23 september 2009 - Bedrijven menen dat het normbesef van de jonge generatie managers te wensen overlaat. Dat komt naar voren uit een onderzoek van accountants- en adviesbureau KPMG. Het hoger onderwijs zou daarom meer aandacht moeten besteden aan de ethische vorming van studenten.
Met grote interesse las ik het bericht over het onderzoek van KPMG over ''de jonge graaiende managers'', hun tekortschietende normbesef en het gevolg dat zij meer dan eens om die reden ontslagen worden.
Het artikel en nieuwsbericht hierover levert veel gespreksstof op onder mijn leeftijdsgenoten (50/50 +) met kinderen die over niet al te lange tijd de arbeidsmarkt op zullen gaan of daar net mee begonnen zijn.
Sowieso is in mijn omgeving, onder ouders van deze leeftijdscategorie jongeren, het fenomeen van een schijnbare teloorgang van waarden en normen vaker een gespreksonderwerp, maar het is moeilijk vast te stellen of een indruk die er bestaat ook werkelijk zo is of uitpakt.
De resultaten van uw onderzoek bevestigen min of meer die indruk, al is dat niet iets om vrolijk van te worden.
Interessant is natuurlijk wat er aan gedaan zou kunnen worden. En de vraag is of alleen de universiteiten en hogescholen opgezadeld zouden moeten worden met deze ''bijschaving'' of dat wellicht bijvoorbeeld ook studentenverenigingen aangesproken en betrokken zouden moeten worden om hier verbetering in te brengen.
Kortom, om daar als medeverantwoordelijke medeburger zinniger over mee te kunnen denken en te proberen invloed op uit te oefenen, ben ik erg geïnteresseerd in de achtergronden van het onderzoek.
Mijn vraag is dan ook of het mogelijk is om het rapport te lezen of om er meer over te horen.
In de hoop dat u dit in overweging wilt nemen en u hierop zou willen reageren, verblijf ik,