zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien risicoprofielen voor een burn-out

3 oktober 2007 - Stressgerelateerde aandoeningen kosten de Europese Unie jaarlijks € 20 miljard euro, oftewel tien procent van het budget gezondheidszorgen. Stress is ook verantwoordelijk voor 50 tot 60 procent van de dagen ziekteverzuim. Drie tot vier procent van het Europees BNP wordt gespendeerd aan kosten in de gezondheidszorg omwille van psychische problemen. Dat meldt Express.be.

Risicoprofielen


Volgens Vacature zijn er tien risicoprofielen voor een burn-out:
1. Heldere denkers en visionaire geesten
2. Trouwe, enthousiaste en gedreven medewerkers
3. Hyperactieve High Potentials
4. Controlfreaks
5. Ja-knikkers
6. Altruïstische wereldverbeteraars, vooral als ze weinig assertief zijn
7. Perfectionisten lopen meer risico dan sloddervossen
8. Angsthazen
9. Werknemers met een slechte work-life balans of te belastende verantwoordelijkheden
10. Werknemers die onder hun niveau werken
"Typisch voor burn-out is het oprukkende cynisme. Plots lijken banen niet langer uitdagend, zelfs al houdt u als geen ander van uw werk. Ook typisch is het controleverlies en schuilt er gevaar in mogelijke agressieve uitbarstingen," aldus de Brusselse psychiater Patrick Mesters. 

Zelfmoord
In Finland krijgt zeven procent van de werknemers te maken met een burn-out. In Franse bedrijven zijn er jaarlijks zo'n 400 zelfmoorden waarbij afscheidsbriefjes worden teruggevonden die aangeven dat de doelstellingen onmogelijk konden worden gehaald. Ook in Japan gebeurt vijf procent van de zelfmoorden om professionele redenen. Een deel van de kaderleden valt zelfs gewoon morsdood neer tijdens het werken of wordt zwaar ziek door overwerk.


Bron: Express,be
 
 Doorsturen   11 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Stressvolle baan triggert depressie
 Stress schaadt carrière
 Europeanen werken minder, maar ervaren meer stress
 Top-10 stresssignalen
 
 
reacties
 
mevrouw A.F.P. Veldhuizen-van Everdink  |   | 
3-10-2007
 | 
07:44 uur
Vroegherkenning voorkomt verzuim, waardoor risico's snel in beeld komen. Als gecertificeerd counsellor en coach mag ik het Vroegherkenningsinstrument inzetten, ter preventie van psychisch verzuim.
Aanleiding om dit instrument te ontwikkelen:
- voorkomen van verzuim is veel beter dan genezen
- preventie wordt de komende jaren belangrijker dan het curatief bezig zijn
- 300.000 werknemers zitten thuis als gevolg van burnout, overspannenheid en werkstress
- meest belastende factoren zijn werkdruk en conflicten op het werk
Opbouw vroegherkenningsinstrument (VHI):
- werkbeleving
- klachten
- persoonlijkheidskenmerken
- oorzaken van verzuim
Doelstelling VHI
- opsporen van medewerkers met verhoogd rsico op verzuim met behulp van het VHI
- vervolgens individuele begeleiding met het doel het risico op een aanvaardbaar niveau terug te brengen door interventies op maat.

Preventie is beter dan genezen.
Willem Evertse  |   | 
3-10-2007
 | 
09:33 uur
Aardig verhaal over werknemers. Wat ik hierin echter mis, is de informatie of er ook werkgevers met een burn-out bestaan. Volgens mij is de werkdruk en stress voor werkgevers, die niet zelden 80 uur per week draaien, nog een tandje hoger. Is er iemand met ervaring, of kunnen werkgevers het zich niet veroorloven een burn-out te krijgen en het dus ook niet oplopen? Graag reactie.
mevrouw F.J.E. Holkamp  |   | 
8-10-2007
 | 
11:38 uur
Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die zelf signaleren wanneer het met een werknemer niet goed gaat en ze aanraden een persoonlijk coach of counsellor in de arm nemen om te zorgen dat het ziekteverzuim bekort of zelfs helemaal voorkomen kan worden. Steeds meer werkgevers, merk ik in mijn praktijk, dragen ook zorg voor de kosten.

In antwoord op het bericht van Willem, kan ik beamen dat ook voor de werkgevers zelf steeds meer in beeld komt dat ze ook een burnout kunnen krijgen.

Ook hier ook hier komt langzamerhand het besef dat voorkomen beter is dan genezen.
L.V.  |   | 
23-02-2009
 | 
13:40 uur
Kan er iemand mij tips geven om een ' burn - out ' situatie op een positieve manier te brengen op een solliciatie bij een nieuwe werkgever ?
Dan u wel.
Lambot Christabel  |   | 
24-02-2009
 | 
09:04 uur
Beste,

Ik zou bij je nieuwe werkgever het woord burn-out niet gebruiken.
Zelf zou ik hem vertellen dat het voor mij al een tijdje duidelijk was dat ik van werk wilde veranderen, dit wegens nood aan nieuwe uitdagingen. Wat je niet wilde is hals over kop ingaan op een nieuwe jobaanbieding ( hierbij lijkt het ook alsof je maar voor het kiezen hebt). Neen, je hebt speciaal een sabbat periode genomen om te overwegen wat voor jou op dit moment in je leven de creatiefste
oplossing is. Een goede herbronning heeft je duidelijk gemaakt dat je inderdaad moet vertrekken uit de uitdige situatie en om je natuurlijk enthousiasme te hervinden klaar bent voor een nieuwe boeiende uitdaging.....

Vraag van de werkgever: U hebt dan 1 jaar thuisgezeten?....dat is wel lang.
Antwoord: Ik heb ook heel even intensief bezig geweest met de gedachte om zelfstandig te worden, uiteindelijk blijkt dat dat voor mij niet is wat ik zoek maar ben er toen wel intensief mee bezig geweest.
Vraag van de werkgever: Wat wou U dan juist doen.
Man dan moet je eens nadenken wat je had willen doen. vb. Mijn broer heeft een restaurant of IT consultant als dat je sector is...vind iets wat bij je past.
Vraag van de werkgever; Waarom niet.
Antwoord: Ik ben een teamplayer,enz..als ik iets nieuws overweeg onderzoek ik alle mogelijkheden enz....

Wat denk je ervan: Laat me iets weten....

Vriendelijke Groeten
C.Lambot. ( personal coach)
L.V.  |   | 
24-02-2009
 | 
12:50 uur
Hallo Christabel,

Erg bedankt voor je reactie. Ik kan er zeker en vast wel wat mee !
Wat betreft dat zelfstandig worden, grappig ... daar ben ik inderdaad ook mee bezig. Als dat er alsnog uitkomt, nodig ik jou uit om in mijn bed and breakfast te verblijven ( op kosten van de zaak ! )

Groetjes en bedankt.
christabel Lambot  |   | 
24-02-2009
 | 
15:20 uur
Beste LV.

Hartelijke dank voor je leuke reactie.
Ik wens je veel succes en hoop nu natuurlijk dat je zelfstandige wordt ha!ha!.

Groetjes
Christabel.
Roel van Duijn  |   | 
14-04-2009
 | 
10:44 uur
LS. Kan iemand mij helpen aan het goede e-adres of tel. nr van Christabel lambot? Ik heb van haar een mail ontvangen, maar met een onjuist e-adres als afzender. Zodat ik haar helaas niet kan beantwoorden!

Bij voorbaat dank en groet van
Roel van Duijn, Amsterdam
tel 020 4704770
Roel van Duijn  |   | 
14-04-2009
 | 
15:53 uur
Voor Christabel Lambot!
Je foto's zijn prachtig.
Ik heb je ge=e=maild, maar kreeg alles,zowel zonder als met r, terug. Opnieuw.
Ik heb je gebeld, maar dat werkt ook niet.
Hoe kan ik je bereiken??
Roel van Duijn
0031 20 4704770
Gerard Schotanus  |   | 
14-04-2009
 | 
18:45 uur
Ls,

Als ik het goed begrijp kan iedereen het krijgen, behalven diegene die niets doet.

Gerard
Jaap  |   | 
15-04-2009
 | 
18:20 uur
Mijn ervaring is dat je voorzichtig moet zijn dit te bespreken met je werkgever als je geen vast contract hebt. Voor je het weet sta je met je burn-out waarschuwingssignalen op straat.

Werkgevers kunnen allergisch reageren op mogelijke signalen van langdurig ziekteverzuim.

Zelfs als je als direct leidinggevende bespreekt met de hogere managers (incl. pz en bedrijfsarts) dat iemand mogelijk overspannen is of een burn out heeft/kan krijgen wordt bij sommige bedrijven al gelijk gekeken of men niet van de werknemer af kan komen. Als leidinggevende kreeg ik simpelweg de opdracht alvast te beginnen een file aan te leggen die een exit mogelijk kon maken tegen zo laag mogelijke kosten.

Dit waren bekende bedrijven die prijzen in de kast hadden vanwege uitmuntend personeelbeleid en arbodiensten die een bekende naam hebben en ooit overheidsorganen waren.

Ik zou heel voorzichtig zijn met dit communiceren in deze tijd. Misschien is het beter om zelf contact te zoeken met onafhankelijke deskundige begeleiders die je misschien kunnen leren wat meer afstand te nemen van je werk en verantwoordelijkheden.

Een goed boek dat ik vaker uitleen aan medewerkers is het boek ''Overspannen door je baas'' door Rigo van Meer Verkrijgbaar bij de bekende internetboekenwinkel voor weinig geld.

Het is een zeer toegankelijk en begrijpelijk boek waardoor je waarschijnlijk jezelf kunt wapenen tegen onbewuste zelfdestructie en destructie door iemand anders.

Diegenen waarvan ik dacht dat ze langzaam afgeleden naar een gevarenzone waren allen dankbaar dat ik hun het boek leende en kregen inzicht in hun situatie en konden langzaam maar zeker het afglijden stoppen.

Vetrouwen in abrbodiensten, vertrouwenspersonen en leidinggevenden heb ik niet meer. Ik zeg niet dat ze allemaal niet te vertrouwen zijn maar ik ben er tegengekomen in mijn arbeidsleven die enkel de oplossing zien in een snelle exit maar wel de meest mooie verhaaltjes over begeleiding hadden naar de werknemer maar op de achtergrond de werknemer al afgeschreven hadden. Uiteraard deed men dat niet bij medewerkers die cruciaal waren in de bedrijfsvoering maar eigenlijk alleen bij mensen die makkelijk te vervangen waren.
Daarbij zijn veel werknemers tegenwoordig werkzaam als uitzendkracht of op basis van tijdelijke contracten. Als die aangeven dat ze het moeilijk hebben zijn ze zo weg. Ik moest dit zelf steeds in opdracht uitvoeren als direct leidinggevende dus geloof mij maar dat deze bedrijven er echt wel zijn en dat het bekende bedrijven zijn, multinationals met befaamde naam.

Dit boek of een goed gesprek kan soms een betere oplossing zijn voor dergelijke medewerkers.

Niet altijd natuurlijk, die illusie heb ik niet.


REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10