zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Jongere en baas ergeren zich aan elkaar

65 procent van de managers ergert zich aan jongeren maar wil ze wel graag in dienst

29 juni 2007 - Bijna de helft van de jongere werknemers ergert zich wel eens aan de baas. Maar werkgevers ergeren zich nog veel vaker aan hen. Circa twee derde ergert zich wel eens aan de jeugd op de werkvloer en ruim de helft zegt ook jongeren te ontslaan vanwege hun gedrag. Meestal gaat het dan om een gebrek aan inzet en een slechte werkhouding.

Voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid presenteerde maandag deze cijfers. Zijn werkgroep, die door het vorige kabinet is ingesteld tegen de hoge jeugdwerkloosheid, is nu opgeheven en hij heeft zijn ervaringen met werkgevers en jongeren beschreven in het boek 'Pakken en Piercings'.

Gedrag


Terwijl werkgevers zich ergeren aan het gedrag van de jeugd, stelt een meerderheid van de jongeren nooit commentaar van de baas te krijgen. "Daar zit 'm nou net de essentie", stelt de oud-werkgeversvoorman van MKB-Nederland. "Op sommige punten is er een behoorlijke mismatch." Maar hij is wel positief, omdat het gaat om "problemen die jongeren ervaren op weg naar volwassenheid" en die zijn "van alle tijden".

Wennen
De meerderheid van de bazen (66 procent) stelt dat jongeren flink moeten wennen aan werken. De grootste moeite heeft de jeugd met op tijd komen en een correcte omgang met collega's.

Uiterlijkheden (piercings of een petje), correct taalgebruik en ziekmelden worden opvallend weinig genoemd als struikelblokken. Vooral de werkduur valt jongeren tegen, want zoals een geïnterviewde zegt: "Je kunt niet even spijbelen".

Beeld
Acht van de tien jongeren vinden dat zij van te voren een goed beeld hadden van hun werk. Daarentegen menen vier van de tien werkgevers dat ze geen realistisch beeld hebben. Ook stelt de helft van de werkgevers dat het jongere personeel onvoldoende mee heeft gekregen in hun opleiding.

Dat beeld wordt eigenlijk ook onderschreven door de werkende jongeren. Minder dan de helft van hen noemt de beroepskeuzevoorlichting die ze hebben gekregen voldoende en ruim een op de drie zegt gewoon dat deze is tekortgeschoten.

School
Acht op de tien vindt ook dat de school meer mag sturen bij de keuze voor beroepen waarin wel werk te vinden is. De Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft de afgelopen vier jaar ruim 40.000 extra (leer)banen gecreëerd. Daarbij heeft De Boer zich vooral gericht op voortijdig schoolverlaters en andere kansarme, werkloze jongeren.

Werkloosheid
De werkloosheid is de afgelopen jaren gedaald, maar nog altijd hoog. Zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder deze maand dat 9,1 procent van de 15- tot 25-jarigen werkloos was in de periode maart, april en mei, tegen een gemiddelde van 4,7 procent. Maar dat komt ook doordat mensen aan het begin van hun carrière vaker tijdelijke baantjes hebben dan meer ervaren krachten.


Bron: Brisk Magazine
 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ron Ladage  |   | 
9-07-2007
 | 
15:58 uur
Het verbaast me dat er nog geen reactie op dit artikel is gekomen.
Dit artikel geeft nogal wat mistoestanden aan.
We weten al jaren dat er geen aansluiting meer is tussen de scholen en het bedrijfsleven.
Daar hebben een heleboel partijen schuld aan.
Allereerst de bedrijven zelf, toen ze jaren geleden de bedrijfsscholen ophieven (vanuit bezuinigingsdrang), de politiek (vooral de linkse partijen) die het belangrijker vonden om de jongeren meer theorie dan praktijk op scholen te geven.
De mammoetwet was het begin van de nu genoemde problemen.
De jeugd die opgevoed is door hun ouders.
Je zoekt toch geen baan waar je in ploegendienst moet lopen, je wilt toch de weekenden vrij zijn!
De bedrijven die de stageplekken amper gaven en wanneer je dan stage kon lopen, werd je amper betaald. Nogal een prikkel voor de jeugd om zijn best te doen.
Kortom in Nederland wordt er erg veel gepraat en weinig aangepakt.
Leraren zijn opgebrand, leerlingen bepalen wat er op school gebeurd.
Het is nog een wonder dat dit land economisch het nog goed doet.
Er zal in mentaliteit eens een goede verandering moeten komen, tot die tijd maken jongeren tussen de 9 en 13 jaar de dienst uit in de wijken. Deze jongeren zijn de toekomstige werknemers, dus het wordt misschien nog erger! Zolang we zaken niet bij naam mogen noemen van de linkse groeperingen, mag je niet veel verwachten voor de toekomst.
Ja ik ben van de oudere generatie, die natuurlijk van de huidige werkende jongeren mag verwachten dat zij voor de AOW mogen opdragen, denk je toch eens in dat we de jeugd solidariteit bij zouden brengen. Dus politiek blijf doorgaan met het niet noemen van de echte problemen en blijf er bergen geld instoppen in die zogenaamde zielige niet willende jongeren.
Geef dan minstens de wel willende jongeren de kans.



REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10