zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kleine bedrijven beter voor privé-leven

18 september 2006 - Werken voor een grote onderneming levert misschien meer geld op, maar wie ook nog iets van een privé-leven wil, met plezier naar zijn werk wil gaan en eerlijk behandeld wil worden is veel beter af in een klein bedrijf. Dit blijkt uit het twaalfde jaarlijkse onderzoek "Attitudes in the American Workplace" van arbeidsmarktcommunicatiebureau The Marlin Company.

Minder dan een op de drie Amerikanen die voor een groot bedrijf (meer dan 1.000 werknemers) werken is zeer tevreden met zijn werk, in tegenstelling tot 41 procent van de mensen die voor ondernemingen met minder dan 100 werknemers werken.

Wat inkomen betreft, zijn werknemers bij grote bedrijven echter veel beter af. Maar aan dat hogere inkomen, hangt een prijskaartje. Slechts vier van de tien medewerkers van grote ondernemingen ontkent stellig oneerlijk behandeld te worden, terwijl 55 procent van degenen in kleinere ondernemingen die mening toegedaan is.



Sociaal netwerk
Uit het onderzoek bleek verder dat kleinere ondernemingen veel minder druk op het privé-leven van hun medewerkers leggen. Daarentegen klaagt 46 procent van de werknemers bij grote ondernemingen dat hun gezinsleven lijdt onder hun werk. Bovendien leiden de lange uren die mensen bij grote ondernemingen maken niet tot een goed sociaal netwerk. Mensen die voor kleine bedrijven werken, zeggen daarentegen dat het grootste deel van hun sociale leven zich op het werk afspeelt. Datzelfde geldt voor slechts negen procent van degenen in grote bedrijven.

Geld versus verantwoordelijkheid
Wie gaat voor het grote geld, moet zich dus richten op de grote jongens, maar wie zich aangetrokken voelt tot meer eigen verantwoordelijkheid, minder politieke spelletjes en minder bureaucratie, kan beter solliciteren bij een kleinere speler.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
heer Eric de Vries  |   | 
19-09-2006
 | 
12:08 uur
Dit geldt misschien in de VS, in Nederland is het 360 graden anders, bij een groot bedrijf is het veel rustiger, wordt vaker volgens CAO gewerkt en is alles over het algemeen beter geregeld. Juist bij een klein bedrijf ligt er meer druk.
heer N Hogenhout  |   | 
19-09-2006
 | 
14:36 uur
Bij kleinere bedrijven voel je vaak een druk om langer door te werken omdat jouw persoon een veel grote input heeft op de resultaten van het bedrijf. In sommige gevallen wordt zelfs getwijfeld aan jouw betrokkenheid je niet regelmatig langer doorwerkt.
heer A Hulshoff  |   | 
19-09-2006
 | 
11:27 uur
Is niet waar volgens mij. De werkdruk bij een klein bedrijf/kantoor is vele malen groter dan bij een groot bedrijf/kantoor. Is misschien van toepassing bij een productiebedrijf, maar zeker niet bij de zakelijke dienstverlening waarbij je buiten werktijd ook nog eens je vakliteratuur c.q. -kennis op peil moet houden!
Mevr. Simone Baars  |   | 
19-09-2006
 | 
23:52 uur
Ik werk per 1 juli jl. fulltime bij een uitvaartonderneming; was een "eenvrouwsbedrijf" en is nu een "tweevrouwsbedrijf". We zijn heel gedreven en houden elkaar behoorlijk in balans. Het overleg is 1 op 1, heel verfrissend. Geen werkgroepen, afdelingsoverleg, OR; we overleggen samen en komen er altijd uit.
Ik heb 17 jaar bij een groot bedrijf gewerkt (Holland Casinos), in diverse functies;afd. secretaresse (5 jaar), leidinggevende (7 jaar) en directie-secretaresse (5 jaar).
Wat erg prettig is dat beslissingen niet over zoveel hoofden gaan. We gooien iets in de groep en er komt heel snel iets uit, heerlijk toch.
Tuurlijk, qua werkdruk ben je met twee, in een uitvaartonderneming geeft dat soms stress. Maar er is veel meer begrip en herkenbaarheid voor elkaar. Heeft de ene het druk dan kan de ander rustig aan doen. Elkaar ondersteunen is heel logisch. Voor ons geen interne memo's of OR-vergaderingen maar gewoon overleg.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10