zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
reacties
 

Onderhandelaars moeten voor detective spelen

Rene Civile   |    |  1 september 2007
Reactie: Wat ik eigenlijk mis in dit hele goede artikel overigens, is de persoon achter de onderhandelaar[s] aan de andere kant van de tafel. Verschillende malen heb ik dergelijke situaties mee mogen maken en nauurlijk is er een 'gedeelde focus' op de beweegredenen die als basis dienen voor de onderhandelingen.

De personen, en daarbij zeker hun positie binnen hun eigen organisatie zijn van enorm belang. Spreek je met een beslissings bevoegde of met een vooruit geschoven [s]pion. Daar zijn redelijk eenvoudige manieren voor hier achter te komen. Wat moeilijker is te achterhalen hoe de onderhandelaars politiek binnen hun organisatie liggen.

Ken uw opponent

In elk geval is onze ervaring, in eigen onderhandelingen maar zeker ook in de ondersteuning bij anderen die aan de onderhandel tafel zaten, is dat de scope en posities bekend waren maar de persoonlijk intrinsieke aspecten ontbreken. Wij hebben die op eenvoudige wijze in kunnen vullen waardoor redelijk voorspelbaar werd hoe 'de andere kant'zou reageren.

Dit schaakspel is en blijft altijd een boeiend fenomeen voor onze opdrachtgever, maar zeker ook voor ons.
RC PM
 

Bereken of u werkt met ambassadeurs of saboteurs

N. Dragt   |    |  1 september 2007
Reactie: Wat een schitterende onzin wordt hier gepropageerd. Ambassadeurs zijn betrokken, kritici zijn vernielers. Als dit niet een beschrijving is van een organisatie, die fout intollerant is, dan weet ik het ook niet meer.

Zoals altijd bij kritiek, heb je twee vormen. De kritiek die helpt om op te bouwen, de kritiek die signaleert dat het beter kan. En de kritiek die slechts bedoeld is om te vernielen. Aan de tweede vorm van kritiek kun je niet veel meer doen dan met bewijzen komen die het weerleggen en nog harder werken. Helaas zul je altijd mensen blijven houden, die zeggen “waar rook is, is vuur!” zonder zich af te vragen of de rookmaker misschien een negatieve reden heeft.
Bij de eerste vorm van kritiek zijn er twee reacties mogelijk. De eerste reactie is: behandel het alsof het afbrekende kritiek is. Als je dat doet, dan gaat de kritiek naar buiten toe. Als mensen namelijk geloven, dat ze een gerechtvaardigde klacht hebben die niet gehoord wordt, dan zullen sommige mensen die klacht steeds harder gaan rondschreeuwen. Een veel grotere groep stemt echter met zijn voeten. Als bedrijf heb je dan verloren.
De tweede reactie is in gesprek gaan met de criticus, maar daarvoor moet je niet bang zijn voor kritiek. Om naar kritiek te luisteren, moet je je kwetsbaar durven opstellen. Je moet geloven dat dat wat een ander te zeggen heeft over de uitkomsten van jouw gedrag, niets zegt over jou als persoon. Maar bovenal moet je geloven, dat wat een ander te zeggen heeft, bruikbaar is om je gedrag te veranderen. Je moet geloven dat kritiek een mogelijkheid biedt om te komen tot open communicatie, waar beide partijen voordeel van hebben.

Dus onderzoeken wie je ambassadeurs zijn en wie je saboteurs, is niet alleen een manier om te laten blijken, dat je fout intollerant bent. Het is vooral een manier om ervoor te zorgen, dat je uiteindelijk alleen nog maar ja-knikkers in je organisatie hebt. En organisaties die geen gemengde bevolking hebben, worden extremistisch.
 

Tien manieren om actie te ondernemen

Jef   |    |  31 augustus 2007
Reactie: Effectief in actie schieten heeft heel veel met motivatie te maken. En stel je eens voor dat er een makkelijke manier zou bestaan om jezelf te motiveren...

Klik hier (http://hersenspinselsenbuikverzinsels.blogspot.com/2007/08/hoe-motiveer-jij-jezelf.html) voor wat meer uitleg over hoe je jezelf heel makkelijk en snel kan motiveren!


 

Wijn voorziet einde dividendbelasting

kriekaard   |    |  31 augustus 2007
Reactie: het gerucht gaat nog steeds dat er verdergaande verlaging cq afschaffing van de dividend belasting zit aan te komen. Is deze verwachting enigszins gerechtvaardigd?
 

Werksfeer optimaal als manager op vakantie is

Ronn van Etten   |    |  31 augustus 2007
Reactie: Onderzoek? Nou, nauwelijks, naar mijn mening.

350 mensen die een vacaturesite bezoeken; een steekproef hooguit en dan nog onder een kleine, zeker niet a-selecte, groep, die (als ik het negatief formuleer)toch al weg willen bij de baas.

Vergelijkbaar met -ook leuke- polls van deze site, maar ook daarvan (met alle respect) kan je toch niet noemen dat dat onderzoeken zijn. Ook al reageren er soms zelfs nog meer mensen dan 350.

Maar goed, als interimmer maak ik per jaar een ander bedrijf in de vakantietijd mee en tot nu toe heb ik slechts een paar maal zo'n soort geluid gehoord.
Ja, het komt zeker voor. En dat is jammer.
Ik vraag me dan af: wat doen de medewerkers die dat vinden er dan mee na de vakantietijd. Als het zo iets belangrijks is, dan neem ik aan dat ze dat natuurlijk direct met hun manager eens doorpraten... ;-) ...


 

Vast contract niks meer waard

Ad de Beer   |    |  31 augustus 2007
Reactie: Agnes is niets anders aan het doen dan stemmingmakerij, het geheime wapen van Links.
Het is voor de werknemers van Nederland belangrijker dat Agnes haar volle gewicht eens in gaat zetten tegen de snode plannen van dit kabinet om onze koopkracht te vernietigen, de inflatie te laten stijgen en de economie om zeep te helpen.
Anders is er straks geen geld meer om alle ontslagen te kunnen betalen en gaan de slachtoffers van weer een kabinet met de PvdA zonder een cent naar huis.
 

Tien manieren om actie te ondernemen

Ad de Beer   |    |  31 augustus 2007
Reactie: Niks nieuws onder de zon met een uitzondering. Op zondagavond de week inplannen.......
Nou, zondagavond is eerst genieten van Voetbal zonder Mart Smeets en die andere biljartbal (wat de mensen tegen ''de wedstrijden hadden, snap ik nog steeds niet, alles is toch beter dan de ''ik Mart Smeets, het centrum van het universum show''?
Daarna nog even een lekker Belgisch Biertje en dan.........
Mijn planning ligt meestal een week of vier tevoren vast. Mijn enige probleem bestaat uit de Fransen, de plannen meestal alles een nu nadat het klaar had moeten zijn.
Mijn voorstel is dan ook, vertaal dit in het Frans en publiceer het op een Franse Collegasite.
 

Acht manieren om mensen te managen

N. Dragt   |    |  31 augustus 2007
Reactie: @Ad, je hebt gelijk, het is verschrikkelijk dat dit opgeschreven moet worden. Maar zolang als er zoiets als het Peter-principle bestaat, zullen we tegen managers aanlopen, die hun eigen lijstje hebben.
1. Hoe kan ik zo snel mogelijk directeur worden van deze tent?
2. Hoe maak ik gebruik van de werkzaamheden van mijn medewerkers om op te vallen voor de volgende promotie?
3. Hoe hou ik de goeie medewerkers in bedwang, zodat ze niet weglopen naar andere banen?
4. Hoe lijk ik zoveel mogelijk te presteren, zonder ook werkelijk iets te doen?
5. Hoe zorg ik ervoor dat ik opval voor de volgende promotie ipv mijn collega of medewerkers?
6. Hoe vergroot ik mijn salaris?
7. Hoe ontsla ik zo snel mogelijk iedere medewerker, die mijn imago van de succesvolle, geweldige manager kan besmetten?
8. Hoe zorg ik ervoor, dat het werk van anderen gezien wordt als het gevolg van mijn invloed?
9. Hoe hou ik mijn goede medewerkers onder mij, zodat mijn positie veilig is?
En het zal wel niet zo zjn, dat ieder puntje van dit lijstje bij iedere manager voorkomt, maar gezien het succes van boekjes als ''Hoe word ik een rat?'' denk ik dat het er steeds meer worden.
 

Vast contract niks meer waard

N. Dragt   |    |  31 augustus 2007
Reactie: Mw. Jongerius geeft eigenlijk zelf al het antwoord, waarom een soepeler ontslag geen probleem is.

Als werknemers vertrouwen zoeken en zekerheid, ik neem overigens aan dat werkgevers dat ook doen, dan prijst iedere werkgever zich uit de markt, die zich onbetrouwbaar gedraagt.

De meeste werkgevers zullen dus gewoon op de oude voet doorgaan, met dossiervorming en oplossingen zoeken, voordat ze iemand ontslaan. En de werkgevers die het zichzelf makkelijk maken, zullen zo’n slechte naam krijgen in de markt, dat ze alleen nog maar de kneusjes kunnen krijgen en failliet zijn voordat ze het weten. Hoewel sommige van de “slechterikken” misschien toch nog op tijd zullen leren hoe het beste om te gaan met werknemers.

En in ieder geval is er weer een nieuwe training: Hoe omgaan met ontslagrecht en imago schade.
 

Vast contract niks meer waard

Rene Civile   |    |  31 augustus 2007
Reactie: Er kleven voor en nadelen aan het versoepelen van het ontslagrecht. Ik kan me voorstellen dat je in sommige gevallen makkelijker af zou willen van bijvoorbeeld een werkne[e]m[st]er, die uit oppertunisme, een bepaalde positie heeft bedongen maar waar later in het proces van alles mis is. Tegelijkertijd zeg ik dan ook dan had men bij de acceptatie van de kracht ook even wat verder moeten kijken.

Dat BV NL steeds verder flexibiliseert kan een vooruitstrevende zaak zijn maar..... Kennis en ervaring loopt ook makkelijk de deur uit in tijden van economische vooruitgang doordat de werkne[e]m[st]er voor een flinke som ook makkelijker elders aan de slag zal gaan.

De werknemer die zichzelf zijn of haar halve leven aan een organisatie heeft verbonden, en tijdens een reorganisatie buiten de boot ziet vallen heeft daarbij moreel wel degelijk recht op een vergoeding. Wat dat betreft is de versobering van dat recht op vergoeding weer een bijzonder zure zaak.

Zoals men ziet is de materie bijzonder complex en het is dus helemaal niet verwonderlijk dat werkgevers en werknemers tot totaal andere conclusies komen in hun advies aan de minister. Het is terecht dat er wordt gewezen naar de exorbitante vergoedingen op top niveau dat, terwijl het toch het middenkader en de brede onderlaag degenen zijn die de feitelijke productie maken.

De politiek heeft met dit aspekt, en uiteraard vele anderen, weer eens laten zien dat men a: geen enkel verstand heeft van gevoel voor de samenleving en b: geen idee heeft hoe het er in de zakelijke samenleving werkelijk aan toe gaat.

Er wordt met politieke halfslachte betermingen en begrippen gewerkt die op kortere, maar zeker langere termijn, de economie enorme schade zal toebrengen.

Gezond verstand

Wie een beetje na denkt ziet de bui al hangen. Het is met het bedrijfskennis niveau, op verschillende fronten en binnen menig organisatie, steeds minder gesteld, met alle economische gevolgen van dien. Een stap hiervoor is ons de deplorabele staat van het onderwijs bekend. Die komende generaties gaan deel uit maken van de zakelijke toekomst van BV NL en men mag zich terecht afvragen wat hier de consequenties van zullen zijn.

We hebben het niet over lange termijn maar van de komende 5 jaar. Het is een teken aan de want als de politiek nu het signaal naar buiten brengt dat het volgend jaar financieel minder zal gaan terwijl de economie heel aardig draait. Of we worden belazerd waar we bij staan of de vorige kabinetten hebben ons stelselmatig voorgelogen. Ja u leest het goed, je liegt namelijk ook als je feiten anders voorsteld dan ze werkelijk zijn en dan zegt 'dat is uw waarheid/beleving, niet de mijne.' Men schermt dan met 'er bestaan vele waarheden.'

Terug naar de inhoud van het artikel. Ik ben zeker een voorstander van flexibilisering van de arbeidsmarkt. BV NL moet natuurlijk in beweging blijven en we hebben gelukkig nog genoeg kennis en ervaring om de komende generaties te kunnen voorzien van een solide basis.

MAAR, wanneer het ontslagrecht verder wordt versoepeld en versoberd dan weet ik nu al wie er de dupe van zullen worden.

Middenkader

Het middenkader zal het steeds meer en meer moeten doen met 'versoberd en minder' menselijk kapitaal. Immers, wanneer het niveau van beschikbaarheid daalt, doordat het onderwijsniveau steeds matiger is, is er steeds meer geld en tijd nodig iemand op niveau te krijgen.

De werkne[e]m[st]er

Die kan makkelijk ergens anders solliciteren doordat dit allemaal zo makkelijk gaat. Dat betekend dus dat wanneer iemand kennis en ervaring in de ene organisatie heeft opgedaan, deze heel eenvoudig hiermee elders aan de slag zal kunnen gaan.

De organisatie

Deze wordt steeds terughoudender te investeren in mensen en middelen wetende dat het vorige hier de andere kant van de medaille zou kunnen zijn.

De economie

De economie zal dan pas werkelijk worden geconfronteerd met de gevolgen van dit zoveelste politieke debacle. Namelijk, als organisaties minder gaan/kunnen presteren door een door dit kabinet ingezette beleid, dan zal dit binnen 5 jaar zijn beslag krijgen op BV NL.

De regelingen die we eerder hadden waren helemaal zo slecht nog niet. Hier aan tornen wordt niet meer dan een robbertje knokken tussen werkgevers en werknemens zoals is gebleken. De politiek voelt zich dan genoodzaakt in te grijpen en te reguleren. Ook zoals nu gebeurd.

Diegene die van voetbal houden.... Ik las vandaag de deplorabele staat van Ajax. Juist, dat is nu precies wat ik bedoel. De goede krachten verlaten het veld om voor veel geld en ambitie elders aan de slag te gaan. Ergo zij hebben tegen aanzienlijk salaris kennis en ervaring opgedaan.

De gedane investering door Ajax worden door de transfer volkomen teniet gedaan, sterker men verliest geld. Met het mindere dat ter beschikking komt kan men dus niet anders dan minder investeren in mindere spelers en..... Need I say more?

Ik ben geen fan van voetbal maar dit is het klassieke economische voorbeeld van hetgeen de BV NL namelijk te wachten zal gaan staan. Verdere uitkleding van de verzorgingsstaat is absoluut onverteerbaar, sterker nog, het huidige politieke apparaat en de daar onder hangende ambtenarij kosten ons belastingbetalers miljarden op jaarbasis.

Als we het dan toch goed willen doen zorg dan dat het volledige ambtenaren en politieke contingent binnen een jaar wordt omgevormd naar een model waar zij deel van uitmaken. Juist, die van de BV NL. Wedden dat we miljarden overhouden?

Conclusie

Het totale kennis en ervarings niveau wordt hier aangetast. Hier verder geen aandacht aan besteden zal de BV NL de komende 5 jaar alleen maar heel veel geld gaan kosten.
RC PM
 

Mening niet-zweverige trendwatcher wordt erg gewaardeerd

AB   |    |  31 augustus 2007
Reactie: Rede inderdaad, trendwatchen is iets anders dan rede, geen ''vak'' dat men kan leren.
Het is zoals een kunstenaar die zoekt en onbewust weergeeft wat vernieuwend of actueel is. Meestal is dit al onbewust bij iedereen aan het sudderen. Een trendwatcher haalt het boven water.
Zaak is het om dit dan achteraaf te beredeneren om je intuitie te toetsen.

Trendwatchen is al te laat eigenlijk, je bent een trendvoorspeller nodig. Voila C'est Moi!
 

Mening niet-zweverige trendwatcher wordt erg gewaardeerd

Erno Mijland   |    |  31 augustus 2007
Reactie: Een trend die ik waarneem is dat organisaties zich niet louter verdiepen in trends en daar dan vervolgens een strategie op baseren, maar dat ze op basis van trends komen tot een aantal scenariobeschrijvingen. Verstandig. De wereld verandert zo snel en vaak in zulke onverwachte richtingen dat het breed houden van je scope je overlevingskansen op de markt vergroten. Conclusie: vraag niet alleen naar de trends, maar vraag om ondersteuning bij het ontwikkelen van scenario's.
 

Vast contract niks meer waard

M. Bingol   |    |  31 augustus 2007
Reactie: Met deze actie laat de heer Donner werknemers als een baksteen vallen.. Wat op moment als je te maken hebt met starters? En in zekere zin het is duidelijk dat oude werknemars makkelijker ontslagen worden... Dit is inderdaad een cadeutje dat weggegeven wordt door de overheid..

De doelen zijn helder, bezuinigen en concurrentie op de werkvloer verhogen maar tot hoever? Ik vraag me wel af of dit verschijnsel zich ook bij ambtenaren gaat afspelen... Want het komt op neer dat als je niet presteert wordt je zonder pardon eruit gegoooid.. Maar dit kan ook tot gevolg hebben hirarchie op de werkvloer soms genadeloos kan zijn en ondanks prestatie mensen toch eruit gegooid worden..

Nou hopen dat de de oppositie met een duidelijk antwoord hierop reageert..

Mvg
MB
 

Van wie wilt u advies? 52 adviseurs die u kunnen bijstaan

Roel   |    |  31 augustus 2007
Reactie: De ouders.
Van mijn moeder kreeg ik het volgende advies:
Als je radeloos wilt worden moet je overal te rade gaan.
Leuk artikel met een knipoog maar met een kern van waarheid!
 
< vorige 1905 1906 1907 1908 2480 volgende >
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10