zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
weblog
 

Zeven oefeningen om uw hersenen te trainen

Door: Fred Akkerma,   04-08-2007,   22:46 uur
 

Neurowetenschappers hebben ontdekt dat mensen in staat om zijn om nieuwe hersencellen aan te maken. Met een investering van slechts twee uur kunt ook u uw hersenen trainen, zo blijkt uit een artikel van wetenschapsjournalist Reinoud de Jongh. Niet veel toch als u bedenkt dat u daarmee uw geest jong, scherp en alert houdt?

Dendrieten


Even wat theorie. Terwijl u dit leest, activeert u miljarden dendrieten, de uitlopers van zenuwcellen die signalen van andere cellen ontvangen. Die vertakkingen kunnen groeien en zich uitbreiden, er kunnen nieuwe takken ontstaan, maar ze kunnen ook verschrompelen en verdwijnen. Het is: use it, or lose it.

Puzzelen
Ook mentale inspanning lijkt dus gezond te zijn voor de hersenen. Bekend was al dat kruiswoordpuzzelende bejaarden in de regel minder snel dement worden. Ook blijkt dat de kans op. Uit recent onderzoek blijkt dat de kans op de ziekte van Alzheimer kleiner is wanneer u uw hersenen gedurende uw hele leven veel stimuleert.

Brainwalk: wandelen met hersengymnastiek

En nu de praktijk: het is tijd om de grijze cellen aan het werk te zetten. Met een stevige wandeling doet u uw hersenen al een plezier. Kies een mooie wandelroute van ongeveer twee uur en neem de onderstaande oefeningen mee. Ze stimuleren uw brein op de meest uiteenlopende manieren en doen een beroep op verschillende hersengebieden. Het enige wat u verder nodig heeft is een stopwatch, liefst een die kan aftellen. Op de meeste (moderne) mobiele telefoons zit overigens ook zo’n countdown-functie. Doe elk kwartier één oefening.

Oefening 1: ruimtelijk geheugen
Probeer het eerste stuk van de wandeling eens heel bewust waar te nemen. Hoeveel bomen staan er langs dit stuk van de route, en hoe ver staan ze uit elkaar? Zitten er bladeren aan, en zo ja, welke kleur hebben die? Hoe loopt het pad? Ziet u huizen, water, of dieren? Probeer na een kwartier eens terug te denken en voor uzelf zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven hoe dat stuk van de route eruitzag. Helemaal mooi is om dezelfde wandeling vaker te maken en steeds meer details toe te voegen. Dan kunt u al van te voren zo nauwkeurig mogelijk visualiseren hoe het eerste stuk van de route eruit gaat zien.

Oefening 2: kortetermijngeheugen
Hieronder staan zes rijen willekeurige getallen, oplopend van een reeks van 5 tot en met een reeks van 10. Begin met die van 5. Lees de reeks getallen, al dan niet hardop, en probeer hem vervolgens te reproduceren. Is dat gelukt, ga dan verder met de reeks van 6, enzovoorts. Standaard zijn we uitgerust met een geheugencapaciteit van vijf tot negen eenheden, beter bekend als ‘7 plus of min twee’, en ook wel het magische getal genoemd. Maar met wat training en door het gebruik van strategieën kunt u veel meer onthouden. Eén zo’n strategie is chunking: het samenvoegen tot groepjes van bijvoorbeeld drie (de chunks). Een andere tip is om een bepaalde betekenis aan de getallen toe te kennen, bijvoorbeeld in de vorm van data of leeftijden. 

3 5 3 4 9

2 7 10 8 1 6

9 3 3 2 6 10 1

8 2 6 3 10 8 9 5

7 7 2 9 10 8 2 1 7

Oefening 3: taalkundig inzicht
Hussel de letters van de volgende woorden door elkaar en maak er een ander woord van, oftewel, een anagram. Van alle woorden zijn meerdere anagrammen te maken

1. rotsen
2. dreigen
3. delegeren
4. insteekbladen
5. vertalingswerk

Probeer ook eens anagrammen te maken van woorden die u onderweg tegenkomt, of van uw eigen naam.

Oefening 4: verbale vaardigheid
Kies een letter, en verzin zoveel mogelijk dierennamen, plantennamen, of namen van dorpen in de omgeving die beginnen met die letter. Als variatie kunt u ook filmsterren nemen, of namen van vrienden.

Oefening 5: aandacht en concentratie
Laat de stopwatch (of uw mobiele telefoon) aftellen vanaf 15 seconden. Probeer te anticiperen op het moment waarop het alarm afgaat. Neem daarna steeds langere tijdsintervallen.

Oefening 6: ruimtelijk inzicht
Verzamel tien kastanjes, dennenappels, eikels, of wat voor voorwerpen u onderweg ook tegenkomt. Rangschik ze zoals op het plaatje hieronder. Kunt u de driehoek omkeren door maar drie voorwerpen te verplaatsen?

O O O O
O O O
O O
O

Oefening 7: probleemoplossend vermogen
Probeer tijdens het laatste halfuur van de wandeling de volgende hersenkraker op te lossen:
Er is ergens een afgesloten vertrek met drie gloeilampen erin. Aan de buitenkant zitten drie lichtschakelaars. U mag maar één keer naar binnen om te kijken wat er is gebeurd. Hoe komt u erachter welke schakelaar bij welke gloeilamp hoort?

De oplossingen van oefening 3, 6 en 7 vindt u op Loopbaan.nl, waar het gehele artikel van Reinoud de Jongh staat, dat eerder in Psychologie Magazine verscheen. Van De Jongh verscheen vorig jaar het uiterst lezenswaardige boekje Hersenkronkels.

 
 Doorsturen    11 reacties

 
 
 
Over de auteur:
Fred Akkerma is hoofdredacteur van Managersonline.nl. Daarvoor was hij journalist, ondernemer en manager. Nu alle drie.
 

Laatste weblogs

  Hoeveel burn-out fabrieken zijn er nog in ons land?
  Het rationeel discours
  Tegen de haren instrijken
 
reacties
 
Marieke van den Groenendaal  |   | 
7-08-2007
 | 
00:45 uur
Zal ik dat toch een braintrainer kopen... Je weet wel van Nicole Kidman.. Weet jij of dat werkt om je hersens te trainen?
teus van houwelingen  |   | 
6-08-2007
 | 
08:20 uur
Met vraag 7 heb ik enige moeite. Ik realiseerde me direct dat een lamp die even brandt warm wordt, maar in de vraag wordt gezegd dat ik even mag 'kijken'. Het is me nog steeds niet duidelijk hoe je de temperatuur kunt 'zien'.
bob  |   | 
7-08-2007
 | 
11:53 uur
teus 06-08 08:20
Ik heb nog niet op 'Loopbaan.nl' gekeken maar ik denk dat 'kijken' hier overdrachtelijk bedoeld is, dus dan mag je ook voelen, etc. Als dit klopt dan weet je -kennelijk- de oplossing al: doe de 1e schakelaar 30 sec'n aan/uit, de 2e 5 sec'n en de 3e laat je ongemoeid. De hete lamp hoort dan bij schakelaar 1, de warme bij 2 en de koude bij 3. Met kijken alleen kom je er niet tenzij je -een beetje flauw- puur theoretisch redeneert: 1e aan, 2e aan/uit en 3e ongemoeid. Na 2e aan/uit binnen 1/10e sec de deur openen en de lamp die bij schakelaar 2 hoort spotten door het nagloei-effect.
bob  |   | 
7-08-2007
 | 
12:01 uur
Ik heb inmiddels even op 'Loopbaan.nl' naar de daar vermelde oplossing van vraag 7 gekeken en zie dat er naast mijn eerder genoemde oplossing nog een 2e mogelijk is. Grapje: mijn oplossing is energie-bewuster :-)
Fred Akkerma  |   | 
8-08-2007
 | 
00:52 uur
@ Marieke van den Groenendaal:
Ja, ik denk het wel. De braintrainer van Nintendo doet in feite hetzelfde als de oefeningen hierboven en zorgen ervoor dat je meer hersencellen ontwikkelt, of in elk geval, dat je minder hersencellen verliest. En het is nog leuk om te doen ook.
Ton  |   | 
11-08-2007
 | 
11:06 uur
Wat je gebruikt ontwikkeld zich.

Kelvin  |   | 
3-09-2008
 | 
01:30 uur
Misschien duurt dit wel erg lang, maar probeer schakelaar 1 zoveel mogelijk aan/uit te doen. Op een gegeven klapt het lampje van binnen(wolfraam) kapot en zie je dus aan de binnenkant een zwart laagje. Schakelaar 2 doe je gewoon aan. Dus, het lampje dat brandt hoort dus bij schakelaar 2. De derde laat je uit. Dus, hebt blijft gewoon bij 'kijken'. Klaar is Kees...
Filip  |   | 
7-01-2009
 | 
15:42 uur
Je doet 1 lamp uit en wacht een aantal minuten,
Je doet een tweede uit en stapt direkt binnen je zal de tweede lamp nog zien na gloeien aangezien een gloeilamp niet onmiddellijk uit gaat
lucille  |   | 
14-04-2009
 | 
16:42 uur
graag wil ik meer info. ontvangen over hersens trainingen
Nardy  |   | 
1-11-2010
 | 
22:26 uur
Ok, wat denk je van 2 aan-> tijd wachten.
1 uit doen voor je naar binnen gaat...:
degene die aan is is duidelijk, degene die heet is en uit is degene die je net uit hebt gedaan. De schakelaar waar je niet aan hebt gezeten hoort bij de derde maar koude lamp. :-)
goed  |   | 
23-02-2013
 | 
11:50 uur
wel raar

 

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
 
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10