zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Mind mapping helpt managers effectiever te werken

7 december 2007 - Managers moeten creatiever worden om geen slachtoffer te worden van informatiestress, adviseert Jan-Willem van den Brandhof, oprichter en directeur van BrainStudio. Door het gebruik van mind mapping kunnen zij op een natuurlijke en simpele wijze meer informatie verwerken in een vergelijkbare periode dan aan de hand van traditionele methoden.

Informatie overload


De hoeveelheid informatie waar managers aan worden blootgesteld is in de laatste decennia schrikbarend toegenomen en uitgegroeid tot een maatschappelijk probleem dat de economie schaadt. De totale hoeveelheid informatie verdubbelt namelijk elke twee à drie jaar. Om niet te verdrinken in de stortvloed van informatie geeft BrainStudio diverse Brain Trainingen waar managers praktische technieken leren, zoals mind mapping. 

Linker- en rechterhersenhelft
Een mind map is een grafisch schema om informatie te structureren, waardoor het mogelijk is om meer informatie te verwerken en deze makkelijker te onthouden. Het biedt een gestructureerd overzicht waarbij de hoofd- en bijzaken van elkaar worden gescheiden zodat men met een factor vijf à tien sneller kan leren. De winst is te danken aan een optimale samenwerking van de linker- en rechterhersenhelft. Door beide hersenhelften te gebruiken, kunnen capaciteiten beter benut worden. 

Multidimensioneel
Traditionele aantekeningen worden voornamelijk op lijntjes papier gemaakt in één kleur, dit is een activiteit waar uitsluitend de linkerhersenhelft wordt gebruikt. Om een mind map te maken wordt het gebruik van een groot vel blanco papier aangeraden dat men overdwars neerlegt. Vanuit een centraal punt - het onderwerp - worden verbindingen toegevoegd, vaak met vloeiende lijnen. Andere richtlijnen zijn het gebruik van één woord of symbool per lijn, alleen sleutelwoorden in hoofdletters, begin op vast punt (02:00 uur) en draai met de klok mee. Gebruik beelden, kleuren, symbolen en dimensies. Uiteraard zijn er ook computerprogramma’s om mind maps mee te maken. 

Toepassing
In de helft van de Fortune 500 bedrijven wordt mind mapping gebruikt om effectiever te werken en meer rust te creëren in de dagelijkse werkzaamheden. De techniek kan worden gebruikt bij het maken van aantekeningen, het geven van presentaties, het maken van samenvatting of tijdens brainstormsessies, het compact en overzichtelijk weergeven van informatie en kennismanagement.
De Britse psycholoog en auteur Tony Buzan bracht mind mapping begin jaren 70 op de markt .

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemers hebben tijd nodig om creatief te zijn
 CEO's zijn creatief maar ook chaotisch
 Informatie nauwelijks gebruikt voor strategische doeleinden
 Informatie-overload leidt tot stress
 
 
reacties
 
Jef Cumps  |   | 
8-12-2007
 | 
09:37 uur
Hallo,
Ik ben een echte mindmap-fan! Ik gebruik het bijna dagelijks en het helpt me om mijn gedachten te ordenen, beter de verbanden te zien tussen dingen, de zaken beter te onthouden en om snel heel goede aantekeningen te maken.

Willen jullie alles te weten komen over hoe mindmapping in de praktijk werkt, kijk dan hier (Klik hier)

Op bovenstaande link leg ik in enkele korte, duidelijke artikeltjes uit hoe, waarom en wanneer mindmaps je kunnen helpen.

Veel mindmap-plezier gewenst!
F Schophuizen  |   | 
9-12-2007
 | 
09:52 uur
Een van de nadelen van de mind-mapping techniek vind ik dat het de gedachten hierarchisch geordend moeten worden. Je hebt 1 uitgangspunt (de probleemstelling) en splitst die op in onderdelen, die je weer opsplitst, enzovoort. Je kunt natuurlijk wel onderling relaties aangeven, maar dat maakt het plaatje onoverzichtelijk.

Veel liever gebruik ik een netwerk structuur, zoals bijvoorbeeld PersonalBrain (www.thebrain.com) dat doet. Dan kun je elke willekeurige gedachte een associate leggen met een andere gedachte.
Het helpt om op die manier relaties / associaties te zien tussen dingen die op zich nogal chaotisch lijken.
A Velstra  |   | 
10-12-2007
 | 
08:22 uur
Persoonlijk denk ik dat mindmappen nu juist als krachtigste eigenschap heeft dat het een structuur geeft aan de chaos van feiten en weetjes die elke dag weer op je af komen. (Naar mijn bescheiden mening is dat ook de echte bijdrage Tony Buzan, de -uitvinder van het woord Mindmap-) Een netwerkstructuur, zoals dhr Schophuizen noemt, is daarbij zeker niet overzichtelijker dan een mindmap. In een netwerk heb je immers al snel n*n-1 verbindingen. Ikzelf gebruik mindmappen met MindManager en ben daar heel tevreden over. Zie ook : (Klik hier)
A.F. Verdam  |   | 
10-12-2007
 | 
14:25 uur
Ben een voorstander van mindmappen. Niks mis met het instrument. Waar wel wat mee mis is, is de hoeveelheid informatie die we over ons heen laten komen. Daar kun je selectiever mee omgaan. Blijft er nog genoeg over om te mindmappen.
A. ter Hoeve  |   | 
11-12-2007
 | 
10:46 uur
Het mindmappen is een heel krachtig middel. Een groot minpunt is dat alles aan elkaar zit. Informatie in ons brein is dynamisch. Dit komt in een werkvorm als mindmappen niet echt goed naar boven. Daarom werk ik zelf al jaren via een veel natuurlijker methode die ik SumMappen heb genoemd. Deze manier stelt ons visueel denkers in staat om nog slimmer en effectiever met informatie om te gaan. Meer informatie hierover staat op www.summap.nl.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10