zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven gebaat bij slaapbeleid

30 november 2006 - Bedrijven moeten een slaapbeleid uitwerken, op een zelfde manier als ze een rookbeleid hebben uitgestippeld of een beleid dat ongewenste intimiteiten op de werkvloer moet voorkomen. Dat zegt Charles A. Czeisler, docent  slaapgeneeskunde van de Harvard Medical School.

Zo'n beleid moet ook de werktijden binnen de perken houden. Langer werken dan 12 uur per dag is uit den boze. Per etmaal moeten er ook minstens 11 opeenvolgende rusturen zijn. Wie 's nachts werkt of langer dan 8 uur per dag aan de slag is, mag niet meer dan 4 tot 5 opeenvolgende dagen werken.

Voorzorgsmaatregelen


Om te voorkomen dat het slaapgebrek zich opstapelt, moeten werknemers minstens één en liever twee opeenvolgende vrije dagen per week hebben. Ook reisgewoonten maken deel uit van een slaapbeleid. Managers kunnen het best overdag vliegen omdat nachtvluchten de slaap ernstig verstoren. Bedrijven moeten hun werknemers volgens Czeisler bovendien opleidingen geven over slaap, gezondheid en veiligheid. Verder moeten ze 's nachts alle elektronica uit hun slaapkamer bannen, zodat het donker en rustig blijft. Een gsm op het nachtkastje is dus uit den boze. Ook moet informatie verschaft worden over de invloed van alcohol en cafeïne op de slaap. Een oververmoeide persoon die drinkt maakt het probleem alleen maar erger. Hij dommelt wel in maar slaapt niet door.

Slimme strategie
Volgens Czeisler bewijst een slaapbeleid een verstandige bedrijfsstrategie. Wie beknibbelt op slaap denkt tijd en productiviteit te winnen. Niets is minder waar: in werkelijkheid gaat de productiviteit danig omlaag. Wie uitgeslapen is kan zich langer concentreren en zijn verstand en creativiteit ten volle aan zijn project besteden.


Bron: Harvard Business Review, Express.be
 
 Doorsturen   16 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
Ad de Beer  |   | 
30-11-2006
 | 
08:19 uur
Hoe ver kun je gaan!
Weer een een deskundige op een gebied aan de randen van de wetenschap die meent te moeten publiceren.
Wellicht dat een of andere hoogleraar in het narcisme eens een keer naar dit soort publicaties kan kijken.
Voor we het weten hebben we aanbevelingen en regels over sex op het werk, thuis en elders. Aanbevelingen over het aantal kilometers dat een medewerker per dag minimaal en maximaal mag lopen. Aanbevelingen over de lengte van de rokjes van vrouwen, gerangschikt naar leeftijd en beenlengte. Aanbevelingen over de boordmaten indien wel en indien geen stropdas wordt gedragen.
Het publiceren van dit soort onderzoek wordt nu nog gevaarlijker omdat de SP erg groot is geworden en de streken die de PvdA onder Den Uyl had zich eigen heeft gemaakt. Uitwassen uit die tijd, zoals meditatieruimtes, rustkamers en zo zijn we goddank aan het verliezen, maar dit soort ongein wordt door Nieuw Rood meteen aangegrepen om discussies en regels uit te lokken.
Net nu we de ARBO wet onregeld hebben en dit soort zaken aan het gezonde verstand van managers en medewerkers wordt overgelaten, komt dus dit stukje.
Voor een deel open deuren en voor de rest deuren die maar beter erg dicht kunnen blijven
w.uphoff  |   | 
30-11-2006
 | 
14:19 uur
Ad de Beer heeft veel woorden nodig om zijn mening duidelijk te maken. De hoogleraar in narcisme kan denk zijn studieobject makkelijk vinden.
Ik ben het volledig met het artikel eens. Het is al sinds jaar en dag bekend dat rust en activiteit in evenwicht dienen te zijn. Dat dit niet uikomt voor diegene onder ons bij de mens een vervangbaar artikel is moge duidelijk zijn.
Filmtip voor ad Modern Times.
Ad de Beer  |   | 
30-11-2006
 | 
17:38 uur
Ik ben het uiteraard helemaal eens met de heer Uphoff.
Natuurlijk moeten we voldoende rust nemen, daar is ook de wetgeving duidelijk in.
Maar dat daar weer eens een onderzoek en een artikel aan gewijdt moet worden waarin meer open deuren worden ingetrapt dan er doorgaans al zijn gaat me echt te ver.
Iedere werkgever met een beetje gezond verstand geeft zijn medewerkers rust. Maar is daar van boven af opgelegd beleid voor nodig?
Aan dat rokbeleid heb ik me al dood geërgerd, net of volwassen mensen daar zelf geen oplossing voor kunnen vinden. En nu zou volgens ene semi-intellectueel ook slaapbeleid dienen te worden uitgezet.L
Laat hem eerst de wet eens lezen.
Mensen zijn geen vervangbare artikelen, maar al die moraalridders die allemaal menen anderen hun wil op te moeten leggen en die een zeurterreur over de maatschappij willen uitstrooien mogen van mij best vervangen worden.
Meer wilde ik niet zeggen.
heer R Wit  |   | 
30-11-2006
 | 
07:44 uur
Wisseldiensten zijn ook dooddoeners.
mevrouw F.B.M. Meeuwesse  |   | 
5-12-2006
 | 
13:51 uur
Ik kan het weer eens zijn met Ad de Beer, nieuw rood aan de macht, jongens, jongens, de betutteltijd gaat weer van start! Ach gut, we werken allemaal zo hard. Wel grappig dat het altijd diegene zijn in loondienst die zo hard werken (voor niks?) en zoveel te klagen hebben, helemaal in het straatje van onze Rooie Ridders. We hebben het allemaal zo slecht, we willen elke dag een aai over onze bol en toegedekt worden als we gaan slapen, het liefst door de "baas". Voldoende slaap hebben we allemaal nodig, overmatig drankgebruik bevorderd dit niet, is dit nieuws? Ik geloof ook dat iedereen zelf de keuze heeft waar te werken? Daarom snap ik ook de reactie van L Siepel niet helemaal, je moet namelijk helemaal niks! Dan heb je gewoon de verkeerde baan aangenomen, overigens ben ik blij niet op die operatietafel te hebben gelegen, die bloederige tik om de oren was niet meer dan op zijn plek! Jongens, we zijn er toch zelf bij! Ineens veranderen mensen in willoze, naieve poppenkastpoppen. 1 ding staat als een paal boven water, het midden en klein-bedrijf zal hier de dupe van zijn! De uren dat deze lieve schattige medewerkers hun slaapje moeten doen zal door iemand moeten worden opgevuld. Tja, de ondernemer dus. Die overigens geen CAO, rusturen convenant, adv dagen, vakantiedagen, overwerkregeling, vast maandsalaris, etc, etc heeft. Ondernemers verenigt u tegen het nieuwe virus! Ik zou er Rooie Vlekken van krijgen...
B. Schouten  |   | 
5-12-2006
 | 
12:45 uur
Ergens is het goed dat de werknemer beschermt gaat worden, maar ik vrees dat dit na het roken best wel eens het nieuwe stokpaardje kan worden van een nieuwe regering, in dan kunnen we er vrijwel zeker van zijn dat deze weer net zo doorslaat als bij het rook beleid.

Vr. Gr.

P.S.: persoonlijk ben ik een niet roker
L Siepel  |   | 
5-12-2006
 | 
10:05 uur
Ad de Beer zal wel uit de luxe elite komen die weinig inlevingsvermogen heeft in de mensen voor wie een slaapcode meer dan welkom is. Dan denk ik nog even aan 5 jaar geleden toen ik nog regelmatig 80 uur per week werkte, correctie: moest werken, bij een reistijd van: 13 uur per week.
De bloederige tik om mijn oren omdat ik na 22 uur werken tijdens een operatie in slaap dreigde te vallen staat me nog helder voor de geest.
Op een verzoek tot minder uren volgde ontslag.
Laat die nieuwe aanbevelingen maar komen maar laat ze alstjeblieft niet achter bij de zure garde die alles al weet en voor wie wetenschappelijk bewijs geen intelligentere reactie oproept dan: ja, he he.
Roy Ristie  |   | 
5-12-2006
 | 
18:08 uur
Dit soort zaken worden wel geregeld door de heersende cultuur. Er worden steeds nieuwe inspanningen van werknemers gevraagd. Dat wordt meestal ingegeven door veranderingen die de tijd met zich meebrengt. In ons beperkt denken waarbij belonen en compenseren slechts met meer geld verdienen in verband gebracht wordt, raakt de oplossing verder af.
Presteren heeft ook te maken met de fysieke conditie om dat ook te doen. Rust is geen luxe, maar een voorwaarde om dat te bereiken.
In China, die een culuur heeft die dit soort bassale dingen automatisch regelt, doet de werknemer een dutje als die daar behoefte aan heeft. De productie lijdt er niet onder, omdat er geen misbruik van gemaakt wordt, als dat je cultuur is.
E. Vos  |   | 
7-12-2006
 | 
21:37 uur
Mevrouw F.B.M. Meeuwesse, u heeft gelijk. Iedereen heeft zelf de keuze heeft waar te werken. Dus als alle regelgeving de ondernemer niet bevalt, dan kan hij/zij toch gewoon in loondienst gaan werken? Dan heeft hij/zij opeens wel CAO, rusturen convenant, adv dagen, vakantiedagen, overwerkregeling, vast maandsalaris, etc, etc .
Regelgeving is nodig om vakmensen zoals L. Siepel te beschermen tegen de ondernemers met eurotekens in de ogen, die misbruik zouden kunnen maken van de liefde die deze vakmensen hebben voor hun vak, respect voor hun collega's en, ja, zelfs voor het bedrijf, en de wil om carrière te maken.
Ruud  |   | 
8-12-2006
 | 
08:16 uur
wtf ? volgens mij is er een werktijden beleid. Wat ik in mijn eige tijd doe maak ik zelf wel uit. We werken met heel veel jonge mensen. die gebruiken hun "slaap tijd" om te feesten. Alsof slaapbeleid daar tegen helpt.
mevrouw F.B.M. Meeuwesse  |   | 
8-12-2006
 | 
09:27 uur
In China werken mensen minimaal 14 uur per dag en hoeveel dagen in de week? Als het werk niet af is, gewoon klokje rond en 7 dagen in de week. (bij 6 dagen is dit ook al 84 uur) Me dunkt dat die een slaapje doen tussen het werk door. Misschien had dit ook een tip geweest voor L. Siepel, een tukje tussendoor, lijkt mij, bij een beroep waar je werkt op het lichaam van andere mensen, geen overbodige luxe. China met Nederland vergelijken is echter als appels met peren vergelijken. Het is het één of het ander. Slaapbeleid is helemaal geen slecht idee, ik zal er zelf ook wel bij varen. Echter zullen er wel andere regels moeten komen te vervallen. Gemiddeld zijn onze contracturen 7,6 uur per dag, de helft van de gemiddelde Chinees. Hoeveel regels gaan we nog erbij verzinnen. Eigenlijk willen allemaal zo min mogelijk werken voor inderdaad zo veel mogelijk geld. Hier winnen we echter de oorlog niet mee, China is booming business, hoe zou dat nou komen? Waarschijnlijk omdat ze werken van 9 tot 5 (inclusief 3 pauzes) ? 25 vakantiedagen hebben per jaar? Niet meer dan 40 uur per week werken? Dacht het niet.. Nederland is een geweldig land om te werken en te leven, we moeten daar met zijn allen keihard aan werken om ook onze economie met de wereldtop te laten meedraaien. Dit bereiken we echter niet met betuttelen en overmatige c.q. overbodige regelgeving. dhr. of mevr. E. Vos u heeft ook gelijk, maar er zullen altijd ondernemers blijven bestaan met eurotekens in de ogen. Daarom zijn het misschien ook ondernemers? Vergeet niet dat ook dit mensen zijn die risico's durven nemen en die liefde voor het vak hebben, respect voor hun collega's en voor het bedrijf (dat is namelijk van de ondernemer), en zeker de wil om carrière te maken, failliet wil niemand..
jan.steenks  |   | 
8-12-2006
 | 
10:19 uur
Dames hren toch!
Slaap is een biologisch gegeven, dat regelmaat behoeft en een zekere tijdspanne. Laat de 'wetenschap' zich bezig houde met zaken die wij nog niet weten. Voor mij is 9 à 10 uur slaap voldoende, gevolgd door een uurtje of wat actief sporten in deochtend. De middag reserveer ik voor wat werkzaamheden. Dat maakt mij natuurlijk totaal ongeschikt voor de rol van werknemer. Neem mij hiervoor dus ook maar niet als voorbeeld.



W. Hofman  |   | 
8-12-2006
 | 
12:28 uur
Uit enkele van de reacties blijkt wel hoe noodzakelijk juiste informatie is. Als managers de ogen daar liever voor sluiten schaden ze zichzelf en hun bedrijf.
Slaaptekort kan leiden tot ongelukken en fouten op de werkvloer, productieverlies en ongelukken achter het stuur. Dat hebben harde statistieken aangetoond.
Daar iets meer over te weten is alleen maar in het voordeel van zowel werkgevers als werknemers.
Dat wil nog niet zeggen dat dat dan ook meteen vertaald moeten worden in starre regelgeving. Ik zie meer in goede voorlichting, zodat het 'gezonde verstand' waar in sommige reacties aan geappelleerd wordt ook met recht 'gezond' genoemd mag worden.
Roy Ristie  |   | 
9-12-2006
 | 
01:55 uur
Mevrouw Meeuwesse en W. Hofman

Jullie hebben de gedachte achter mijn posting over dit onderwerp gelukkig begrepen.
Het mag duidelijk zijn dat als je regelgeving toepast aan de hand van cultuur - dat ook weer op haar beurt dynamisch kan zijn - er niets misd kan gaan. We zijn zo gefikseerd op dingen in de hand hebben en regelen dat we behoorlijk doorgeslagen zijn daarin.
Je gevoel volgen, gezond ondernemers verstand en personeels participatie lost al veel op.
hiermee wil ik voor dit moment volstaan.
peter meeuwesse  |   | 
3-09-2007
 | 
04:06 uur
Rustig aan Floortje!
Roy Ristie  |   | 
24-04-2008
 | 
01:04 uur
wo 23 apr 2008, Het is zover

De Telegraaf kopt:
NS'ers mogen slapen tijdens werk

Maastricht - Machinisten en conducteurs kunnen voortaan op het station in Maastricht een kwartiertje slapen tijdens werkuren.

Daar is een zogeheten 'sluimer slaapstoel' geplaatst die door trillingen en geluid de gebruiker in slaapt wiegt, schrijft omroep L1.

Na 15 minuten gaat een signaal af.

Een hazenslaapje kan de productiviteit van een werknemer, en dus het bedrijf, ten goede komen. In Amerika, Japan en China bestaat al langer het besef dat een power nap wonderen kan doen. Daar hebben bedrijven vaak speciale 'wellbeing rooms' voor, waar je even kunt dutten.
---------------------------------------------
''Dingen komen niet voor hun tijd, maar na voortschrijdende inzichten komt dat toch, ook al lopen we in Nederland altijd wat achter de feiten'', aldus Roy Ristie (Communicalist)

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10