Is het niet bijzonder, dat het door jou aangehaalde onderzoek start bij kinderen van vijf jaar. Is het niet zo, dat tot het vijfde levensjaar niet aangeboren eigenschappen voor de rest van je leven een grote rol spelen? Het is bekend, dat een sterk traumatische ervaring van voor je vijfde levensjaar je hele verdere leven een zware rol speelt. Is daarmee het gehele onderzoek niet onbetrouwbaar geworden?
Je haalt mij aan wat betreft de Kenyanen, maar interpreteert het voorbeeld niet goed. Ik stelde, dat hun lichaamsbouw anders is. Net als dat de ene een forsere lichaamsbouw heeft dan de andere.
Reactie: Voor Christabel Lambot!
Je foto's zijn prachtig.
Ik heb je ge=e=maild, maar kreeg alles,zowel zonder als met r, terug. Opnieuw.
Ik heb je gebeld, maar dat werkt ook niet.
Hoe kan ik je bereiken??
Roel van Duijn
0031 20 4704770
Reactie: Het spijt me dat je mijn reacties respectloos vind, maar ik kan geen respect hebben voor slecht onderzoek dat alleen maar bedoeld is om gelijk te halen voor een stelling die gewoon niet klopt.
Het verweer dat je geeft over de afrikaanse hardlopers is daar een voorbeeld van. Alle medici, sport fysiologen, fysiotherapeuten en zo voorts geven aan dat de samenstelling van het lichaam van deze mensen debet is aan hun sportprestaties.
Waarom is mijn vader dan geen topathleet? Die ging vroeger ook te voet naar school. Ik fietste 60 kilometer per dag, maar heb nooit de tour gewonnen.
Verklaar mijn voorbeelden eens, ik heb er nog 100den andere liggen.
Het verwijt dat ik de zaken verdraai kan ik niet serieus nemen, waarom verwijt je mij dat terwijl je de zogenaamde onderzoekers die de feiten veel meer verdraaien wel gelooft?
Ik werk al ruim 15 jaar aan talentmanagement, heb er veel onderzoek naar gedaan en veel over gelezen. Dat weet je ook wel.
Ik erger me dood aan publicaties die jij aanhaalt ja, ze verdraaien de boel door incidenten als onderzoeken te presenteren. Het is geen wetenschap wat die mensen beoefenen.
Het is een auteur van managersonline onwaardig om zo klakkeloos dit soort onderzoek te citeren, zeker als het ver van je eigen vakgebied verwijderd is.
Ik vind jouw reacties respectloos. In het artikel noteer ik netjes mijn bronnen, allen gerespecteerde wetenschappers. Die verdienen het niet om op deze manier in de hoek te worden geschopt.
Jouw persoonlijke waarde(voor)oordelen dragen niet bij tot een zinvolle discussie. Je verhaal barst van de verkeerde aannames.
Het lijkt er op dat je niet de moeite hebt genomen de door mij aangehaalde bronnen te lezen. Dan zou je tot de ontdekking zijn gekomen dat het artikelen betreft en geen boeken.
Ik heb het boek van Margriet Sitskoorn in het artikel helemaal niet aangehaald (zo slecht lees je dus).
Kortom: het is schandelijk hoe je met allerlei verdraaiingen weer eens je gelijk probeert te halen en de discussie verpest.
Dergelijk gedrag is een auteur van Managersonline.nl onwaardig.
Reactie: Van harte bedankt voor de vele leuke reacties. Het debat zal nog wel eventjes blijven voortwoeden.
Bart: juist die Afrikaanse lopers zijn zo'n prachtig voorbeeld van wat ik in het artikel aanhaal. Jaren geleden gaf Runnersworld al een aardige verklaring voor hun succes. Veel van deze mensen wonen ver van school. Ze moeten die afstand lopend overbruggen. Dus gaan ze hardlopen. Ze doen dit al op zeer jonge leeftijd. Komt ook nog bij dat hardlopen voor velen zo'n beetje de enige route naar rijkdom is.
Dank u voor het lezen van mijn bemerkingen; voorzover ik weet, heb ik geen probleem. De vraag of een taak maatschappelijk verantwoord is, lijkt mij belangrijk en is trouwens niet noodzakelijk in tegenspraak met de epigrafie op de dobbelsteen...
Reactie: Ik ga volledig met Bart mee. Er worden diverse begrippen en kaders door elkaar heen gebruikt, ook in de boeken waarnaar wordt verwezen, waardoor de waarheid geweld wordt aangedaan.
Vraag: ''hoeveel uur heeft Rinus Michels Johan Cruyff laten trainen op het krullen van de bal met binnenkant rechts?''
Antwoord: Nul. Michels kende deze methode niet, want Cruyff was de eerste die het deed. Hij deed dat op gevoel. Hij voelde dat hij op deze manier de bal een curve kon laten maken.
Ik ben in mijn vrije uren voorzitter van een modelvliegclub. Waarom? Omdat niemand anders het wilde en omdat men wel zag dat ik weet wat besturen is. Op onze club mag je zelfstandig vliegen als je een brevet hebt. Naast een paar nieuwe leden is de voorzitter (ik dus) de enige die geen brevet heeft.
Wel oefen ik vaak met een heli, ik vind dat een leuk ding en het vraagt zoveel concentratie dat je de zorgen van de dag vergeet. Vele honderden uren, vele honderden euro's (een crash kost geld) heb ik erin gestoken. Na 10 jaar kan ik eindelijk een beetje hooveren.
Enkele jaren geleden werd Marcel lid. Eenleuke jongen. Die keek eens naar mijn heli en vond dat best leuk. De week erop kwam hij het veld op met een heli, het starte het ding en 5 minuten laten vloog hij rondjes over het veld. Geen training, niks. Nu doet hij mee aan wedstrijden op wereldniveau, hij traint pakweg 2 uur per week.
Kijk, dat is talent, heb je dat niet, vergeet het maar. Je leert wat kunstjes, zoals ik met veel moeite de fijne motoriek die nodig is om een model te besturen een beetje onder de knie heb gekregen.
De boeken waar je naar verwijst vergelijk ik met ''The Secret'', vergelijkbare ''Pulp'' weinig wetenschappelijk. Aan de hand van incidenten probeert men wat te bewijzen. De duizenden, miljoenen mislukkingen, vergeet men.
3 miljoen mannen en jongens in ons land hebben of hadden de droom topvoetballer te worden. 5 zijn erin geslaagd. Die andere hebben vaak 10 uur per dag getraind, jaren lang, maar ze misten iets, talent.
En intelligentie heeft niets met talent te maken, helemaal niets. Cruyff kan niet echt intelligent worden genoemd, maar heeft een uniek talent voor voetbal. Balkenende is best intelligent, maar ondanks vele uren mediatraining komt hij nog steeds, hoe zal ik het zeggen,........ over. Omdat de man geen talent heeft voor communicatie.
Jammer voor de dromers onder ons, maar je kunt echt niet alles leren, je brein is niet maakbaar, talenten die je niet hebt kun je niet ontwikkelen.
Reactie: Ha Ad, Natuurlijk lees ik ook en sterker nog, ik schrijf boeken. Nederlandstalige boeken over dit onderwerp. Ook dat nog.
Ik ben absoluut niet tegen boeken, toch bevatten heel veel boeken informatie die elk mens van nature al in zich draagt. Hier kom je echter pas achter wanneer je durft te leren buiten de modellen die aanvankelijk tot het leren geleid hebben. Leren buiten de modellen (boeken) heet transformatie. Wanneer een mens daar werk van maakt, is hij in staat dit soort boeken te schrijven. Ik verzeker je dat je dan ontdekt wat je nooit geleerd dacht te hebben. Mogelijk haalden anderen dat uit boeken, maar ojee wat moet je dan veel boeken lezen en ojee, wat moet je dan veel onthouden. En ojee, probeer dan maar eens op het juiste moment je kennis toe te passen.
Wij leven momenteel in een paradigma dat erg veel vertrouwen stelt in kennis en reproductief onderwijs. Dat is echter niet zo wijs. Het maakt volgers van dit systeem rigide en plaatst ze volstrekt in de controle modus. Waarom denk je dat we momenteel in een crisis verkeren?
Reactie: Tja, als je één of twee onderzoeken leest en daarop en daarop een dergelijke stelling gaat poneren, terwijl er honderden onderzoeken het tegendeel keer op keer bewijzen, dan kom je tot dit soort beweringen.
Talent is aangeboren, het ontwikkelen van talent leidt tot competenties. Zelfs met 120 uur per week training zal ik geen goede biljarter worden, tot verdriet van mijn opa zaliger, die ondanks mijn en zijn gedreven mij het edele spel met de drie ballen maar niet bij kon brengen.
De onderzoeker waar naar verwezen wordt hebben één ding gemeen, ze hebben mensen met talent (in meer en minder mate) onderzocht en daarna gepoogd te verklaren dat met training excellence bereikt kan worden. Inderdaad, als het talent maar aanwezig is, wat heb je anders te zoeken op een conservatorium?
Het boek ''Het maakbare brein'' waarnaar verwezen wordt hoort thuis in het rijtje waar ook The Secret in thuis hoort. In deze boeken wordt één succesverhaal als bewijs gebruikt, maar worden duizenden, miljoenen, mislukkingen vergeten. Kijk eens naar die honderden voetbal talentjes, die iedere dag weer, jaar in jaar uit met de droom profvoetballer te worden zich de noppen onder de schoenen verslijten. Als dat talent maakbaar was dan hadden we niet genoeg aan 18 profclubs, die geen van alleen maar iets betekenen in de grote wereld van het voetbal.
Daarom, met alle respect, laat het praten en schrijven over talenten over aan de mensen die daar talent voor hebben. Baseer je niet op één enkel boek, maar lees ander onderzoek. Ik ga ook geen blog schrijven over verkoop als ik ooit eens een boek heb gelezen over verkopen of een training van Herbalife heb doorstaan.
De feiten zijn anders, veel anders dan in deze boekjes die nauwelijks zijn gebaseerd op echt wetenschappelijk onderzoek. Onderzoek waarom mensen ondanks veel inzet niet slagen, lees dat eens, er is veel, heel veel over geschreven.
Reactie: De afgelopen dagen heb ik met veel interresse alle reacties gelezen. Het is duidelijk dat de schrijver een punt heeft aangeraakt dat ons allen op een verschillende manier aanspreekt. Er zijn vele visies over het in beweging brengen van organisaties en mensen.
Basic is dat verandering emotie oproept. Er is een groep die het snel adopteert (of dit ogenschijnlijk doet) en het andere uiterste is een groep die in de absolute weerstand gaat. In verschillende momenten heb je met die verschillende emoties te maken. Een veranderinsproces op zich is heel normaal. Het hoort bij het leven.
De vragen zijn meer, komt het uit je zelf, welke acceptatie is er, is het doel helder, kunnen de mensen zich daarmee vereenzelvigen, worden de mensen betrokken bij de weg er naar toe, hebben ze inbreng? Daarbij komt heldere communicatie en motiverende inspirerende leiderschap. Ondanks het feit dat sommige veranderingen niet altijd een positieve boodschap of achtergrond hebben, kan het toch lukken om de mensen mee te krijgen.
Het is simpel veranderings is mensenwerk! Los van alle projectplannen en processen, heb je de mensen mee en weet je die goed te coordineren en te sturen dan komt de verandering vanzelf op gang.
Het klinkt wellicht te ideaal, maar uit persoonlijke ervaring weet ik dat het zo kan werken. Ik weet ook hoe het fout kan gaan, vaak was een gebrek aan communicatie en gebrek aan sensitiviteit of juist het gebrek aan grenzen stellen de oorzaak. Het moet een evenwicht zijn.
Reactie: LS. Kan iemand mij helpen aan het goede e-adres of tel. nr van Christabel lambot? Ik heb van haar een mail ontvangen, maar met een onjuist e-adres als afzender. Zodat ik haar helaas niet kan beantwoorden!
Bij voorbaat dank en groet van
Roel van Duijn, Amsterdam
tel 020 4704770