Reactie: Ik ben er helemaal met MyCall eens. Ik werk zelf voor de gemeentelijke overheid en zie dit inderdaad gebeuren. Mensen die op de uitvoering zitten zijn vaak mensen met visie en prestaties. Op het management niveau zitten er mensen die met zichzelf bezig zijn. Ze proberen steeds hogerop te komen door vriendjes te maken, in plaats van aan eigen kennis/capaciteit te werken. De medewerkers raken, door het niet gehoord of niet gestimuleerd worden, steeds meer onbetrokken, of gaan zich terugtrekken. De meeste medewerkers zullen namelijk kiezen voor de zekerheid en salaris. Om teleurstelling te voorkomen gaan ze dan relativeren, en minder energie steken in hun carriere.
Er is inderdaad veel rotzooi op de ambtelijke werkvloer, dankzij het ongekwalificeerde management.
Reactie: Er zijn heus wel goede managers,alleen het bedrijf moet dan wel over de brug komen ,en geef ze de kans om te ontplooien want het is niet meer zoals vroeger.Kritiek is en blijft er toch ,al doet hij nog zo goed zwart gallige mensen zijn er toch en die weten het meestal beter .Geef iemand ook een kans.Maar wees eerlijk en zeg dan wat jouw mening zou zijn .Het kan zijn dat je daar een andere kijk op hebt , en praat er over daar bereik je meer mee dan kwade /boze gezichten .Vr.Gr.-W.Tuinstra
Reactie: Mensen in de IT en zeker in support / systeembeheer zijn hulpverlenende mensen. Maar helaas niet altijd assertief genoeg om geen last van werkdruk te krijgen. IT-ers en hun managers zouden zich vooral op selfservice van gebruikers moeten richten om van die werkdruk af te komen. Nu wordt te vaak het wiel dagelijks opnieuw gemaakt voor de gebruiker i.p.v. procedures te maken voor de gebruikers zodat ze zelf het wiel kunnen maken.
Werkdruk en stress staan niet altijd en direct in verband met ziekteverzuim of plezier in het werk. Destijds was ik IT manager een IT afdeling bij een multinational. De medewerkers, die altijd keihard werkten, klaagten volop over ''zij'' (de gebruikers) en de werkdruk. Maar ik had altijd het hoogste vakantiesaldo en het laagste ziekteverzuim (0,5 tot 1,0 procent op jaarbasis) t.o.v. de andere niet-IT afdelingen, jaar in jaar uit. Als manager was ik hun paraplu en coach. Waardering, begrip en duidelijkheid waren hier het devies.
Reactie: U hebt waarschijnlijk het geluk gehad om het logistieke proces te kunnen benaderen vanuit de theoretische hoek. Met geluk bedoel ik enerzijds dat het lot u met voldoende brains heeft toebedeeld, en anderzijds dat u die mogelijkheden ook hebt kunnen en mogen realiseren. U zal ongetwijfeld studies van enkele jaren of (zeer) dure stoomcursussen voor hoger opgeleiden achter de kiezen hebben zitten om dergelijke rapporten te kunnen maken en te begrijpen.
Aangezien U nu echter niet weet hoe U uw kennis moet formuleren of overbrengen aan anderen die deze schoolse kennis ontbreken (om wat voor reden ook) vrees ik dat U de voeling met de realiteit mist. Ga eens kijken in het magazijn, de productiehal, de dispatching, etc... maar dan niet als iemand die eens van veraf een blikje op de rekken of de machines komt gooien. Blijf niet achter de manager lopen die even snel snel zegt wat voor fantastische zaken zij wel allemaal realiseren en hoeveel omzet dat allemaal teweegbrengt. Neen, praat met de mensen op de werkvloer, vraag hen wat ze juist aan het doen zijn, zonder gespeelde maar wel echte interesse. Desnoods neemt U - ad interim - daadwerkelijk deel aan hun activiteiten. Ga eens een dag meewerken met een magazijnier en luister naar alle woorden die hij/zij gebruikt om jou duidelijk te maken wat hij allemaal moet doen. Picklijsten, vrachtbrieven etc. Enkel op die manier zal je het jargon van die mensen kunnen leren.
Jij zal bij alles wat men je vertelt steeds meteen de link naar de academische, procesmatige omschrijvingen kunnen leggen in het jargon waaronder het bij jou gekend is. En dan is het de kunst om die bewoordingen, de taal die zij gebruiken echt meester te worden. En die bewoordingen aanhalen wanneer je je rapport moet verdedigen of uitleggen aan iemand die leek is in de schoolse 3PL wereld. Op die manier zal je de brug kunnen bouwen tussen het jargon van de werkvloer (welk bergijpelijk is voor quasi iedereen) aan de ene kant, en het jargon van je rapport aan de andere kant.
Reactie: Daarmee heeft u een punt beste M/V van der Vucht. Nu maar hopen dat de volgende genetatie per ongeluk niet zo recalcitrant is dan de zeventigers! Waarmee ik wil zeggen, dat ze hopelijk het medium niet verstoten, omdat het toch wel vrijheidsbeperkende elementen in zich draagt. Ik ben zo'n maagdenhuisfiguur die nu toevallig eens geen BMW is gaan rijden.
Ik adviseer mijn cursisten tegenwoordig afstand te doen van het mobieltje. Zo, dat scheelt stress! Ze kregen reacties als deze: ''maar dan kan ik je nooit bereiken als me wat te binnen schiet!'' Blijkbaar zitten we dus de hele dag te luisteren naar mensen die zo maar iets te binnen schiet.
''zeg ik zat te denken...'' Ik weiger dat flexibel te noemen.
Terugkomend op computerstress: Ik weet dat de meeste van ons de mogelijkheden van het apparaat voor nog geen procent benutten.
Wie echter alleen maar A4'tjes met *.doc vult, wat is er tegen een mooi hout-vrij ruitjesblok? Ik oogst regematig succes mee. Een mooie met de hand uitgeschreven berekening wordt ooi gewaardeerd.
Wie alleen maar rekent, zoals ik: zo'n slim HP'tje met I.P.N.
Tot besluit, het zal met de computerprobleempjes waarschijnlijk zo gaan als met de eerste kleuren TV's.
Toen die dingen pas uitkwamen had iedereen wel ergens in de familie een help-desk-neef die de kleuren kon afstellen.
Niet lang daarna regelde die dingen zich zelf.
Reactie: Ik heb nog een aanvulling: Call Centers waar iedereen tot in de puntjes getraind is op beleefdheid en klantgerichtheid maar waar even vergeten is om op de inhoud in te gaan. KPN/Planet is hier een goed voorbeeld van, iedereen is een en al meelevendheid en begrip, echter zodra er een enigzins ingewikkelde vraag wordt gesteld krijg je of geen antwoord of per keer een ander antwoord.
Reactie: Als de huidige generatie babyboomers die niet zijn opgegroeid met computers steeds meer met pensioen zal gaan en vervangen zal worden door de generatie die met 3 jaar al beter om kon gaan met computers en randapparatuur dan de huidige generatie wordt het probleem vanzelf minder. Meer kennis minder vragen. De nieuwe generatie durft wel de computer uit zich zelf aan en uit te zetten, die printer ff te openen zodat alles weer draait etc etc
Reactie: Keer op keer blijkt uit onderzoek dat het eigen personeel een groot veiligheidsrisico vormt voor de onderneming. Het is dan ook vreemd dat er nog altijd veel ondernemingen zijn die onvoldoende maatregelen treffen om dit probleem aan te pakken.
Wat ik in dit bericht mis zijn de beveiligingsrisico’s die verbonden zijn aan het gebruik van draagbare opslagmedia op de werkvloer. Terwijl dit een cruciaal aspect is binnen de beveiliging van bedrijfsgegevens. Encryptie van vertrouwelijke gegevens op een laptop of USB-stick is één van de maatregelen die organisaties kunnen nemen om te voorkomen dat belangrijke bedrijfsinformatie in verkeerde handen terecht komt. Dit is echter niet voldoende. Ondernemingen moeten ook het gebruik van draagbare opslagmedia op de werkvloer beter beheren. Met behulp van een USB-stick kunnen bedrijfsgegevens eenvoudig worden meegenomen zonder dat iemand hier iets van merkt. Bovendien kunnen op deze manier virussen en malware op het bedrijfsnetwerk terecht komen.
Nu het gebruik van USB-sticks en iPods sterk toeneemt, moeten organisaties er alles aan doen om de gaten in de beveiliging te dichten. Centennial is van mening dat het zinloos is om draagbare opslagmedia op de werkvloer volledig te verbieden. Daarentegen kunnen organisaties wel software gebruiken om rechten toe te kennen op individueel niveau. Je bepaald dat wie er toegang heeft tot welke gegevens en of iemand zijn USB-stick kan aansluiten op het bedrijfsnetwerk. Dit in combinatie met een degelijk beveiligingsbeleid zorgt ervoor dat de risico’s tot een minimum beperkt worden.
Reactie: Bij kleinere bedrijven voel je vaak een druk om langer door te werken omdat jouw persoon een veel grote input heeft op de resultaten van het bedrijf. In sommige gevallen wordt zelfs getwijfeld aan jouw betrokkenheid je niet regelmatig langer doorwerkt.
Reactie: De nadruk wordt verkeerd gelegd, alcohol op zich is niet goed voor je carriere, mensen die drinken hebben daarnaast een aantal eigenschappen die goed voor de carriere zijn: Sociaal, Uitdaging zoeken, Zelfverzekerd (na consuptie). De niet-drinkers beschikken hier over het algemeen minder over. Overigens is er wel een keerzijde, regelmatig moet er iemand uit hogere regionen een tijdje naar de een of andere kliniek om ze van de alcohol of cocaiene af te helpen.
Reactie: Dit geldt misschien in de VS, in Nederland is het 360 graden anders, bij een groot bedrijf is het veel rustiger, wordt vaker volgens CAO gewerkt en is alles over het algemeen beter geregeld. Juist bij een klein bedrijf ligt er meer druk.
Reactie: Een specialist moet op zijn vakgebied onderzoek doen en daarover vervolgens aan zijn niet-specialistische management rapporteren. Het is niet meer dan logisch dat dat in duidelijk taalgebruik, zonder jargon, gebeurt. Als het management al het jargon zou begrijpen en een gecompliceerd rapport zou kunnen lezen dan hadden ze de specialist niet nodig.
Reactie: Hartelijk dank aan de heer van der Mieden.
Ik ben het helemaal met u eens.
Klagen in organisaties over alles en iedereen komt veel te veel voor en leidt tot niets of erger: tot toename van negativiteit.
Verantwoordelijkheid nemen en ervaren dat je zelf invloed op je situatie hebt neemt al veel stress weg.
Zoek gerichte hulp of advies als je veel last hebt van stress!
Er zijn zeer veel deskundigen te vinden!!!