Reactie: Een artikel die zeker wat reacties zal opleveren.
o.a. de reactie van dhr. Hoebregs, waarin hij emotie (onderbuikgevoel) erbij betrekt.
Het is goed om dit artikel eens gelezen te hebben, maar assertiviteitlos je niet op met nee of ja te zeggen. Nee is voor de ontvanger negatief en ja lijkt positief.
Wanneer je eens een andere wijze op de verzender van de vraag gereageerd, dan het je ook een andere positie in de situatie van vraag en aanbod.
Iemand vraagt of je tijd hebt, reageer niet gelijk met ja of nee, maar met de vraag waarvoor vraag je me om tijd vrijmaken te maken.
Over assertiviteit en het ja nee gebeuren of ja-maar, kijk eens op www.ja-maar.nl, daar kan je heel veel leren op dit gebied.
p.s. Ik heb geen commerciële binding met deze site, maar heb als toeschouwer de beide heren aan het werk mogen zien.
Reactie: Jammer dat het zo'n kort artikeltje is.
Het zegt niet zo veel, wanneer er geen specificatie in leeftijden zijn, welke kennisniveaus en man of vrouwen.
Het is een goede zaak wanneer werknemers hun eigen loopbaanperspectieven kunnen nemen.
Maar het kan ook zijn dat ze dat nu juist niet kunnen en daarom het bedrijf verlaten, ook is de houding van werkgevers de laatste jaren erg veranderd, want zoals ze met hun personeel omgaan, verdient zeker niet altijd de schoonheidsprijs.
Het voeren van een continuïteitsmanagement (o.a. een leven lang leren, bewust omgaan met leeftijden) is voor beide partijen de uitkomst.
Werknemers hebben hun eigen verantwoording over hun loopbaan en kunnen samen met werkgevers hier veel in bereiken, dus winst voor beide partijen.
Doordat er geen informatie over leeftijd wordt vermeld, weet ik niet tot welke leeftijd werknemers opstappen, om het elders weer eens te proberen.
Recentelijk hoorde ik in een welkomstwoord van een personeelsmanager van een heel groot bedrijf de opmerking:
Jong en rijp en jong worden er 6 per jaar vanaf school aangenomen en op de vraag wat doe je voor rijp, antwoordde de man, wij kijken ook naar de mogelijkheden voor de 35 tot 45 jarigen in ons bedrijf!
Dus oud is nu al 45 jaar, overheid doe je best om ouderen aan het werk te houden, want bij veel werkgevers ben je na je 45 jaar al pensioen rijp, wanneer de overheid dit wil betalen!
Veel succes werknemers in die korte periodedat ze je voor vol aanzien.
Reactie: Het artikel geeft duidelijk aan waarom thuiswerken ook in Nederland niet echt van de grond komt.
Het gaat om vertrouwen, controle en zicht d.m.v. direct contact en communicatie.
Toch moeten we er in de toekomst er aan gaan geloven, want de ontwikkeling van communicatiemiddelleen (mobiele telefoon, internet etc) ontwikkelt zich gewoon verder.
Mobiliteit wordt steeds meer door de dichtslibbende wegen een moeilijke zaak, dus reistijden worden langer en dat kost ook weer de productie.
Thuis werken heeft als voordeel, dat je zelfstandig je werktijden kan indelen, niet meer ziekte behoeft te veinzen wanneer je kind ziek is etc.
Een werknemer kan je meer manieren beoordelen of hij/zij ambitie heeft.
Ook hier hebben we via internet hele mooie hulpmiddelen, die niet alleen controlerend zijn, maar ook stimulerend.
Ja leidinggevende laat je nu eens niet leiden door denkmodellen (vooroordelen), maar door echte leiderschap en dat is vaak het lef om nieuwe vormen van werken aan te durven!
Wel is het zaak om regelmatig de mensen bij elkaar te laten komen, want dan blijft er ook binding tussen de mensen onderling. (Zie en beluister de reclame van een telefoonbedrijf, die hier op een leuke wijze de gek ermee steekt)
Nieuwe tijden vragen ook nieuwe leidinggevende met lef en visie naar de toekomst.
Ik ben bang dat het nog lang zal duren voordat we de kansen van het thuiswerken gaan pakken.
En je weet toch hoeveel werk je moet doen in een bepaalde periode, dus is er dan een ''controle'' probleem?
Zelf werk ik als zelfstandig ondernemer als adviseur voor bedrijven en doe dat zowel thuis als op de bedrijven zelf en daar hebben de werkgevers geen probleem mee.
Dit zijn voor mij als adviseur de leuke discussies. Tot waar mag de werkgever zich bemoeien met het privéleven van de werknemer. De reactie van Ton is duidelijk, De werkgever kan zijn aandacht beter richten op (slechte) arbeidsomstandigheden en de verzekeringsmaatschappijen maken zich ineens druk over een Bourgondische levensstijl.
Werknemers verwachten veel van de werkgever (en terecht). Hij moet zorgen voor goede arbeidsomstandigheden, arbeidsinhoud, arbeidsvoorwaarden etc. Allemaal zaken die de ondernemer veel geld kosten buiten de core business om. Toch moet deze ondernemer het hoofd boven water houden terwijl de verantwoordelijkheid en de bewijslast steeds meer bij hem komt te liggen (Amerikaanse toestanden). Bijvoorbeeld burnout, RSI, OPS allemaal beroepsziekten waar de ondernemer zich voormoet indekken. De overheid trekt zich terug (minderregels) en laat meer over aan de werknemer en werkgever. Brancheorganisaties en verzekeringsmaatschappijen komen met extra regels waaraan de ondernemer moet voldoen. Ze moeten het onderling maar gaan uitvechten. Eventueel voor het kantongerecht.
Nederlanders worden dikker, leven ongezonder en bewegen minder dan vroeger. De directe kosten als gevolg van overgewicht en obesitas worden geschat op drie tot vijf procent van het gezondheidszorgbudget. Dat komt neer op een half tot een miljard euro per jaar. De indirecte kosten in de vorm van ziekteverzuim, verloren arbeidsjaren, uitkeringen en dergelijke, bedragen circa twee miljard euro per jaar (Bron: Het voedingscentrum).
Moet de werkgever voor een aangepaste bureaustoel zorgen voor een werknemer met obesitas? Moet de werkgever (twee jaar) het loon door betalen wanneer een werknemer uitval door allerlei chronische aandoeningen als gevolg van overgewicht? Mag de werkgever vragen thuis minder achter het beeldscherm te chatten etc. i.v.m. de kans op het ontstaan van RSI?
Of mag de ondernemer aan de werknemer vragen, iets aan zijn levenstijl te doen?
Reactie: Gaag zou ik het onderzoek van Toos willen ontvangen. Kunt u mij aangeven waar ik haar kan bereiken of waar ik het onderzoek zou kunnen downloaden?
Reactie: Thuiswerken is voor een aantal functies prima te doen. Echter, er is wel goede afstemming/planning noodzakelijk. Zo ontkom je er in veel functies niet aan om ook nog 'af en toe' op kantoor te zijn om bevoorbeeld overleg te hebben met collega's. Natuurlijk kunnen moderne technieken daar ook veel ondersteuning bij bieden, maar helemaal zonder fysieke aanwezigheid samenwerken is denk ik niet verstandig. Wat overigens ook een goede optie is, is om op een werkdag deels thuis en deels op kantoor te werken. Je kunt dan fileleed omzeilen door op gunstigere tijden te reizen. Zelf maak ik ook regelmatig van telewerken gebruik, en dat is in mijn functie goed te doen.
Reactie: Ik heb anti-RSI-software en ben zeer tevreden! Het is even wennen voor de collegae dat ik af-en-toe 5 minuten niet verder kan. Die tijd benut voor wat administratieve klusjes of het lezen van een artikel in een of ander vakblad.
De rokers onder ons hebben ook hun 'verplichte' pauzes, maar om nou te gaan roken....
Reactie: Je moet in het citaat van Darwin van overlegen even overleven maken. Staat netter. En dan kan deze boodschap weg. Leuke vondst, die mosseltest, overigens.
Reactie: Vanuit huis werken een idealen oplossing.
Wij zijn een internationaal vertaalbureau dat wereldwijd werkt voor bedrijven mbt het vertalen van handleidingen, brochures etc.
Wij hebben op dit moment ruim 500 vertalers die voor ons werken vanuit huis. Om dit goed te laten verlopen hebben wij een software ontwikkeld waarbij de vertaler die vanuit huis werkt direct met ons live verbonden is. Direct kunnen wij onze vertaalprojecten bij hun onderbrengen, kunnen wij alle vragen mbt eventuele problemen bij de vertaler oplossen. Wij kunnen eigenlijk als wij een klant aan de telefoon hebben direct eventuele vragen direct beantwoorden. Er is een intensieve samenwerking ontstaan en een intensieve band tussen de projectmanagers en onze vertalers. Thuiswerken kan als het maar heel goed georganiseerd wordt en goede software voor het projectmangement is een must. Een ander groot voordeel is dat we heel gemakkelijk personeel kunnen werven en dat praktisch mede door de software het projectmanagement automatisch verloopt (op het vertalen natuurlijk na).
Want wie klaagt er tegenwoordig niet over de tijd die verloren gaat aan de lange files!!!
Reactie: Jammer dat de Nederlandse manager niet is meegenomen.
Dat Duitse Managers lang op kantoor zijn kan ik beamen. Sinds een paar maanden werk ik enkele dagen per week in Duitsland. Werkdagen van 10 uur vind de doorsnee manager hier best normaal. Het vreemde is dat ze laat aankomen (althans, wat ik laat vind), zo rond 9.00 uur (ik heb er dan al pakweg anderhalf uur opzitten) en dapper doorgaan tot een uur of zeven in de avond.
het valt wel op dat ze weinig efficient werken, ze zouden dezelfde activiteiten ook in 5 uur kunnen doen.
Kortom, ik vraag me af of het allemaal wel zo effectief en efficient is.
Wat dat betreft hebben we in Nederland wel een andere mentaliteit.
Reactie: Vraag: ''Je moet dit voor mij doen!''
Antwoord 1: ''Nee, daar heb ik geen tijd voor. Ik zit tot over mijn oren in het werk.''
Antwoord 2: ''Ja, zodra ik daar tijd voor heb. Ik zit tot over mijn oren in het werk.''
In beide gevallen zeg je eigenlijk hetzelfde. Als je de vragensteller bent, bij welk antwoord voel jij je het beste?
Reactie: jus en echte roomboter is op zich niets mis mee, echte snacks en veel alcohol echter wel, niet voor niets schrijft men over-gewicht. het bewijs is meerdere keren geleverd dat het niet tot een gezonde levenswijze leidt. zorgverzekeraars benaderen het juist positief de kosten van een gewichtsconsulent of voedingsdeskundige worden voortaan vergoed vanuit het aanvullende pakket, dit gaat toch niet over de rug van de verzekerde ik vind het juist een pluspunt dat je je geld weer terugkrijgt terwijl je gestimuleerd wordt een gezond leven te leiden...terug naar de basis.
Reactie: Ik zit al zo'n 25 jaar privé en bedrijfsmatig uren achter een computer soms zelfs zonder ook maar 1 pauze, heb een slechte zithouding, mijn matras heeft een gezellig kuiltje en zit te kort op de televisie en de monitor.
Vreemd genoeg heb ik geen last van slechte ogen, rsi, of rugpijn. Zou ik gewoon een goed gestel hebben of komt het op een goede dag allemaal tegelijk en ben ik dan uitgeteld?
Maar goed, ik gun iedereen zijn pauze, gezelligheid en niemand een ziekte zoals rsi.
Reactie: Heel vreemd, ik lees hier dat werkgevers er alles aan doen om goed en vakbekwaam personeel te werven maar ik zit hier maar wat te verpieteren, verdorie.
Ik bezit alle moderne vaardigheden die een goede manager en/of leidinggevende zou moet bezitten en ik heb inmiddels ruim twintig jaar leidinggevende ervaring opgedaan bij grote gerenommeerde bedrijven en een klein familiebedrijf. Ik ben pas 42 en mijn salariswens is simpelweg markt conform. Mijn cv ziet er goed uit. Bij mijn laatste werkgevers heb ik enorm veel overgewerkt en zeer goede resultaten neergezet. Mijn team werkte graag voor mij. Het maakte me ook nooit niks uit om dag en nacht klaar te staan voor het bedrijf of mee te helpen aanpakken. Ik nam vaak werk mee naar huis.
Toch vrees ik dat ik niet snel genoeg aan de bak komen en vrees ik dat ik over enkele weken een werkloosheidsuitkering moet gaan aanvragen.
Dat komt denk ik omdat mijn vorige werkgever, volkomen onterecht, slechte referenties afgeeft. Na een politiek spelletje is er namelijk een eenzijdig conflict ontstaan, dat heb ik weliswaar juridisch gewonnen maar ik vrees dat de werkgever uit rancune slechte referenties afgeeft nu de rechter hem verplicht heeft om een fikse schadeloosstelling te betalen. De werkgever wilde van me af, nu de hoofddirectie opdracht heeft gegeven om de oorzaak van de slechte resultaten te onderzoeken en ik gevraagd werd uitleg te geven. Ik kon niks anders dan wijzen naar de bedrijfsleiding en daardoor heb buiten mijn schuld de zwarte piet toegespeeld gekregen van de interne ellende die ontstaan was door onkunde van mijn bazen met alle gevolgen van dien. Waarschijnlijk was men bang voor de eigen positie en heeft men mij gewoon uit de weg geruimd in de hoop zo hun eigen positie veilig te kunnen stellen. Mijn team begreep niet waarom ik weg moest en de stafmedewerkers konden het ook niet verklaren. Het lag beslist niet aan mijn functioneren maar ik zat gewoon in de spagaat.
Mocht hier iemand een ''door de wol gewassen manager'' zoeken die meer dan twintig jaar leidinggevende evaring heeft bij productiebedrijven en zelfs bedrijfsleider van een chemische fabriek is geweest en veel projecten op technisch gebied en arbo gerelateerde zaken heeft gedaan dan mag hij of zij mij mailen. Ik ben per direct beschikbaar.