Reactie: Wat een ontzettend áárdige reactie op die uitspraak van de directeur van een groot aannemersbedrijf. En wat een onzin. Enerzijds is in 2007 elke uitleg of poging tot overtuiging van iets wat wettelijk is vastgelegd, een pleonasme. Elk commentaar is er één teveel. Anderszijds zou ik me als vrouw twee keer bedenken vóór ik bij deze meneer in dienst zou pogen te treden.
Reactie: Citaat uit Peter Sijbers met alle respect hoor(verkoop)verhaal hierboven. ''Mobiliteit wordt steeds belangrijker onder invloed van leeftijdsvraagstukken''wat een gekunsteld en krampachtig gedraai, het lijkt wel ambtenaren taalgebruik waarbij je bv niet spreekt over verlies maar over een financiele taakstelling.
Dit soort taalgedraai hoort blijkbaar bij de hedendaagse tijd, verbloem de waarheid zoveel mogelijk uit angst voor reacties en minder gelegenheid tot ''bijsturing van standpunten''(ook weer zo'n mooie zin)
Al die mooie zinnen hebben volgens mij als doel zonder verlies(en je vast te leggen) te kunnen doen wat je wilt, ik noem het manipuleren, een ander zal het misschien politiek bedrijven noemen of is dat hetzelfde.
Wat het ouder worden betreft: in onze hedendaagse aanbidding van de jeugdcultuur met als exponent jeugd die steeds langer ''jong is, en op steeds latere leeftijd verantwoordelijk gedrag vertoont'' en ouderen die steeds sneller ''oud''zijn wordt de tijd waarin men kennelijk aantrekkelijk is voor de werkgever steeds korter en daarmee de wens om van personeel te wisselen navenant.
De eis voor meer rendament begint de laatste jaren zulk een grote omvang te krijgen dat we kennelijk alleen nog bepaalde eigenschappen die alleen jongeren hebben? als enig belangrijke gaan aanmerken.
Het grappige is dat die zelfde werkgever zelf meestal ook tot de ouderen behoort en zoekt naar eigenschappen die over het algemeen alleen ouderen hebben.
Is het gek dat de samenleving een beetje dol aan het draaien is?Echter.....zolang men geld gelijk steld met geluk zal er weinig veranderen.
Reactie: Dit artikel is weer typisch door een vrouw geschreven. Ik heb 15 jaar ervaring als boekhouder-fiscalist en de combinatie mannen en vrouwen is meestal een zeer goede combinatie. Ik verwijs liever naar de column van het tijdschrift EOS (www.eos.be) deze maand waarin een vrouw het heeft over de 'mannelijke blik' en vooral de nonsens die (hier ook) over wordt verteld. Net alsof mannen minder hun hormonen beheersen dan vrouwen (ik dacht trouwens dat het altijd andersom was omwille van de maandstonden en het feit dat een vrouw een baarmoeder heeft en een man geen baarvader).
Ik ken voldoende vrouwen die ondanks bepaalde opmerkingen van mannen perfect de sympathie hebben en denk nu aan iemand uit de rijkswacht die heel het toeristisch seizoen inviel in de kuststreek van België. Op het einde waren alle mannen zeer verdrietig en feliciteerden ze haar dat zij gewoon zichzelf bleef en dat zij beter haar mannetje stond dan haar voorgangers. Zij bleef daar ook koel bij, wat niet belet dat zij onvrouwelijk zou zijn (helemaal niet overigens). Ik denk niet dat dit de uitzondering is.
Ik denk dat vrouwen net als mannen, zelf wel kunnen sturen hoe het verloopt en nog meer hoe relaties verlopen.
Qua programmeurs en uitvoerend boekhoudpersoneel hebben wij trouwens veel betere ervaringen met de zelfdiscipline en uithoudingsvermogen van vrouwen dan van mannen. Als het creativiteit betreft en het uitwerken van ideeën op een vrij maniakale wijze meer dan anderhalve dag na elkaar, komen de vrouwen soms dan weer eens achter.
Het woordje 'genie' is trouwens een ernstige mannelijke afwijking die niet bij vrouwen bestaat, en is helemaal geen gave. Het is het kunnen uitschakelen van andere zintuigen en zich maniakaal kunnen concentreren op een opdracht waardoor het zorgende volledig uitvalt.
Minder vrouwen op de werkvloer? Soms meer, soms minder. Maar laat ons vooral oordelen op de kwaliteit: als een man beter is dan een vrouw, dan moet het een vrouw zijn, als het een vrouw is die beter is dan een man, dan moet het een vrouw zijn. Als seksuele aantrekkingskracht een negatieve invloed heeft op de werkprestaties, dan gaan ze beiden beter buiten.
Ik denk dat men verwart dat zelfbeheersing minder en minder voorkomt. Wie kan er nog een uur in de eucharistie stil zitten? De jeugd heeft dat zelfs niet eens meer geleerd.
Daarom geven we ze toch rilatine (ritalin in Nederland) of concerta of ander methylfenidaat (= amfetaminen = drugs, zie rode streep op de doos) om ze te verdoven en mooi in het rijtje te laten lopen?
Met vriendelijke maar toch ouderwetse mannelijke monogame groeten,
VAN BELLE Jean Marc
papa van drie prachtige kinderen
zelfstandige vrije beroeper en vooral handelaar
Reactie: Ik ben het volledig met de schrijfsters eens dat het niet toelaten van vrouwen op de werkvloer, omdat mannen hun aandacht niet meer bij hun werk kunnen hiuden, belachelijk is. Ook ben ik het met hun eens dat als de mannelijke belangstelling naar zich normaal gedragende vrouwelijke werknemers de spuigaten uitloopt, er maatregelen naar die mannen genomen moeten worden. Maar aan de andere kant, hoe zouden vrouwen het vinden als ze geen aandacht meer van mannen krijgen.
Is de spanning (op een normaal niveau) tussen de seksen niet de jeu van het leven en zouden vrouwen niet enorm gefrustreerd raken als ze door mannen identiek behandeld worden als mannen.
Reactie: Heel goed artikel. Leuk om te merken dat er meer mensen overtuigd zijn dat je werknemers zichzelf laten ontwikkelen ook bijdraagt aan de ontwikkeling van het bedrijf!
Enerzijds kennen wij een onderwijssysteem,waarin we kinderen rond hun 13-de vragen een richting te kiezen.
Anderzijds is er een maatschappij die flexibiliteit en innovatie vraagt.
Zoals Rene Civile hierboven stelt maakt een groot deel van de beroepsbevolking niet de juiste keuze.
Is deze verkeerde keuze gemaakt dan blijkt de huidige anonieme CV-maatschappij weinig flexibel.
Gevolg: Teveel talent blijft ongebruikt en onontwikkeld.
Coaching binnen bedrijven kan zeer waardevol zijn. Echter, dit koste tijd en geld. Vraagt prioriteit en kwaliteit van leidinggevenden. Deze zaken zijn schaars.
Voor ons aanstormend talent:
Keuze studierichting op hogere leeftijd.
Voor ons aanwezige talent:
Nu echt werk maken van het EVC.
Reactie: Ik ben zelf niet zo heel erg politiek aangelegd, alhoewel ik daarover wel een uitgesproken mening heb. Om even in te haken op het huidige politieke bestel.
De markt moest 'flexibiliseren'. Daar heeft men vrijwel een decennium over gedaan. Daarbij is men vergeten dat dit zo zijn consequenties zou hebben. Pensioenbreuk, die zou de werknemer samen met de werkgever dichten.
Verzekeren. Vrijwel geheel op kosten van de werknemer.
Contracten: 3 x een tijdelijk contract mogelijk.
De werkgever werd in datzelfde decennium op heel veel fronten tegemoet getreden. Het ontslagrecht werd versoepeld. Menig mogelijkheid is er ten faveure van de werkgever bijgekomen.
Ziektekosten worden voor het grootste deel bij werkgever en werknemer neergelegd.
De laatste ontwikkeling,''Hoera roept dit kabint achter het vuistje.'' is dat werknemers en werkgevers lijnrecht tegenover elkaar staan en met een totaal verschillend advies naar dit kabinet toe komen.
Het gevolg? Juist, minister die tot de conclusie komt geen eensluidend advies te kunnen krijgen en vervolgens zijn eigen plan trekt. Dat heeft enorme negatieve gevolgen voor de werknemer maar zeker ook de werkgever.
Waar de werkgever het idee heeft met deze verdere uitkleding voordeel te halen zal 'menselijk kapitaal' makkelijker en sneller de organisatie uitvloeien. Immers, de meeste werknemers zoeken niet alleen de uitdaging maar ook ook enige zekerheid.
Met name de oudere, en dus ook de kennisdragende generaties, zullen wederom geraakt worden. Het wordt inderdaad zoals dit artikel aanhaalt, een vaste aanstelling heeft nog maar weinig om het lijf.
RC PM
Reactie: Bijvoorbeeld een organisatie als de sociale dienst amsterdam.
Daar wordt veel te weinig geinvesteerd in kennis implementatie met name een omslag van een mens onwaardige organisatie naar een pro-actief klantgericht organisatie.
Wat daar gaande is -gedurende vele jaren- is echt schandalig.
Kennis investering in medewerkers is daar heel hard nodig. Inventariseert 'u' zelf welke kennis. Tevens is het nodig informatiesystemen direct te koppelen en te ontsluiten naar bestaande andere menswaardige organisaties.
- omgaan met de 'klanten' als gelijkwaardig mens ook met name in de interactie.
- wensen en behoeften van de mensen met een bijstand direct peilen.
Op termijn deze bijstandorganisatie in de huidige vorm opheffen zal mijn advies zijn.
Reactie: Mobiliteit wordt steeds belangrijker onder invloed van leeftijdsvraagstukken. Deze punten zijn zeker verstandig, maar kijk ook eens naar alternatieven. Wij hebben een leuk boek geschreven over hoe als bedrijf om te gaan met leeftijdsvraagstukken. Zie de site. Ontslag is een eindoplossing. Probeer dit voor te zijn. Disfunctioneren is niet iets van lange termijn. Dat weet je als werkgever / leidinggevende al vrij snel volgens mij.
Neem dus tijdig actie en praat als volwassen mensen met elkaar over alternatieven.
Dat wordt steeds belangrijker nu de sociale wetgeving afbrokkelt en weinig veiligheid biedt en nu het voor iedereen van belang is om zo gezond, vitaal en aantrekkelijk op de arbeidsmarkt te blijven dat je nog 10 jaar langer kunt blijven functioneren. Soms zal dat met zich meebrengen dat je buiten het meest voor de hand liggende moet gaan kijken.
Met vriendelijke groet,
Peter Sijbers
Arbo- en Verzuim Adviseur/ Accountmanager
Ardyn Arbo&Advies
Reactie: Managers zijn geen perfecte mensen. Vele van hen hebben ook psychische en gedragstoornissen.
In mijn 42 jaren arbeidsverleden heb ik maar twee managers gekend die normaal functioneerden. Indien werkgevers leidinggevend personeel in dienst nemen moeten zij maar eerst door een psycholoog gestest worden. Dit is een goede investering! Het bespaart kosten en tijd.