zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Help, hoe maak ik een goede vakantieplanning?

Door: Asha Kalijan
 
Vraag
"Ik heb een afdeling met elf personen, waarvan er negen parttime werken. Het maken van de vakantieplanning is ieder jaar een drama, want ze willen allemaal  tegelijk op vakantie. Maar ik heb maar ik heb wel een minimale bezetting te handhaven. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?"

Antwoord
De worsteling met de vakantieplanning van medewerkers die bijna allemaal tegelijk op vakantie willen, kun je oplossen door goed te anticiperen en door duidelijke afspraken te maken.

Vakantieplanning
Medewerkers kunnen nu eenmaal niet allemaal tegelijk op vakantie gaan. Daar is geen discussie over mogelijk.Om dan te zorgen voor een eerlijke planning zijn er wat regels nodig. Je ziet bijvoorbeeld dat mensen met kinderen, gebonden zijn aan een bepaalde periode. Die zouden dan voorrang kunnen hebben. Mensen zonder kinderen hebben vaak ruimere mogelijkheden om hun vakantie te plannen. Jij kunt per jaar bepalen wie als eerste een keuze mag maken, wie als tweede enzovoort. Diegenen die als eerste mogen kiezen dit jaar, komen de volgende periode niet als eerste aan de beurt. Geef wel de grens aan van hoeveel mensen maximaal kunnen kiezen per vakantieperiode. Zet een systeem op wat zo rechtvaardig mogelijk is, met als doelstelling: optimale bezetting tijdens vakantieperioden.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10