Reactie:
Al die onderzoeken beginnen me steeds minder te zeggen. Misschien wordt ik een beetje grumpy nog voordat ik echt oud ben maar ik hoor dit soort onheils of waarschuwende verhalen als sinds ik de eerste keer FEM opensloeg. En dat is lang geleden. De inhoud is eigenlijk meestal niet echt nieuw. Maar een mooie naamspromotie van het onderzoeks instituut. Hay in dit geval...
Reactie: Ik ben momenteel met een opleiding bezig en daar wordt inderdaad geleerd dat je leiderschap kunt leren en minder genetisch bepaald is. Wel is het van belang dat je je eigen zwaktes en sterktes kent om aan te werken. Maar dat geldt voor iedereen. Volgens mij is ambitie van groot belang, hoewel je daar zelf niet altijd bewust van bent.
Reactie: Beste Hettie, Ja en nee. Ik ben voor facilitatie van open gsprekken en feedback op deze gesprekken door derden (van buiten of binnen). Ik ben niet voor meetmethodieken, die ondermeer juist onderstromen niet kunnen meten. Als ik met de perfecte kandidaat geen chemie heb wordt het niks. Kun je die chemie meten? Bovendien bestaat echte objectiviteit niet. Je hele meting zit vol werkgeversbelangen en niet vol werknemersbelangen of consumentbelangen (behalve daar waar het winstmarges van de organisatie beinvloed). Je testen kunnen alleen dat waarnemen wat je onderzoekt en weinig meer. Test je naast individuen ook teams? Onderzoek je hoe bepaalde culturen juist minder aangename competenties nodig hebben? Test je ook de receptioniste (vaak de sociale moederspin van de organisatie), onderzoek je hoe de coalities in een organisatie liggen, hoe jij zelf keuzes maakt wie te bespelen om je opdracht te krijgen? Durf je dat aspect van je eigen bril en de kleuring die daardoor ontstaat ook mee te nemen? Test je hoe testen en organisatieveranderingen werknemersvertrouwen schaadt of competitie bevorderd? Enz. testen vormen oogkleppen voor zingevende waarneming. En dit laatste is een heel nieuw hoofdstuk, over hoe overdaad aan procedures, testen en protocollen de menselijkheid van werk degradeerd terwijl het, het tegenovergestelde beoogt.
Reactie: Of het nou aan die 70% of aan de 30% ligt, ben ik overtuigd dat beide percentage een rol kan spelen. Niemand is te oud om iets nieuws te leren in ieder geval. Daarnaast lijkt het mij niet echt maatschappelijk verantwoord om in de toekomst d.m.v. een fMRI scan een beroep voor anderen te bepalen, wellicht dat die ene persoon dat goed blijkt te kunnen leiden, dit helemaal NIET wenst te doen. Andere voorbeeld: een monteur die goed met cijfers overweg kan, werkt liever met zijn neus in auto's dan achter een bureau bij een financiele afdeling.
Reactie: Als je een zender op hebt staan waar de DJ de hele dag praat, dan luister je waarschijnlijk naar talk radio. Bij Sky Radio hoor je al een stuk minder geklets. En CD's, MP3's, etc kunnen het praten geheel onnodig maken.
Ik zie trouwens niet helemaal in hoe muziek bijdraagt aan de professionaliteit van de mensen achter de kassa's bij de Albert Heijn. Dat zal wel aan mij liggen. Net als het mij eigenlijk nooit opvalt dat er een radio in de achtergrond speelt als ik met iemand aan de telefoon zit. Volgens mij ben je gewoon een zuurpruim die zich stoort aan radio op de werkvloer en de dialoog daarover met collega's niet durft of kan aangaan. Maar dat is evenzo een aanname die kant noch wal raakt als de meeste de je hier zelf al neerschreef. ;-)
Reactie: Dit artikel is mij uit het hart gegrepen! Als manager en trainer verbaas ik mij al lang hoe weinig er gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid online te leren. Dat zal komen omdat er op dat gebied nog maar weinig wordt aangeboden. Ook heb ik sterk de indruk dat op het gebied van kennisoverdracht en kennis delen er door managers weinig van de mogelijkheden van internet gebruik wordt gemaakt. Een beetje Googlen en dan houdt het op. Waarom geen kennis delen zoals op tweakers.net? Heb je een probleem op het gebied van automatisering; je kunt daar de oplossing vinden! Waarom zijn er (bijna geen) netwerken waar je oplossingen kunt vinden voor managementproblemen? Omdat men geen tijd wil investeren? Vanuit concurrentieoogpunt? Websites als managersonline en managementsite doen heel serieuze pogingen maar benutten mijns inziens nog lang niet hun potentieel.
Reactie: Management Development is belangrijk, niet alleen voor de grotere bedrijven. Maar al te vaak wordt het via een standaard programma gedaan, zonder al te veel aandacht te besteden aan de individuele mogelijkheden van het management potentieel.
Ook is de selectie van management potentieel vaak een probleem. De managers dragen jonge veelbelovende professionals voor, maar hebben geen idee hoe ze management talent moeten herkennen. Vaak vergelijken ze de talenten met zichzelf, maar zijn ze zich niet bewust van hun eigen zwakheden. En daardoor gaat veel echt management talent verloren en komen er opnieuw niet competente managers op de verkeerde stoelen te zitten.
Het zou beter zijn om experts een assessment te laten doen van het management potentieel om de echte talenten te determineren en dan een taylormade training en begeleiding te geven.
Reactie: De vraag is hoe deze ''zachte'' doelstellingen gemeten worden.
Als ik lees dat de managers van Essent een geweldige bonus opstrijken en dat ''klanttevredenheid'' een van de items is waar deze bonus op is gebaseerd en ik merk regelmatig op wat voor manier Essent zijn klanten weet te schofferen, dan heb ik echt mijn twijfels over het systeem.
Aan de andere kant merkte ik bij diverse bedrijven waar ik als (interim) manager heb gewerkt goed dat de bonus tijd er weer aan kwam. Dan werd de druk door managers om targets te halen weer opgevoerd. De schaduwzijde van het systeem. Het zou beter zijn om de gemiddelde targets over de bonusperiode te nemen, dan wordt er tenminste constant gestuurd.
Reactie: Muziek op het werk stimulerend? Ik vind het bijzonder storend, je kunt je niet voldoende concentreren en hoort voortdurend die DJ die de gehele dag praat om het praten en voortdurend onzin uitkraamt. Prima muziek voor als je de badkamer schoonmaakt, maar niet op het werk waar je verplicht wordt er naar te luisteren en het -voor mij althans- alleen maar zeer storend werkt. En als je niet bij AH achter de kassa zit, vind ik het ook niet professioneel: je klanten kunnen door de telefoon de radio horen! Wat denken zij wel daarvan?
Reactie: En wat nou als die 70% de fundering is!?
Stel dat een leider/ manager een magere 6 scoort voor zijn genetische leiderschaps kwaliteiten maar een 10 voor ''de omgeving'' dankzij al die mooie cursussen, coaching etc. dan scoort hij totaal dus een 0,3*6 + 0,7*10 = 8,8 voor leiderschap!!
Reactie: Niet het percentage is van belang maar, net als bij verkeersongelukken, of je preventief beleid hebt tegen pesten, zoals vorig jaar afgesproken in Europees verband tussen werkgevers en werknemers. De kosten in geld, in verlies aan human capital en door menselijke ellende zijn enorm en niet herkend. We maakt de berekening, wie maakt inzichtelijk wat verborgen blijft?
Reactie: Zulke managers vind je bij hen met een psychopathologische en narcistische persoonlijkheidstoornis. Het genoemde succes gaat over de ruggen van de medewerkers. Het verloop in zulke organisaties is groot, door de verborgen intimidatie en misbruik van macht.
De Canadese psychiater Robert Hare heeft daar goede lijstjes voor gemaakt, en dat helpt om verborgen intimidatie en machtsmisbruik te begrijpen en onderkennen. Op mijn website verzamelde ik meer onderzoek en tips hierover. www.everyoneweb.com/intimidatie