zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien inzichten in natuurlijk leiderschap

6 augustus 2007 - Leiderschap bestaat uit zowel het leiden van uzelf als het leiden van anderen en het leiden van een onderneming. Natuurlijk leiderschap wil niet zeggen dat u dat simpelweg kan of niet kan. Het betekent wel dat u bereid bent uw eigen stijl en gedrag onder ogen te zien en daarmee aan de slag te gaan.

Houd u de volgende tien dingen voor ogen:


 
1. U beseft dat de enige persoon die uzelf kunt veranderen uzelf bent
Zelf-management gaat vooraf aan het managen van anderen en de onderneming. Begrip van uw eigen gedrag en de gevolgen daarvan zijn cruciaal voor goed leiderschap. 

2. U moet zich lekker voelen in een leidinggevende rol
Leiderschap vraagt om authenticiteit. Als u zich niet lekker voelt in uw rol, voelen anderen dat meteen aan en zullen ze nooit hun volledige potentieel bereiken. 

3. U kunt zich aanpassen aan anderen
Een natuurlijk leider is in staat zich automatisch aan te passen aan het niveau en toewijding van anderen, in elke situatie. 

4. U bent in staat de leidinggevende kwaliteiten in anderen te stimuleren
Een goed leider deelt zijn vaardigheden, inzichten en macht om de potentiele leidinggevende kwaliteiten in anderen te ontplooien. U moet anderen dus ook de kans geven leiding te geven. Iemand zei ooit dat leiderschap net mest is: op een hoop gegooid, gaat het stinken en is het nergens goed voor; goed uitgespreid leidt het tot groei en vruchtbare ontwikkelingen. 

5. U houdt niet alle informatie voor uzelf
Een natuurlijk leider zorgt ervoor dat iedereen vrijelijk kan beschikken over de beschikbare en nodige informatie. Informatie achterhouden om er zelf beter van te worden, is uit den boze. 

6. U bent toegankelijk
Uw deur moet openstaan en mensen moeten zich vrij voelen u zowel goed als slecht nieuws mee te delen. Een natuurlijk leider isoleert zich niet van anderen en laat zich niet buitensluiten. 

7. U kunt zichzelf wegcijferen
Een natuurlijk leider voelt instinctief aan wanneer hij zich op de achtergrond moet houden. Soms is dat nodig om de beste resultaten te bereiken. U hoeft niet iedere tactiek te plannen of iedere verandering te leiden. Soms is een ander veel geschikter uw visie te communiceren. Geef hem of haar die kans. 

8. U kunt anderen ondersteunen
Een natuurlijk leider stimuleert anderen met ideeen te komen en begeleidt ze bij de uitvoering ervan. Zorg dat u de middelen en structuur ter beschikking stelt die nodig zijn om anderen te laten uitblinken. 

9. U stimuleert het nemen van risico’s en tolereert fouten
Op veilig spelen is de snelste weg naar falen. Om succesvol te zijn, is het nemen van (gecalculeerde) risico’s noodzakelijk. Geef anderen de kans te leren van hun fouten. 

10. U weet dat leidinggevende vaardigheden ontwikkeld kunnen worden
Natuurlijk leiderschap is niet hetzelfde als aangeboren leiderschap. Leidinggevende kwaliteiten kunnen aangeleerd worden. Te beginnen met zelf-management.

 
 Doorsturen   5 reacties  

 

Laatste nieuws

 Het einde van 9 tot 5?
 Pandemie inspireert tot duurzamer leven
 Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vertrouwen cruciaal voor succesvol leiderschap
 Vrouwen en mannen even goede managers
 Leider wordt geboren, niet gemaakt
 Met vier vragen naar uitmuntend leiderschap
 Zakelijke scherpzinnigheid kenmerkt echt leiderschap
 
 
reacties
 
kees dirks  |   | 
6-08-2007
 | 
19:47 uur
Het lijken open deuren maar het zijn wezelijke adviezen waar je continue aan moet werken. Momenteel zijn we binnen Faros met een 12 tal interim managers op belangrijke opdrachten binnen de zorg. Je ziet deze eigenschappen keer op keer terugkomen daar waar onze inzet tot resultaat komen. Wij proberen daarom onze managers hierin te scholen. Het zijn dus goede tips.
Ton  |   | 
11-08-2007
 | 
11:02 uur
Kijk wat mooi!

Er staat hier zwart op wit de eigenschappen en kenmerken van een natuurlijk leider.

Ik herken me er volledig in, dat is precies wat ik doe.

Toch komt het regelmatig voor dat mijn leidinggevende of zijn meedere mij betichten van juist die zaken.
Dit komt vaak ter sprake dan.

1) je moet veranderen, wij zullen je veranderen ook al begrijp je niet dat je moet veranderen

2)Leidinggeven is niet leuk, it's a hell of a job. Als jij zo vrolijk kijkt denk ik dat je niet goed bezig bent.

3)verlaag je nooit tot het niveau van anderen pas je niet aan, anderen moeten zich aan ons leidinggevenden aanpassen.

4)Hoe durf je iemand anders aan te wijzen die jou vervangt als jij een dag niet hier bent?

5) Dit mag niet uitlekken. Daarover hebben we liever niet dat je met je mensen spreekt, je maakt ze te wijs. Nu de mensen weten wat de gevaren zijn van die chemische stof hebben wij een probleem.

6) je staat te dicht bij de mensen, je bent te goed voor de mensen, wij hebben liever dat je boven de mensen staat.

7) Het was jou taak om dat te doen, het lijkt wel of anderen hier de leiding hebben. Waarom laat je dat in hemelsnaam aan iemand anders over?

8) We moeten niet openstaan voor alle ideeŽn, dat kost handen vol geld en veel energie bovendien wordt de organisatie gek van alle veranderingen. De mensen doen dat alleen maar voor het ideeŽngeld.

9) Jij bent verantwoordelijk dat die nieuwe een fout heeft gemaakt als die nieuwe weer een fout maakt dan trap ik jullie beiden op straat.

10) Leidinggeven daar moet je voor geboren zijn dat kun je niet leren

Ondertussen heb ik wel een goed draaiend team en uitstekende prestaties neergezet met mijn team.

Dus heren klojo's lees de tien tips maar eens al moet ik eerlijkheidshalve wel zeggen dat niet alles zo zwart wit is in de praktijk.

(de heren klojo's daarmee worden tot manager of directeur omhooggevallen bazen bedoeld die weinig tot niets begrepen van leidinggeven en eigenlijk de grootste stoorfactor waren om nog betere resultaten neer te zetten)


Er bestaat echter ook een ander soort van leidinggeven!

Deze is denk ik op militaire leest geschoold.

Natuurlijk leiderschap is dan als volgt:

1) De organisatie zal jij veranderen, weerstand wordt gebroken, wij bepalen wat jij doet en denkt.

2) Laat nooit merken dat je onzeker bent ziet je niet lekker in je vel dan reageer je standaard boos en geirriteerd.

3) pas je nooit aan iedereen moet zich aanpassen aan jou. Aanpassen aan de groep is zwakte.

4)Jij bent de baas iedereen die wat op eigen initiatief wil regelen doet dat om je gezag te ondermijnen. Hij mag da alleen met jou toestemming doen maar pas op hiermee.

5)Iemand heft maar zo veel te weten als noodzakelijk is om de opdracht uit te voeren. Kennis is macht, vergaar zelf zoveel mogelijk kennis en verstrek ze zo beperkt mogelijk. Omdat anderen niet weten waarvoor een opdracht dient hebben ze jou nodig en blijf je machtig. Bovendien kun je soms ontzettend interessant uit de hoek komen als dat nodig is.

6) Iemand mag u slechts spreken als u daar toestemming voor geeft en dat noodzakelijk acht. Op slecht nieuws reageert u met tirrades en verwijten naar de persoon. De medewerkers zullen zich extra inspannen om maar geen slecht nieuws te hoeven brengen. Door roddel en achterklap hoort u toch wel van uw spionnen wat speelt en kunt u slechte nieuws zelf de veroorzakers verassen met een reprimande en lijkt u zo alleswetende te zijn.

7)Een leider is continu en manifest aanwezig. Niks wordt besloten buiten de leider om, laat staan dat het besproken wordt. Uiteraard gebeurt dit toch maar door uw spionnen weet u wat speelt. U verbiedt dan simpelweg ten uitvoer te brengen wat afgesproken is zelfs als dat een goed idee of initiatief is. Het gaat erom dat u bepaalt wat er gebeurt.

8) u luistert wel naar de ideeŽn van anderen maar doet vervolgens wel zo alsof dit uw eigen ideeŽn zijn. Niemand heeft immers zoveel intelligentie als u en als dat wel zo is dan mag u dat nooit laten merken. Boor zo iemand direct volledig de grond in voordat dit ondermijnend wordt.

9) neem risico's en beschuldig andere van de mislukkingen dult geen ja, maar of weerspraak.
successen zijn natuurlijk te danken aan uw eigen genialiteit.

10 ) Natuurlijke leiders komen vanzelf bovendrijven. Leidinggeven kun je daarna alleen maar verbeteren.

11) Kijk anderen oftewel dominerend in de ogen of kijk ze helemaal niet aan dan komt dat over alsof u helemaal niet geÔnteresseert bent en dat is ook dominant gedrag

12) Zorg voor statussymbolen, uw telefoon, notebook, kantoorinventaris, huis, auto, vrouw en grootte van uw kantoor moeten passen bij uw status. Dat geld ook voor uw vakantie en priveleges. Praat hier veel over. Net als de medailles en strepen moeten ze prominent zichtbaar zijn om uw macht te manifesteren. Wat u ook kunt doen is argeloos bescheiden doen hierover. Uw die oude auto van mij, wat een prutstelefoon, het wordt langzaam tijd voor een fatsoenlijk kantoor. Dit werkt soms beter want mensen hebben die arrogantie niet door en nemen aan dat u nog beter gewend bent.

13) Prent anderen heel vaak in dat ze minder als u zijn. Maak stekende kwasie grappen zoals, tja dan had je maar beter je best moeten doen op school. Nou mooie achterbuurt dan waar jij woont als bij je ingebroken is.
Waneer koop je eens een echte auto? Nooit geen problemen mee gehad, tja ik koop ook alles nieuw.
U bepaalt en motiveert dat desnoods met de opmerking: omdat ik de baas ben!
Wat u wilt moet direct uitgevoerd worden zonder gemor. Wat anderen willen tja,..voor uw spionnen regelt u natuurlijk meer maar die hebben dan ook andere priveleges. Hen vertelt u natuurlijk wel eens wat meer als u ze onder vier ogen spreekt en die mogen ook vaker koffie halen.

14) Zorg altijd dat uw hoofd hoger is dan dat van iemand anders. Uw stoel luxer is. Lunch nooit met je personeel, hang vooral rond met andere machtigen en wijs je personeel erop dat je niet gestoort wilt worden als je zogenaamd met iemand anders van een hoger niveau over belangrijke zaken praat. Wat je ook kunt doen simpelweg iemand negeren en doorpraten zonder iemand aan te kijken, das pas echt domineren. Als diegene dan lang genoeg gewacht heeft om je iets te vragen en probeert je te interupteren dan barst je los in een tirade.
Ook al wil diegene die je wilt spreken iets heel urgents en belangrijks vragen over het werk dan kun je als het werk uiteindelijk niet naar tevredenheid uitgevoerd is toch op zijn donder geven omdat het werk niet fatsoenlijk gedaan is. Je kunt dan zelfs zeggen dat hij je later nog eens had moeten informeren. Zo kun je iemand verplichten je achter na te lopen totdat jij toestemming geeft je aan te spreken.

15) Wat jij zegt is altijd waar. Leugens en valse beschuldigingen maak je gewoon hard want jouw mening telt simpelweg het zwaarst. Je laat je toch zeker niet uitmaken voor leugenaar, zoiemand trap je toch terrecht uit de organisatie.

16)Trap af en toe eens iemand eruit om je macht te manifesteren.


Tja, dat klinkt misschien wel absurd maar toch ben ik mijn carriere als leidingevende voornamelijk mensen tegen gekomen die min of meer zo dachten. Het waren soms mijn leidinggevenden of collega's die daadwerkelijk zo dachten. En weet u wat? Zij zitten er nog steeds en ik kon weg.
Bovendien, het werkt ook nog!
Immers de medewerkers hingen hen vaak als strontvliegen aan de kont en wilden veelal geliefd worden, priveleges verdienen enz.

Tja, en meermaals heb ik te horen gekregen en ook gemerkt dat er iemand uitgetrapt zou of moest worden door de nieuwe manager. 2 van mijn leidinggevende verweten me trouwens dat ik nog niemand uitgetrapt had om mijn macht te manifesteren.

Het bovenstaande is zeker niet uitzonderlijk volgens mij, tenminste niet in mijn regio of zou ik nu steeds bij zo'n bedrijven terecht komen. Dat ik het trouwens anders aanpakte is mij steeds zeer kwalijk genomen en ondanks de resultaten werd het bestempeld als slecht functioneren en te dicht bij de mensen staan.
Over het algemeen hadden de vaste medewerkers meer privťleges dan de uitzendkrachten. Een uitzendbureau heeft mij wel eens inghuurd om mij te ontfermen over de pakweg 300 uitzendkrachten. Ik moest proberen de uitzendkrachten een beetje te beschermen tegen dergelijke praktijken. Men had in de gaten dat velen er nodeloos uitgetrapt werden enz. Ik kon dan als leidinggevende inpraten op mijn collega leidinggevende of iemand een tweede ans op mijn eigen team aanbieden. Uiteindelijk kwam ik zelf in de problemen omdat mijn collegas niet gediend waren van mijn ongepaste houding en werkwijze.

Zo is het ook nog eens!Hoogland  |   | 
7-12-2007
 | 
20:27 uur
Ik (medewerker) heb al 4 ''leidinggevenden'', gezien binnen die op bovenstaande wijze
leiding gaven. Macht corrumpeert, uiteindelijk
verdwenen de leidinggevenden door wanprestaties
Ze hadden geen controle meer over de afdeling.
Hun macht keerde zich tegen hen en uiteindelijk
was hun starre houding niet goed om veranderingen door te voeren, want uiteindelijk
heb je de medewerking nodig van de medewerkers.

Diana
Leo Gerritsen  |   | 
10-12-2007
 | 
11:38 uur
Mensen die aan de macht zijn of komen hebben specifieke kwaliteiten. Zie het als een uitdagingen om hen te leren die kapaciteiten ten goede aan te wenden. Ga die persoon helpen, dat werkt. OK, het werkt niet altijd, maar het is nog altijd beter dan iemand geen kans te geven.
Er zijn volop tips hoe te werken met autoritaire mensen. Het zijn immers de kinderen die de ouder opvoeden.
dekker  |   | 
3-11-2009
 | 
21:34 uur
De term natuurlijk leiderschap vind ik een heel mooie en gebruik ik zelf graag en vaak in mijn werk, Ik geloof ook, zoals beschreven in het artikel dat natuurlijk leiderschap te ontwikkelen en leren is. Ik ben als communicatietrainer daar dagelijks mee bezig. Ik neem leidinggevenden mee naar mijn wei en laat ze met mijn paarden werken. Want paarden zijn heel precies in het spiegelen van intenties en gedrag. Ik merk dat de feedback van de paarden heel serieus genomen wordt en het helpt mensen hun leiderschap te ontwikkelen. Zij kunnen oefenen met gedrag interpreteren, afstemmen,signalen oppikken duidelijkheid geven, positionering, en de lol van de samenwerking ervaren.Ik ben iedere keer weer enorm enthousiast over de resultaten en ben ervan overtuigd dat deze leermethode zeer effectief is.Mijn website: www.dekkerconsult, kijk bij natuurlijk leiderschap. Gerda Dekker

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Een derde managers vindt leidinggeven meer gericht op soft skills dan inhoud  (1) 
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiŽntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
top10
Stages winnen aan effectiviteit als baanvindkanaal tijdens corona
Een vierdaagse werkweek door digital en artificial intelligence
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
Werkgevers verwachten dit kwartaal negen procent stijging werkgelegenheid
Top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risicoís
Kwart werkzoekende jongeren heeft geen vertrouwen in zoektocht naar baan
70 procent Europese organisaties zet al AI in
meer top 10