Reactie: De politiek zal dit probleem zeker nooit oplossen, want dan moeten ze stoppen met de melkkoe genaamd auto. Alle gaten in het tekort worden daarmee voor een beetje gedicht.
Lesboeken gratis, dan extra belasting op de brandstof, de zogenaamde milieu auto's bevorderen, inderdaad Ad, ze kijken niet naar de productie. Het maakt onze linkse politici niet uit wat er met de economie gaat gebeuren, ze vangen toch wel hun geld en wanneer het in de politiek iets minder loopt, spelen ze elkaar wel een baantje toe.
Ik vrees het ergste voor de komende jaren, want zelf het aanleggen van wegen of verbreden van wegen, zal door milieugroepen tot in jaren voor de rechter worden tegengehouden.
Ja wanneer je een uitkering hebt, kan je dagen besteden aan milieu en andere zogenaamde goede ideeën.
Maar één ding weet ik zeker, het blijft ook de komende jaren als urgent op de lijsten van de overheid staan.
Dus gewoon in de file zetten en wachten tot de B.V. Nederland af gaat glijden naar een economische recessie. Op naar de volgende PVDA overwinning.
Reactie: Sluit mij helemaal aan bij de reactie van Ad Beer.
Slecht een opmerking, in 2008 hebben we zoveel goede simpele systemen om heel veel te verbeteren op dit gebied, maar heeft het eigenlijk wel prioriteit voor de managers?
Reactie: Al de reactie rustig gelezen en de trend is mij duidelijk.
Ook mijn eigen ervaring tot op heden is, dat werkgevers het liefst nog steeds de oudere werknemer eruit willen werken en dan denken dat ze goedkope werknemers, die het liefst in de jeugd CAO vallen binnen halen.
Alweer 4 jaar gelden werd er een rapport uitgebracht door de Universiteit van Amsterdam door professor mevr. Maarten van de Brink, waarin 3000 bedrijven waren onderzocht op het motto:
Oudere werknemers zijn duurder dan jongeren.
Want de dooddoeners als, ze zijn vaker ziek dan jongeren, ze kosten meer, ze halen door hun leeftijd de productie net meer en nog meer van dat soort werkgeversonzin.
Er was nog nooit een onderzoek geweest om deze denkmodellen te bevestigen.
Helaas voor deze doemdenkers de uitslag was tegenovergesteld t.o.v. de denkmodellen.
Ouderen zijn minder vaak ziek dan jongeren, alleen wanneer ze ziek zijn duurt de hersteltijd langer, maar ondanks dat zaten ze onder het ziekteverzuim van de jongeren.
Het lijkt dat jongeren meer produceren, helaas is de kwaliteit slechter en winnen de ouderen het uiteindelijk.
Ze produceren met minder fouten en een hogere kwaliteit.
Maar ik zie weinig terug van dit rapport, bevalt het de werkgevers soms niet?
Nee dus, ze gebruiken liever het ontslagrecht als chantage middel om ouderen zogenaamd dan terug te nemen, ja je moet een groot deel van je salaris inleveren, maar dat is niet zo belangrijk, je hebt weer werk!
Nog een paar jaar en dan lopen de bedrijven tegen de muur van groot tekort van vakmensen en zeker van goed opgeleide werknemers.
Vroeger werkte je voor een baas, hij betaalde geld voor jou werk (vaak lichamelijk werk) en het liefst betaalde hij zo weinig mogelijk.
Er is eigenlijk weinig veranderd, want het grootste belang is nog steeds eigen belang.
Helaas voor deze denkwijze, onze economie dwingt je straks om een omslag te gaan maken.
En daar heb je mensen voor die dan langer moeten werken voor ze met de AOW mogen gaan.
En deze groep is nu juist de groep die werkgevers nu op een minderwaardige manier behandelen.
Kunnen ze straks weer klagen dat werknemers niet gemotiveerd zijn, aan wie kan dat nu liggen?
Reactie: Voor al de denigrerende reacties, hier een jonge student die ook vind dat er out of the box gedacht moet worden. Weg met de gevstigde orde die krampachtig alle macht in handen wil houden! Want laten we eerlijk zijn de meeste managers hebben de macht nodig.
''Je kunt een probleem niet oplossen vanuit hetzelfde soort denken dat tot het probleem heeft geleid'' Einstein
Verdiep je eens in de persoon van einstein voordat je de zogenaamde einsteingeneratie veroordeeld. Einstein staat in mijn ogen voor vernieuwing, zelfontplooing, nieuwsgierigheid, openheid van zaken en gelijkheid. Wie echt durft te kijken ziet dat er inderdaad meer waarde wordt gehecht aan deze zaken door een nieuwe generatie mensen. Dit is de toekomst, we kunnen vasthouden aan de oude patronen of we kunnen de oneindigheid aan mogelijkheden exploreren. Verandering komt er hoe dan ook.
''De mens die zich omringt met feiten, niet toestaat dat hij verrast wordt, geen flits van intuďtie kent, geen veronderstellingen maakt, geen risico neemt, leeft in een afgesloten cel'' - Einstein
Reactie: Als alle kamers rood zijn, dan heeft het geen zin om een voorkeur uit te spreken voor een rode kamer. Oftewel, wat in een cultuur een vanzelfsprekendheid is zal niet hoog scoren in het onderzoek.
Dit verklaart waarom respect in Japans niet oog scoort.
Omgekeerd, kunnen we uit het onderzoek mogelijk afleiden welke aspect kennelijk niet zo vanzelfsprekend zijn in de verschillende culturen.
Dat in China en India de balans tussen prive en werk niet hoog scoort, geeft mij de indruk dat hier een van de twee kennelijk altijd voor gaat.
Reactie: Thuiswerken is natuurlijk heel iets anders dan later beginnen (en later ophouden, de avondspits duurt wel heel lang tegenwoordig).
Maar goed, we hebben allemaal steeds meer auto's (leve de welvaart) en steeds meer banen (leve de emancipatie) en wonen steeds verder van ons werk af (leve de overdrachtsbelasting en de stagnerende bouw, en ook de baanmobiliteit = kortere contractduur). Toen de snelwegen gebouwd werden hadden ze een enorme reservecapaciteit, tegenwoordig is die helemaal op. Elk hikje in het capaciteitsbeslag (een spitsuur, maar ook: leve de werkzaamheden, de concerten in het Gelredome, de ongelukjes), leidt tot stennis.
Het hoort er dus gewoon bij, en het is twintig jaar geleden niet voorzien (zolang duurt het om een adequaat wegennet aan te leggen).
Het zou fijn zijn als de ANWB (en de BOVAG, en de Telegraaf) eens wat constructiever werd in plaats van alleen maar te griepen op oplossingspogingen. Kennelijk willen mensen wel iets gaan doen aan hun gedrag nu het heel duur aan het worden is, oftewel, rekeningrijden had er al lang moeten (en kunnen) zijn!
Reactie: Van mij mogen ze de VVD helemaal opheffen.
Laat Mevr. Verdonk nu maar haar eigen koers varen want ze is krachtig genoeg en als ze met een nieuwe partij komt dan zal ze rojaal winnen van de VVD dan is dat het einde van die partij.Van mij mogen ze morgen al nieuwe verkiezingen houden want voor dit kabinet heb ik geen goed woordt over.
Reactie: met betrekking op punt 7:
Fijn dat jullie van de veronderstelling uitgaan dat vrouwen zich altijd weten te kleden! Of, menen jullie nu echt dat er geen vrouwen op recepties komen?
In deze tijd mag je toch veronderstellen dat men geemancipeerder denkt, zekker door opstellers van dergelijke tips!
Reactie: Ook ik weet uit eigen ervaring dat niet altijd elk pondje door het mondje gaat.Heb van alles geprobeerd om slank te worden.
Ben inmiddels slank door het proteinedieet dat wij samen met een dietiste in onze kliniek hebben. Mensen vallen daar heel snel mee af zo'n 4 tot 10 kilo per maand en hebben geen honger, maar voelen zich fit en energiek.Daarna op een gezond eetpatroon gewezen om het bereikte gewicht te behouden.Het motiverende is dat je in korte tijd veel afgevallen bent en dat je je zo goed voelt.
Reactie: Ook ik vind dit een leuk artikel en de reactie daarop nog leuker.Ook ik heb van die technieken gebruik gemaakt,vooral bij sollicitaties.Daar kom je ver mee.Alleen sommige toekomstige werkgevers kunnen daar niet mee om gaan.Terwijl dat echte ''heren'' zouden moeten zijn.Van respect geen sprake meer,van rare voorstellen tot inderdaad pure manipulatie.Ik heb dat boek zakelijk flirten gekocht.Er staan zaken in die ik beter niet had kunnen weten,want nu associeer ik alle lichaamtaal met de dingen die in dat boek staan,waardoor ik soms bij dat soort arrogante werkgevers mijn doel niet meer bereik!!
Bij zulke bedrijven wil ik niet eens werken.Het blijft in veel gevallen een echte mannenwereld!!Wat ik echt jammer vind,omdat werkgevers dan niet naar je werkervaring en talenten kijken en naar wat je te bieden hebt op de werkvloer.Daar kom je per slot van rekening voor!!Allemaal verloren tijd!
Iets om over na te denken!!
Reactie: Zucht.
Net zoals je alle blonde, donkere huidskleur hebbende, vrouwelijke, mannelijke, jongere, oudere, rokende, zieke, armlastige en scheidende medewerkers niet over een kam kunt scheren, zo kan dat ook niet met personen met overgewicht. De een heeft er last van, de ander niet.
Reactie: Hoe kan een peroon gemotiveerd blijven werken met geen geloof in zichzelf nog doel gericht.Je moet toch ergens in geloven.In jezelf een redelijk optie vindt je niet. zelfvertrouwen en kunnen relativeren wat er rond om ons gebeurt een evenwicht kunnen houden werk of privé.We zijn allemaal van vlees en bloed.Het belangrijkste onze gevoelens kunnen we niet opzij nog onderdrukken dat is onmogelijk.Onze gedachten
is een van al die ellementen dat we bezitten
als we het niet meer onder control kunnen houden en geen ballans hebben van het belangrijkste ellement waar we zelf eigenaar van zijn! Is het dan niet boeiend genoeg voor een beetje aandacht aan ons eigen persoonlijk te besteden het menselijk aspect.Ik heb begrip voor iedereen zijn mening.Heren en dames geloof in en doel een droom dat je kan relativeren een beroep waarvan je zegt.''Dit maakt me gelukkig.''Blijf gewoon jezelf AUB.
Reactie: Succesvolle managers weten volgens mij op een effectieve wijze de balans te vinden. Vertrouwen is daarin een belangrijke randvoorwaarde maar niet voldoende.
Wat een leidinggevende niet heeft kan hij ook niet geven. Randvoorwaarden zijn wat mij betreft dan ook zelf-vertrouwen van de leidinggevende dat vaak het gevolg is van het vertrouwen van zijn of haar eigen leidinggevende. Succes bereik je uiteindelijk als je dat (zelf) vertrouwen effectief weet in te zetten. Want het draait niet alleen om vertrouwen en ondersteuning.
Succesvolle managers weten op een effectieve wijze de balans te vinden in het bieden van enerzijds ondersteuning en anderzijds richting én daarnaast weten zij een binnen de context passende balans te vinden tussen ruimte en voorwaarden.
De punten die Jef beschrijft zijn voornamelijk gericht op het faciliteren en mentorschap van een leidinggevende aan een medewerker. Maar als het daar bij blijft ontstaat het risico dat er zeer sociale afdelingen met veel wederzijds vertrouwen ontstaat die nergens komt. Succes is toch ook echt gerelateerd met het bereiken van de binnen de visie, strategie en doelstellingen passende resultaten. Wat overigens niet wil zeggen dat je er enkel komt door te sturen, want dat zou resulteren in een te directieve kijk op de wereld. Vandaar ook: succesvolle managers weten op een effectieve wijze de balans te vinden in het bieden van enerzijds ondersteuning en anderzijds richting.
Daarnaast is echter ook de balans tussen regels/voorwaarden die een leidinggevende stelt versus de ruimte die geboden wordt relevant. Want hoewel regels en voorwaarden een bureaucratisch gevoel geven, is het stellen van grenzen juist een middel voor het scheppen van ruimte. Vaak ervaren medewerkers een gebrek aan ruimte omdat ze juist de grenzen niet kennen. Door met elkaar goed stil te staan bij de grenzen wordt de ruimte juist zichtbaar waarbinnen gecalculeerde risico’s genomen kunnen worden. Er is dus sprake van een ogenschijnlijke paradox net als deze er is tussen exploitatie gerichte en exploratie gerichte doelstellingen. Deze lijken ook niet samen te gaan waardoor er veel weerstand is tegen de acceptatie van innovaties.
Het ontwikkelen van succesvol gedrag in het werk is dus mogelijk door te zoeken naar een effectieve balans. Dit vraagt echter een gedragsverandering. Gedrag veranderen: is soms noodzakelijk , meestal moeilijk en vaak van korte duur.
Gedrag van mensen in organisaties wordt namelijk enerzijds bepaald door factoren die buiten het individu liggen (de context waarin gewerkt wordt en het gedrag van andere mensen) en anderzijds door factoren die binnen het individu liggen (kwaliteiten, valkuilen, overtuigingen, drijfveren, emoties, normen, waarden en persoonlijkheid).
Duurzame persoonlijke en professionele ontwikkeling vraagt dan ook om gedegen analyse en het planmatig ontwikkelen van beide aspecten. Doel is ook het in balans brengen van ‘extern’ en ‘intern’ met behoud van authenticiteit.
Inzicht in het eigen ontwikkelingsproces is een voorwaarde om
• de eigen ontwikkeling te kunnen sturen,
• op een effectieve manier anderen te kunnen aansturen en beďnvloeden.
Een persoonlijk ontwikkelingsproces bestaat dan ook uit:
- Bewust worden van kwaliteiten, drijfveren, valkuilen, overtuigingen, motieven etc.
- Aanleren / ontwikkelen / veranderen / afleren van bijbehorende kwaliteiten, drijfveren, valkuilen, overtuigingen, motieven etc.
Allemaal met als doel: nieuw gedrag in te zetten, zodat met meer effectiviteit, impact, resultaat, plezier, ontspanning succesvol (samen)gewerkt wordt. En leidinggeven weer gericht is op: getting things done through people.
In een op duurzame verandering gericht proces besteden wij bij De Beukelaar Groep aandacht aan zowel ontwikkelingsvragen die mensen ‘naar binnen doen kijken’ als aan vragen die mensen ‘naar buiten doen kijken’. Bijvoorbeeld:
Binnenkant:
• wat drijft mij?
• wat houdt mij tegen?
• wat zijn mijn doelen?
• welke mogelijkheden heb ik?
• wat zijn mijn kwaliteiten?
• wat zijn mijn valkuilen?
• waar geloof ik in?
• hoe kan ik effectief omgaan met emoties?
Buitenkant:
• hoe maak ik contact?
• hoe kom ik over op anderen?
• hoe effectief is mijn communicatiestijl?
hoe kan ik overtuigender overkomen?
• hoe kan ik effectiever invloed uitoefenen?
• hoe ga ik om met verschillende belangen?
• Hoe pas ik mijn gedragsstijl aan aan de vereisten van de situatie? (stijlflexibiliteit)
• welke eisen stelt de organisatie aan mij?
Vragen als ‘wat wil ik, wat kan ik’ worden zo gekoppeld aan vragen als ‘wat verwacht de organisatie van mij’ in relatie tot de strategie van de organisatie, omdat de organisatie de context vormt van de ontwikkelingsrichting van de medewerker. Kijk voor meer informatie svp zelf nog even op www.debeukelaar.com onder specialiteiten of op www.developmentdays.nl indien je meer info wenst. Het wordt anders een commercieel verhaal en dat is niet mijn bedoeling. Wie weet kan iemand iets met deze uit de hand gelopen reactie… succes met balanceren bij het vergroten van je effectiviteit en impact als succesvolle manager!
Met vriendelijke groeten,
Thomas Blekman
De Beukelaar Groep,
Development Days,
RSM Erasmus University,
Blekman Consultancy.