zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Muziek stimuleert werknemer

29 november 2007 - Bijna een kwart van de Nederlandse werkgevers staat muziek tijdens het werk niet toe, terwijl bijna 80 procent van de werknemers aangeeft muziek stimulerend en gezellig te vinden. Tevens blijkt dat Nederlandse werknemers het liefst rock en pop tijdens de werkuren draaien. Dit komt naar voren uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder bijna 400 respondenten.

Muziek belangrijk


Bijna tien procent van de respondenten geeft aan dat muziek op het werk door collega’s niet wordt gewaardeerd en dat er alleen muziek geluisterd mag worden door een koptelefoon. Bij veel bedrijven (66 procent) staat de muziek altijd aan, terwijl een vierde deel van de respondenten aangeeft dat het niet mag. "De werkgever denkt misschien dat muziek tijdens het werk ten koste gaat van de productiviteit van de werknemers, maar uit het onderzoek blijkt juist dat veel werknemers het op prijs stellen als de muziek aan staat," aldus Martijn van der Neut, marketing manager NationaleVacaturebank.nl. 

Muzieksoort

Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers luistert popmuziek tijdens het werk. Rockmuziek komt op een goede tweede plaats, bijna twintig procent van de respondenten vindt dit het meest stimulerend. Klassiek daarentegen wordt het minst als stimulerend ervaren, slechts vijf procent geeft aan dit genre te luisteren. "Opmerkelijk! Je zou zeggen dat rockmuziek het meeste afleidt en dat klassieke muziek je concentratievermogen bevordert, maar hieruit blijkt juist het tegenovergestelde," verklaart Van der Neut. 

Top vijf

Top vijf meest geluisterde muziek op werk:
1. Pop (23 procent)
2. Rock (achttien procent)
3. Dance (vijftien procent)
4. Nederlandstalig (twaalf procent)
5. R&B (tien procent)

 
 Doorsturen   12 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 IPod vervangt eigen kantoorruimte
 Baas verbiedt daten en downloaden
 Nieuwe professional wil gezelligheid
 Tien suggesties voor meer 'fun' op de werkplek
 Gezelligheid is goed voor de productiviteit
 
 
reacties
 
JJT Hensen  |   | 
29-11-2007
 | 
08:25 uur
's ochtends vroeg op mijn werk. ''He Jeroen. Je bent vergeten de radio aan te zetten'' hoor ik van mijn kamergenoten. Het valt dus op dat het niet aanstaat. Net klinken de eerste kerstliedjes en dat geeft een speciaal gevoel. Meestal heb ik populaire muziek op omdat mijn kamergenoten niet gecharmeerd zijn van Mozart of Rachmaninov. De muziek van Queen heeft een speciale plek bij mij en soms lijt het dat zenders met een sjabloon werken en de muziek van bepaalde uitvoerders op het zelfde tijdstip uitzenden. Ik vind werken met deze achtergrondruis lekker alhoewel ik me betrap dat ik wel luister maar niet echt de muziek hoor of tot me door laat dringen. Ik werk in een ziekenhuis en op de afdelingen zie je ooit dat als arbeidsvitaminen voor de hulpverleners de TV aangezet wordt. Ik houd echter ook van diepe stilte. Dan pas hoor ik mezelf echt en dan ontstaan de beste ideeen.
Ludwin Rondei  |   | 
29-11-2007
 | 
11:39 uur
Ik ben overtuig dat muziek op het werk heel goed is voor alle betrokkende
E. de Brieder  |   | 
29-11-2007
 | 
18:48 uur
Arbeids-vitamine?
Momenteel zijn salsa muziek-cd's op ons bedrijf populair, het is vaak vrolijke muziek die positief op de stemming werkt. Bij fitness staat de radiozender Fresh-fm bovenaan, mede doordat deze muziek goed bij de oefeningen past.
Martijn Dood  |   | 
30-11-2007
 | 
11:39 uur
Ik heb enkele weken geleden, hier op kantoor, een compleet dolby surround systeem aan de muren staan schroeven. Mooi weggewerkt via het systeemplafond. Je ziet er niets meer van. Tis een DVD speler annex karaokeset met FM radio. 95% van de tijd staat ie op Radio 538. Alle 17 medewerkers hebben op die manier tenminste dezelfde muziek op hetzelfde volume. Met losse radio's wisselde dat nog wel eens. Goedkope en effectieve oplossing die ik iedereen kan aanraden. Op die manier is muziek een eerlijk verdeeld genoegen.
Jos van Gorkum  |   | 
2-12-2007
 | 
23:26 uur
Het hoeft geen betoog dat muziek de gemoedstoestand van mensen kan veranderen. En zeker bij eentonig werk kan muziek een welkome afwisseling zijn. Maar er zijn ook mensen die niet ''niet'' naar muziek kunnen luisteren. En zeker bij werk, waar je je hoofd bij moet houden, kan muziek zeer storend zijn en een absolute killer voor de productiviteit. Ik spreek hierbij uit eigen ervaring. Dus ''dolby surround''? Liever niet. Maar ''iPod met koptelefoon ?'' Be my guest.

Martijn Dood  |   | 
3-12-2007
 | 
14:25 uur
Daarom hebben we uiteraard ruimtes waar je in alle stilte kan werken. Afsluitbaar maar van glas zodat je niet buitengesloten bent. :-)
J. Ricks  |   | 
4-12-2007
 | 
07:38 uur
Wat was nu laatst dat testje op tv? Vrouwen parkeren beter in met Mozart?
Ze gaven overigens wel aan dat ze de muziek nerveus en lelijk vonden.
P. Boer  |   | 
5-12-2007
 | 
08:29 uur
Toont dit onderzoek ook aan het niveau van POP/Rock muziek ten opzichte van klassieke muziek? Klassieke muziek blijkt gelukkig muziek te zijn om naar te luisteren. POP/Rock zetten alleen een sfeertje waarbinnen het prettig werken is....

Persoonlijk gebruik ik vaak een koptelefoon tijdens geconcentreerd werken. Dit meer om in een kantoortuin jezelf te kunnen afsluiten. (en dan slechts een radiozender en géén klassiek, want daar moet je inderdaad naar luisteren, klassiek raakt je..!)
Y. S. te V.  |   | 
11-12-2007
 | 
21:06 uur
Muziek op het werk stimulerend? Ik vind het bijzonder storend, je kunt je niet voldoende concentreren en hoort voortdurend die DJ die de gehele dag praat om het praten en voortdurend onzin uitkraamt. Prima muziek voor als je de badkamer schoonmaakt, maar niet op het werk waar je verplicht wordt er naar te luisteren en het -voor mij althans- alleen maar zeer storend werkt. En als je niet bij AH achter de kassa zit, vind ik het ook niet professioneel: je klanten kunnen door de telefoon de radio horen! Wat denken zij wel daarvan?
Martijn Dood  |   | 
12-12-2007
 | 
11:51 uur
Als je een zender op hebt staan waar de DJ de hele dag praat, dan luister je waarschijnlijk naar talk radio. Bij Sky Radio hoor je al een stuk minder geklets. En CD's, MP3's, etc kunnen het praten geheel onnodig maken.
Ik zie trouwens niet helemaal in hoe muziek bijdraagt aan de professionaliteit van de mensen achter de kassa's bij de Albert Heijn. Dat zal wel aan mij liggen. Net als het mij eigenlijk nooit opvalt dat er een radio in de achtergrond speelt als ik met iemand aan de telefoon zit. Volgens mij ben je gewoon een zuurpruim die zich stoort aan radio op de werkvloer en de dialoog daarover met collega's niet durft of kan aangaan. Maar dat is evenzo een aanname die kant noch wal raakt als de meeste de je hier zelf al neerschreef. ;-)
Jos van Gorkum  |   | 
12-12-2007
 | 
21:06 uur
Ik ging er van uit dat deze site een soort ontmoetingsplaats was waar managers ervaringen en standpunten uitwisselen, om zelf een betere manager te worden. Maar in de meeste recente reacties zie ik dat niet terug.

Ik wil niemand zijn mening ontzeggen, maar termen als ''zuurpruim'' en ''kant noch wal'' zijn voor mij geen ingredienten van een opbouwende discussie. Maar misschien was dit een slecht voorbeeld.
Martijn Dood  |   | 
12-12-2007
 | 
23:49 uur
@Jos: Mijn bijdragen zijn zeker geen schoolvoorbeeld als het gaat om 'opbouwende discussies' en helpen inderdaad niemand om een betere manager te worden. Die pretentie heb ik nooit gehad en in die zin kunnen veel van mijn bijdragen worden gezien als een slecht voorbeeld. Wellicht ben ik het product van een gedemoraliseerde samenleving, nu gebrek aan collectieve identiteit ons op elkaar laat jagen. Mocht de afbrokkeling van de samenleving ooit ter sprake komen, dan kan je in dat geval naar mij wijzen en zeggen: ''Ik ken er één die de term 'kant noch wal' in de mond durfde te nemen in een discussie.'', maar ik garandeer daarbij niet dat een dergelijke opmerking door iedereen begrepen wordt. In die context en de relevantie van deze discussie voor het vak van manager (als je daarbij van een vak kan spreken, voordat iemand daar aanstoot aan neemt) hebben we het, geloof ik, redelijkerwijs, nergens over. Maar toch: excuus indien je aanstoot mocht nemen aan eerder geuite termen mijnerzijds.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10