Reactie: Het resultaat van dit onderzoek was al in de jaren 80 van de vorige eeuw bekend. Dus niets nieuws.
Kennelijk heet de mensheid op bepaalde gebieden een cirkelredenering nodig om tot herontdekking van reeds bekende situaties te komen.
Reactie: Dat een middagdutje goed is voor de productiviteit weet ik al jaren. Dat heb ik bijna 10 jaar geleden al een keer voorgesteld binnen het bedrijf. Zelf ben ik een fervent voorstander van het middagdutje, bij voorkeur na de lunch. Daarna ga ik als de brandweer en werk vaak wat langer zonder overigens overuren te schrijven. Het komt wel eens voor dat ik niet in de gelegenheid ben even een uiltje te knappen (ongeveer 15-30 min.). Dat wordt dan 's-middags een hopeloos gevecht tegen de slaap. Vele blikken richting klok want ik wil, en denk, maar aan 1 ding: slapen!! Er komt zowat niets uit m'n handen en kan niet helder nadenken. Ik heb gemerkt dat ik niet de enige ben die in zo'n situatie verkeert in de loop van de dag. Vele collega's hebben dezelfde symptomen. 10 Jaar geleden was er in Japan bij een groot internationaal bedrijf al eens een onderzoek naar dit fenomeen, slapen tussen de middag. Wat bleek, de productiviteit nam spectaculair toe van het personeel en de omzet was na een jaar meer dan 40! procent gestegen en uitgeruste werknemers hebben daar voor gezorgd. Natuurlijk, als je zoiets hier voorstelt krijg je alleen maar meewarende blikken, standaard hollandse boerenreacties als ''slapen doen we 's-nachts'' of men verklaart je voor gek. Typisch hollands is ook, ipv de voordelen van iets te zien zich alleen maar te richten op de nadelen.
Reactie: Dit onderzoek lezende moet ik helaas concluderen dat dit veelvuldig voorkomt. Toch noopt mij de wil om hier, zij het met enige chauvinisme, op te reageren.
Een paar belangrijke pijlers binnen Faros zijn de opdrachten waar verander management en reorganisaties mee gemoeid zijn. Zeker de laatste periode doen we dit dan ook steeds meer in de zorgsector. Als er een sector is waar de betrokkenheid en de wil om iets te doen voor de medemens, van medewerkers heel erg groot is, dan is het hier. Je zult dan ook van begin af aan een open communicatie moeten voeren. Hier zo maar banen schrappen en mensen een out place traject aanbieden doe je niet. Wij gaan eerst de processen goed in beeld brengen samen met medewerkers, soms gebeurt het zelfs dat op bepaalde afdelingen mensen erbij komen. Heb je de processen bekeken en beschreven, dan ga je de mensen in de nieuwe situatie coachen, ook deze expertise is aanwezig binnen de Farosgroep. Dus de werkdruk wordt niet groter nee, hij wordt anders. Omdat wij ook mensen begeleiden naar een functie buiten de organisatie, kun je deze groep mensen blijven monitoren. Soms zijn ex medewerkers heel erg blij om een organisatie te verlaten, ze hadden zelf de stap nooit genomen.
Dus ja het onderzoek is goed en duidelijk, en nee, indien je hier als directie de juiste keuzes in maakt, is het percentage mensen wat daadwerkelijk psychische problemen krijgt tot een minimum te beperken. Helaas komt het altijd voor.
Met vriendelijke groet,
Kees Dirks
Reactie: Een aantal zaken welke in het artikel staan zullen ongetwijfeld nuance zijn in de publieke sector of in profit organisaties. Wij als organisatie welke voor beide werkzaamheden ontplooien komen, hier mee in aanraking. Indien wij een omvangrijke opdracht gaan aanvaarden, zijn daar in het kantoor diverse gesprekken aan vooraf gegaan. Nadat wij gesprekken bij een opdrachtgever hebben gehad, evalueren wij deze bij een aantal senior consultants van Faros. De insteek is dan, is het een passende opdracht voor ons, kunnen wij de gewenste resultaten halen binnen het tijdsbestek, en past de heersende cultuur in deze visie. Indien de cultuur van een bedenkelijk niveau is, vragen we ons af, is deze te veranderen en krijgen we daar ook een commitment voor. Het is niet zo dat een heersende politieke cultuur altijd slecht hoeft te zijn, wat wel zeer slecht is, is een autoritaire cultuur. Maar ook deze komen wij nog tegen. Is er een politieke cultuur waar “de vrienden”van de baas worden geprevaleerd boven andere medewerkers, dan is een van de eerste zaken die we gaan bekijken. Heeft deze medewerker wel het talent voor zijn/haar functie? Is dit niet het geval dan gaan we de cultuur bespreekbaar maken en eventueel ombuigen. Ook binnen de Farosgroep heerst een bepaalde cultuur, zeker geen autoritaire, maar misschien is deze ook wel te vangen in een politieke cultuur. Het probleem met het woord politieke cultuur is, deze heeft de laatste decennia een negatieve ondertoon heeft gekregen, dit is ons inziens onterecht. Als je de politiek goed en eerlijk bedrijft dan heb je een ware democratie, waarboven een goede en verstandige leider zit. Indien je zo met medewerkers omgaat, is succes verzekerd.
Groet,
Kees Dirks
Reactie: Helaas, in de kop wordt al met open ogen getuind in een eeuwenoude kennismanagement-val. Mocht dit u interesseren, lees dan een het artikel van Ackoff (uit 1967 al!): ''Management MIS-information Systems.''
Ackoff zet daarin kraakhelder 5 misverstanden op een rij, waarvan er 3 relevant zijn voor dit onderzoek:
* Ineffectiviteit is het gevolg van een tekort aan informatie.
Maar... ook een information overload maakt inffectief! Vorige week stond nog op deze site een artikel over het klagen van managers over de stortvloed aan organisatorische kennis.
* Informatie hebben maakt decision making beter.
Maar... hoe verklaart u dan dat steeds meer mensen moe (zouden) worden omdat zij steeds meer keuzen moeten maken? Beslissingen nemen is niet altijd het rationeel opwegen van de voor- tegen de nadelen. Daarbij kan informatie misleidend zijn!
Dit is de meest lastige misvatting. Ze lijkt heel logisch, maar schijn bedriegt: goede prestaties kunnen juist afhangen van onwetendheid. Een bedrijf dat op de rand van bankroet staat, doet zichzelf geen plezier door haar medewerkers zo uitvoerig mogelijk in te lichten....
Het is jammer dat in veel onderzoeken die voorbij komen oude deuren ingetrapt worden, die na nadere inspectie zelfs de verkeerde deuren blijken.
Overigens begin ik te vermoeden dat steeds meer bezoekers van ManagersOnline de mogenlijkheid tot reageren aanwenden om reclame te maken voor hun eigen product - al dan niet terecht...
Reactie: Ik kan me bij de meeste reacties geheel aansluiten. Wat me opvalt is dat er alleen reacties van vrouwen zijn. Dit zegt genoeg over de betrokkenheid van de man. Ieder moet zijn eigen keuze maken, maar wij vrouwen zouden elkaar wel wat meer mogen steunen. Wat ik nu vaak bemerk is dat vrouwen elkaar bekritiseren. De meeste negatieve opmerkingen die ik krijg over mijn werkgedrag (3d per week en studie aan hogeschool)krijg ik van vrouwen en niet van mannen. De mannen zijn meestal zeer geinteresseerd en maken zich niet druk om de kinderen. Zij gaan ervanuit dat het goed is geregeld.
M.a.w. als we wat willen moeten we onze krachten bundelen en de mannen ervan doordringen dat hun aandeel in de kwestie 50% is. Maar daar moeten we ons dan ook naar gedragen, dus uit handen geven die zorg. En anders.... ophouden met oordelen en ieder zijn ding laten doen. Dit geldt ook voor de overheid en haar vaak tegenstrijdige maatregelen...op het gebied van moeders en carriere.
Reactie: Astrigt,
je schrijft: in plaats van een siesta is een korte meditatie op zijn plaats en misschien zelfs beter.
Waarom zou dat beter zijn?
En als het effect hetzelfde is voor de geest, is de meditatie dan net zo heilzaam voor het lichaam?
Het helpt wellicht wel het metabolisme versterken maar het lichaam heeft nog steeds dezelfde hoeveelheid energie voor de vertering van voedsel nodig.
En is het niet zo dat meditatie alleen dan goed werkt, als zij met een fit en ontspannen lichaam, en een heldere geest wordt aangegaan? In plaats van met een druk aan het werk lichaam en een duf hoofd?
alexandra
Ik begrijp de reacties en heb zo mijn eigen mening.
Maar wat ik mis in het gehele plaatsje is de relatie van
de vraagsteller t.a.v. haar collega's toen ze nog geen coach was?
Werd zij aanzien als ''haantje de voorste'', ''de ijverige'', ''de k....likster'', ''de vlijtige'', ''de toeverlaat'', ''de redder in nood'', ''het duiveltje doe het al'' enz...
Naar mijn bescheiden mening zijn dit al even belangrijke factoren als de manier waarop de keuze is gemaakt en de wijze van waarop deze keuze is gecommuniceerd.
Ook is de invulling van de term coach mij niet helemaal duidelijk, mijn ervaring is dat deze term nogal wat ladingen dekt.
Reactie: Elk ouder weet dat thuis zijn met kleine kinderen dubbel hard werken is dan voor een baas. Dat beweerd wordt dat vrouwen (en mannen) met kinderen minder werken is een understatement.
Werken voor een baas is een noodzaak, je werkt tenslotte om te leven en niet andersom. Kinderen zijn de toekomst als daar niet goed in geinvesteteerd wordt dan heeft de maatschappij straks een probleem. Het lijkt me eigenlijk niet meer dan logisch dat iemand met een kind zich niet/moeilijk fulltime elders voor in kan zetten, hoewel de titel/kop van dit artikel als zeer verassend wordt gebracht. Dat het bedrijfsleven en de overheid de gelegenheid en ruimte niet bieden om het deze groep makkelijk te maken, omdat het niet alleen om een zware taak maar ook om een zeer verantwoordelijke taak is erg jammer. Helaas lijken deze bepalende partijen zich meer om de centen die het bieden van meer mogelijkheden met zich meebrengt te geven dan om de maatschappij en de toekomst. Dat zegt genoeg over hoeveel zorgzaamheid en hoeveel geborgenheid deze maatschappij biedt.
“Leiderschapsontwikkeling voor managers en directeuren” denk na, een leider komt vanzelf boven drijven binnen een organisatie. Een persoon heeft kwaliteiten of niet, het aanleren hiervan is bijna niet mogelijk. Naar mijn mening is, dat als je een persoon opleid om deze kwaliteiten eigen te maken krijg je een zeer gefrustreerde persoon in de top, daar hij geen natuurlijke leiders kwaliteiten bezit en constant op zijn tenen moet lopen
Een natuurlijke leider heeft geen cursus nodig, de managers en directeuren die denken dat ze dat wel nodig hebben zijn geen goede leiders, ze zijn onzeker en voelen zich waarschijnlijk niet op hun plaats in de top.
Return on investment
Natuurlijk zijn de trainers gefrustreerd over de lage betrokkenheid, die cursussen kosten een vermogen en je krijgt er inderdaad niks voor terug, niet aan kennis en laat staan dat het bedrijf er beter van wordt. Misschien dat er sommige zijn die voor een paar dagen het licht zien, omdat ze iets gehoord hebben op de cursus, wat ze misschien zouden kunnen gebruiken binnen het bedrijf, maar dat is nooit structureel. Nee voor mij blijft staan dat deze cursussen een vermogen kosten en je krijgt er niets voor terug.
Reactie: In slaap, zijn we in alpha toestand. De rechter hersenhelft wordt dan gestimuleerd en de creativiteit bevorderd en het lichaam ontspant zich. We kunnen problemen creatiever oplossen, we kunnen weer tegen een stootje en de wereld lacht ons toe. Als wij de hele dag ''doorracen'' dan blijven wij alleen de linkerhersenhelft stimuleren( in beta toestand) en we raken uit evenwicht, met als gevolg dat stress en ongeduldigheid en zelfs irritatie de overhand nemen. We kunnen niet genieten en zijn niet te genieten.
In plaats van een siesta is een korte meditatie op zijn plaats en misschien zelfs beter. Je laadt je batterij even op: dat doe je toch ook met je mobiel?
Reactie: Dat is ook de reden waarom er zo weinig vrouwen in typisch ''mannenberoepen'' werken. In de automatiseringbranch bijvoorbeeld loopt men te schreeuwen waarom er zo weinig vrouwen werken. ER IS GEEN MOGELIJK TOT PART-TIME WERKEN.
Ik heb nog nooit gehoord van een IT'er DIE 24uur per week werkt. Kan niet zegt men.
Verder kan het echt hoor thuiswerken,maar de meeste werkgevers geven geen vertrouwen aan werknemers.
Je kunt als werkgever toch een proef draaien dat een aantal mensen een paar maanden gedeeltelijk of geheel thuiswerken. Iedereen heeft tegenwoordig een computer.
Als het meer gestimuleerd zou worden thuis te werken,zouden zowel man als vrouw veel meer gelijkwaardig kunnen zijn. Vrouwen zouden dan meer uren kunnen maken. Tevens los je nog een probleem op,namelijk file. Zeuren en zeuren waarom er nog steeds zoveel file is. Maar een werkelijke oplossing zoeken doet men niet Deze regering zou bijvoorbeeld een subsidie kunnen geven om daarmee het file probleem minder te laten worden.
Ik weet ook dat niet alle functies geschikt zijn om thuis te doen. Maar veel vrouwen doen vaak een administratieve functie en die zijn meestal thuis te doen.
Ikzelf kan geen kinderen krijgen,maar werk liever part-time. Als ik thuis kon werken,zou ik veel meer uren kunnen maken. Alleen zou ik die uren graag zelf willen indelen. Zolang dat niet kan,zal ik part-time blijven werken.
En dat ik minder verdien,dat is mijn keuze. Ik heb genoeg om rond te komen.
Reactie: Het zijn 4 open deuren, maar toch is het artikel niet geheel overbodig. Er zijn genoeg managers die niet automatisch de koe bij de hoorns pakken, eigenbelang boven het groepsbelang stellen etc.
Ik zit nu in een reorganisatie / migratie, en daar is ook mooi zichtbaar dat veel mensen eerst bezig zijn een leuk stekje voor zichzelf te veroveren, en daarna pas kijken naar wat goed zou zijn voor de organisatie en de collega's. Op korte termijn levert dat misschien wat op, maar het gaat wel ten koste van respect van de mensen die voor je werken. Daar gaat het artikel over: leiderschap, en niet management. Een leider is iemand die gedragen wordt door de mensen die voor hem (/haar) werken. Door ook in zware tijden bovenstaande aspecten te tonen, kun je die positie bereiken.
Reactie: Na de geboorte van mijn tweede zoon, de eerste was toen drie jaar, besloot ik nu 24 jaar geleden om fulltime huismoeder te zijn om vooral veel tijd met de kinderen te hebben. Mijn man had een fulltime baan bij de NS. Door mijn ervaring in marketing & sales werd ik door een zakenrelatie benaderd en ben toen gestart met de distributie en marketing in voedingssupplementen om dat dit van thuis uit opgezet kan worden. Nu deel ik de zaak weer met mijn zonen en wie weet als er kleinkinderen komen, dan kan de derde generatie nog steeds de vruchten plukken en daardoor ook meer tijd krijgen voor hun eventuele kinderen of andere interesses die tijd en/of geld kosten. Zo kan ik nu mijn werk met vrijwilligerswerk uitstekend combineren.