Zoals Boeddha zich onder de Bodhiboom al bewust werd: Kijk uit wat je vraagt! Je weet nooit wat je krijgt. Vraag niets en geef, en je zult krijgen wat je op dit moment nodig hebt. Simpel. Scheelt weer het lezen van een boek. Tijd om te mediteren. Kunnen we eindelijk ons eigen boek eens uitlezen. Groeten Jan
Dank voor je uitvoerige reaktie. Ik ben het ook niet helemaal eens met hoe de LoA door sommigen verwoord wordt. Zoals ik al zei was de DVD niks voor mij. De achterliggende gedachte wel. Onlangs een verhaal bijgewoond van een ''echte The Secret trainer'', jaja het heeft wat om het lijf! Ik vond vooral boeiend om te ervaren hoe hij met vragen van sceptici omging. Vaak was het antwoord niet veel meer dan ''en ik vind het OK dat je het niet met me eens bent''. Ik kan me voorstellen dat als dingen (nog) niet wetenschappelijk verklaard kunnen worden, het moeilijk te verteren is als het wel als zodanig gebracht wordt. Dat eet ik ook niet.
Een mooi tegenvoorbeeld (op een iets ander vlak) is een workshop die ik in oktober bijwoonde van Robert Dilts, een van de grondleggers van NLP. Hij sprak over 3e generatie NLP oftewel Field-based NLP. Over hoe we elkaar via een ''veld'' beïnvloeden, bijvoorbeeld dat iemand het gevoel kan hebben dat iemand achter hem naar hem staat te kijken, vervolgens omdraait en het nog waar blijkt te zijn ook. Dilts liet ons mooie oefeningen doen en voor de aanwezigen was het veelal zeer acceptabel. Heel mooi vond ik dat hij benoemde dat er misschien niet eens zoiets als een ''veld'' bestaat, maar dat we het wel als zodanig ervaren en dat we (bijv. als coach) met die subjectieve ervaring moeten werken.
Dat vertel ik ook altijd als ik met nieuwe mensen een familieopstelling of organisatieopstelling doe. Ik benoem dat ik ook niet begrijp hoe het kan dat het zo werkt, maar de ervaring leert dat het zeer nuttig is. En ja, dan zijn er mensen die zeggen dat het hocus pocus is en dus niet echt kan werken. In deze lijn vind ik het boek Het Veld van Lynne McTaggert erg mooi. Beschouwd als de basis voor de film What The Bleep Do We Know, vond ik het boek 10x beter. Er staat ook mooi in benoemd hoe vaak onderzoek om ''vage'' dingen aan te tonen, niet geaccepteerd wordt door gevestigde medische orde.
Ik prijs me gelukkig dat ik van 2 walletjes durf te eten. Enerzijds benut ik datgene dat nog niet 100% verklaard kan worden, maar daarnaast ga ik ook zo nodig naar de ''gewone'' dokter. Dat gun ik allen.
Reactie: Verschillende sociale identiteiten maken mensen innovatiever. M.a.w. hoe flexibel ben je om die verschillende identiteiten of modellen van de wereld je eigen te maken en dat ook toe te staan. De mens heeft zich door zijn omgeving op jonge leeftijd laten inkapselen door strakke omgevingsmodellen die je beperken tot het niet of beperkt open staan van de verschillende identiteiten.
Vele managers komen ook nog uit de tijd dat we het over harde principes hebben zodat er geen enkele opening bestaat tot zelfontplooiing van de verschillende identiteiten.
Daarbij worden organisaties nog steeds geleid door ouderwetse managers die niet geleerd hebben om eens te kijken hoe het anders kan en dan m.n. hun eigen interne persoonlijke
referentiekader kritisch tegen het licht te houden. De gebruikelijke strakke formats geven meestal geen mogelijkheid tot verandering…..
In dit artikel beschrijft men ook dat vernieuwing noodzakelijk is in deze veranderlijke maatschappij. En in dezen ben ik met de onderzoekers eens dat de vernieuwing bij de manager op zich begint en/of de mens achter de manager. Het is wezenlijk van belang open te staan en flexibel te zijn voor de omgevingsveranderingen, maar vooral bij de verschillende persoonlijke identiteiten en/of delen die de mens in zich draagt. Innovatie is vernieuwing en vernieuwing begint altijd bij jezelf!
Reactie: De beste oplossing, overleg, mis ik in dat hele artikel. Althans, het wordt te weinig benadrukt. Ik ben het ermee eens dat dit geen geweldig artikel is.
Reactie: Ik ben loopbaancoach en richt me op op mensen die zoeken naar passie in hun werk.
Hiervoor maak ik gebruik van een methode die mensen helpt in hun zoektocht. In een serie van 6 gesprekken (koersonderzoek) gaan mensen op zoek naar de meest vitale baan en organisatie. Hiervoor is het inderdaad vaak nodig dat blokkades, desastreuze overtuigingen en emoties worden belicht waardoor er meer ruimte gaat ontstaan om hun passie toe te laten.
Ik spreek overigens uit ervaring. Heb zeer lang werk gedaan waar ik niet echt energie van kreeg. Ik weet hoe moeilijk het is om andere keuzes te durven maken en weet inmiddels achteraf ook hoe heel anders het eigenlijk gegaan is. Er klopte niks van al mijn angsten. Gewoon doen! Lef hebben en vertrouwen hebben in jezelf.
Succes!
En heeft er iemand zin in een orienterend gesprek dan verneem ik dat graag per mail.
Reactie: Ik ben erg benieuwd waar bovenstaande reactie vandaan komt. Is uw reactie gebaseerd op eigen (negatieve) ervaringen? Ik herken de situatie zoals u hem beschrijft totaal niet in onze organisatie. Uiteraard zullen er banen en type bedrijven zijn waar thuiswerk beter geschikt is dan bij andere bedrijven, maar over het algemeen genomen is dit toch wel een tendens die ik met vertrouwen tegemoet zie.
Heb je al je contract controleert of het wel mogelijk is dat je (zonder goede schriftelijke reden) naar een andere functie gezet wordt. Met name wanneer de werkzaamheden totaal anders zijn.
Met name wanneer jouw toewijding en goede behaalde resultaten t.b.v. de organisatie aantoonbaar is, heb je betere kaarten.
Denk dat je voor jezelf moet afwegen wat de voor- en nadelen zjin van een tegenwind.
Vraag info bij de OR (indien aanwezig), een vakbond of rechtbijstandsverlener.
Reactie: De zelfstandigheid van werknemers wordt gestimuleerd op het moment dat je even niet bereikbaar bent. Niemand is onmisbaar tegenwoordig, en creativiteit zit in de mens. Je moet natuurlijk niet bang zijn deze creativiteit te geven en ook te stimuleren. Ik zelf ben niet bereikbaar op vakantie. Mijn plaatsvervanger heeft nog nooit problemen laten liggen voor mij bij terugkomst. Lekker idee toch?
Reactie: Helemaal eens net marion. Het is niet alleen voor de medewerkers plazierig, maar ik ben er ook vrij ongtspannen bij. Ik weet dat de medewerkers mij bijna nooit bellen, tenzij er een echt probleem is. Het werkt daardoor voor de mensen ook veel ontspannender. . ze vinden het toch vervelend wanneer er erg lang gezocht moet worden of dat er even ruggespraak wordt gehouden. Ik doe dat trouwens wel op mijn momenten.
Reactie: wat te doen als je onterecht aan de kant (andere functie)wordt gezet, uit een functie die je jarenlang vol toewijding hebt uitgevoerd met de uitleg dat je resultaten zeer goed zijn, maar je gedrag te wensen over laat, zonder meer uitleg over dit laatste ?
Reactie: Ik ben het vanuit m'n eigen ervaring volledig eens met de vorige reacties: Stel als manager je criteria en verantwoord die (welke minimale bezetting en waarom) en laat dan je team voelen dat je hun het vertrouwen geeft om de planning zelf op te stellen. Ze nemen meestal (na wat onzekerheid de eerste keer) deze verantwoordelijkheid graag en goed op en staan achter de uiteindelijke oplossing: de planning die ze zelf opstelden.
Reactie: Bedankt voor jullie reacties op mijn respons op betreffend artikel over The Secret!
Meneer,mevrouw Heffelaar mijn antwoord is de vraag: 'is er wetenschappelijk onderzoek verricht naar de werking van de Bijbel of de Koran?'
De I Tjing (of Tao Tê Tjing) bestaat uit 'open' uitspraken die op verschillende manieren geïnterpreteerd kunnen worden. Met als kern: Tao (en ja daar moet je in geloven, net zoals de ene persoon in God gelooft en de andere alleen in zichzelf of in The Law of Attraction....).
Het wordt afgeschilderd als een wijsheidsboek, dat door zijn diepgang en oorspronkelijkheid wordt gerekend tot de wereldliteratuur of dat zo is moet u zelf bepalen.
Er hangt tenminste geen commerciële prijs aan en geeft uren stof tot nadenken en nog veel meer...! Over niveau gesproken....
Meneer Oostmeyer, ik ben bekend met de door u beschreven onderzoeken. We weten steeds meer, maar toch (nog) maar een klein beetje! Hieraan toevoegend dat ook in de sportwereld dergelijk onderzoek is verricht o.a Imagery (een bewegingsvoorstelling maken in de psyche/hersenen, met daaraan metingen gekoppeld van de activiteit van de neurotransmitters in de hersenen of de spieractiviteit ter plaatse. Aantoonbare relaties, logische (harde?) conclusies.....
To the point: iets geloven is niet erg of een boek lezen over een vernieuwend onderwerp/theorie. Een (ergens vandaan geplukte--sorry) theorie, methode of wet prediken met daaraan de commerciële prijzen voor boeken, dvd's, trainingen of workshops etc., met als toevlucht als 'het' niet werkt de softe uitweg ' het ontbreekt u aan motivatie, inzet of wil' , dat is voor mij een no way to go. Maarja misschien ben ik, netzoals meneer Hoetmer, te nuchter, te analytisch, te wetenschappelijk?
Een gezond mens kan zelf, inschatten waar hij zijn centjes aan wil uitgeven en wat hij of zij gelooft.
Maar het is niet te overzien als dit soort 'goeroes' psychiatrische en/of somatische patiënten gaan 'behandelen' (DVD The secret, genezing van borstkanker). Ik ben absoluut niet tegen nieuwe methode/denkbeelden, maar er moeten wel aantoonbare relaties/gegevens uitvoortkomen.
Mochten deze nieuwe methode werken, dan moet dat getoetst worden. Zodat het aantoonbaar wordt dat iedereen 'genezen' kan worden via de nieuwe methode of je wordt niet eens ziek als je goed denkt/wil etc. (''ziekte kan immers niet gedijen in een lichaam met gezonde emotionele staat''?!)
Wat zou dat fijn zijn (en kostenbesparend!-ik blijf analytisch-) als al die pillen en therapieën overbodig zouden worden door, in dit geval: The Secret!