Reactie: Beste Anne, je vraagt waar de spelfouten in bovenstaande tekst staan. Hier zijn ze:
- Denk niet dat u moet kiezen tussen óf een carrière óf een gezinsleven. Wees creatief en beantwoordt(1) de volgende vraag zelf;(2) Hoe kan ik beiden (3) realiseren?
- Laat weten wat u wilt (salaris, functie, loopbaan) en aanvaardt (4) de consequenties.
1) beantwoordt moet zijn beantwoord
2) De ; moet : zijn, zonder kapitaal
3) beiden zonder n
4) aanvaardt moet zijn: aanvaard
Als je nadere toelichting wilt, dan hoor ik het graag.
Reactie: Reinier heeft denk ik niet begrepen wat ik bedoel.
Om te beginnen heb ik niet ''zo maar'' kritiek. Mijn kritiek stoelt bijv. op de manier waarop stageaires zich in mijn bedrijf gedragen, en ook op het onderwijs dat mijn kinderen hebben gevolgd. Ik zie dus van dicht bij de effecten van onderwijs op gedrag. Een kerletje dat ''Hee Kees'' roept in de gang of in de klas is geen uitingvan respect en/of aanvaarden van gezag.
Gezag dat er in de ''echte'' samenleving wel moet zijn, want anders functioneert het niet. Simpel voorbeeld zijn de rellen in Hoek van Holland. Wij pasten er in onze jeugd wel voor om zo te keer te gaan tegen agenten dat ze zich uiteindelijk met een pistool moeten verdedigen. Ik kijk met afgrijzen naar dergelijke beelden, omdat het aantoont dat minimaal een groep jongeren binnen onze samenleving zo ver is ontspoord dat ze denken dat ze god noch gebod meer behoeven te erkennen en respecteren. Als ik dan vervolgens de ongenuanceerde bevooroordeelde uitingen en meningen van de jongeren in ons bedrijf hoor schrik ik.! Dergelijke hooligans blijken dan nog support te hebben ook. Dat je je op een feest niet zo te misdragen hebt komt dan niet eens meer aan de orde. De Politie is de schuld van alles!. Maar zo werkt het natuurlijk niet.
Op een feest zou er niet eens politie moeten rondlopen. Alleen al dat feit is een schandaal op zich. Politie hoort zich bezig te kunnen houden met boeven vangen in plaats van het handhaven van orde ten opzichte van kennelijk onopgevoede en ongesocialiseerde jongeren.
Ethiek is niet zo maar een loos woord, al gebruikt Jan peter Balkenende dat woord te pas, en vooral te onpas. Dat daaruit verwarring onstaat begrijp ik. Het vertelt tegelijkertijd hoe weinig aandacht er tijdens de opvoeding van kinderen is voor mijn en dijn en het aanleren van respecteren en accepteren van gezagsverhoudingen binnen een groep.
Binnen het onderwijs zou men kunnen beginnen de leraar of lerares weer eens Meester en Juf te noemen of Meneer en Mevrouw. Daar is niets mis mee. Het geeft aan dat men de hogere leeftijd van degene die lesgeeft erkent.
Als je er goed over na denkt, dan is het eigenlijk te gek voor woorden dat ik dergelijke absoluut elementaire dingen hier moet opschrijven.
O ja, en dan nog die ''maatschappelijke stages''. Mijn beste Reinier, denk je nu echt dat wij als mentoren in het bedrijfsleven in 5 weken of 3 maanden kunnen rechtzetten wat 15 tot 18 jaar thuis en op school is verzuimd aan te leren? Ben je werkelijk zo naief?
Het is nog anders. We krijgen ze hier op het bedrijf die schrijven ''WEI MAAKE CHEEN VAUTE!
En dan vindt de school het gek als ik zo 1 terugstuur met de opmerking : Ga je schoolgeld maar terug halen! Wij moeten ze tijdens een stage vaak nog Nederlands leren, en rekenen en het verschil tussen debet en credit.
En als je dan de jogneren zelf hoort: dan komen de verhalen over lesuitval. Soms tot meer dan 25%. Zo leer je jeugd dat het niet uitmaakt wanneer en of je komt. Ook dat gebeurde in mijn jeugd niet. Dan was er altijd les en altijd school als dat op het dagrooster stond. Lesuitval bestond niet.
Ik hoop mijn beste Reinier dat ik je met deze paar opmerkingen heb bewezen dat ik niet ''zo maar'' wat roep, maar dat feitelijk mijn handen jeuken om er eens grof de bezem door te halen, en dat ik ook wel weet waar te beginnen.
En binnen ECABO, de mentorenraad en het ROC in onze Provincie heb ik deze geluiden al een aantal malen laten horen. Je hebt gelijk... je moet er wat aan doen. Dat is ook de reden dat ik me dit keer de moeite getroost om in deze column zo uitgebreid mijn ideeen te ventileren. Reden: Zo kan ik andere(en ik geef toe: vooral wat oudere) managers ook bewust maken van mijn inzichten en hen stof tot overdenking (en hopelijk tot actie) bieden.
En praten met de jonge generatie? Er komt buiten opmerkingen over ''ouderwetse'' opvattingen meestal niets zinnigs terug.
Een beetje later naar topfuncties groeien en dan de wijsheid hebben opgebouwd (levenservaring noemen ze dat) om het geheel beter te overzien zou al heel veel schelen. Mijn private mening: De meesten hebben voor hun 40e levensjaar niets in de top van een bedrijf te zoeken.
Tegelijkertijd is het dan aan de senioren om hun jonge talenten beter en nadrukkelijker te coachen. Ja,... precies,... zoals vroeger!
Zo heb ik het ook geleerd, en zo hoop ik het in de komende jaren (circa 10) ook over te kunnen dragen. Zo hoort dat!... In het belang van de hele groep!.
Reactie: Goede handvatten om bepaald gedrag tot de onderliggende intentie te herkennen. In de lijn van de column van wisse.cc 'Fopvatting' (mei 2008) valt me echter de bijna-laatste zin ''Het is belangrijk dat u als manager deze diskwalificaties herkent in de praktijk.'' op. Het zijn (immers), althans in mijn lange ervaring, juist de managers zelf die zich van deze manieren (op nr. 11 na) bedienen. Het gaat (dus) niet alleen om 'het onderlinge respect tussen medewerkers [...] (te) herstellen', maar alle betrokkenen, inclusief de managers.
Reactie: 'Management moet terug naar af: standvastig, op basis van eigen strategie invulling geven aan de missie van de onderneming.' Absoluut een waar woord, maar in dat hele traject moeten de middenlagen of de lagen onder de top van de banken ook meegenomen worden. Veel van de divisiemanagers, directeuren of productverantwoordelijken hebben in de loop der jaren een even hautaine en onaantastbare houding aangenomen.
De rol van de bankier die met de particulier of ondernemer meedenkt, zich verdiept in degene die hij/zij voor zich heeft en een professionele gesprekspartner is, is ver te zoeken. De lange termijn relatie lijkt te weinig op te brengen.
Hoewel het in de top begint is het 'back to basic' relevant voor alle lagen binnen de bank.
Reactie: Ik kan als niet-Westerling nog zo goed de taal leren, nog zo welbespraakt en welgeleerd zijn, maar als ik het gevoel blijf hebben niet ''echt'' geaccepteerd te worden in dingen die ik zeg en niet zeg, dan blijft er een leegte over.
Wat doe jij om mij werkelijk te verstaan?
Wat je schrijft is herkenbaar voor mij. Met name in overheidsgerelateerde jobs, gezondheidszorg,de milieu wereld, en de diverse ''advies'' branches is onvoorstelbaar gegraaid en geknoeid. En dat was zeker niet alleen de juegd die dat deed. Dat was vooral een bepaalde categorie ouderen. En dan heb ik het nog maar niet eens over de praktijken in de vastgoed branche. Ook daarvan heb ik meer gezien dan ik kon billijken. Daarbij heb ik er altijd voor gezorgd dat wij buiten zulke spelletjes bleven. Een mens moet tevreden kunnen zijn met een goede boterham. Een boot in Nice, een 2e huis ergens langs de kust van de Middellandse Zee, het is ze wat mij betreft allemaal gegund als ze er eerlijk voor hebben gewerkt. En dan nog, hoeveel tijd per jaar hebben ze dan om er echt van te genieten.
Het nare is dat binnen onze ''cultuur'' het aan de kaak stellen van misstanden nog steeds wordt bestraft in plaats van beloond. En ''Den Haag'' maakt bepaald geen haast met regelingen waarmee dat wordt veranderd.
Ik zie weinig in een Code Tabaksblatt, en nog minder in het gedraai van Naut Wellink! Alleen gedraai ten faveure van behoud van de eigen positie. Elke sufferd met een rekenmachine had immers kunnen uitrekenen dat de AEX index allang niet meer in de pas liep met de intrinsieke waarde van de betrokken bedrijven etc. Wie hardop wat zegt dat hout snijdt die poogt men vervolgens economisch te elimineren.
Dat is ook de reden waarom zo een Wilders mag doorgaan met het luidkeels uitkramen van onzin. Immers, dat holle vat klinkt zo hard dat het de aandacht afleidt van degenen die inhoudelijk echt wat te melden hebben.
Ik roep hier en nu alle goede managers in het bedrijfsleven op zich te verenigen. Als daarna iedereen zich op zijn of haar plaats vanuit gezamenlijk gedachtengoed gaat bemoeien met politiek, provincie en verenigingsleven, dan kan het niet anders of we moeten met elkaar dit schip van de BV Nederland met elkaar terug op koers kunnen krijgen. Veranderen doe je van binnen uit. Ik vraag 2 uur per week van uw tijd. Maar dan wel van alle managers in Nederland. We moeten ons realiseren dat we niet alleen de leiders zijn van ons bedrijf, maar dat we tegelijkertijd ook de leiders van de samenleving behoren te zijn!.
En dat wilde ik, ter overdenking toch een keer aan u allen kwijt.
Reactie: Helemaal eens. In 2001 schreef ik al irt de toekomst van de bankensector dat de organisatie van de toekomst een nieuw soort leider/manager nodig had in wat een ''relatieorganisatie'' werd genoemd.
Datzelfde profiel vind je weer terug in de artikelen rond duurzaam en maatschappelijk ondernemen, in de artikelen over ''de duurzame bank'' (zie http://www.bankeneffectenbedrijf.nl/B-E/B-E-Verwacht/Van-dinosaurusbank-naar-duurzame-bank.aspx) en de noodzaak voor radicale innovatie (namelijk van de gehele organisatie).
De hamvraag is echter ''kun je beheerders leren om te leiden''?
Reactie: Is oud nieuws. De geschiedenis van de afgelopen 15 jaar heeft laten zien dat het risico van grote, zeer gedifferentieerde banken juist toeneemt.
De gebruikte strategie in combinatie met dinosauriertechnologie zorgt ervoor dat (virtuele) producten worden vermengd en dat gezonde bedrijfsonderdelen zo worden besmet door zieke bedrijfsonderdelen.
Omdat moderne technologie ontbreekt zijn die besmettingen niet te volgen en niet te voorkomen.
Zie ook artikelen in de Financial Times van maart 2000 en o.a. mijn boek over ''The death of the dinosaurs''.
Mvg
Tony de Bree
www.dagboekvaneenbankier.nl
p.s.
Bovendien heeft onderzoek sinds het eind van de jaren '90 uitgewezen dat de meeste fusies mislukken en dat ze meestal leiden tot aandeelhouderswaardevernietiging.
Reactie: Zoals al in veel eerdere bijdragen elders dit jaar over dit onderwerp (inclusief door vrouwen!).
Al deze artikelen zijn gebaseerd op het misverstand dat alle vrouwen een hoog E.Q. hebben en dat alle mannen hetzelfde zijn (namelijk dom, alleen op sex gericht en met een laag E.Q.).
Er is een grote diversiteit onder mannen en vrouwen hebben er niets aan als ze worden geselecteerd omdat ze vrouw zijn en niet vanwege hun echte capaciteiten.
Reactie: Met grote interesse las ik het bericht over het onderzoek van KPMG over ''de jonge graaiende managers'', hun tekortschietende normbesef en het gevolg dat zij meer dan eens om die reden ontslagen worden.
Het artikel en nieuwsbericht hierover levert veel gespreksstof op onder mijn leeftijdsgenoten (50/50 +) met kinderen die over niet al te lange tijd de arbeidsmarkt op zullen gaan of daar net mee begonnen zijn.
Sowieso is in mijn omgeving, onder ouders van deze leeftijdscategorie jongeren, het fenomeen van een schijnbare teloorgang van waarden en normen vaker een gespreksonderwerp, maar het is moeilijk vast te stellen of een indruk die er bestaat ook werkelijk zo is of uitpakt.
De resultaten van uw onderzoek bevestigen min of meer die indruk, al is dat niet iets om vrolijk van te worden.
Interessant is natuurlijk wat er aan gedaan zou kunnen worden. En de vraag is of alleen de universiteiten en hogescholen opgezadeld zouden moeten worden met deze ''bijschaving'' of dat wellicht bijvoorbeeld ook studentenverenigingen aangesproken en betrokken zouden moeten worden om hier verbetering in te brengen.
Kortom, om daar als medeverantwoordelijke medeburger zinniger over mee te kunnen denken en te proberen invloed op uit te oefenen, ben ik erg geïnteresseerd in de achtergronden van het onderzoek.
Mijn vraag is dan ook of het mogelijk is om het rapport te lezen of om er meer over te horen.
In de hoop dat u dit in overweging wilt nemen en u hierop zou willen reageren, verblijf ik,
Reactie: Ik denk dat deze discussie wel belangrijk is om ook met de nieuwe generatie te voeren en niet zomaar te oordelen over een groep.
Het is daarentegen goed om een mening ergens over te hebben als die enig fundament heeft..
Als er iets moet veranderen aan het onderwijs dan zal je echt met iets moeten komen wat concreet is ipv er moet meer ethiek in omdat er weer iets is gebeurd ... er zijn bijvoorbeeld al maatschappelijke stages in het basis-onderwijs ingevoerd...