Reactie: Op basis van alle reacties merk je dat er veel verschillende ideeën zijn passend bij de persoonlijke situatie. Daarmee zie je ook dat een keuzepakket waarschijnlijk het best aansluit. Oppas ,huishoudelijke hulp, auto, OV-kaart, opleiding, maar misschien ook meer mogelijkheden tot thuiswerken, huiswerkbeeleiding voor de kids, hovenier voor de tuin, schilder, noem ze maar op. Verhoging van je kwaliteit van leven is voor ieder persoonlijk. Daar zou je iets mee kunnen.... je biedt je klant toch ook maatwerk?
Reactie: Puur een marketing actie. En gezien de aandacht geslaagd! Net als de recente 2e leaseauto, en eerder het betalen per minuut bij een sollicitatiegesprek.
Geslaagde acties dus, gezien de aandacht.
Met gezond verstand zal het snel duidelijk zijn dat met zulke voorwaarden geen duizenden mensen aangenomen kunnen en zullen worden.
Pas als men technisch ver vooruit streeft, en rendement op software ontwikkeling, onderhoud en beheer daadwerkelijk 5 a 10 keer verhoogt, dan worden dit reele en ''business-case'' wise rechtvaardige salarissen.
Het kan nu al, maar de meeste bedrijven durven niet. Innovatie blijft helaas beperkt tot kleine stapjes. En er zijn nog heel veel kleine stapjes nodig.
Reactie: Fijn om dit te lezen; heel herkenbaar. Zonder duidelijke handvatten bemoeilijkt het werk zich enorm. Nog vervelender is het als je als nieuwe manager binnen komt en na een half jaar blijkt om wat voor een reden ook dat je van de klus wordt afgehaald. Veranderingen gaan niet snel genoeg; terwijl je net volop in dat proces zit. Een ander gaat de vruchten plukken van jou werk. Daar mag je het mee doen. Ook voor mij komt er een exit. Met dank.
Reactie: Hoe zou het komen dat academici meer over hun carrière nadenken dan lager opgeleiden? Bereidt de academische studie niet goed genoeg voor op het werkende leven? Je hoort vaak dat mensen iets missen in hun werk: uitdaging, diepgang, ontwikkeling. Anderzijds wordt er juist veel van hen gevraagd: veelzijdigheid, commitment, aanwending van talenten die men misschien helemaal niet heeft. Wellicht zouden de universiteiten daar eerder op in moeten spelen, zonder op beroepsopleidingen te gaan lijken.
Reactie: Leuk zo'n lijstje ook al zijn velen van ons daar al tijdens een studie mee dood gegooit. Natuurlijk is het wel eens goed stil te staan bij een aantal van deze dingen. Alleen voor 1 ding zou ik toch graag een implementatie-handleiding krijgen: ontwikkelingen in de toekomst zien. Mijn ervaring is toch dat markten erg wisselvallig kunnen zijn en wanneer ik een full-proof toekomstontwikkeling kan leren zien meld ik mijzelf aan voor de cursus ;)
Reactie: Helaas vind ik dit een onverstandige actie. Momenteel kan ik vele goede medewerkers -interim managers- binnen onze Farosgroep plaatsen. We hebben in de zorg vele goede aanvragen, een markt waar we ons duidelijk onderscheiden, toch zou ik als eigenaar van Faros dit soort acties niet doen. Ik vertel liever open en eerlijk tegen onze klant dat wij niet aan de vraag kunnen voldoen dan dergelijke mensen daar plaatsen. Wij proberen geld voor onze klanten te verdienen door inzichtelijke efficiency verbeteringen door te voeren. Je kunt dan moeilijk verkopen dat je met torenhoge tarieven de markt verziekt. We zouden eigenlijk als gezamelijke bureaus dit soort praktijken tegen moeten gaan. Wij kiezen als Faros dan liever een weg die gelijdelijker is.
Reactie: Genoeg werk dus voor leiders en managers. Tijdgebrek en de druk van de waan van de dag is de grootste uitvlucht van de vorige en hopelijk niet van deze eeuw. Zelfs executives die daadwerkelijk 80-100 per week aan het werk zijn kunnen door bewuste zelfsturing en aansturing tot meer evenwicht, integratie en tot nieuwe perspectieven komen. Die hebben geen goede voornemens, maar gaan op basis van tijd nemen voor zelfreflectie over tot bewuste actie! Wie zichzelf niet kan leiden en managen is geen goede leider of manager. Als ieder op basis van persoonlijk leiderschap aan de gang gaat in 2007 liggen de beelden tussen medewerkers en leiders / managers aan het eind daarvan veel dichter bij elkaar. Een checklist is geen wondermiddel, maar kan wel een bruikbaar hulpmiddel zijn. Maar voor jezelf drie knelpunten, drie prioriteiten en drie te nemen stappen opschrijven en die vervolgens bewust gaan zetten is al een uitstekend begin. Dat levert goede feestdagen en een gelukkig nieuwjaar op. Succes en het hartelijke groeten,
Bert-Jan van der Mieden.
executive(team)coach / PYRAMIDE
Reactie: Of dergelijke lijstje zinvol zijn betwijfel ik. Mijn praktijkervaring heeft mij geleerd dat het zelfbeeld van een manager in het geheel niet aansluit bij het beeld wat medewerkers van hem/haar hebben. Dergelijke lijstjes hebben denk ik een behoorlijke schaduwzijde. Want zetten ze nou werkelijk aan tot zelfreflectie, ik geloof van niet. Welke managers zegt nauw openhartig over zichzelf dat hij onvoldoende scoort op zijn managementkwaliteiten. Mijn inziens loop je met dergelijke lijsten het gevaar dat de manager zegt ik ben op de goede weg zonder dat hij/zij zichzelf de vragen stelt “Wat is mijn gedrag in het geheel en welk effect heeft dit op de omgeving!!”
Egbert Knol
Manager, coach en trainer
www.knolenknol.nl
Reactie: Ik kan me heel goed vinden in het artikel maar ook in de reactie van MT.
In de praktijk echter zal een nieuwe manager vaak terughoudend zijn met het aankaarten van knelpunten omdat er een gevaar bestaat dat hij afgerekend wordt op zijn bevindingen ondanks dat dit vaak zijn expliciete taak is.
Het knelpunt is dan vaak de ''hogere'' die niet open staat voor veranderingen en nieuwe ideeën. Als manager loop je dan vaak vast en is het vaak wachten op de exit.
Bovendien ontleent elke leidinggevende zijn bestaansrecht aan het team waarin hij werkt. Dat team bestaat ook uit het personeel waaraan je leiding geeft. Als je nieuw bent bij een bedrijf kun je onbewust fouten maken omdat je, de onganisatie en haar papenheimers niet kent.
Op het moment dat je ze hebt leren kennen is het vaak te laat.
Reactie: Ik weet niet wat ik van dit onderzoek moet denken.
Ik zou de meeste managers een onvoldoende geven!
Bedrijven zouden anonieme enquettes moeten houden onder hun personeel of het personeel eens moeten laten praten met een adviseur die navraag doet over het functioneren van de leiding de resultaten zijn dan toch heel anders leert mijn ervaring.
Ik heb gisteren een reactie verzonden en zelfs een bevestiging hiervan ontvangen, maar ik vind het niet terug op uw site!?
Mogelijk dat het er tussendoor is geslipt?