zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
webloggers
 

Ben Kuiken

Ben Kuiken is filosoof, journalist en schrijver van managementboeken. Hij schreef meerdere boeken, waaronder Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs, De OrganisatiefilosoofDe Zinmakers en De Laatste Manager. Ben helpt organisaties met het goede gesprek en met een gedragen verandering. Meer informatie vindt u op benkuiken.nl
Ben Kuiken info@benkuiken.nl
 
 
 

Weblog`s van Ben Kuiken :

 

Last van terminale serieusheid? Ga spelen!

Door: Ben Kuiken , 31 mei 2021
Werk is best serieus. En belangrijk. Maar je kunt ook doorslaan in die serieusheid. Dan wordt de serieusheid terminaal, en je werk een sleur. De remedie? Ga weer spelen! En fröbelen. Marijne Vos en Ben Kuiken schreven er een boek over: Het Grote Fröbelboek voor Adviseurs. Speel je mee?
  Lees verder...
 

Dat is logisch

Door: Ben Kuiken , 09 januari 2018
'Voetbal is simpel,’ zei de beste voetballer aller tijden, Johan Cruijff, eens. ‘Maar,’ zo voegde hij er aan toe, ‘het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.’ Met de kennis van nu, zouden we voetbal eerder complex noemen. Wat wist Cruijff dat wij niet weten? En: wat kunnen we daarvan leren?
  Lees verder...
 

Arme manager

Door: Ben Kuiken , 01 maart 2017
Hippe, nieuwe organisatievormen hebben ook schaduwkanten, schrijft Ard-Pieter de Man in Trouw. Dat is waar, reageert Ben Kuiken, maar dat geldt nog meer voor het hiërarchische systeem.
  Lees verder...
 

Het begint met gelijkwaardigheid

Door: Ben Kuiken , 29 november 2016
De drie principes van nieuw organiseren - gelijkwaardigheid, organiseren en vakmanschap - hebben consequenties voor de manier waarop mensen samenwerken. Dit is de reden dat nieuw organiseren betere resultaten oplevert.
  Lees verder...
 

Eerlijk zullen we alles delen?

Door: Ben Kuiken , 24 augustus 2016
Airbnb, Uber, GitHub: de deeleconomie begint op stoom te raken. Maar hoeveel delen deze bedrijven nu echt, vraagt Ben Kuiken zich af. Of zijn het gewoon weer dezelfde paar mensen die er verschrikkelijk rijk van worden, ten koste van de have nots? En hoe lang is dit model nog houdbaar?
  Lees verder...
 

De klant bestaat niet

Door: Ben Kuiken , 20 juni 2016
Organisaties moeten leren denken vanuit de klant, zeggen de marketinggoeroes. Maar ik heb liever dat ze vanuit mij denken. Als persoon.
  Lees verder...
 

Waar worden wij gelukkig van?

Door: Ben Kuiken , 13 april 2016
De mens is een gelukzoeker. Alleen weten we niet altijd even goed wat ons gelukkig maakt. Dan kan het helpen om terug te gaan naar de bedoeling: waar gaat het nou echt om?
  Lees verder...
 

Allemaal lekker zelf aan het stuur? Niet doen!

Door: Ben Kuiken , 29 februari 2016
Het is inmiddels een ware rage: organisaties die zelfsturende teams ‘implementeren’. Dat leidt onvermijdelijk tot ongelukken en teleurstellingen. Niet omdat zelfsturing zelf een slecht idee is, maar omdat het geen panacee is voor alle organisatiekwalen. En omdat het ook helemaal niet vanzelf gaat.
  Lees verder...
 

Hé manager, wat is jouw toegevoegde waarde?

Door: Ben Kuiken , 28 januari 2016
Het gaat niet om de manager, het gaat om organiseren. De kunst daarbij is om alleen daar een rol te spelen waar je van betekenis bent. Moeilijk voor veel mensen, maar wel te leren.
  Lees verder...
 

Goede voornemens

Door: Ben Kuiken , 04 januari 2016
Een nieuw jaar, nieuwe kansen. Bijvoorbeeld om nou eindelijk eens je leven en werk heel anders te organiseren. Onder het mom van ‘een goede manager heeft het nooit druk’ vijf tips.
  Lees verder...
 

Is er nog toekomst voor HR?

Door: Ben Kuiken , 24 augustus 2015
Nieuw organiseren gaat niet om grote veranderprogramma’s, maar om kleine experimenten. Een mooie rol voor HR om die te faciliteren?
  Lees verder...
 

Aan de slag

Door: Ben Kuiken , 11 augustus 2015
We gaan weer aan de slag. En snel ook, want er valt een hoop te doen. De wereld verandert namelijk waar je bij staat, en voor je het weet is je organisatie of je baan overbodig.
  Lees verder...
 

Nieuw organiseren: iets dat je doet

Door: Ben Kuiken , 10 juni 2015
Nieuw organiseren is een heel klein beetje theorie en inspiratie, maar vooral toch een kwestie van gewoon doen. En het mooie is: iedereen kan het.
  Lees verder...
 

Lekker in je weerstand zitten!

Door: Ben Kuiken , 01 juni 2015
Niet alleen medewerkers zijn wars van verandering, ook managers hebben er een handje van. Dat is jammer, want daardoor onthouden ze zichzelf en de organisatie de kans tot nieuw organiseren.
  Lees verder...
 
1 2 volgende >
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10