12 juli 2007 -
In theorie horen managers de crisissen waar ze dagelijks mee geconfronteerd worden gemakkelijk aan te kunnen. In de praktijk komt het er vaak op neer dat ze daarvoor iets anders – net zo belangrijks – laten vallen om dat te doen, slaan ze dicht, werken ze over of schieten ze in de stress.
12 juli 2007 -
Topmanagers lijken almaar narcistischer te worden. Hun verlangen naar drama en aandacht leidt tot grote overnames en gewaagde acties. Dat blijkt uit een studie van de Pennsylvania State University. Daarbij wordt gesteld dat topmanagers met een heel hoge dunk van zichzelf, meer extreme en wisselvallige resultaten neerzetten dan hun meer bescheiden collega's.
11 juli 2007 -
Leiders die de top van een onderneming bereiken dankzij hun sterke persoonlijkheid, riskeren een dominante persoonlijkheidscultus te installeren binnen hun bedrijf. Volgens Howard Book van de Insead Business School bestaat het risico dat leiders met een hoog EQ (emotioneel intelligentiequotient) hun werknemers gaan verstikken.
10 juli 2007 -
Als 'de baas' met zijn gezin op vakantie is, breken gouden weken aan voor jonge, goedopgeleide medewerkers. Werknemers met twee tot drie jaar werkervaring hoeven vaak geen rekening te houden met schoolvakanties en plannen hun vakantie daar buiten om.
9 juli 2007 -
Werkgevers doen nog steeds erg weinig om hun uitlaatgassenuitstoot te beperken en hebben het aantal zakenreizen die hun mensen moeten maken niet bepaald verminderd. Velen sturen hun werknemers nog steeds te pas en te onpas de auto of het vliegtuig in.
9 juli 2007 -
Het middenmanagement van organisaties voelt zich vaak klem zitten tussen de werkvloer en het topmanagement. Nu het goed gaat met de economie, stroomt jong talent makkelijker door naar boven, en wordt het middenkader weer breder. De schakelpositie is niet eenvoudig, maar wordt volgens organisatieadviseur en communicatiedeskundige Pim Elfferich steeds belangrijker voor een goed werkende organisatie.
6 juli 2007 -
Meer macht stelt een team in staat om beter te presteren, zou je zeggen. Onderzoek van de Amerikaans-Nederlandse promovenda (Academy of Management) Lindred Greer wijst echter het tegendeel uit: teams met veel macht presteren juist sléchter dan teams met weinig macht. Hoe kan dit verschil verklaard worden en wat zijn de implicaties ervan voor het management van organisaties?
5 juli 2007 -
Zoekt u nog tips om te voorkomen dat sollicitanten naar uw grootste concurrent gaan? Dan kunt u wellicht, net zoals Microsoft, het sollicitatieverslag van hun kandidaat, een voormalige Google-medewerker, laten uitlekken op internet. In het verslag laat de sollicitant zich kritisch uit over de bedrijfscultuur bij zijn vorige werkgever.
5 juli 2007 -
Een fusie of overname in goede banen leiden is een van de moeilijkste taken van een manager. Toch is het niet zo heel erg moeilijk – mits er geleerd wordt van eerdere fouten. Volgens Amerikaans onderzoek van de Conference Board besteden te weinig managementteams echter genoeg tijd en aandacht aan het bestuderen van wat in het verleden werkte en wat niet. En daarom verlopen zoveel overnames teleurstellend.
4 juli 2007 -
Veertig procent van de Nederlandse managers in de financiële wereld is dagelijks meer dan een uur kwijt met het zoeken naar bedrijfsinformatie. Een op de tien besteedt hier zelfs meer dan twee uur per dag aan. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Information Builders onder managers in heel Europa. Inefficiënte beslissingstrajecten kosten bedrijven in finance jaarlijks miljoenen euro's.
3 juli 2007 -
Nederlandse managementteams blinken niet bepaald uit in diversiteit. De besturen van Nederlandse ondernemingen bestaan nog steeds voor 95 procent uit witte en mannelijke managers. Dat een diverser bestuur profijtelijk kan zijn, bewijst de Amerikaanse Diversity Top 50.
2 juli 2007 -
Nu onbeschoft gedrag en onbeleefdheid steeds vaker voorkomen op de werkvloer, heeft ook onderzoek van Dr Barbara Griffin van de University of Western Sydney onder 54.000 werknemers in Australië en Nieuw-Zeeland vastgesteld dat onbeschofte collega's en managers inderdaad een aantoonbaar negatief effect op de betrokkenheid en productiviteit hebben.
29 juni 2007 -
Beloningen, reorganisaties en strategieveranderingen als middel om een organisatie te verbeteren worden zwaar overschat. Deze week rondt Dr. André de Waal van het Center for Organizational Performance zijn grootschalige onderzoek naar 'High Performance Organizations (HPO)' af. Na bestudering van 230 (inter)nationale onderzoeken en verdieping door 2.600 wereldwijde enquêtes, blijven vijf succesfactoren overeind.
29 juni 2007 -
Bijna de helft van de jongere werknemers ergert zich wel eens aan de baas. Maar werkgevers ergeren zich nog veel vaker aan hen. Circa twee derde ergert zich wel eens aan de jeugd op de werkvloer en ruim de helft zegt ook jongeren te ontslaan vanwege hun gedrag. Meestal gaat het dan om een gebrek aan inzet en een slechte werkhouding.