Reactie: Slijmen... het woord roept bij mij een negatieve reactie op en het lezen van het artikel gemengde gevoelens: slijmen is immers iets wat je niet doet, waar mensen zich aan irriteren en als anderen het doen, waar over geroddeld wordt. Toch kan slijmen veel opleveren is de essentie van het artikel.
Als je kijkt naar de beschrijvingen van de voorbeelden die Roos noemt: 'Complimenten maken, naar u luisteren als u zit te zwetsen, lachen om uw grapjes, hulp aanbieden, steun en loyaliteit tonen.' dan denk ik: Dat is in mijn ogen geen slijmen. Wij maken in Nederland veel te weinig complimenten. Complimenten maken kost zo weinig en levert zoveel op: gevoel van waardering en er mogen zijn, het geeft energie. De eerste column die ik schreef als coach van Verander je Wereld ging over complimentensoep. Met als motto: Complimentensoep? Dat zouden meer mensen moeten doen!
Maar laten we verder kijken dan de complimenten, want slijmen is blijkbaar ook: luisteren naar u als u zit te zwetsen. Mooi. Het is dus een vorm van acceptatie: ik weet dat je overdrijft, en ik kijk ernaar en vind het prima. Natuurlijk heb je altijd de mogelijkheid om de ander hierover aan te spreken als je uitgeluisterd bent, en hem feedback te geven (of feedforward zoals ik gisteren van iemand hoorde: daarmee vertel je de ander hoe jij denkt dat het beter kan).
Lachen om uw grapjes: daar zijn grapjes toch voor bedoeld? En dan wel van harte lachen. Grapjes maken relativeren, het neemt spanning weg en het is leuk. Vooral blijven doen dus.
Steun en loyaliteit tonen: een hele normale menselijke behoefte lijkt mij, die het teambuilding gevoel vergroot en bevestiging geeft. Een steuntje in de rug. Heerlijk!
Als alle mensen iedere dag nu van al deze dingen eens een ding bewust zou doen bij een ander, zouden we een heel ander klimaat creeren. Ik ben een positief ingesteld mens, en begeef me graag in een postieve omgeving. Het woord slijmen schrap ik het liefst uit mijn woordenboek, omdat het negativiteit oplevert en wantrouwen.
Ik ben dan ook een groot voorstander van het gebruik van stroomtaal. Ik citeer: Stroomtaal® is een leefstijl met als doel te werken aan een vriendelijke en zinvolle samenleving. Het is een manier van praten, denken, schrijven, voelen en vooral doen die je plezier en ruimte geeft en je motiveert om het beste uit jezelf te halen. Het is ook erg leuk om te doen, het beïnvloedt je humeur, je denkwijze en je levenslust.
Toen ik kennis nam van stroomtaal ben ik meteen medestander geworden.
Het eerste wat ik deed na het lezen van dit artikel is checken of er al een ander woord of andere beschrijving is van het woord slijmen. Nee, dat staat nog niet op de site. Dan heb ik mooi iets om over na te denken, want slijmen: het is de laatste keer dat ik dat woord in mijn mond neem (of in mijn pen).
Reactie: Dit lijkt mij geen vreemde vaststelling, die wellicht twee oorzaken heeft. Enerzijds wordt vaak deze functie onder -gewaardeerd en anderzijds begeleiden maar weinig directieleden deze mensen. Zij zijn dus vaak aan hun lot overgelaten en worden ook verantwoordelijke gehouden voor beslissingen die zij alleen maar uitvoeren en niet hebben genomen.
Voorts zijn zij weinig betrokken, bewust of niet, bij het operationele, en kunnen zij dus niet altijd een ob jectief advies geven.
Reactie: De situatie is heel simpel: zoals ook al in voorgaande reacties is genoemd binden vrouwen zich op een andere manier aan het gezin en de kinderen dan mannen. We kunnen stellen dat dit een natuurlijk gevolg is van kinderen krijgen, nagenoeg elke vrouw heeft er 'last' van. Echter, de keus is wel aan de vrouw zelf: laat zij zich leiden door dit gevoel, of kiest ze voor een andere aanpak. Aan ambitie ligt het niet, de keuze van een vrouw is slechts anders.
Vrouwen die voor de carriere kiezen lopen tegen het probleem op dat alle part-time of niet-werkende vrouwen hebben veroorzaakt. Daar komt het old boys network in beeld. 90, Misschien zelfs 99% van de vrouwen die bekend zijn bij deze heren zijn op een moment in hun carriere minder gaan werken. Waarom zou deze nieuwe vrouw dan wel alles op alles zetten? Ze nemen dus gewoon een duidelijke en zekere man aan.
Wordt de vrouw wel aangenomen, dan wordt het 300% inzet vertonen ipv de 'gebruikelijke' 200%. Wijst ook maar iets op wat als typisch vrouwelijk werkgedrag bekend staat zoals minder uren draaien etc., dan is het de bevestiging van hun vooroordeel. En tsja, ik kan het onze heren ook niet echt kwalijk nemen...
Dus dames, dit weten we van te voren, laten we er dan ook gebruik van maken en deze heren lik op stuk te geven. ''Goh meneer Jansen, hoe gaat dat nu, de kinderen combineren met deze baan?''
Reactie: Ik ben toevallig een man,die goed is in een aantal ''vrouwendingen'' zoals luisteren e.d. en daar zijn er best wel wat van.
Daarnaast wil ik nog even aangeven dat menselijke hersenen mensen automatisch in hokjes plaatsen. Ook is er sprake van self-fullfilling prophecies in de hersenen. Je onthoudt de dingen die je van een man/vrouw verwacht meer omdat je erop let.
Reactie: Hoewel ik natuurlijk niet voor alle interim managers kan spreken ben ik van mening dat in het eerste deel van het artikel een karikatuur wordt gemaakt van zowel de interim manager als de opdrachtgever.
Mijn ervaring en die van veel interim managers in mijn omgeving is dat opdrachtgevers zeer kritisch kijken naar wie ze voor een bepaalde klus in huis halen. Men is zich zeer bewust van de impact van een interim manager en doorgaans wordt gedurende het werkproces voortdurend voeling gehouden tussen interim manager en opdrachtgever.
Ik heb nog geen klussen meegemaakt waar ik de volledige vrije hand had en geen enkele verantwoording hoefde af te leggen. Daarbij komt dat het inhuren van een interim manager een kostbare actie is die meestal door opdrachtgevers niet lichtvaardig in gang wordt gezet.
Het artikel is dus ver overdreven en suggereert ten onrechte een gebrek aan integriteit bij de interimmanager cq het bureau en suggereert tevens een onbekwaamheid aan de kant van de opdrachtgever die er m.i. niet is.
De zes stappen zijn allemaal open deuren maar natuurlijk volkomen waar.
Reactie: Ik heb de ervaring dat wanneer je volledig kiest voor carriere en alle daarbij behorende ''offers'' je zowel door mannen als door vrouwen vreemd wordt aangekeken. Mannen vinden het vreemd omdat je gemiddeld 60 tot 70 uur per week werkt terwijl je een kind hebt (mannen nadoen) en vrouwen zien (en zeggen) dat wanneer je zoveel werkt je niet in staat bent een goede moeder te zijn. Oftwel, indien je als vrouw kiest voor het hoogst haalbare wordt je van twee kanten klem gezet.
Reactie: Ik kan dit artikel volledig onderschrijven. Lijk echter wel in herhaling te vallen met eerdere artikelen. Alles heeft te maken met het nemen en dragen van de eind-(eigen)verantwoordelijkheid. En volgens mij zit hier in de bottle-neck.
De directie is en blijft verantwoordelijk en dient aan te geven welke koers gevaren wordt en hoe! En dat betekent dus ook vinger aan de pols houden. Want ze zijn immers ook verantwoordelijk voor het functioneren van de interim-manager.
Veelal laten ze deze aan hun lot over en daarmee ook de medewerkers in de organisatie. Of ze laten hen de boodschap brengen die ze zelf niet willen vertellen en als het resultaat niet navenant is wordt de boodschapper vermoord.
En.....daarmee zijn we weer terug bij het begin.
Organisaties zouden eens wat vaker moeten overwegen om goede interne managers te laten switchen en de klus te laten klaren. Zij weten immers wat er speelt. De interim zou beter ingezet kunnen worden daar waar zaken op de rit staan met als opdracht de continuiteit te bewaken en waarborgen.
Maar ja ook daar dient zich weer het probleem aan wie heeft de moed om de klus te klaren en durft de verantwoordelijkheid aan.
Daarnaast zouden adviesbureau's en interim-managers ook eerlijker en realistischer moeten zijn naar hun opdrachtgever. Maar ja....zij zijn er immers bij gebaat om het probleem uit te vergroten. Immers hun sub-doelstelling is veelal het verzekeren van vervolgopdrachten.
Reactie: het verschil zit hem in de kennis. Ik zeg altijd,''mensen worden geremd door hun eigen kennis'' hoe groter hun referentie kader, hoe meer bezwaren bij mensen op komen. Ze denken vaak te moeilijk terwijl de oplossing meestal dichter bij ligt dan verwacht.
Ik zeg altijd tegen mijn verkopers als ze geen deal hebben gesloten. ''zo jongen nu heb een manier gevonden hoe het niet moet, en deze draagt bij aan de oplossing.
Reactie: Goede tips. Maar als de opdrachtgever deze kan uitvoeren en dus controle heeft over zijn bedrijfsvoering, dan was er waarschijnlijk ook geen noodzaak tot het inhuren van een interim manager.
Reactie: Wat te denken van (alleenstaande) ouders met kinderen die om financiële redenen helemaal niet met vakantie kunnen? Ook van die ouders hebben de kinderen schoolvakantie, terwijl de ouders het hele jaar al aan het goochelen zijn om de zorg van de kinderen te kunnen combineren met werk. Moeten die ouders ook gedurende de hele schoolvakantie van 6 of meer weken hun kinderen ''wegstoppen'', terwijl ze dat het hele jaar al moeten doen, met alle bijbehorende schuldgevoelens.
Werk is veelal geen vrije keuze meer maar bittere noodzaak en bovendien een maatschappelijke verplichting (alleenstaande ouders vanuit de bijstand..). Ik heb zelf geen jonge kinderen meer maar mijn collega's met jonge kinderen hebben wat mij betreft absoluut voorrang tijdens de schoolvakanties. Ik heb tegenwoordig namelijk de luxe positie om zelf te kunnen kiezen wanneer ik vakantie wil opnemen, met alleen de beperking van het (dure)hoogseizoen.
Deze discussie vind ik typerend voor deze tijd. M.i. is het niet meer dan fatsoenlijk om ouders gedurende de korte schoolvakanties het recht te geven in het bijzijn van hun kinderen te zijn, of ze nu wel of niet elders dan thuis hun vakantie doorbrengen.
Reactie: Graag reageer ik op jouw berichtje. Momenteel zijn wij, een ICT dienstverlener in Utrecht, op zoek naar een Junior HR Manager. Wellicht sluit jouw profiel aan bij onze vacature. Kijk eens op www.quinity.com onder Carriere/vacatures. Wij zijn namelijk een jong bedrijf en dus op zoek naar een jong iemand zoals jij, met een relevante achtergrond. Kortom: misschien is het iets voor jou!