zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers onderschatten hun voorbeeldfunctie

Effectief leiderschap kan geleerd worden

4 juni 2007 - Nederlandse managers zijn teveel gericht op meetbare resultaten en verliezen zo de mens achter de medewerker uit het oog. Bovendien zijn ze zich vaak niet bewust van de voorbeeldfunctie die zij vervullen en dat werknemers zich aan hen spiegelen. Gery Groen van Impulsus geeft deze boodschap mee aan minister Van der Hoeven tijdens de presentatie van haar boek 'Het duurzaam effectief sturing geven aan kantoororganisaties'.

Effectief leiderschap vraagt om focus op zowel meetbaar, zichtbaar, als voelbaar resultaat en samenhang tussen wat je doet, zegt en uitstraalt. Gery Groen pleit er voor dat leiders en managers zich veel bewuster worden van hun rol. Daarnaast dienen zij aanspreekbaar en toetsbaar te zijn op de manier waarop zij een organisatie en de werknemers leiden. Op deze manier verdwijnt de vrijblijvendheid, wat partnerschap en inspirerende resultaten tot gevolg heeft. Gery Groen daagt minister Van der Hoeven uit om met het nieuwe kabinet hét effectieve rolmodel te worden waar Nederland trots op kan zijn.

Effectief werken


Gery Groen geeft in haar boek 'Het duurzaam effectief sturing geven aan kantoororganisaties' een visie op effectief werken en samenwerken in een kantooromgeving met oplossingen om deze visie handen en voeten te geven in de praktijk. Dit vraagt onder meer dat managers en leiders overeenstemming hebben over de richting, zich daar zelf mee verbinden en de visie ook uit kunnen dragen en vóórleven. Zodat het niet blijft bij een goed idee of mooie woorden, maar wordt omgezet in effectieve sturing. Effectief zijn in leiderschap kan geleerd worden en dat is ook wenselijk.

Betrokkenheid
Het nieuwe managementboek is geschreven door mw. Gery Groen, directeur van Impulsus. Gery Groen wil met dit boek een bijdrage leveren aan het denken over innovatieve manieren van aansturen van professionele organisaties. Uit onderzoek en ervaring bij meer dan 700 bedrijven blijkt dat effectieve (zelf)sturing leidt tot tien tot twintig procent meer productiviteit. Wanneer managers zichzelf en anderen sturing geven vanuit een bewust gekozen visie, die zij continu hanteren en uitdragen, zal de betrokkenheid en verbondenheid tussen managers en medewerkers toenemen. Het gevolg hiervan is meer partnerschap, een hogere productiviteit en betere kwaliteit. Knelpunten worden zichtbaar én bespreekbaar en kunnen worden aangepakt.

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Barbara  |   | 
4-06-2007
 | 
11:17 uur
Wat een slecht geschreven stuk! Kromme zinnen:
- Gery Groen van Impulsus geeft deze boodschap mee aan minister Van der Hoeven tijdens de presentatie van haar boek -> wiens boek is het nu?
Vreemde gevolgtrekkingen:
- Op deze manier verdwijnt de vrijblijvendheid, wat partnerschap en inspirerende resultaten tot gevolg heeft. -> wat = dat, maar is het nu een positief of negatief gevolg?
Onlogica:
- Gery Groen daagt minister Van der Hoeven uit om met het nieuwe kabinet hét effectieve rolmodel te worden waar Nederland trots op kan zijn. -> een rolmodel is niet effectief, degenen die het voorbeeld van andere volgen maken het rolmodel effectief...

Publicaties op het internet zijn een stuk vluchtiger dan in een tijdschrift. Met de huidige knip- en plakcultuur neemt men fouten van elkaar over. Voordat je op de knop Publiceren klikt, is het handig om je tekst even na te laten lezen!
Overigens gaat het om een serie indrukwekkende dooddoeners die deze auteur poneert, dus lijkt het me knap lastig om daar nog een geïnspireerde stukje over te schrijven...
Hedwig  |   | 
8-06-2007
 | 
11:36 uur
Het valt me op dat Barbara reageert op het stuk dat gepubliceerd is op de website van managersonline. Ik krijg hierbij het vermoeden dat ze heeft gereageerd vanuit haar passie voor de Nederlandse taal.

Ik heb zelf het boek inhoudelijk bestudeerd en kan voor mezelf concluderen dat dit inderdaad gaat over een nieuwe manier van werken. Een manier waarin we ons niet laten leiden door de grillen van de omgeving of de zogenaamde cultuur die er in een bedrijf heerst, maar dat we zelf verantwoordelijk zijn voor de cultuur. Het sluit aan bij het normen en waarden beleid van de overheid.

Wat mevrouw Groen heeft gedaan is dat ze een systeem heeft ontwikkeld, waarbij een gewenste cultuur met een structuur kan worden verbonden, waardoor je blijvend kan sturen op de gewenste resultaten binnen een organisatie.
Ron Ladage  |   | 
8-06-2007
 | 
13:14 uur

Ben het eens met de reactie van Barbara.
Heb ook even naar het radio interview geluisterd en ben er niets wijzer door geworden.
Leuk voor Gery Groen, kan ze haar boek promoten, helaas is het een samenvatting van alle reeds gepubliceerde zaken van de afgelopen jaren, og je het nu Lerende organisatie noemt of anders, het komt op hetzelfde neer.
We weten al jaren dat de mens in de organisatie het meest te koesterende onderdeel van het bedrijf is.
Helaas is dit door de nieuwe generatie managers, die op hun huid worden gezeten door de aandeelhouders, uit beeld gezet.
Omzet, winst en de marktwaarde zijn de uitgangspunten.
Kijk maar naar ABN/Amro, het maakt niet uit hoeveel ontslagen er gaan vallen, wanneer de aandeelhouders hun zakken maar kunnen vullen.
We leven in de Europese Gemeenschap en Nederland is daar slechts een héél klein landje in, dus we staan gewoon in de uitverkoop.
Blijf daar als werknemer maar eens vrolijk en gemotiveerd over en lees maar het boek van Gerry, dan kan je daar effectief over na gaan denken en misschien wordt daar ook een certificaat voor verzonnen. En sterkte bij het lezen natuurljik!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10