, stop digging.

Had het nou gelaten bij de observatie;

'Dhr. P.A.M.J. Mul bijvoorbeeld. Hij heeft hetzelfde op een prettige manier beschreven (zie zijn reactie op 25-09-07 09.45). Geweldig! Had ik het zo beschreven dan waren er minder reacties geweest'



Dan zou je minder gewond overkomen,wat je beweert wordt niet duidelijker door het nog eens te herhalen.

Met vriendelijke groet,
Jan van der Torre
 

De zin en onzin van 'in de ogen kijken'

BJ Uijl   |    |  21 januari 2008
Reactie: 'Vraag de ander vervolgens om de ogen open te doen en wellicht bemerkt u dat u naar de ogen van de ander wordt gezogen'.... ja...door de pupillen die zich heel snel verkleinen vanwege het plots invallen van licht.
 

De zin en onzin van 'in de ogen kijken'

H.J. Vasbinder   |    |  21 januari 2008
Reactie: Wat ik wel grappig vind, is dat deze meneer toch echt aan de werking van het oog voorbij gaat. Pupillen worden groter als mensen iets interessant vinden of iemand aardig of leuk (de grote ogen!!). Daarbij heeft het oog wel degelijk werking en werken vele spieren om de oogbol boller en vlakker te maken bij het zien en lezen. Ik ben het gedeeltelijk wel eens dat een echte uitdrukking enkel vanuit het gezicht is te lezen, maar ogen spreken weldegelijk! Als de stress toeslaat worden pubillen kleiner en wordt de persoon in kwestie allert. Het zicht wordt scherper door de pupil te verkleinen, wat het lichaam onwillekeurig zelf regelt, dit kunnen wij onder geen beding beinvloeden. Enkel door onze emoties ernstig onder controle te houden. Ogen geven dus wel degelijk signalen af! Vraag oogartsen of optometristen maar eens...
 

Een beter milieu begint nog niet op het werk

Ger   |    |  21 januari 2008
Reactie: Mee eens Krista zo moeilijk is het niet. Echter als je ''milieu'' roept dan wordt er gelijk zo'n stempel gedrukt. Helemaal nergens voor nodig! Daarnaast is ook zo dat milieubewust handelen en acteren niet duur of duurder hoeft te zijn. Onzin. Het kan zelf aanzienlijk in de geldbeurs schelen. Honderden euro's kunnen werkgever en werknemer in hun zak houden. Wat je er voor moet doen? Gewoon logisch nakdenken. Kijk ook maar eens naar het woon- werk verkeer.
 

De zin en onzin van 'in de ogen kijken'

P.A.M. Slagter-Adelaar   |    |  21 januari 2008
Reactie: Zeg nooit nooit! Soms is het goed om elkaar eens in de ogen te kijken en te checken of hetgeen je zegt aankomt en begrepen wordt. Soms is het ook goed om juist geen oogcontact te hebben, waarom kunnen mensen tijdens een wandeling een goed gesprek voeren? Juist doordat je elkaar niet doordringend aankijkt. Geen situatie is hetzelfde...!
 

Ict’er vastgehouden door baas

Ad de Beer   |    |  21 januari 2008
Reactie: Och, beter personeelsbeleid, MD systemen en Employability beleid zou voor de klant beter zijn.
Nu drijven de steeds hogere salariskosten de kosten aan ICT nog verder op terwijl de kwaliteit nog steeds aanmerkelijk lager is dan wat de bouw weet te leveren.
ICT kan beter investeren in kwaliteitssystemen en process improvement, dan kunnen ze betere kwaliteit gaan leveren met minder personee.
 

Milieubeleid onderneming interesseert student niet

Harry Vorenkamp   |    |  21 januari 2008
Reactie: Als het milieubeleid door een derde van de studenten wordt omarmd is dat al veel meer dan enkele jaren gelden. We zijn dus op de goede weg. Overigens blijkt bijvoorbeeld bij het kiezen van de bedrijfsauto door jongeren weldegelijk een milieubewuste keuze gemaakt te worden. Op www.automilieulabel.nl blijkt maar weer eens hoe makkelijk die keuze gemaakt kan worden. De vele publicatie en gesprekken over milieubeleid gaan er toch echt voor zorgen dat bij een volgende meting een hoger percentage jongeren voor het milieu kiest, mits de portemonnee er niet onder lijdt natuurlijk
 

Massamedia bepalen consumententrends nog steeds het meest

Ad de Beer   |    |  21 januari 2008
Reactie: Interessant. Ik was net een boek aan het lezen over netwerken en hoe hypes ontstaan door de ''kenners'' met een groot netwerk.
Ik ga eens zoeken naar het artikel, lijkt me interessant om het eens naast het boek te leggen.
Maar.....uiteindelijk zal iedereen wel gelijk hebben, sommige producten en diensten doen het als een door een wonder goed vanwege de mond op mond reclame, anderen vanwege de reklame.
Het totaal instorten van de piramideverkoopschema's bewijst het gelijk van dit onderzoek weer.
 

Ict’er vastgehouden door baas

Ron   |    |  21 januari 2008
Reactie: Het is een tegenvaller voor Yacht , Ernst & Young en alle andere bedrijven die nieuwe werknemers zoeken. Maar het zegt iets over de positie van de werknemer in deze branche en straks in alle andere branches.
Je moet dan nog hoger gaan bieden om aan personeel te komen.
De werkgever waar de sollicitant nog werkt, kan nog op deze wijze zijn personeel binnen houden, beter is om te zorgen dat de werknemer niet naar buiten gaat kijken voor een andere baan. Het achteraf corrigeren van de arbeidsvoorwaarden gaat maar even op, straks komt er weer een beter bod en dan weer verhogen?
Een werkgever moet meer zijn dan een werkgever, hij moet zijn personeel binden met goede arbeidsvoorwaarden, eerlijke kansen binnen het bedrijf en extra’s in de secondaire AWV.
We leven weer in de goede jaren voor de werknemers, het aanbod wordt kleiner en de vraag wordt alsmaar groter.
Jammer dat werkgevers niet verder gekeken hebben dan hun neus lang is, want we weten al jaren dat dit gaat gebeuren.
Maar VNO/NCW komen nog steeds niet verder dan ontslag makkelijker maken en ouderen het bedrijf uit te zetten. Vandaag werd op de radio het bericht gegeven dat het voor de uitzendbureaus steeds moeilijker wordt om Polen hier naar toe te halen.
Ben benieuwd waar het VNO/NCW als alternatief nu mee gaat komen.

 

In acht stappen naar spiritueel leiderschap

Erica Gasseling   |    |  21 januari 2008
Reactie: Wat te doen met een medewerker die na een intensief coachingstraject blijft geloven in eigen kunnen terwijl de hele omgeving het t.o. ziet.
 

De zin en onzin van 'in de ogen kijken'

MC Pasch   |    |  21 januari 2008
Reactie: Dat men uit ogen alleen iemands fitheid, geelzucht of drugsgebruik kunt aflezen is wel heel simplistisch te noemen. Ogen vertellen ons wel degelijk een heleboel. Een voorbeeld kan ik noemen: een leugenachtig iemand kan bijvoorbeeld af en toe even naar boven kijken, of als die persoon iets vertelt zijn ogen wegdraaien. Waarom zou je elkaar niet aan kunnen kijken. Ik vind het een kwestie van fatsoen om toch af en toe even een blik naar elkaar te werpen. Alleen mensen die iets hebben te verbergen doen dit niet graag. Zo heeft ieder zijn eigen ervaring. Ogen spreken wel degelijk een taal. Alle uitdrukkingen zijn ons bekend. Van boosheid, onnozelheid tot en met blijheid toe. Alleen worden sommige mensen onrustig als je ze aankijkt. Dat kan onzekerheid zijn maar ook rijst dan de vraag wat heb je te verbergen. Ogen blijven een grote bijdrage leveren aan ons gehele charisma.
 

Hoe betrek ik een 'einzelganger' weer bij de groep?

Marieke Evertsen   |    |  20 januari 2008
Reactie: Ook voor mij lijkt het alsof het probleem zich meer in de groep afspeelt dan bij de persoon die zich wat afzondert. Een gesprek met iedereen tegelijk kan nog wel eens helpen om boven water te krijgen waarom de rest er zo'n probleem mee heeft dat deze persoon momenteel liever wat alleen is.
 

Liever Rita of Rutte?

sylvie   |    |  19 januari 2008
Reactie: Beste Odijk, goed gezien. Ik heb meer angst voor deze gevaarlijke lieden dan voor alle moslims in ons land tesamen. Als alle fans van Wilders, Verdonk en Fortuin zo bang zijn voor wat moslims aan kunnen richten, vraag ik me af waarom zij niet bang zijn voor wat ze zelf teweeg kunnen brengen.
 

Manager blijft bullebak

George Wagenaar   |    |  19 januari 2008
Reactie: Nog een opmerking. Geld is uiteindelijk de ultieme motivatie. Stop met het geven van al dan niet gemeende complimenten. Ze blijven. Stop met betalen en ze zullen vertrekken.
 
< vorige 1761 1762 1763 1764 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10