zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Manager blijkt grote pestkop

10 december 2007 - Ongeveer 4,5 procent van de werknemers in Nederland is op het werk slachtoffer van pesterijen. Dit blijkt uit onderzoek van ZebraZone. In 34 procent van de gevallen is de leidinggevende betrokken bij pesterijen, zeggen de slachtoffers. Bijna even vaak (32 procent) zijn het mensen van buiten, zoals klanten of leerlingen. Groepen collega's zijn bij een kwart van de pesterijen betrokken en in een op de zes gevallen is één collega de dader. Zo meldt Zibb.

Gevolgen


De gevolgen van het gepest zijn groot, zowel voor het slachtoffer als voor de organisatie. Slachtoffers hebben meer last van stress en voelen zich minder gezond. Zij verzuimden het afgelopen jaar gemiddeld 20,5 dagen, terwijl niet-gepeste collega's gemiddeld 6,4 dagen ziek thuis waren. Werknemers die gepest worden, presteren ook minder, vinden zij zelf. 

Europees gezien

In Frankrijk en België is volgens dit onderzoek pesten op het werk een groter probleem. Daar klaagt respectievelijk twaalf en zestien procent van de werknemers erover. In een rapport dat het ministerie van Sociale Zaken vorige maand naar de Tweede Kamer stuurde, kwam juist naar voren dat in Nederland werknemers vaker klagen over pesterijen en intimidatie op het werk dan gemiddeld in andere Europese landen.


Bron: Zibb
 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Elf manieren waarop werknemer en baas elkaar pesten
 Tien mogelijke reacties als u beschuldigd wordt van pesten
 Nederlandse manager leidt plezierige werkomgeving
 
 
reacties
 
F.B. Mink  |   | 
11-12-2007
 | 
13:47 uur
Niet het percentage is van belang maar, net als bij verkeersongelukken, of je preventief beleid hebt tegen pesten, zoals vorig jaar afgesproken in Europees verband tussen werkgevers en werknemers. De kosten in geld, in verlies aan human capital en door menselijke ellende zijn enorm en niet herkend. We maakt de berekening, wie maakt inzichtelijk wat verborgen blijft?
Jaap Koelewijn  |   | 
13-12-2007
 | 
10:18 uur
Vanuit een maatschappelijke betrokkenheid ben ik bijzonder geïnteresseerd. Ik wil er graag mijn werk van maken dat pesten op de werkvloer afneemt. Mijn motto: de PEST aan pesten op de werkvloer. Het is mijn grote uitdaging om dit binnen bedrijven daadwerkelijk aan te gaan pakken. Preventief, want dat werkt kostenbesparend tegen grijs verzuim en onnodig personeelsverloop. Welk bedrijf kan het zich permitteren een gat onder de waterlijn niet aan te pakken? Dit bericht dat 34% van de leidinggevenden zelf dit ongewenste gedrag vertoont en zo in stand houdt, onderstreept mijn wens, maar maakt ook duidelijk dat de drempel voor mij om aan de slag te kunnen gaan hoger is. Want hoe kan ik deze beslissers meekrijgen?
Mijn vraag aan dit forum is: wie heeft een training gevolgd op dit punt? En welke resultaten waren er meetbaar?
De scriptie van Rianda Sacré stelt ook aan de orde dat er meer werk gemaakt moet worden van Anti-pestbeleid.
F.B. Mink  |   | 
13-12-2007
 | 
18:43 uur
Jaap, verkeerde conclusie. Die 34% is eenderde van de 4,5%, niet eenderde van alle managers, in dat Zebrazone onderzoek. In ander onderzoek vinden we 1 op 16, soms 14% of 17% afhankelijk van de sector. In recent Engels onderzoek werd reactie gevraagd aan onderwijsgevenden. Van hen die reageerden was 79% slachtoffer geweest of nog steeds slachtoffer. Dus over de omvang kunnen we het hebben, en hoe je dat meet is nog niet duidelijk. Jij doet of ook de effecten van een training al meetbaar zijn! En wat nu, als slachtoffers en omstanders redenen hebben om er over te zwijgen, en slachtoffers later de intimidatie verdringen? Hoe kom je er achter? Kijk verder op www.everyoneweb.com/intimidatie

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10