Reactie: Jezelf verplaatsen in de eigen 'producteigenschappen' is inderdaad een goede manier om te onderzoeken hoe je aansluit bij de organisatie.
Daar zou ik nog aan toe willen voegen om jouw eigen motivatie goed te onderzoeken. Waarom wil je als voorheen zelfstandige, professonial, projectleider nu een team aansturen waarbij je minder (inhoudelijk) met jouw vak bezig bent, maar temeer met personele en financiële zaken en planning?
Als jij jouw eigen motivatie helder hebt, weet waar jouw kwaliteiten liggen, dan draag je dit op een natuurlijke manier over via jouw lichaamstaal. Samen met de intonatie toch de belangrijkste communicatieuitingen (93%) van de mens.
Als leidinggevende en zelfstandig coach is mijn ervaring dat personal coaching inderdaad een geschikte begeleidingsvorm is voor zowel de inwerkperiode, maar ook ter onderzoek van de eigen kwaliteiten en loopbaanontwikkeling.
Reactie: Toch merk ik dat openheid van een persoon ook misbruikt wordt. Bij het vormen van een dossier van een werknemer kan de informatie die hij geeft over hoe hij zijn eigen rol in de organisatie ziet, tegen hem gebruikt worden. Feiten worden in een andere context geplaatst, opmerkingen op een andere manier geïnterpreteerd. Zo kan een beeld onstaan dat diametraal staat op de feitelijke situatie en die beschadigend kan werken op de positie van de werknemer. Vooral als de organisatie zich in veranderingsprocessen bevindt, die de rol van de leidinggevende bemoeilijken. Het is dan voor de leidinggevende heel gemakkelijk om de zwakke plekken van zijn ondergeschikten te gebruiken om zichzelf in een beter daglicht te stellen!
Reactie: Informatie delen is een vorm van communicatie die niet altijd even goed is ontwikkeld. Dat is te merken aan veel beslissingen en feedback die uiteindelijk gestoeld zijn op misvattingen en halve waarheden. Dit komt de effectiviteit van de organisatie beslist niet ten goede. Uiteindelijk heeft het ook te maken met de flexibiliteit en de transparantie binnen de organisatie. Een goede communicatie houdt ook het delen van informatie in. Gedeelde informatie is ook gedeelde kennis! Maak je daar gebruik van, dan komt dat de organisatie alleen maar ten goede.
Reactie: Ik sluit me aan bij Henk: Het gaat niet om de pauze, en ook lang niet altijd om de oefeningen. Het gaat erom dat je er met regelmaat op gewezen wordt dat je werk doet dat potentieel gevaar op kan leveren voor je gezondheid.
Mensen die al RSI-verschijnselen hebben hebben zeker baat bij de oefeningen. Voor alle andere mensen is zo'n verplichte pauze een teken voor een moment van bezinning: Even diep ademhalen en je lichaam controleren. Zit je wel lekker? heb je je schouders opgetrokken? Zit je nog aan de goede kant van de spanningsgrens (lekker & productiviteitsverhogend vs overspannen)? Als je zegt dat je gestresst wordt van deze pauzes denk ik dat je aan de verkeerde kant van die spanningsgrens zit.
Door een stuk bewustwording kan deze software wel degelijk helpen, en Marjolein heeft ook zeker gelijk: De oefeningen zijn een uitstekend middel om de bloedstroom weer een zetje te geven en zo RSI-klachten te voorkomen.
Reactie: Naast het veelal ontbreken van een taakopvatting, die het belang van informatiegebruik benadrukt, zijn er nog een aantal andere storende factoren tijdens groepsbesluitvorming aanwezig.
Storende factoren zijn bijvoorbeeld: dominantie, cultuur, groepsgrootte en (spreek)tijd. Gevolgen: informatieverlies, onvolledigheid in informatievoorziening, onevenwichtigheid in besluitvorming, ontevredenheid (bijvoorbeeld door te weinig waardering) en minder draagvlak voor de te nemen beslissing.
Er is een electronisch vergadersysteem op de markt, dat besluitvorming tijdens vergaderingen versnelt en verbetert. Het aantal vergaderuren neemt daardoor af, met zo'n 40%. Tevens blijkt uit de praktijk, dat het aantal overleggen, waarin men bij elkaar moet komen vermindert met 70%. Een supertool voor doeltreffende communicatie binnen organisaties tussen diverse afdelingen, tussen diverse vestigingen en projectgroepen.
Mocht je hierover verder willen lezen, zou je eens kunnen kijken naar www.spilter.nl
Reactie: Het is niet alleen een kwestie van temperatuur maar heeft nog twee komponenten:
1: direct na het nuttigen van een maaltijd gaat alle energie die in je lijf voorhanden is én een groot deel van de bloedtoevoer naar de spijsverteringsorganen. Dat betekent dat dat alles niet in je hoofd zit en niet in je extremiteiten, de onderdelen die je voor je werk gebruikt. Met name breinactiviteit heeft daarvan flink te lijden.
Het nuttigen van snelle koolhydraten kan hierin geen bijdrage leveren omdat ook die ''snelle energie'' in de spijsvertering blijft hangen, om daar een steentje bij te dragen. Net een maaltijd genoten hebben vóor je geacht wordt optimaal te presteren werkt dus niet goed.
Dit is iets anders dan alleen een snelle koolhydraatvoorziener, dat werkt wél als directe energie, maar dan ook die alleen eten, en niet in een maaltijdvorm met andere, complexe voedingsmiddelen.
2: de meeste mensen hebben een bio-ritme wat rond het middaguur een natuurlijke dip vertoont.
Tel deze dip op bij de energiedip die ontstaat door het verteren et voilá - de beruchte middagdip.
Een half uur rusten/slapen is een prima middel om dit op te vangen.
Helaas zijn er weinig bazen die dit snappen en zitten er dus heel wat werknemers te vechten tegen hun slaap, 's middags.
Ik heb éen baan gehad waar ik tussen de middag mijn kantoor op slot kon doen en een dutje kon doen, en éen baan waar de baas hetzelfde had als ik en we dus allebei tijdens vergaderingen zo'n 10 minuten op de wc zaten (erg om gelachen toen we ontdekten dat we daar hetzelfde zaten te doen, nl. slapen, en dat kwam uit omdat we elkaars wekkertje hoorden gaan), maar het is éen van de belangrijkste redenen geweest om eigen baas te worden.
Ik functioneer beslist niet meer 's middags als ik die 10 minuten tot een half uur niet kan pakken.
Het zou fijn zijn als we dat dutje als persoonlijke arbeidsvoorwaarde konden lospeuteren!
Reactie: Zucht... Ja als mensen zich gaan verzetten tegen iets wat bedoeld is om ze te helpen verbaast het mij niets dat het contra-productief is.
De truc zit hem er toch juist in dat het programma je laat inzien hoe achterlijk krampachtig je soms achter de pc kan zitten.
In het begin vond ik het ook wel irritant, maar als je je er gewoon aan overgeeft, ga je op een gegeven moment vanzelf in sync werken met zo'n programma en stoor je je er niet meer aan. Of als je niet in sync werkt, sluit je ogen, rek je ff uit en de micropauze is zo voorbij.
In het geval je je werk echt niet kan onderbreken zijn er vaak talloze mogelijkheden van pauze overslaan of uitstellen.
Reactie: Ik kan mij bij Jelly aan sluiten qua eerste gedachtegoed,emancipatie is nog steeds een vies woord,vooral door de man in huis gebagitaliseerd!
Jij wilde toch gaan werken,jij voelde je toch niet lekker tussen deze 4 muren,jij zei toch dat niets eronder zou lijden!!!
Motivatie en ondersteuning is voor beide partijen the key word!
Wij vrouwen zullen dit dan ook moeten laten zien,en niet gaan kniesoren als de man een opmerking heeft qua werk en tijdsindeling.
Ieder laat wat en neemt wat extra op zich,dat doet de kinderen alleen maar goed.
het is de meest onderschatte baan tussen alle banen,en ja,dit kan een man ook ontwikkelen,maar dames,laat deze man dan ook de fouten maken die daarbij horen!!!!
Pak het niet uit handen,dan is er de bekende ''te veel hooi op de vork'',zonder ieders eigen worstel formule te schaden,kunnen we als opvoeders en werknemers/werkgevers op de plaats rust nemen.
Mits de verdeel en heers versie niet speelt,kunnen alle partijen genieten van welverdiend respect,en dus een liefdevoller omgaan met elkaar.
Reactie: Maar wat wil je anders, dat mensen een mailtje ontvangen, een reactie daarop vormen en, deze pas savonds, als ze thuis zijn uitwerken. Blijkbaar is er geen betere tijd als; ''in de baas zijn tijd''.
Reactie: Ik ben het met bovenstaande reacties eens. Ik denk dat vele ''leiders'' er baat bij hebben om hun reflectief vermogen te vergroten. Het is uit onderzoek bekend dat een hoge emotionele intelligentie een grotere kans geeft op succes dan alleen een hoge opleiding. Om de ontwikkeling van de emotionele intelligentie te stimuleren is coaching met behulp van een paard een succesvoller middel dan alle cognitief ge-orienteerde cursussen bij elkaar. Een paard geeft onbevooroordeeld weer wat je zelf laat zien. Een prachtige, maar wel soms zeer confronterende manier om erachter te komen wie je werkelijk bent. Wil je er meer over weten dan mail gerust
Reactie: Ik heb in veel bedrijven gewerkt en veel van de beschreven misstanden gezien.
De laatste in de rij sloeg werkelijk alles! De lijst van overspannen medewerkers was haast niet te overzien. Dit speelde in een klein bedrijf met de eigenaar als manager/directeur. De man denkt van zichzelf dat hij het geweldig doet en dat iedere overspannen mederwerker hem flest! De tips voor een bedrijfsonderzoek zouden hier wonderen kunnen doen, was het niet dat hij dit al jaren tegenhoudt. Hier kom je niet omheen als werknemer.
Het bedrijf maakt echter enorme winsten en groeit tegen de verdrukking in. Het kost welliswaar een vermogen aan doorbetaalde salarissen en lease auto's, maar dat is alleen reden voor verdere 'kostenbesparingen' in de vorm van niet gegeven opslagen, het b.v. niet vervangen van versleten stoelen of andere meubels, niet betalen van extra uren (staat in je contract: je moet zorgen dat je werk klaar is! Als dat lukt krijg je er extra taken bij totdat het niet meer lukt. Dan krijg je er nog meer bij zodat je ook op zaterdag moet terugkomen, in de pauze doorwerkt, 's morgens eerder begint en 's avonds langer blijft. Zoniet, dan ben je geen 'goeie' en krijg je steeds meer kritiek). De manager is uitgesproken wispelturig, de ene dag is het goed, de volgende is hetzelfde fout. Gewezen op dit gedrag is er altijd een excuus buiten zijn oorzaak. Roddelen over het personeel is z'n specialiteit. Vooral tegen nieuwe medewerkers die zich in een vertrouwenspositie wanen totdat ze zelf aan de beurt zijn. Mensen die dit niet accepteren verdwijnen, of naar een andere baan of overspannen naar huis. Degenen die het wel volhouden hebben geleerd de ellende te verduren of vertonen hetzelfde gedrag naar ondergeschikten.
Ik kan nog even doorgaan, maar de boodschap is duidelijk: veranderen werkt alleen als dit door de 'centrale macht' wordt voorgestaan.
Reactie: Een aantal zaken welke mij blijven verbazen in de vele discussies over werkende of niet werkende moeders. Laat ik voorop stellen dat ik het van belang vindt dat ouders een keuze maken waar ze zelf achter staan.
Waarover verbaas ik me dan? in de eerste plaats over de rol van de vader in de discussies.
Als je een kind krijgt wordt toch ook de man ouder? het leuke vam deze tijd vind ik dat er tegenwoordig ook zoveel mogelijkheden worden geboden aan mannen om minder te gaan werken. In de discussie over de afstemming werk/gezin staat in de meeste gevallen de moeder centraal, het aandeel van de man in het geheel blijft vaak achterwege. Nog te vaak wordt de vrouw die meer dan drie dagen blijft werken veroordeeld en wordt andersom de man die een dag minder gaat werken geprezen.
Wel of niet blijven werken is niet alleen een vraag voor de moeder, maar inmiddels ook voor de vader!