Werkgevers zouden werknemers dienen uit te dagen om meer te reflecteren op het eigen functioneren. Daar moet dan wel tijd voor beschikbaar gesteld worden.
Werknemers en ondernemers zouden regelmatig enige tijd voor zichzelf moeten vrijmaken om in stilte, alleen en ver van de bewoonde wereld (boot, kerk?) hun gevoelens ongehinderd naar boven te laten komen. Vervolgens kunnen ze zich de vragen stellen:
1. Zijn dit prettige of vervelende gevoelens?
2. Als het minder plezierige gevoelens zijn, wat ga ik eraan doen om deze gevoelens te voorkomen of om te buigen naar prettige gevoelens?
3. Welk besluit neem ik om mijn eigen situatie te verbeteren en hoe voer ik dat uit?
Bij dilemma's: raadpleeg een deskundige.
Veel succes toegewenst.
Reactie: Als uit onderzoek is gebleken dat werkgevers en werknemers andere prioriteiten stellen om in levensbehoefte te kunnen voorzien dan stel ik mij in het bijzonder de vraag waarom werkgevers en werknemers de rollen niet omdraaien.
Dit zou een positieve uitwerking hebben in het denkpatroon van de huidige werkgevers en werknemers en zou als uiteindelijk resultaat kunnen hebben een beter begrip voor elkaar.
Als er eveneens openheid op finacieel gebied wordt gegeven dan zal het mij zeer benieuwen hoe een werknemer zijn of haar denkpatroon beinvloed.
Graag lees ik uw reactie.
Reactie: Het valt me op dat Barbara reageert op het stuk dat gepubliceerd is op de website van managersonline. Ik krijg hierbij het vermoeden dat ze heeft gereageerd vanuit haar passie voor de Nederlandse taal.
Ik heb zelf het boek inhoudelijk bestudeerd en kan voor mezelf concluderen dat dit inderdaad gaat over een nieuwe manier van werken. Een manier waarin we ons niet laten leiden door de grillen van de omgeving of de zogenaamde cultuur die er in een bedrijf heerst, maar dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de cultuur. Het sluit aan bij het normen en waarden beleid van de overheid.
Wat mevrouw Groen heeft gedaan is dat ze een systeem heeft ontwikkeld, waarbij een gewenste cultuur met een structuur kan worden verbonden, waardoor je blijvend kan sturen op de gewenste resultaten binnen een organisatie.
Bedankt voor je artikel!
Interessant is dat eigenlijk iedereen tegelijk in min 4 of 5 verschillende sociale systemen acteert, bijv: twee projectteams op je werk, een vrijwilligersorganisatie en een sportteam. Grote kans dat je in elk team een andere rol aanneemt, dat is afhankelijk van wat je zelf kan, hoe anderen je zien maar ook welke andere rollen er in het team aanwezig zijn. Inzicht in en begrip voor houding en gedrag van teamleden is volgens mij de sleutel tot verbeterde teamprestatie.
Op www.360test.nl kun je meer dan 15 verschillende tests doen die inzicht geven in groepsdynamische processen. Gevalideerde tests, die direct handvatten opleveren om teamprestatie te verbeteren. Kijk op www.360test.nl voor een gratis test account.
Reactie: Ik vind het een mooi initiatief en ik denk zeker waardevol. Op dit moment ben ik bezig met een project levensfasebewust personeelsbeleid met het thema ''Werken aan balans'', een project voor het onderwijs. Hierin zou een dergelijke training goed passen want werkdruk is in onderwijs een belangrijk thema en werken in goede balans met thuis en werk is zo essentieel. Maar ik zou ook kiezen voor een toepassing op alle medewerkers en niet alleen op managers.
Reactie: Juist door andere rollen te beleven en aanwezig te zijn in die ervaring leer je veel over je zelf, en als prettig bijverschijnsel ook over de ander. Degene die het meest flexibel is en zich er van bewust wordt dat spelen met rollen en dito rolkwaliteiten andere effecten heeft op zichzelf en de omgeving, heeft vaak het meeste plezier (in zijn werk). Daardoor meer plezier in een substantieel stuk in zijn of haar leven. Doe eens iets wat je droom onderstreept (de volgende kleinst mogelijke stap) en neem je gevoelens waar. Verleg vrijwillig je grenzen beetje bij beetje, want anders raak je wereld om je heen in een keer kwijt. Beetje bij beetje je omheining, waar je door- en overheen kunt kijken, verplaatsen, creeert een grotere tuin, waarin jij zelf de tuinman of vrouw bent. Dan besluip jij jouw droom die meteen ook werkelijkheid wordt. De cheeta doet namelijk niks voor niks. Alle inspanningen hebben altijd een reden die achter de droom ligt, licht........
Reactie: a.u.b. ''handvatten'' i.p.v. ''handvaten''. Ik heb géén talent voor onze taal, maar een handzaam vat of twee ken ik wel.
Aardige reclame. Vergroot je markt door iets sympathieks te beweren voor mensen die 't even te warm hebben op het werk.
Reactie: Je moet als kind al veel te vroeg een richting kiezen. Met 13 jaar krijg je nog een kans in een brugklas en voor de rest is het bepalend. Op deze puberleeftijd weten een heleboel mensen juist niet wat ze willen. Wat je dan krijgt is dat je als jongere na je vervolgopleiding gewoon maar weer een jaar er tussenuit gaat om bij te tanken en na te denken. Maar de keuze is dan al gemaakt en probeer dan maar weer eens te switchen. Gevolg is ook de financiële toestand die daarop volgt. Studiefinanciering die je daarna moet terugbetalen. Vaak is het gemakzucht en de rompslomp die mensen niet willen. Ook wel werk te blijven doen (mits goed betaald) om je studie af te betalen. Er zijn daarom maar weinig mensen die van hun hobby hun werk kunnen maken. Met andere woorden het etiket is op jongere leeftijd wat je krijgt opgedrukt al bepalend. Vaak hebben we dan niet in de gaten dat dit niet bij ons hoort maar dat de schoolopleiding de pijlen al heeft gezet en wat er later uitkomt moeten we zelf ontdekken maar vaak ishet dan al te laat.
Reactie: Er zijn ook branches waar consultants geen exorbitante tarieven en/of salarissen hebben. In de technische industrie is het heel gebruikelijk om mensen in te huren die een bepaald expertise hebben (b.v. software architecten of quality assurance officers, maar ook consultants).
Terecht of niet, binnen de branch van inhuur worden vaak uren boven de 40 uur/week niet geschreven, maar wel gewerkt. Dit heeft niet alleen gevolgen (derving) voor het bureau, maar ook voor de medewerker zelf: hij krijgt die extra uren ook niet betaald.
Vaak zit er een beleid achter dat je alleen overwerk mag schrijven als dat expliciet als overwerk is aangemerkt. Teveel gewerkte uren moet je maar compenseren met 's wat vroeger naar huis gaan.
Maar... als je 4 dagen 9 uur zou werken en schrijven, en 1 dag 4 uur en je zet dat op een urenstaat, dan telt dat als 4 uur overwerk en 4 uur verlof. Die overwerk uren hebben een hoger tarief voor de klant, en diegene is ''zomaar'' verdwenen terwijl er nog stapels werk ligt.
Dus... schrijf maar gewoon 8 uur per dag, 40 uur per week en doe net of je die extra uren netjes verspreid hebt.
Maar het gevolg is dat mensen wel 9 a 10 uur per dag werken (eventueel zelfs thuis doorwerken) maar nooit die compensatie opnemen. Omdat die uren ook niet op de urenstaten voor komen, kun je ook geen ''vrije dagen sparen''.
Kortom, om van alle sores af te zijn werken veel inhuurkrachten dan maar gewoon ''zo veel als nodig voor het werk'' en schrijven ''netjes 8 uur per dag''. Ja, inderdaad blijft daardoor veel geld liggen, maar wie heeft er nou zin m dat tot op het uur en de euro precies goed bij te houden als je al over je oren in het werk zit?
Reactie: Lieve Martha,
Wat jammer nou dat je de man/vrouw controverse er weer bijhaalt. Dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus, wist ik al. Maar om zo je gelijk te halen??? Of is dit jouw gevoel voor humor weer?
We hadden het over de waarde van flirten in het zakelijke- en verkoopcontact. Daar raken we aardig van weg, is het niet?
Beste Maurice, hoezo spontaan. NLP is alles behalve spontaan. Zeer doordachte manipulatie via nonverbale communicatie. Helemaal niets mis mee, maar de truc is nu juist dat je heel bewust inspeelt op iemands lichaamstaal. Voor mij als e-coach trouwens een leuke uitdaging: flirten en matchen via de mail. Lukt best, maarje moet het wel bewust toepassen.
Reactie: Dat er verschillende mensen zijn met hun specifieke eigen karakters blijkt wel uit de reakties van Martha van de Pasch en Diana Polder. Een enthousiaste en positieve instelling in welk gesprek dan ook, heeft nog nooit iemand kwaad gedaan;
'pacing and leading' genoemd binnen Neuro Linquistisch Programmeren, maar inderdaad moet het wel spontaan gaan. Ik ben dan ook errrg geïnteresseerd in het werk van de eerste persoon? Wellicht dat een cursus Lichaamstaal wonderen zou doen.....
Reactie: Je kunt je zelf afvragen zijn de doelen die het management wilt nastreven, overdraagbare doelen voor de Teamleiders, en passend in de dagelijkse praktijk. En is de manager bereid om daar eerlijk naar te luisteren en over te praten als team en de doelen eventueel bij te stellen.
Een Teamleider ziet de doelen aan twee kanten en dient het mes aan twee kanten scherp te houden.