Leuk idee die wiki's, maar zoals zo vaak lopen ja als ICTers weer eens voor de kudde uit, luid roepend dat iedereen zo ouderwets doet.
Wat de ICTers moeten leren is dat een locomotief best snel kan zijn, maar als de wagons niet kunnen volgen zul je nooit op het eindstation aankomen.
Laat de managers die maar net gewend zijn aan E-mail rustig wennen aan de nieuwe mogelijkheden, druk ze niet door als de oplossing voor alle problemen. Wij als managers hebben die les geleerd inmiddels.
Pas als het management het communiceren als een probleem ziet wordt het tijd om een voorzichtig over een wiki te gaan praten.
Reactie: Helemaal eens. Ik ga als begeleider en facilitator mee met teams. Ik verzorg dan o.a. brainstorms en Teamperforming sessies. Wij maken gebruik van bijzondere lokaties, soms zonder tafels en stoelen! Niet omdat er een tekort aan is, maar in overleg met de opdrachtgever. Als de teamleden op alleen een kussentje of poef zitten dan geeft men meer van zichzelf, is dichter bij de aarde en vooral meer met elkaar in verbinding.
Voor het actieve deel gebruiken wij een speciaal aangelegde ''brainstormbaan.''
Reactie: Mevrouw Clijsen heeft het helemaal bij het rechte eind! Ik ken ook veel verhalen van Hollanders die bot vangen in het buitenland. Zelfs hele handelsmissies keren soms teleurgesteld terug! Toch is er veel hulp te krijgen en in te huren. Als starter in het buitenland is men echter meestal zo druk met alle regelgeving, dat er geen tijd meer is om zich ook nog in de cultuur te verdiepen..... Gelukkig doen steeds meer bedrijven dat wel, en die krijgen dan de orders - meestal wat later ;-)
Reactie: Ik heb een Islamitische opvoeding gehad en heb geleerd als vrouw de mannen niet recht in de ogen te kijken. Ik heb hier veel last van gehad tijdens mijn opleiding aan de Media Academie. Hier werd van mij juist verwacht de spreker recht en strak in de ogen te kijken om de waarheid naar boven te halen.
Reactie: Ik zoek een andere baan in de regio Eindhoven.
ICT, veranderkunde, wiki's implementeren.
Overweeg eens hoeveel winst er is te behalen als veel mensen een wiki gaan gebruiken ipv elkaar te emailen voor elk wissewasje.
Of ipv steeds maar te vergaderen, meer werk te doen door samen te werken op een aantal convergerende wikipagina's.
Zie ook mijn blog ''Multitasken met een wiki op je werk'' http://www.volkskrantblog.nl/bericht/179354
Reactie: Je zult maar werken op een nederlandse afdeling van een hierarchisch bedrijf in de VS. Daar zien ze jouw vestiging als cashcow.
Innovatie wordt niet beloond, alleen de afdracht van winst.
Stagneert de innovatie? Je was toch al en cash cow.
Dan heb je juist scheldende managers/boekhouders nodig, toch?
Reactie: Doe mij een blik van die medewerkers. Zelfsturend en blijkbaar functionerend op resultaat. Heeft ie nog broers? Heel zuinig op zijn. En de rest van het team heeft mogelijk een groot moederkloek-zorg gehalte.. veel dames? Ik zit ook liever alleen en hou ook niet van verjaardagen en maandagochtend ga ik liever aan de slag ipv ad koffie.
Reactie: Elkaar in de ogen kijken is oogcontact zoeken en maken en dat kan op den duur ongemakkelijk overkomen, want het is geen natuurlijk gedrag. Voor sommigen kan dit langdurig aankijken zelfs bedreigend overkomen. Je zou het kunnen zien als een onderdeel van je persoonlijke cirkel. In onze cultuur vinden we elkaar aankijken een vorm van respect, terwijl andere culturen meer ‘respectvoller’ omgaan met dit verschijnsel.
Een oud gezegde luidt dat ogen de vensters naar de ziel zijn en wanneer we dat als juist zien, dan is het geforceerd naar binnen blijven gluren een weinig respectvolle gebeurtenis die m.i. niet bijdraagt aan een open vorm van communicatie. Elkaar recht in de ogen aankijken is willen zeggen: “ik wil laten zien dat dit vanuit het hart komt” en dus een blijk van oprechtheid die soms wel eens te geforceerd gebruikt wordt in onze cultuur.
Oogcontact is goed en heeft duidelijk een functie in een gesprek, maar overdrijf het niet…
ik denk dat de boodschap zo iets genuanceerder is en daar kan ik me goed onder scharen.
En of de schrijver het stuk bedoeld heeft om bewust zulke reacties op te roepen? Daarvoor zullen we hem eens diep in de ogen moeten aankijken, vrees ik ;-)
Reactie: Ogen zijn de kijkers vanuit de ziel, ja dit is waar. De ziel creëert en maakt visueel voor hemzelf.
Heb je wel eens in de ogen gekeken van iemand die stervende is? Hier spreekt een taal die verder gaat dan woorden kunnen omschrijven en dit oogcontact gebeurt dan ook woordeloos. Het vereist misschien wel van de 'kijker' (niet de stervende in dit geval) om goed te willen voelen. Hier gaat het om, voelen! Dit is een andere taal dan puur rationeel in contact zijn met de ander.
ALs een persoon onzeker is en dat wordt inderdaad zichtbaar in de ogen ofwel het gedrag van de ogen maar zegt niets over betrouwbaarheid maar meer over de persoonlijkheid van deze persoon. Betrouwbaarheid of eerlijkheid en nog van dit soort hebben een taal die verder gaat dan alleen de ogen - het lichaam liegt niet.
Het stuk wat geschreven wordt door P. Frijters lijkt mij een te stellig stuk en het daardoor wankelt en ergens lijkt dat ook wel of dat zijn bedoeling is. Tja, ''Tempus omnia revelat''
Reactie: Als de lezers willen weten hoe deze prachtig gestyleerde auto het in milieutechnisch opzicht doet dan is www.automilieulabel.nl een aanrader. Er wordt natuurlijk veel aandacht gegeven aan het design, inrichting, snelheid en sportief uiterlijk. Lezers willen natuurlijk ook weten hoe de milieubelasting is en daar zou in een volgend artikel ook eens op ingegaan kunnen worden.
Reactie: Ger spoort iedereen aan om ook eens te kijken naar het woon-werkverkeer. Hoeveel kunnen we daar wel niet besparen in milieutechnisch opzicht (eigenlijk zouden we moeten zeggen minder vervuilen)?. Natuurlijk bestaan de technische verzieningen al om elkaar online te ontmoeten (bespaart veel te rijden kilometers); helaas gebruiken mensen dit nog veel te weinig en wordt er 4 uur gereden voor een gesprek van een uur. Ook bestaat de mogelijkheid om de eigen of leaseauto in te ruilen voor een minder vervuilend model. De innovaties aan auto's zijn enorm en op www.automilieulabel.nl kun je zien welke het minst vervuilend zijn.
Reactie: De eerste 3 dingen heb je zelf invloed op! Ga op andere tijden of werk thuis. Plan de vergaderingen veel beter of ga alleen naar een vergadering die wel belangrijk is. Bespreek het gedrag van die collega en kijk naar jezelf of je geen projectie toepast....!
Wat dan onder 'Anders'.... de politiek-ambtelijke cultuur in Nederland! Wanneer gaan we allemaal eens werken vanuit bezieling?
Reactie: De aanduidingen voor bazen in de UK, Frankrijk en Duitsland als 'meritocraten, autocraten en democraten' lijken goed gekozen en zijn in ieder geval goed te onthouden.
Toch geeft de gekozen simplificatie complicaties. Als we alleen voor de engelsen spreken van een ''meritocratie'' - kort gezegd een maatschappij waarin positie niet meer door afkomst wordt bepaald, maar door capaciteiten (talenten en verdiensten) - dan zou blijkens het onderzoek deze aanduiding evenzeer opgaan voor de duitse bazen - zij zijn immers ook gemotiveerd om te investeren in talent.
Het zou interessant zijn om de uitkomsten van dit onderzoek eens te vergelijken met de cultuurdimensies van de verschillende betrokken nationale culturen van de 3 landen, bijv. die van Trompenaars en Hofstede.
Trompenaars spreekt bijv. van de cultuurdimensie 'achieved vs. ascribed status': krijg je status o.b.v. wat je doet en presteert ('doing') of juist o.b.v. je achtergrond ('being'). In de UK is achievement stukken belangrijker dan ascription (75), in Duitsland is dat weliswaar minder maar ook nog in overwegende mate het geval(61) en in Frankrijk is het inderdaad nog minder (55). Het lijkt juister om zowel de UK als Duitsland meritocratisch te noemen t.o.v. Frankrijk.
Van de cultuurdimensies van Hofstede is bijvoorbeeld de dimensie machtsafstand (Power Distance Index PDI) relevant: Frankrijk heeft inderdaad een beduidend hogere PDI dan Duitsland en de UK (68 t.o.v. 35). De term 'autocratie' lijkt daarmee goed gekozen.
Volgens het onderzoek is de grootste overeenkomst tussen de bazen uit de 3 landen te vinden in risicoaversie (afkeer van het risico om te falen). Hier zouden we de link kunnen maken met een andere cultuurdimensie: uncertainty avoidance (UAI). Hier zien we een interessant verschil met het onderzoek: er is wel degelijk een groot verschil in UAI tussen Duitsland (relatief hoge onzekerheidsvermijding +UAI nl. 65 - Frankrijk ligt met 86 nog hoger) en de UK (relatief lage onzekerheidsvermijding -UAI nl. 35). Helemaal interessant wordt het als we de dimensies PDI en UAI gaan clusteren voor de 3 landen: dan komen we tot typische nationale bedrijfsculturen.
De UK: - PDI & - UAI: een op competitie & prestaties gerichte cultuur, de 'guided missile' cultuur
Duitsland: - PDI & + UAI: een op ordening & rollen gerichte cultuur, de 'Eiffel tower' cultuur
Frankrijk: + PDI + UAI: een op hiërarchie gerichte cultuur, de 'solar system' cultuur
Cultuuronderzoek wijst inderdaad op het belang van nationale cultuurverschillen voor de bedrijfsculturen en leiderschapsstijlen die we aantreffen bij de bazen. Er is echter één factor die nog bepalender is voor de stijl die de baas hanteert: het samenspel tussen persoonlijkheid en de eerste cultuuromgeving waarmee de baas in aanraking komt: het gezin waaruit hij/zij afkomstig is.
Als we echt willen weten wat de verschillende leiderschapsstijlen in Europa zijn, dan moeten we vooral vragen: 'wie is je vader & wie is je moeder'?