zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
artikelen
 

Speel wie u bent – wees wie u speelt

Door: Frank van Marwijk
 
Iedereen speelt bepaalde rollen in zijn leven en in zijn werk. De rol die u op een bepaald moment speelt, maakt duidelijk wie u bent, waar u voor staat en wat u doet. Daardoor weten anderen wat van u verwacht kan worden. Hierdoor schept u dan ook werkelijk verwachtingen. In uiteenlopende situaties met verschillende mensen dient u steeds andere rollen te spelen. De rollen die u speelt kunnen met elkaar conflicteren. Daar kunt u aardig in verstrikt raken. Dit kan stress geven, zeker als u zich vereenzelvigt met de rollen die u speelt. Ervan bewust zijn dat u een rol speelt, kan u helpen dingen te relativeren. Speel wie u bent en wees wie u speelt. All the world's a stage,
And all the men and women merely players.
They have their exits and their entrances,
And one man in his time plays many parts….Shakespeare

Spelen wie u bent
Als ik u vraag wie u bent, noemt u uw naam. Dan zegt u dat u manager bent en vertelt mij iets over uw bedrijf en uw aanpak. Om mij nog duidelijker te maken wie u bent, vertelt u over uw gezin en uw hobby's. Daarna laat u misschien uw CV zien om mij inzicht te geven in uw voorgeschiedenis. Maar weet ik daarmee ook wie u werkelijk bent?

Wie u werkelijk bent, kunt u mij waarschijnlijk niet eens zo gemakkelijk vertellen. Het is het deel van u dat denkt, voelt, en ervaart dat u bent wie u bent. Voor anderen bent u dit echter niet. Voor de mensen met wie u in contact treedt bent u zoals u zich aan hen presenteert. Voor hen bent u de rol die u speelt. Niet uw gedachten en gevoelens, maar uw presentatie - datgene wat u aan de buitenkant laat zien - bepaalt wie en wat u voor anderen bent. Hoe u uzelf ziet als manager in relatie tot anderen en wat u belangrijk vindt in uw werk, bepalen hoe u zich presenteert als manager. Maar dat kan telkens anders zijn. Verschillende mensen kunnen een afwijkende indruk van u hebben afhankelijk van de rol die u bij hen speelt. Deze mensen zullen dan ook uiteenlopende ervaringen met u hebben. En deze mensen hebben ook andere verwachtingen waaraan u moet voldoen. Voor iedereen bent u blijkbaar iemand anders. 

U bent verschillende personen
De socioloog Talcott Parsons vergeleek in zijn sociale roltheorie de maatschappelijke taken en verantwoordelijkheden van mensen met een toneelstuk, waarin rollen zijn verdeeld over de acteurs. Zoals in een toneelstuk kunt u in het maatschappelijke en sociale leven tegelijkertijd diverse rollen vervullen, die soms wel en soms niet conflicteren. Het gedrag dat u vertoont is steeds afhankelijk van de situatie waar u zich in bevindt en de mensen met wie u in contact bent. Thuis wordt u wellicht gezien als liefhebbende partner en ouder, terwijl u op uw werk misschien wordt ervaren als weinig toegankelijke en volhardende manager.
 

Gratis toegang

Alleen geregistreerde abonnees hebben toegang tot deze pagina.

Registratie is volledig gratis en geeft u direct toegang tot het opgevraagde document of artikel en tot honderden andere checklists, artikelen, contracten en tests & tools.

GRATIS REGISTREREN
 
Bent u al abonnee, vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in:

E-mailadres:
Uw persoonlijke wachtwoord:
Wachtwoord vergeten?
 
 
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Trend van eigen thuisbioscoop zet ook in 2022 door
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
De zes belangrijkste trends voor intelligente documentverwerking in 2022
Van Digital Twins tot afstandscontrole: dít zijn de visualisatietrends van 2022
Brede kijk op netwerksecurity dé uitdaging voor 2022
'Het nieuwe normaal is nu gewoon normaal'
Jongeren zijn extra kwetsbaar voor phishing
Drie manieren om betrokkenheid te creëren bij medewerkers op afstand
Bedrijven willen klantervaring verbeteren in huidige 'digital-first' wereld
Vijf tips voor veiligheidsbewustzijn
Twee op de vijf werkenden laat zich niet verleiden door tekenbonus bij zoektocht nieuwe baan
Deze acht innovatieve features brengt Zoom uit in 2022
meer top 10