Reactie: Voor de duidelijkheid, het is niet mijn fabriek, ik deed er een project.
Sociale controle van de medewerkers is er wel degelijk en in het verleden schijnen er veel mensen ontslagen te zijn wegens drugsgebruik.
Tijden veranderen en de fabriek is groeiende, bekwaam personeel is schaars en waarschijnlijk doet het management daarom niks, behalve verwonderd kijken als je hun daarop aanspreekt. Onder ons gezegd vind ik de leiding daar ook erg falen.
Drugsgebruik is moeilijk te controleren, ik weet dat veel mensen blowen of snuiven voordat ze komen werken en het poeder werd ook regelmatig op de toiletten aangetroffen maar het blijft moeilijk te bewijzen. Meestal merk je het wel aan de reacties die sommige geven of aan het zweten zonder dat het warm, angstaanjagend is en zonder dat ze zich fysiek moesten inspannen. Maar ja, daar bewijs je het nog niet mee en al zou je het kunnen bewijzen dan verwacht ik eerlijk gezegd ook geen serieuze actie vanuit het management. Soms had ik zefs het vermoeden dat sommige managers lustig meededen!
Bizar, absoluut!
Ik ben bekend met de levenstijl van de Japanse werknemer ik heb namelijk ooit voor 3 japanse bedrijven gewerkt. De Japanse werkcultuur heeft absoluut goede kanten is echter niet zonder meer toepasselijk in Nederland. Toen een van die bedrijven de gezamelijke ochtendgymnastiek wilde invoeren werd dat massaal gefrustreerd door het personeel dat daar geen zin in had. Wellicht vonden velen het beschamend en raar. Ik denk dat slapen op het werk ook niet echt van de grond zal komen om dezelfde reden. Dat het geen voordelen kan hebben zeg ik niet, ik denk alleen dat het in de praktijk niet overal zal werken.
Ik denk dat de meeste mensen een kortere werkdag verkiezen dan een langere werkdag met een pauze om op het werk een hazeslaapje te doen ondanks de voordelen voor de produktiviteit.
Ik kreeg in het verleden meermaals de vraag van mensen of ze eerder naar huis mochten als ze de pauzes doorwerkten, zelfs als ze al 12 uur werkten wilden ze hun pauzes overslaan om de werkdag te bekorten.
Als leidinggevende bij een bedrijf waar ik enige jaren geleden werkte maakte ik vaak de afspraak ''klaar naar huis''. Dat werkte vaak nog veel beter voor de efficiency al moet ik zeggen dat je dan wel extra moest waken voor prutswerk. De mensen kregen dan trouwens wel de volledige uren betaald en aan diegenen die dachten de medewerkers voortaan elke dag zo'n topprestatie op te leggen maakte ik duidelijk dat je niet elke dag een marathon kunt rennen. Op die manier konden we als leiding ook heel goed zien waar de grens van de capaciteit zich bevond en daar rekening mee houden in de planning en de toezeggingen aan de afnemers.
Maar goed, ik ga nu helemaal off-topic.
Reactie: Als eigenaar van een druk assurantiekantoor is dit zo herkenbaar! Ik check mijn email, onbewust, minstens 20 keer per dag! Ik lees de nieuwe berichten, maar heb vervolgens op dat moment geen tijd om te reageren. Zo stapelen de onbeantwoorde mailtjes zich op en ben ik vaak 's avonds laat nog bezig met beantwoorden....
Wie heeft een goede tip of wellicht een goed dagschema voor mij??
Reactie: Ik houd me altijd voor dat ik het bedrijf vertegenwoordig en dat wil ik optimaal doen. Wat mijn collega's ervan denken vind ik welliswaar belangrijk maar ondergeschikt.
Tot anderhalf jaar geleden was ik manager van een groot bedrijf maar sinds een jaar heb ik mijn eigen praktijk als gewichtsconsulente. Ik herken daarom veel in bovenstaand artikel.
Ziekteverzuim is een gevoelig onderwerp maar ook een hele belangrijke op een grote afdeling. Als iemand ziek is, is dat niet alleen heer vervelend voor de persoon zelf maar, bij drukte, ook voor de collega's die het werk moeten overnemen. Als je een medewerker die regelmatig ziek is op de juiste manier benadert, wordt dat over het algemeen zeer gewaardeert. Vaak blijkt er meer aan de hand te zijn (dit kan in de privé-sfeer zijn of op het werk) waar men graag over wil praten. Soms blijkt het zelfs noodzakelijk om extra professionele hulp in te schakelen. Door veel aandacht te schenken aan ziekteverzuim, help je niet alleen de persoon zelf, maar ook de afdeling. Bovendien voorkom je onrechtmatig ziekteverzuim. Want de (kleine groep) mensen die zich onterecht ziekmelden zijn de enige die liever niet willen dat je aandacht schenkt aan hun ziekzijn.
Er zijn steeds meer bedrijven die onder hun werknemers een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) of PAGO (Periodiek Arbeids Gezondheidskundig Onderzoek). Meestal wordt dit gedaan in samenwerking met een arbodienst. Uit een dergelijk onderzoek kan o.a. naar voren komen dat er veel mensen zijn met overgewicht, hoge bloeddruk en/of hoog cholesterol gehalte. Dit zijn allemaal risicofactoren die de kans op ziekte verhogen. Dat kan dus een reden zijn om te praten met de medewerkers. niet alleen heeft de werkgever de verantwoordelijkheid om zijn werknemers een gezonde werkplek aan te bieden, omgekeerd heeft de werknemer ook een bepaalde verantwoording (naar zijn werkgever 'en naar zijn collega's) om er alles aan te doen om dagelijks op tijd op het werk te kunnen verschijnen.
Preventie van ziekteverzuim ligt nog iets gevoeliger. Toch is ook dit bespreekbaar te maken. Er zijn maar zeer weinig mensen die zelf blij zijn met overgewicht of dreigend overgewicht. Ze hebben vaak al van alles geprobeerd om af te vallen en doordat dat niet gelukt is hebben ze geen vertrouwen meer in hun capaciteit om af te vallen. Als de werkgever dan aanbiedt om ze daarbij te helpen, zullen ze daar alleen maar blij mee zijn. Een duidelijk voorbeeld van een win-win situatie. De werknemer raakt zijn overgewicht kwijt, voelt zich fitter en lekkerder in zijn vel terwijl de werkgever de kans op ziekte van zijn werknemer heeft verkleind.
Een manier om je werknemers te helpen bij het kwijtraken van zijn overgewicht is door ze te laten begeleiden door een gewichtsconsulent. Kijk voor een gewichtsconsulent in de buurt op: www.gewichtsconsulenten.nl
Reactie: @timoon. Doel van het leven is jezelf te ontwikkelen. En ja als er voor kiest om voor een baas te werken, dan zal deze aan je verdienen. Maar wat let je omzelf baas te worden?
tip: start met het maken van een persoonlijk ontwikkel plan, met daarin de zaken die jezelf belangrijk vind en/of wilt bereiken etc. (maar ga niet aan een ander opleggen wat ie wel of niet moet doen!
Reactie: Ik ben niet volledig akkoord met bovenstaand artikel waarin gesteld wordt dat je eens moet proberen ja te zeggen op alles. Terrecht dat je om assertief te zijn ook niet steeds neen moet zeggen. Dat is een misopvatting die veel mensen hebben. Wat belangrijk is dat je vanuit je buik spreekt en alleen ja of neen gebruikt als je het ook werkelijk zo meent. Zeg niet neen als je ja bedoeld maar zeg ook niet ja als je neen bedoeld en dan ben je goed op weg om assertief te zijn,
Reactie: Ik ben niet volledig akkoord met bovenstaand artikel waarin gesteld wordt dat je eens moet proberen ja te zeggen op alles. Terrecht dat je om assertief te zijn ook niet steeds neen moet zeggen. Dat is een misopvatting die veel mensen hebben. Wat belangrijk is dat je vanuit je buik spreekt en alleen ja of neen gebruikt als je het ook werkelijk zo meent. Zeg niet neen als je ja bedoeld maar zeg ook niet ja als je neen bedoeld en dan ben je goed op weg om assertief te zijn,
Reactie: Sven, het is dan ook de bedoeling dat je op dat moment één stapje terug doet, en dan functioneer je optimaal.
Verder kan het natuurlijk ook zo zijn dat je een leidinggevende functie ''erbij'' krijgt. Je houdt dan je oude werk, en mag daarnaast ook nog een afdeling runnen. Leuk maar wel een beetje vermoeiend.
Reactie: Dat kledij belangrijk is zal ik niet ontkennen, maar ik vind wel dat de tijd van een jasje en een dasje verleden tijd is hoor. Ik zelf geef managementvormingen en ik heb ondervonden dat je met een jasje en een dasje alleen maar een afstand schept tussen de deelnemers en de trainer. Terrecht dat je niet met oude versleten kledij moet afkomen, maar goed zittende vrije tijdskledij moet zeker kunnen.
Reactie: Feedback speelt een belangrijke rol in ons persoonlijke en professionele leven. Is dé motor voor effectiviteit tussen mensen. Daar horen dus alle grote én kleine vraagstukken van het persoonlijk en professioneel functioneren bij.
Juist daarom zijn er veel feedbackverknallers. En de anti-checklist is op te vatten als een mogelijkheid om er van te leren. Deze veel voorkomende fouten niet maken is ook een kunst; de belangrijkste functie van de anti-checklist.
Reactie: In mijn team hanteer ik de ongewone slogan ''hoe minder overuren hoe beter'' !
Inderdaad, als ''moeder de vrouw'' (of vader de man) tevreden is met de werkuren van haar man (zijn vrouw), en niet ''benadeeld'' wordt door de werkgever van haar man (vrouw) dan heerst er vaak evenwicht tussen werk en gezin, dus ook tevredenheid. Als de ene niet ''moreel'' de job van de ander steunt, dan zal de ander vroeg of laat van werk veranderen; en dat kost véél geld aan de onderneming; naar mijn bescheiden mening.
Aandacht voor de gezinssituatie van de goede werknemer is belangrijk om jong en ervaren personeel te behouden.
Ik ben zelf moeder van 3 kinderen, en hb een man die weinig thuis is ! Een goed evenwicht is belangrijk om zowel de goede relatie thuis te behouden; alsook de goede relatie op en met het werk !
Reactie: Ik vind het CBS in zijn definitie zo beperkt. Samen met mijn vriendin werk ik 32 uur, althans ik sta voor dat aantal uren 'op de rol'. We hebben kleine kinderen en delen de taken. We hebben gewoon beide een fulltime baan in 80 procent van de tijd. Ik wilde dat ik mezelf als medewerker had. Je bent als werkgever 20 procent goedkoper uit voor dezelfde functie.
Dat je werkt om te leven en niet andersom is onzin. Een deel van mijn raison d'être is de lol die ik heb in mijn drukke baan. Op deze manier best te combineren met kinderen ook.
Reactie: De afsluiter van het artikel kan ik alleen maar toejuichen.
Binnen mijn bedrijf (een van de grote bankverzekeraars in België) heb ik in een vorige functie als copywriter de volgende slogan gelanceerd voor een recruteringsactie:
''Blijf 200 % jezelf''
Onderliggende gedachte: wie 100 % zichzelf is, zowel thuis als op het werk, kan het beste van zich geven.
En dat komt iedereen ten goede...
Nu weet ik ook dat praktijk en mooie slogans ver uit elkaar liggen. In m'n huidige functie binnen de directie 'personeel en potentieelontwikkeling' ondervind ik dat dagelijks.
Maar wie hard genoeg droomt, realiseert soms die droom. Zeker als er genoeg mensen dezelfde droom koesteren.