Redactie MOL: Dit soort testjes zijn best grappig, maar doe het wel goed. Deze stellingen zijn niet goed te beantwoorden met waar de 1-10 voor staan (of doe het met eens-oneens waarden), en de omschrijvingen van de uitslag gaan nergens over. Entertainment is leuk en moet kunnen, maar dit is wel erg ongenuanceerd.
Reactie: Ik heb bij een bedrijf gewerkt,waar men iemand niet kon ontslaan ( te oud) en haar als breister aan het werk gooiden. Ook was er iemand die niets te doen had en ik het razend druk had. Als ze haar werk af had,dan ging zij spelletjes spelen. Mijn collega die een keertje haar spelletje eraf had gehaald en weer een verzoek had ingediend of ze ons niet kon bijstaan. Werd afgewezen.
Tevens was deze mevrouw naar de directie gestapt.Mevrouw kon gewoon haar spelletjes bljven spelen en wij onze 60 a 65 uur per week maken. Mijn collega die haar spelletje eraf had gehaald,kon vertrekken en zij kon blijven. Soms kan het dus ook andersom zijn. Als managers eens beter hun best deden om mensen te motiveren. MENSEN KUN JE EENMAAL NIET VERANDEREN,WEL MOTIVEREN OM TE VERANDEREN. Bij heel weinig bedrijven waar ik heb gewerkt,is er geen steun van je leidinggevende of manager. Die is alleen met zijn eigen toko bezig. Leiding geven is ook mensen motiveren,vooruit denken,zorgen dat mensen het naar hun zin hebben. Als manager is het nodig om snel te kunnen switchen. En af en toe je medewerker een motivatiecompliment geven is nooit iemand van gestorven. Het lijkt erop dat managers daar bang voor zijn.
Ik denk dat je hier zeker een 'rake' opmerking plaatst. Ik zie het om me heen inderdaad wat vaker gebeuren, en nog vaker wordt er over gesproken, om te gaan freelancen.
Ik zelf heb veel meer ervaring met 'payroling'. Dit lijkt op freelance alleen heb je weinig te maken met de papieren rompslomp er om heen. Je stap gewoon in dienst voor de duur van een opdracht, de inhoudingen op het uur tarief worden netjes voor je geregeld en je bent gedekt bij ontslag en ziekte. Het enige wat je zelf moet regelen is de wao en pensioen maar me dunkt mag dat geen probleem meer zijn.
Voorts heeft de inhoud van het artikel een hele brede maatschappelijke impact die verstrekkend is voor het grootste deel van de beroepsbevolking die minder zelfstandig/ondernemend is. Dit overigens zonder elk individueel kennis en kunde af te doen maar meer dat elke werkne[e]m[st]er gewoon andere prioriteiten en instellingen heeft.
De gevolgen strekken zich vervolgens nog veel verder uit namelijk naar vutters en aankomende aow-ers. Deze hebben met nog een ander grote gelegaliseerde fraude te maken. De jarenlange betaling aan hun vut/aow, die nu dreigt te worden aangetast onder de noemer dat de vergrijzing sneller zou toenemen als dat kan worden opgebracht.
In beide gevallen moet de regering hierop worden aangesproken. Immers, iedereen heeft fors bijgedragen, financieel, aan dit systeem, en dat jaren lang, om nu tot de conclusie te mogen komen dat men feitelijk jarenlang is genaaid.
De regeringen hebben decennia lang de tijd gehad om dit te corrigeren en door dit na te laten, onder welke noemer dan ook, is een regelrechte farce. Wat de huidige tekorten betreft moeten we gewoon, liefst zo snel mogelijk, naar het Zwitserse model. Daarbij is 'Gastarbeid' onder stringente voorwaarden toegestaan. Als een Gastarbeider dan geen werk meer heeft dan dient deze het land gewoon te verlaten na een termijn van drie of zes maanden. Dat is helder en eerlijk.
Daar hoort men vervolgens niets over. Om maar niet te spreken over al die grote miljoenenverslindende trajecten, die de belastingbetaler elk jaar Miljarden kost, die door de overheid worden ge-initieerd. Als daar een halt aan wordt toegeroepen zijn maatregelen en discussies zoals deze volkomen overbodig.
Het is altijd goed kritisch te zijn maar dat betekend tegelijkertijd dat je ook een mogelijke oplossing moet aandragen anders is het leveren van kritiek een loos gebaar.
Reactie: Gesprekken voeren met elkaar! Briljant, wat een onderzoek en een eye-opener. Vanaf vandaag ziet de wereld er weer anders uit. Lijkt me ook echt nodig om zo'n zelfde onderzoek in Nederland uit te voeren. Sommige collega's kunnen ook leidinggevenden zijn trouwens.
Reactie: Zelfvertrouwen is de kapstok van de mens. Het bouwen aan je zelfvertrouwen bestaat blokken uit opvoeding, studie, werk, sport en leefomgeving...
Dagelijks in de spiegel durven kijken en kritisch de vragen durven stellen:'Zie ik degene die ik ben of degene die ik wil zijn' en 'Ben ik eerlijk tegen mijzelf en anderen'...
Managers, leidinggevenden die niet waarderen dat een medewerker beter is, missen zelfvertrouwen om de juiste sturing te kunnen geven...
Zij die gelooft in zichzelf, zal ook vertrouwen in een ander hebben...
Reactie: Wat een respectvolle tips voor het geven van feedback. Tips die in de meeste trainingen vaak achterwege gelaten worden, omdat de techniek zelf schijnbaar te moeilijk is.
Ik zou bij tip 5 zelfs aangeven, dat laat met feedback komen door veel ontvangers gezien zal worden als een teken dat er gezocht wordt naar een stok om te slaan. In zo'n geval zullen veel ontvangers waarschijnlijk hun heil zoeken in weerstand of ontwijken. De kans is zelfs groot, dat ze verongelijkt zullen gaan rondbazuinen dat je plannen hebt met de afdeling, want je legt op alle slakken zout.
Daarbij denk ik ook wel, dat als je niet op het moment zelf iemand kunt aanspreken of binnen twee dagen, het verder geen zin meer heeft. Dan kun je beter kijken naar de dingen die de dagen na het incident goed gedaan werden.
Wat waarschijnlijk ook goed is om feedback effect te laten hebben, is de ontvanger prijzen als hij of zij iets doet met de feedback. Dan weet de ander dat je niet alleen kijkt naar wat er verkeerd gaat, maar dat je ook kijkt naar wat er goed gaat. Dat is nog motiverender ook, om de volgende nog beter te luistern naar de feedback van anderen. Veranderen naar aanleiding van feedback levert namelijk aandacht op.
Wat dat betreft kun je als manager waarschijnlijk nooit genoeg het goede voorbeeld geven.
Reactie: Ik denk dat wanneer werknemers gemakkelijker ontslagen kunnen worden, zij eerder als kleine ondernemers en /of freelancers gaan gedragen, om ervoor te zorgen dat er genoeg surplus opgespaard kan worden voor mindere tijden-bij ontslag, ziekte of (gedeeltelijk) arbeidsongeschiktheid. Die surplus zal dan moeten komen uit hogere uurtarieven. Een opwaartse druk in lonen kan het gevolg zijn. In dat opzicht verschilt een job-hoppende werknemer dan ook niet veel van een eenmanszaak, of freelancer. Een VOF-je zou dan meer garantie kunnen bieden voor enige verzekering van inkomen. Zo gek zal het niet zijn zou ik zeggen, meer partnerschappen in het economisch proces zullen ontstaan- werknemers zullen hun eigen zekerheden beter organiseren-los van vakbonden. Helaas zal niet elke werknemer aantrekkelijk vinden om als ''ondernemer'' door het leven te gaan.
Reactie: En uiteindelijk gaat het om keuzes maken. Maar daarvoor moet je weten wat je wilt. En om te weten wat je wilt, moet je op je gevoel durven vertrouwen, want uiteindelijk is het je gevoel dat je motiveert. Voel je je lekker bij een activiteit of ding of mens, dan heb je de tijd van je leven. Voel je je ellendig bij een activiteit, ding of mens, dan kun je alle tijd hebben, maar beter zul je je waarschijnlijk niet gaan voelen. Ik vraag me dan ook af of al die tijdverspilling van managers, niet vooral te maken heeft met vlucht gedrag. Ze proberen te vluchten voor hun gevoel, dat ze niet doen wat ze willen. Maar ook dat is een keuze. Je zou namelijk er ook voor kunnen kiezen om jezelf de tijd te geven je gevoel te ervaren en begrijpen.
Maar goed verder hebben we alle tijd van de wereld om te komen tot een keuze en anders kiest het leven wel voor ons.
Reactie: @Henk, vanuit het standpunt van de werknemer is er niets op tegen om voor afloop van het contract met wederzijdse goedkeuring te vertrekken.
Als werkgever kun je dit soort situaties echter niet teveel hebben. De kosten voor vervanging van een vertrekkende werknemer liggen namelijk vrij hoog, ongeveer 1,5 keer het jaarsalaris is de laatste berekening die ik las. En met dat geld kun je leuke investeringen doen, die weer geld opbrengen.
En het zegt ook wel iets over de kwaliteit van het selectieproces van een organisatie, als er veel verloop is.
Reactie: Asha,
Overigens een goed artikel.....maar.....
Ik vraag mij in gemoede af waarom de titel van deze tekst niet algemeen is genomen bijvoorbeeld:
Hoe om te gaan met een heel team van roddelende collega's(of mensen) en waarom het woord 'vrouwen' zo prijkt in deze bewust gekozen titel. Dit is instrijd met hetgeen verder door u is aangehaald. Ik citeer: ''Vrouwen worden meer van roddelen beticht dan mannen, maar het is niet zo dat mannen minder roddelen. Ze hebben een andere vorm van communiceren om het zelfde gevoel of resultaat te zoeken, wat vrouwen met roddelen willen bereiken, namelijk: bij de groep of het kantoor horen, solidariteit creëren (het wij-gevoel), maatjes worden, bevestiging zoeken, informatie uitwisselen, toetsen van elkaars meningen, zaken vergelijken met elkaar, draagvlak voor beslissingen creëren, elkaars positie bepalen, status, machtsposities creëren of gewoon tijd verdrijven door onschuldig over iets (of iemand) te praten''...
Bovengenoemde titel betichtigt een bepaald geslacht.
What's in the name? Wat houdt de andere vorm van communiceren bij mannen dan in? Het maakt toch niet uit of het gaat om een heel brood of brood dat in plakjes is gesneden, afgebrokkeld of gebakken is. Het is en blijft brood. En zo kunnen wij nog doorgaan.
Wat ik bij mannen heb gemerkt is dat zij bij het roddelen niet de gangbare woorden gebruiken die men kent, maar duidelijk andere vormen. Mannen onderling gebruiken bepaalde codes of 'slang'-woorden(de zogenaamde: straattaal/gedekte taal)wanneer ze iets over je vertellen, ook al ben je in hun nabijheid.
Je hebt het dan niet direct door dat ze het over jou hebben. Je moet het goed weten te volgen dan kom je erachter. Maar het feit al dat ze vreemde ''karakters'' gebruiken moet bij jouw al het belletje rinkelen. Of jouw gevoel kan jouw een signaal geven dat ze het over jou of anderen hebben.
Maar jammer genoeg dat zij niet door hebben dat een ander die veel snugger is, hen door heeft.
En natuurlijk wie dat niet door heeft kan ook niet hard maken dat ze veel roddelen.
Reactie: @Arnold,
Ga eens in een Franse Multinational werken dan kom je er achter wat het uitbannen van het begrip tijd betekent.
Tijd bestaat wel degelijk, alleen uren, minuten, maanden, jaren en zo voorts zijn verzinsels van mensen om tijd meetbaar te maken.
Iedere seconde is er meer verleden en meer toekomst.
Als er geen tijd zou zijn dan hadden we de begrippen vroeger en later ook niet, dus kun je niet later komen dan afgesproken toch?
Geen tijd bestaat echter niet, althans niet met een lange ij. Het is altijd teid met een korte ''ei''. Namelijk prioriteit. Als je geen tijd hebt voor iets dan komt dat omdat je prioriteit geeft aan iets anders.
Ik moet nu weg, want het is bijna tijd voor een meeting met Fransen. Hopen dat ze dit keer op tijd zijn (als ze al komen, want een meeting cancelen net voordat het tijd is, daar raak je in geen tijden aan gewend zeg ik altijd)
Reactie: Ik ben ongeveer 4 maanden geleden begonnen met mijn eerste 'echte 'baan. Afgelopen week hebben we in samenspraak besloten het half jaar contract niet te verlengen. Dit heeft niks met het niet functioneren te maken maar met een andere functieinvulling van de ene kant en een ander verwachtingspatroon van mijn kant. Wat is er mis met het zorgvuldig om je heen kijken m.b.t. werken? Het is van beide kanten niet wat we ervan verwacht hadden, maar dat wil niet zeggen dat ik en het bedrijf er niks van hebben geleerd. Deze ervaring neem ik weer verder mee in mijn carriere. Ik heb nog een aantal maanden te gaan en kan dus rustig om mij heen kijken voor iets nieuws. Afgelopen dinsdag hebben we het besluit genomen en op dit moment heb ik al twee sollicatiegesprekken ingepland.
Reactie: Beste Ad,
Wat ik schreef was, hoewel misschien wat overdreven, wel degelijk serieus bedoeld.
Een oud-collega en manager die als ik het me goed herinner na 3 hartinfarcten overleed op z'n 45e is geen wrange humor maar helaas de werkelijkheid van te veel en te hard werken.
Zelf ben ik ooit manager geweest, en heb toen meer collega-managers en bestuurders zien stranden met een hartkwaal of een echtscheiding, of beide.
En neem die bestuurder aan wie op z'n 65e werd gevraagd wat hij nu ging doen na zo'n druk leven. ''Met m'n kleinkinderen spelen, zei hij, want mijn kinderen zag ik zelden.''
De laatse jaren ben ik personal coach van uiteenlopende mensen, waaronder managers en bestuurders. Die probeer ik o.a. te helpen van hun werk geen gekkenwerk te maken, en dat lukt.
Met hartelijke groet, Lucas