Reactie: Ben een voorstander van mindmappen. Niks mis met het instrument. Waar wel wat mee mis is, is de hoeveelheid informatie die we over ons heen laten komen. Daar kun je selectiever mee omgaan. Blijft er nog genoeg over om te mindmappen.
Reactie: Mensen die aan de macht zijn of komen hebben specifieke kwaliteiten. Zie het als een uitdagingen om hen te leren die kapaciteiten ten goede aan te wenden. Ga die persoon helpen, dat werkt. OK, het werkt niet altijd, maar het is nog altijd beter dan iemand geen kans te geven.
Er zijn volop tips hoe te werken met autoritaire mensen. Het zijn immers de kinderen die de ouder opvoeden.
Reactie: Kleine nuancering lijkt me op zijn plaats. Er worden veel berichten geplaatst over Britse managers en Brits onderzoek. Zelf ervaring met Brits Management. (Evenals Amerikaans, Nederlands en Frans). Britse Manager inderdaad een slag apart. Niet van het slag 'out in the open' en consistent & constructive. Heel anders dan in Nederland. In die zin deze verslagen over 'manager en zijn 'staff' zeker niet doorvertalen op Nederlandse situatie. Heb je een Britse manager, herken je er mogelijk wel veel in. De Britse managers die ik ken, zijn inderdaad van het boven beschreven soort.
Reactie: Zelf heb ik ook in zo'n situatie gezeten. Het excuus waar mijn baas mee aan kwam zetten was, zoals al genoemd door Asha, dat mijn medewerkers allemaal professionals waren.
Mijn reactie daarop was iets in de lijn van : Als u vindt dat ik geen professional ben in mijn vakgebied en dus geen leiding zou kunnen geven aan deze 21 mannen die volgens u wel professionals zijn, waarom heeft u mij deze baan dan gegeven? Na enig nadenken moest hij inderdaad toch bekennen dat ik wel degelijk ook een professional ben in mijn vakgebied en daardoor in staat ben om 21 professionals op een juiste manier te managen.
Het heeft geleid tot een salaris verhoging en een bonus.
Wel moet ik erbij zeggen dat ik redelijk zeker van mijn zaak was. Mocht ik ook maar ergens het gevoel hebben gehad dat mijn baas anders tegenover mij stond, dan had ik het waarschijnlijk heel anders aangepakt. Het had tenslotte ook op een andere manier kunnen aflopen....
Reactie: En toch ken ik situaties waar het heel gewoon is dat de professionals, of dat nu verkopers, of programmeurs zijn, meer verdienen dan hun manager. De manager wordt in die bedrijven beschouwd als iemand die er voor moet zorgen dat zijn / haar goudhaantjes perfect en effectief functioneren. Daar hoort een goede beloning bij, natuurlijk, maar ook een salaris dat past bij het managen van een groep(je) van 8-12 professionals. En jazeker, dan kan de variabele component van het inkomen wel eens hoger zijn dan het salaris.
Reactie: dergelijke ego's vormen tevens een niet te onderschatten hindernis voor kennisoverdracht in het bedrijf. narcistische managers gebruiken informatie als een wapen en dus gaan ook hun medewerkers zich zo verdedigen. wie wéét, heeft macht. in onze sterk vergrijzende maatschappij worden dergelijke managers een probleem en delen verantwoordelijkheid in het niet overdragen van kennis aan jongeren.
Reactie: Persoonlijk denk ik dat mindmappen nu juist als krachtigste eigenschap heeft dat het een structuur geeft aan de chaos van feiten en weetjes die elke dag weer op je af komen. (Naar mijn bescheiden mening is dat ook de echte bijdrage Tony Buzan, de -uitvinder van het woord Mindmap-) Een netwerkstructuur, zoals dhr Schophuizen noemt, is daarbij zeker niet overzichtelijker dan een mindmap. In een netwerk heb je immers al snel n*n-1 verbindingen. Ikzelf gebruik mindmappen met MindManager en ben daar heel tevreden over. Zie ook : http://www.drielingh.nl/MindManager/mindmanager.html
Reactie: De gestelde vraag ''Waarom zijn managers er [communicatie] dan nog steeds zo slecht in?'' wordt helaas niet beantwoord.
Eigenlijk hebben we het hier over bedrijfscommunicatie, en niet over communicatie tussen mensen. Voor een deel ben ik het oneens met de zes punten:
''altijd uitgaan van de behoeften van de klant;''
Altijd uitgaan van wat je wilt bereiken.
''werknemers betrekken in de bedrijfsvoering;''
Helemaal mee eens.
''managers helpen effectief te communiceren;''
Tja, een dooddoener. Dit geldt trouwens voor alle werknemers, en zelfs voor je klanten.
''gebruik maken van de beste sprekers binnen de onderneming om veranderingen effectief door te voeren;''
Communicatie betekent nog niet verandering. Maar communicatie bij veranderingen zou ik liever overlaten aan een goede spreker (niet noodzakelijk de beste) die weet waar hij het over heeft.
''meten van de impact van de onderlinge communicatie''
Meten verbetert communicatie niet, als je alleen maar meet. Je moet dus een actief beleid hebben wat er met de metingen gedaan wordt.
''vaststellen hoe de werknemers het beleid en de dagelijkse gang van zaken ervaren.''
Is hetzelfde als het vorige punt.
Reactie: Een van de nadelen van de mind-mapping techniek vind ik dat het de gedachten hierarchisch geordend moeten worden. Je hebt 1 uitgangspunt (de probleemstelling) en splitst die op in onderdelen, die je weer opsplitst, enzovoort. Je kunt natuurlijk wel onderling relaties aangeven, maar dat maakt het plaatje onoverzichtelijk.
Veel liever gebruik ik een netwerk structuur, zoals bijvoorbeeld PersonalBrain (www.thebrain.com) dat doet. Dan kun je elke willekeurige gedachte een associate leggen met een andere gedachte.
Het helpt om op die manier relaties / associaties te zien tussen dingen die op zich nogal chaotisch lijken.
ik denk dat je niet begrepen hebt dat mijn 'product' in ondernemingen juist bijdraagt aan objectief beoordelen = respectvol, eerlijk, open, zonder verborgen agenda's of politiek datgene beoordelen, wat tussen werkgever en werknemer is afgesproken.
Als ik jouw mening lees, heb ik de indruk dat je een dergelijke begeleiding van ondernemingen juist zou toejuichen...
Reactie: Ik mis hier wel enige tips of leidraad om de balans terug te herstellen. Wat als die balans niet in evanwicht is door net dat gebrek aan erkenning van je baas. Zo komt een burn-out echt wel om de hoek kijken. Trek je dit open, ook al herkent je baas niet het gebrek aan erkenning? Ga je nog een stapje hoger om dit verder open te trekken?