zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nog steeds meer zakenreizen dan goed is voor het milieu

Gerichte strategieën nodig voor milieuvriendelijk werken

9 juli 2007 - Werkgevers doen nog steeds erg weinig om hun uitlaatgassenuitstoot te beperken en hebben het aantal zakenreizen die hun mensen moeten maken niet bepaald verminderd. Velen sturen hun werknemers nog steeds te pas en te onpas de auto of het vliegtuig in.

Uit onderzoek van videoconferentiefacilitator Interwise blijkt dat het hoge aantal zakenreizen dat nog steeds gemaakt wordt, zeker niet de schuld is van de werknemers. Integendeel. Zij willen wel milieuvriendelijk op afstand werken, maar worden daarin tegengehouden door hun werkgevers.

Virtuele besprekingen


Meer dan driekwart van de Britse werknemers die ondervraagd warden door Interwise zeggen dat ze tot drie keer per week voor hun baas op pad zijn. Meer dan de helft klaagt dat hun onderneming niets doet om dat aantal te verminderen. Ze vinden bovendien dat minstens de helft van de besprekingen waar ze naar toe moeten net zo goed virtueel gehouden kunnen worden.

Cruciale techniek
"Vooral de groeiende aandacht voor het milieu leidt tot een steeds grotere belangstelling voor telewerken," stelt Tony Gasson, vice-president international van Interwise. "Maar het management moet veelal nog steeds een gerichte strategie ontwikkelen die effectief milieuvriendelijk werken mogelijk maakt, bijvoorbeeld door het aantal zakenreizen terug te dringen. De techniek die telewerken mogelijk maakt moet niet langer alleen gezien worden als 'leuk om te hebben', maar als cruciaal voor effectief zaken doen."

Groen alternatief
Natuurlijk zullen zakenreizen altijd nodig blijven, vooral om relaties te onderhouden, conflicten op te lossen of en precaire onderhandelingen te voeren. Maar op vele andere momenten volstaat een groener alternatief net zo goed.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ivan Van Eccelpoel  |   | 
9-07-2007
 | 
08:44 uur
leuk gevonden : milieu vriendelijk op afstand werken.
Kleine denkoefening : 100 werknemers op afstand zijn 100 radio's die spelen, zijn 100 verlichtingen, 100 koffiezetjes :-)

ps. denkt onze videoconference leverancier niet een beetje veel in zijn voordeel ?

... zijn wij nu echt zo kortzichtig ? China jaagt miljoenen kubieke meter co2 de lucht in. Is het zakenreisje geen druppel op en hete plaat of streelt dit enkel onze ego indien we dit kunnen verminderen ?
Alle beetjes helpen, akkoord, doch indien we zouden slagen om de grootste vervuilers al 10% te verminderen : bravo !!

R Polder  |   | 
9-07-2007
 | 
09:18 uur
Gelukkig krijgt het bedrijfsleven een goed voorbeeld van onze volksvertegenwoordiging.
Het lijkt wel een sport van de ministeries wie de meeste luchtkilometers kan declareren. Alleen wordt het dan geen zakenreis genoemd maar een staatsbezoek (met een bezoek aan een of ander circuit waar toevallig een GP wordt gereden).
Ron Ladage  |   | 
9-07-2007
 | 
09:35 uur
Voor mij is dat een nietszeggend artikel, scoren op milieu is erg makkelijk.
Veel werkgevers en werknemers zouden wel anders willen, b.v. een goed openbaar vervoer, zodat er meer met dit vervoer gereisd kan worden.
Helaas is het openbaar vervoer na de privatisering minder betrouwbaar geworden en wanneer je niet in de grote steden woont, dan kan je het wel schudden.
Ook ik zou meer kunnen doen, dan vaak uren in de file te staan, omdat ook de overheid vergeten is om te besturen, dus vooruitdenken over de logistiek in Nederland.
Natuurlijk kan een virtuele vergadering bij bepaalde onderwerp ook, helaas zijn de resultaten dan vaak minder creatief en de resultaten vaak minder dan had gekund.
En het vliegtuig is nu eenmaal de snelste manier (daar is onze wereldhandel toch door gegroeid) om bij de klanten te kunnen komen.
Dus zakelijk verkeer toestaan en particulier vliegverkeer verminderen.
Ik zie al die vakantiegangers al in opstand komen.
De enigste manier om iets aan het milieu te doen is afspraken beter plannen, logischer maken, maar daar heb je alle partijen voor nodig en dat is dan ook het probleem.
Misschien dat een 24 uurs economie ook in de zakenwereld een uitkomst is?
Zelf ben ik organisatie adviseur en moet vanuit mijn woonpplaats met de auto (openbaarvervoer is in deze provincie minimaal) naar de randstad of midden van het land, om bij mijn klanten te kunnen komen.
Harry. J. Vorenkamp  |   | 
10-07-2007
 | 
08:47 uur
Binnen onze organisatie hebben wij het aantal zakelijke bezoeken door online presentaties en video conferencing enorm teruggebracht. Niet alleen het reizen is drastisch verminderd, doch vooral het tijdsbeslag. Nu kunnen wij soms 15 "bezoeken" op een dag realiseren, tegen 3 bezoeken in het verleden.

Onze uitdaging is om onze multinationale relaties zover te krijgen, dat zij mee willen werken aan de technische voorzieningen om dit te realiseren. Zodra dit is gelukt hebben wij altijd tevreden klanten; ook al was het alleen maar om de tijdsbesparing die ook zij realiseren.

Uiteindelijk is een persoonlijk bezoek een "must" en dat doen we ook; de besparing is echter voor iedereen aan te raden.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10