zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Zes lessen in mensen motiveren

Ad Beer   |    |  6 februari 2007
Reactie: Heel lang geleden was ik eens manager bij een energiebedrijf. De tijd van de eerste fusies, gemeentelijke energiebedrijven gingen vrijen en dan samenwonen om vervolgens te privatiseren.
het bedrijf had toen zo'n 1600 medewerkers en ''wij'' hadden berekend dat we met 975 man de klus zouden kunnen klaren, kortom, afslanken.
Even met de bonden praten en geheel in stijl van de ABVA-KABO indertijd riepen dat ze niet gingen zitten als we niet zouden garanderen dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. ''Blijf dan maar staan'' zie mijn directeur met veel gevoel voor understatement.
Na een paar uur en de dreiging van ACTIE zijn de mannen toch gaan zitten en zaten wij dus met een paar honderd overbodige mensen.
We hebben toen een programma opgezet waarin we iedereen gingen bevragen wat men echt zou willen. We hebben vervolgens daarop ingezet. Kost wat geld, maar de overwinsten waar nu iedereen druk over doet waren er 20 jaar geleden ook al, dus.......
Het resultaat is dat een van de medewerkers nu een zeer bloeiende bloemenwinkel heeft en zeer bekend is als bloemenschikker. Een andere medewerkster trimt nu kampioenshonden. Outplacement avant la lettre? zou kunnen, maar ik heb het met plezier gedaan. Een paar honderd mensen af laten vloeien gewoon door dat we ze konden en wilden bij elkaar te brengen.
Dat geeft jezelf ook erg veel intrinsieke motivatie
 

Een smoelenboek? Dat mag zo maar niet!

Fred Akkerma   |    |  6 februari 2007
Reactie: @ mevrouw a. prinssen: De doorgeschoten bescherming van privacy van werknemers 'triggert' mij. Zie ook de reactie van A. Velstra.
 

Zes lessen in mensen motiveren

heer R.G. Leerdam   |    |  6 februari 2007
Reactie: Ad,

Mooi voorbeeld...vaak is die intrinsieke beweging (of motivatie) gekwetst....het is immers het gevoeligste....
mooi dat je de kwaliteiten herkend....hoe nu die kwaliteit in te zetten in je bedrijf? Dat is de tweede vraag....Stel eerst een individuele coaching voor, voor meneer....opruimen afwijzing met stop eigen bedrijf, niet lukken etc...maw ruimte bieden,...als iemand zo boven de 35 is kan intrinsieke groei naar de echte inschapen kwaliteit plaats vinden....(Individuatie...CG Jung)
Vervolgens vindt zich het te lopen pad voor de werknemr wel......
Juist zo boven de 35 zijn er unieke mogelijkheden.......

Succes...met oplijnen..

Robbert
 

Trap voor managers

IM   |    |  6 februari 2007
Reactie: Absoluut een initiatief om te steunen, ik ben zelf ook een vervent traploper. Een scherpe quote en voer voor discussie: 'Echte managers gaan dus niet met de lift'.
Een kritische noot echter bij de laatste zin in je artikel over deze echte managers: 'MANNEN zijn jagers, dus nemen ze de trap'
Zijn vrouwen geen échte managers?
Is dit een grap, een jammerlijke verspreking, of is er uit onderzoek gebleken dat traplopen alleen voor mannen goed is, of alleen mannen echte managers zijn?
 

Open communicatie werkt averechts. Wat moet ik doen?

mevrouw a. prinssen   |    |  6 februari 2007
Reactie: Er is een verschil tussen geven en ontvangen.
Als je open communiceert, kun je jezelf altijd in de spiegel blijven aanschouwen. Aan jou heeft het qua eerlijkheid niet gelegen.
Als iemand iets anders in je boodschap wil horen/lezen, de boodschap wil verkrachten of omvormen, er retoriek of eigen gewin mee wil bedrijven, zegt dat iets over díe persoon, niet over jou.
Dat je er door gekwetst wordt dat je goede bedoelingen misbruikt worden is logisch. Dat is iets van jou. Over die kwetsuur moet je heenkomen. Maar laat je niet verleiden tot dezelfde taktieken als die anderen toepassen.
Blijf bij je eigen kernwaarden en -normen.
 

Een smoelenboek? Dat mag zo maar niet!

mevrouw a. prinssen   |    |  6 februari 2007
Reactie: Wat is je probleem precies, Fred? Wat in de communicatie, inhouds- danwel vormtechnisch, triggert je nu zo nadrukkelijk?
 

Ontslagrecht blijft ongewijzigd

Ron Ladage   |    |  6 februari 2007
Reactie: Werkgevers en vooral VNO/NCW club hebben snel hun commentaar richting regering klaar.
Helaas alleen wanneer het hen uitkomt. Het lukt de werkgevers en werknemersorganisaties niet om in de SER tot een eensluidend advies te komen.
De werkgevers roepen al jaren dat de overheid minder aan regelgeving moeten doen en meer overlaten aan de bedrijven zelf.
Maar nu komt het ze niet uit, want ze willen heel graag het Amerikaanse systeem binnen halen. Kunnen ze nog sneller van de vergrijsde werkgevers afkomen en op een goedkope manier.
Want ze investeren al jaren niet meer in hun ouder werknemers, daar besteden ze hen goede geld zo min mogelijk aan.
Dus de inhaalslag volgens het nieuwe voorstel redden ze toch niet en ze waren het eigenlijk ook niet van plan.
Ook hier geldt zeker dat er hele goede bedrijven zijn, die deze zaken met beleid en verstand managen, die droegen al zorg voor goede alternatieven bij ontslag.
En wanneer het lukt om de ontslagformule ook van tafel te krijgen, ze tellen hun winst al!

Ne werkgevers de overheid is niet de enige met weinig lef, steek je hand in eigen boezem en probeer eens socialer te gaan denken.

Ook het VNO/NCW kondigde recentelijk aan, dat ze wel ouderen in dienst willen houden, maar dan wel demotiveren en natuurlijk een lager salaris.
We leven in 2007 maar deze club heeft nog steeds een doel en dat is uitsluitend geld en geen gebruik maken van de kwaliteit en deskundigheid van mensen.

Ga nog maar eens een tijd binnen de SER met elkaar aan de slag, want bij makkelijker ontslag moet ook het prijskaartje begeleiden naar ander werk (of werkgever) aan hangen!
Op dat gebied doen ze hetzelfde als de overheid, recht op werk voor iedereen, maar waar wordt je aangenomen, wanneer je gehandicapt, in de WIA of ouder dan 50 jaar bent!
 

Snotteren op werk kost vermogen

Joke   |    |  6 februari 2007
Reactie: Ik hoop niet dat veel werknemers dit artikel onder ogen krijgen, want dit geeft alleen maar weer een aanleiding om je sneller ziek te melden. Dit artikel in combinatie met een griep melding in het nieuws is voor veel medewerkers helemaal een vrijbrief om weer eens een weekje thuis te gaan zitten.

En als werkgevers daar dan iets van zeggen kan de medewerker zich nog beroepen op goed werknemerschap.

Ik vind dat medewerkers die een lichte kou hebben of zich niet zo lekker voelen beter een dagje minder kunnen presteren en dit aan de leidinggevende bij aanvang van de dienst beter kunnen melden dan dat zij wegblijven met alle kosten die daarbij horen.

Of een vakantiedag opnemen om eens effe lekker bij te komen en zo niet op kosten van de werkgever thuis blijven.
 

Werknemer steeds dikker, zieker en minder productief

Martha van de Pasch   |    |  6 februari 2007
Reactie: In deze tijd is het nodig dat de werknemer ook aandacht besteedt aan lichamelijke oefening op de werkvloer. Laat de werknemer in de pauzes verplichte oefeningen kunnen doen door bepaalde trainingstoestellen neer te zetten. Er wordt zoveel aandachtbesteedt aan kinderopvang maar de werkende mens waar het om gaat blijft achter. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dit gezonde lichaam is niet gezond meer als we de hele dag op een stoel zitten achter een doods beeldscherm. Armen worden overbelast, ogen worden droog en het vet kan zijn gang gaan. We kweken een vetlaag die niet meer overzien is. Deze maatschappij is toch alleen voor de consumptie en de rest wordt vergeten. De werkgever moet zich toch ergens anders op focussen dan alleen prestaties. Zieke werknemers kosten geld maar men moet de oorzaak zoeken. Ontspanning geeft meer animo en een werkgever profiteert daar alleen maar van. Maar zet dan eerst eens die stoelen aan de kant. Muziek zou ook een oplossing kunnen zijn door even een stukje disco voor degenen die niet van sport houden al is het maar voor een half uur. Gewoon beweging. Je ziet er is overal een oplossing voor.
 

Een smoelenboek? Dat mag zo maar niet!

heer A Velstra   |    |  6 februari 2007
Reactie: Zo zie je maar weer hoe de overheid het goedwillende werkgevers in het MKB (en wellicht ook daarbuiten) onmogelijk maakt om personeel aan te nemen.

Dan dus maar weer -gewoon- uitzendkrachten gebruiken. Economisch is dat ook te verantwoorden omdat je immers bespaart op het continu opleiden van je eigen medewerkers.

Wat dat betekent voor de kwaliteit van het werk en dus de positie van Nederland op de wereldmarkt, is voor rekening van dit briljante team regeltjes bedenkers.
Ik hoopte dat we een Kafka-politie kregen om van dit soort zaken af te komen.
 

Werknemer steeds dikker, zieker en minder productief

heer M. Bleecke   |    |  6 februari 2007
Reactie: Stimuleren van beweging en gezond eten moet een cultuur worden binnen de bedrijven. De ouderwetse ochtendgymnastiek was zo gek nog niet. In een aangepaste vorm zou het misschien wel een trend kunnen worden. Ook moeten bedrijven zich achter de oren krabben en het assortiment van de bedrijfkantines eens goed onder de loep nemen. Ten slotte, iedere dag gebak als er een jarige is, werkt ook niet mee om het gewicht van je (zittende) personeel op peil te houden.
 

De zin en onzin van open gebaren

heer M. Bleecke   |    |  6 februari 2007
Reactie: Mevrouw van Diesveld, het is niet zo handig te verwijzen naar een website die niet bereikbaar of zelfs (tijdelijk) uit de lucht is. U preekt duidelijk voor eigen parochie. In zijn algmeenheid zijn de artikelen van Van Marwijk goed leesbaar en goed bruikbaar. Ook al is het maar summier wat het hij brengt in zijn artikelen, het zet de mens aan het nadenken over de matierie. Dat is een duidelijke winst!
 

De zin en onzin van open gebaren

Ad Beer   |    |  6 februari 2007
Reactie: Ik heb een beetje een afkeer van aangeleerd gedrag. Mensen spelen dan een rol en zijn niet meer zichzelf.
Onze geest zorgt ervoor dat wij onze retoriek onderstrepen met gebaren. Het is een natuurlijk proces.
Als gedrag is aangeleerd dan worden de mensen zo vaak een karikatuur van zichzelf. Gisteren sprak ik nog zo iemand die duidelijk een training lichaamstaal had gehad. Je zag hem op zijn houding letten en iedere keer de juiste gebaartjes maken. Ik zie ook regelmatig de verkopers met hun kunstmatige gedrag, duidelijk aangeleerd.
Waarom moeten mensen getraind worden om iemand anders te zijn dan ze zijn? Vervreemding van jezelf is het resultaat.
Het is beter de mensen te leren ontdekken wie ze wel zijn en ze te helpen met hun eigen ik in contact te komen.

En Hans, naamsbekendheid komt vanzelf. Als je maar jezelf bent en gewoon je droom volgt.
 

Zes lessen in mensen motiveren

Ad Beer   |    |  6 februari 2007
Reactie: Klopt ja, intrinsiek is iedereen gemotiveerd, de vraag is alleen waarvoor.
Ik zag pas een kerel hier die zijn werk gewoon goed doet, geen uitschieter of zo. In het gesprekwerd duidelijk dat hij I(een CAD tekenaar) zelf zijn huis had gebouwd. Niet zomaar, hij had een huis gekocht, dat steen voor steen afgebroken en elders weer neergezet.
Na even doorpraten bleek dat hij ook een eigen bedrijf had gehad (nee, geen Herbalife, een echt bedrijf) en dat hij ook kok was geweest.
Hoewel hij zijn werk goed doet ligt zijn intrinsieke motivatie dus aan de prive kant.

Het is altijd maar zoeken naar de raakvlakken van wat een mens wil, wat een mens kan en wat de organisatie nodig heeft.
Niet alles wat we willen kunnen we (ik kan, tot groot verdriet van mijn opa-zaliger, niet biljarten, hoe graag ik het ook wil). Niet alles wat we kunnen willen we (ik wil niet discrimineren, maar kan het wel).
Niet alles wat ik kan en wil heeft de organisatie nodig.
Het is nu de kunst juist die mensen te zoeken die kunnen en willen wat we als bedrijf nodig hebben, dan wordt motiveren een stuk makkelijker.
Als we aan de andere kant weten wat een mens kan en wil dan kan dat ook voordeel hebben voor de organisatie. Soms hebben we de mensen die we al jaren zoeken gewoon in huis.
Voor mij is dit een van de uitdagingen in mijn werk als Management Development Manager. En ik mag zeggen dat het al aardige resultaten heeft opgeleverd voor ons bedrijf.
 
< vorige 2136 2137 2138 2139 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10