zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
auteurs
 

Frank van Marwijk

Frank van Marwijk is Nederlands bekendste lichaamstaalexpert (lichaamstaal.nl). Zijn kennis van sociaal-psychologische inzichten combineert hij met scherpe observaties uit de praktijk. Van Marwijk is auteur van onder meer de bestsellers Manipuleren kun je leren, en Het Groot Complimentenboek (samen met Hans Poortvliet). In 2017 schreef hij het standaardwerk op het gebied van non-verbale communicatie: Lichaamstaal, alles wat je moet weten om mensen te begrijpen en te beïnvloeden.
Frank van Marwijkinfo@lichaamstaal.nl
 
 
 

Artikelen van Frank van Marwijk:

 

Samenwerken of alleen doen?

Door: Frank van Marwijk , 28 september 2014
Werkt u graag met mensen samen of pakt u de zaken op uw werk liever alleen aan? Als dit een vraag zou zijn tijdens uw sollicitatiegesprek voor een managementfunctie, dan lijkt er maar één sociaal wenselijk antwoord mogelijk. Natuurlijk werkt u graag samen met andere mensen! Toch is samenwerken niet altijd het meest effectief. Sommige dingen kunt u beter individueel (laten) doen voor het snelste en beste resultaat.
  Lees verder...
 

Snel zijn, maar rustig doen...

Door: Frank van Marwijk , 14 september 2014
Wilt u dat anderen denken dat u zich uit de naad werkt om uw doelen te behalen of wilt u liever uitstralen dat u alles onder controle hebt? Dit laatste bereikt u door juist niet alles snel te doen, maar door een rustige en kalme aanpak te tonen. U mag best wel snel werken, maar dat moet liever niet door anderen gemerkt worden. Het gaat om snel zijn, maar rustig doen dus. Op die manier toont u dat u zich niet gek laat maken door tijddruk en deadlines, schrijft Frank van Marwijk.
  Lees verder...
 

Vier manieren om uw opmerkzaamheid te vergroten

Door: Frank van Marwijk , 17 augustus 2014
Denkt u dat u zich bewust bent van alle belangrijke zaken die zich binnen uw bedrijf en op uw afdeling afspelen? Weet u altijd waar uw medewerkers mee bezig zijn? Begrijpt u steeds waar uw collega’s het over hebben als ze met elkaar praten? Frank van Marwijk leert u hoe u opmerkzamer kunt worden.
  Lees verder...
 

Gekruiste armen beďnvloeden uw denken

Door: Frank van Marwijk , 10 augustus 2014
Van gekruiste armen wordt vaak beweerd dat het zou duiden op een gesloten en afstandelijke houding. Niet doen dus. Toch is dat te kort door de bocht, stelt Frank van Marwijk. Het kruisen van de armen heeft namelijk ook positieve effecten.

  Lees verder...
 

Klaar is klaar; of toch maar beter uitstellen?

Door: Frank van Marwijk , 03 augustus 2014
Is het uw gewoonte om belangrijke zaken vroegtijdig af te handelen of stelt u die liever uit tot het laatste moment? In onze Westerse maatschappij is de focus gericht op snelle aanpak en afronding van werkzaamheden. Het idee daarbij is dat je op het laatste moment een en ander afraffelt vanwege tijdsdruk, waarbij je er geen gedegen aandacht aan kunt geven. Uitstel kan ook leiden tot afstel. Maar het is de vraag of zo vroeg mogelijk beginnen wel altijd de juiste keus is. Ook laat beginnen en rustig aandoen heeft voordelen.
  Lees verder...
 

Het effect van emoties op uw beslissingen

Door: Frank van Marwijk , 20 juli 2014
Bekende wetenschappers concludeerden onafhankelijk van elkaar, dat mensen hun beslissingen voor 95 procent nemen op basis van onbewuste keuzes en emoties in plaats van rationele afwegingen. Met dit besef is het belangrijk dat u goed leert luisteren naar uw gevoel als u beslissingen neemt. Verder is het zinvol dat u de emoties van anderen leert herkennen en daarop anticipeert, meent Frank van Marwijk.
  Lees verder...
 

Kleedt u zich zoals u wilt?

Door: Frank van Marwijk , 13 juli 2014
Het is een warme zomerse dag en u besluit vandaag eens in uw nieuwe bermuda naar uw werk te gaan. Als vrouw komt u daar waarschijnlijk nog wel mee weg, maar als man zult u de nodige scheve blikken kunnen verwachten als u plotseling in uw korte broek ten tonele verschijnt. Misschien krijgt u een spottende opmerking van uw collega over uw harige benen, maar er zit meer achter. De nieuwe mode mag misschien voorschrijven dat een kostuum met bermuda, inclusief colbert en das, voldoende afkleedt. Maar met uw kledingkeuze overschrijdt u toch een gangbare norm in het zakelijk bedrijfsleven. Nederland is er nog niet klaar voor; we zijn het gewoonweg nog niet gewend.
  Lees verder...
 

Negen teamrollen die bijdragen aan succes

Door: Frank van Marwijk , 06 juli 2014
Om een project te doen slagen moet een team als geheel beschikken over een aantal basiskwaliteiten. Zo heeft het team bijvoorbeeld iemand nodig die sterk is in het bedenken van nieuwe ideeën, iemand die structuur weet aan te brengen, iemand die kan coördineren, iemand die overzicht weet te bewaren en iemand die goed is in implementeren en afronden.
  Lees verder...
 

Een les over het geheugen die u nooit zult vergeten

Door: Frank van Marwijk , 29 juni 2014
Sommige informatie die u wilt onthouden is er maar lastig in te stampen en/of op het juiste moment weer op te roepen. Wilt u meer controle over wat u zich herinnert? Dan leert Frank van Marwijk u nu een les over het geheugen die u nooit meer zult vergeten.
  Lees verder...
 

Drie inzichten om effectiever te leren

Door: Frank van Marwijk , 22 juni 2014
Een mens is nooit te oud om te leren, wordt vaak gezegd. Feitelijk kunt u ook niet anders. Elke dag leren we nieuwe dingen, maar sommige dingen blijven hangen; andere niet. We lijken daar niet altijd invloed  op te hebben. Soms onthouden we de meest onnozele dingen. Op andere momenten lukt het niet om de meest cruciale informatie op te slaan in ons geheugen of die daaruit op te diepen. Toch kunt u daar wel wat aan veranderen. U kunt leren hoe u zinvolle informatie beter kunt onthouden en zorgen dat de opgeslagen data ook  op het juiste moment weer naar boven komt, schrijft Frank van Marwijk.
  Lees verder...
 

Zo vindt u een inzichtelijke oplossing

Door: Frank van Marwijk , 01 juni 2014
Als manager komt u dagelijks problemen tegen in uw werk. Sommige problemen pakt u routinematig aan. U beschouwt ze nauwelijks als een probleem. Andere problemen zijn lastiger, maar wel duidelijk, dus goed aan te pakken. Er bestaan ook problemen waarvoor een bijzonder creatieve aanpak of een plotseling inzicht nodig zijn. Hier moet uw onbewuste aan het werk. Maar hangt het vinden van een dergelijke inzichtelijke oplossing af van alleen toeval of hebt u er nog invloed op?
  Lees verder...
 

Vijf principes voor een tactische benadering

Door: Frank van Marwijk , 11 mei 2014
Hoe kunt u mensen op een tactische manier benaderen in situaties die gevoelig liggen? Dit vraagt vooral van u dat u zich mentaal kunt verplaatsen in de positie van de ander. Het is vervolgens de kunst om de ander ook het gevoel geven dat u hem of haar begrijpt. Frank van Marwijk bespreekt vijf principes van één van de belangrijkste communicatievaardigheden van een manager: tact.
  Lees verder...
 

Zo voorkomt u uitstelgedrag

Door: Frank van Marwijk , 06 april 2014
U wilt aan de slag met een omvangrijk project. U hebt ideeën om uw bedrijf te reorganiseren, u wilt een boek schrijven, een nieuwe taal leren of een universitaire studie gaan volgen. Maar hoe graag u die plannen ook wilt uitvoeren, u komt er maar niet aan toe. Uitstelgedrag is niemand vreemd. Er is altijd wel een smoesje voor. Frank van Marwijk geeft tips hoe u uitstelgedrag kunt voorkomen.
  Lees verder...
 

Zo voorkomt u free-ridergedrag

Door: Frank van Marwijk , 23 maart 2014
Frank van Marwijk beschrijft hoe u kunt bereiken dat teamleden elkaar aanvullen in plaats van dat individuen binnen de groep free-ridergedrag vertonen en er de kantjes vanaf lopen.
  Lees verder...
 
< vorige 6 7 8 9 25 volgende >
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
reacties
CEO: zet ethisch handelen medewerker hoger op de bedrijfsagenda (1) 
Goed management boost de productiviteit  (1) 
Pakketdiensten vergelijken: besparen op verzendkosten (1) 
Leadgeneratie, social selling en contentmarketing niet op niveau (1) 
‘Cloudmasters’ versnellen eigen mogelijkheden om branchegenoten te verslaan (1) 
Ga tijdig met complimenten aan de slag! (1) 
Verbetering huis: verandering tuin heeft grootste voorkeur (1) 
beurs
Stijgers Dalers
Nutreco 47  3.9 %
Ballast neda 0.31  3.3 %
Nedap 50.2  2.9 %
TNT express 8.45  -9.5 %
USG people 17.2  -1.5 %
Corio 52.5  -1.1 %
Beursupdate: AEX op Wall Street
Intel boekt recordomzet, maar minder winst
Starbucks boekt hogere omzet en winst per aandeel
meer beurs
top10
Strengere eisen papiervernietiging door invoering AVG
Goed management boost de productiviteit
Nederlandse bevolking heeft financiële dode hoek
Man tevredener over hoe partner met geld omgaat dan vrouw
VCP: meer rekening houden met eisen werknemer
Toekomstige banen geen sciencefiction
Watjesverkoop: maak uzelf niet blij met een dooie mus
Tien inzichten uit 25 jaar beleggen in Emerging Markets Debt
Nieuwe cookieregels bedreiging voor media-industrie
Weinig angst voor opkomst robotcollega’s
meer top 10
vacatures
meer vacatures