Reactie: Je moet natuurlijk ook zelf het karakter en b*llen hebben als manager om een oudere werknemer in dienst te DURVEN nemen die jou in levenservaring en kennis nog een hoop kan leren. Stel je voor dat je nog iets van een seniore collega zou kunnen opsteken. Wat zouden anderen in het bedrijf daar wel niet van denken?
De vraag rijst dan ook:
- Blijf je bang voor je eigen baantje en neem je geen (meer) ervaren mensen aan dan je eigen nivo?
- Sta je er open voor en groei je samen verder of..
Negatieve voor-oordelen..
zijn slechts een bijprodukt van een jong en onervaren ego dat niet wil veranderen, gebaat is bij een status-quo.
Tuurlijk.. is een oudere werknemer duurder. Maar ''do the math yourself'' en kijk eens hoeveel Return On SeniorSalaris Investment je terug kan krijgen doordat je veel kennis en ervaring in een klap in je bedrijf mag verwelkomen. Ennu een seniore medewerker vraagt wel een aanpassing van je huidige management stijl :-) maar dat kun je leren nietwaar?
[Leeftijd] is slechts een sticker, getal die jouw ego op een ander persoon kan plakken om 'm in een hokje te stoppen, en niet te hoeven kijken naar de MENS erachter. Durf te luisteren naar je hart, daar kom je verder mee.
Reactie: Ik heb me ook reeds ingeschreven voor het ''bel me niet register''. Zalig nooit meer lastig gevallen te worden door kunstmatige belscriptlezers, telemarketing robots en andere opdringerige telefoonstemmen.
Ideetje:
Hier een leuk gratis idee voor een leuke nice markt voor iemand in de telecom industrie:
EEN TELEFOON (TOESTEL,CENTRALE) MET EEN INCOMMING TELEFOONNUMMER FIREWALL ERIN GEBOUWD!
1 - Via een remote pc verbinding of rechtstreeks op de console is het mogelijk om een blacklist van callcentres (en andere ongewenste bellers) aan je telefoon centrale toe te voegen
2 - Wanneer zo'n blacklist_nummer belt, neemt de centrale niet op, en/of laat desgewenst een boodschap horen.
3 - Zo hoeft u niet meer te wachten op de overheid met haar telecomwetjes, maar kunt u zichzelf beschermen tegen deze ongewenste inbraak van je telecoon privacy
Reactie: @Ingeborg:
Zou het heel misschien mogelijk kunnen? zijn dat deze discussie ontaard in iets met als onderwerp ''de kwaliteit van bemiddelingsbureaus''.... omdat er bij:
[quote]Tip 4. Teveel informatie geven...Een recruiter wil inderdaad veel van u weten. [end quote/]
iets genoemd word over deze steeds inpopulairdere en steeds onmenselijker wordende industrietak door de schrijver van dit artikel?
Dat dit - voor vele sollicitanten - misschien wel de eerste aanraking is geweest op zoek naar een baan?
Het feit dat hierop kritiek geuit word, geeft mij dus al aan dat er ergens iets aan de hand is. Waar rook is moet immers vuur aanwezig zijn. Ik vind dat de ''(slechte) kwaliteit van menig bemiddelingsbureau'' hier wel op zijn plaats is, zeker daar dit al vermeld stond in het originele artikel.
Daarnaast ben ik het met je eens dat je een gesprek goed moet voorbereiden en dat je er ''conform de functie'' gekleed naar toe kunt gaan. Ik zou ook geen bezwaar hebben om een gesprek te voeren met je op je gympen, ergens op een bankje in het Vondelpark. Simpelweg omdat ik mijn aandacht kan focussen op het mooie mens wat tegen over me zit en mijn ego niet laat afleiden door ''overdreven kleding en gedragsprotocollen en regeltjes''. Ik ben en blijf nog altijd een mens van vlees en bloed en geen schijndood individu in driedelig grijs.
Tip 6.
Misschien is het als P&O-er eens raadzaam om zelf het hedendaagse sollicitatie circus in te duiken, gewoon voor de lol, om je te kunnen inleven in de belevingswereld van de persoon aan de andere kant van te tafel.. de werkzoekende.
Waar is de mens(elijkheid) gebleven?
Hoe je het ook wendt of keert.. werken is en blijf een aangelegenheid, waarbij mensen van vlees en bloed activiteiten ontplooien waar ze lol in willen hebben, wat zij zelf leuk vinden. Echter na het doorlezen van deze tips bekruipt me steeds meer de indruk dat het ''mens-zijn'' tegenwoordig maar al te graag weggedrukt moet worden achter ''corporate gedrags regels'' en ''uni-forme kledingsregels''.
Vraag:
Waar blijft dan de FUN, LOL op de werkvloer, als je er allemaal hetzelfde uit moet zien en je allemaal hetzelfde moet gedragen volgens de (gedrags,kleding) normen van een bedrijf?
Time for a ''Corporate Culture Upgrade'':
Hoog tijd dat het sociale en arbeidsklimaat in het bedrijfsleven gaat evolueren van een dominerende cultuur naar een inspirerende cultuur. Waar mensen op de eerste plaats ZICHZELF mogen zijn in hun volle glorie en dat ze lol mogen hebben in het werk dat ze willen doen bij een bedrijf.
Reactie: Ingeborg ik ben het helemaal met je eens.
Het lijkt soms erg moeilijk om bij het onderwerp te blijven en hopelijk gaat het vanaf nu weer over de 5 sollicitatietips.
Reactie: wat bijzonder om te zien dat 5 simpele standaard sollicitatietips (welke overigens ook voor de werkgever kunnen gelden) ontaard in een discussie over de kwaliteit van bemiddelingsbureaus. Als P&O'er ben ik van mening dat een sollicitatiegesprek voor beide partijen een onderzoek is of je bij elkaar past. Dat je je voorbereid op zo'n gesprek lijkt me niet meer dan logisch. Dat je representatief bent ook. Ik ga ook niet in mijn gympen zitten als ik een sollicitant ontvang. Zullen we de kwaliteit van bemiddelingsbureaus op een andere plek voeren?
Reactie: Wat een aardige tip... maar niet heus! Ten eerste lijkt deze tip vooral ingegeven door wantrouwen ten opzichte van de werknemer (en lees ik hier nu net dat men minder ziek meldt tijdens de recessie, dus waar hebben we het over?).
En het lijkt mij ook nog eens onverstandig omdat het een verkeerde boodschap uitzendt. Het advies van GGD, RIVM, postbus51 en dergelijke informatiebronnen luidt namelijk: iemand die griep (Mexicaans of anderszins) heeft hoeft niet naar de huisarts (tenzij men tot de risicogroepen behoort - overwegend de mensen die normaal griepprik krijgen). Men moet gewoon goed uitzieken, hoeft niet de huisarts op te zoeken. Dit om de huisarts niet onnodig lastig te vallen. (Dit is zeker als de griep in Nederland echt gaat toeslaan, geen onnodig advies. Er wordt soms als zo nerveus gedaan over die griep - die qua klachten niet erg afwijkt van een normale griep. Personen hoeven niet nerveus te zijn, bedrijven moeten zorgen voor een goed vervangingsprotocol.)
Wie op de hoogte is, zal onmiddellijk inzien dat de baas/leidinggevende opereert vanuit wantrouwen. En dan is de uitdaging voor ontvanger van dat telefoontje om een diplomatiek antwoord te geven terwijl deze rillend van de koorts aan de telefoon zit.
Een poging:
''U mag mijn huisarts bellen, natuurlijk. Maar die weet niet dat ik ziek ben. Ik hou mij namelijk gewoon aan het advies van de GGD op internet: bij griep (dwz meer dan 38.5 graad koorts, ...pijn etcetera) gewoon uitzieken.''
Of willen we dat iedereen bij elk spoor van griep de telefoonlijn van de huisarts -tenonrechte - gaat bezetten?
Veel wijsheid gewenst aan allen!
PS Ik ben geen medicus, maar in verband met een evenement met internationaal karakter had ik eind juli te maken met deze kwestie: een griepgeval tijdens het evenement. Ik kreeg deskundig advies van de GGD - men vertelde ook dat huisartsen al erg veel gebeld werden. Ten onrechte de huisarts bellen moet je niet willen bevorderen.
Reactie: Ik kan gedeeltelijk achter deze stelling staan. Efficiënter zeker, maar een oudere werknemer hoeft per definitie niet altijd duurder te zijn.
Ik heb ongeveer 6 jaar geleden, in mijn vorige werkbare leven, een werknemer van 57 jaar aangenomen. Hij kwam uit de functie van Manager Salarisadministratie en stapte over naar Senior Medewerker Salarisadministratie. Deze bracht veel kennis en ervaring mee en hoefde zo nodig geen Manager meer te zijn. Aangenomen tegen een salaris in lijn met de aangeboden functie. Pakte zaken heel snel en zelfstandig op, zodat ook een veelheid aan werkzaamheden snel gedelegeerd konden worden. Bracht direct stabiliteit binnen de afdeling. Dit was een gouden aanwinst. Iedereen aan te bevelen.
Reactie: mijn oplossing: alleen via de smartphone emails lezen en niet beantwoorden dan gaan ze nl ook verwachten dat je 24/7 aan het werken bent. Dan op afstand verantwoordelijke (backup) via kantoor bij te sturen of te werken. Op die manier ben je altijd op de hoogte en werk wordt op de manier gedaan zoals jij het ook had gedaan indien aanwezig. Bepaalde directie zaken lopen of gewoon door of andere directie leden weten dat er vakantie is dus respecteren ook indien het kan blijven liggen. zoals gelezen in een boek; doe alles 100%, work hard, play hard & rest hard
Reactie: Een medewerker die zo reageert, laat vooral zien last te hebben van angst en/of onzekerheid. Als hij/zij toch mee moet in de verandering, dan is het in de eerste plaats zaak om uit te vinden waar die angst vandaan komt. Misschien heeft hij slechte ervaringen met een recente verandering, misschien is het de zoveelste in een paar jaar tijd, misschien heeft hij een dieper liggende niet onderkende behoefte aan erkenning, misschien... (vul maar in). Een medewerker motiveren om dan toch te veranderen betekent dus dat hij/zij hulp nodig heeft of zelf zoekt, om zijn reactie en de dieper liggende oorzaak te onderkennen, en van daaruit te kijken wat er nodig is.
Reactie: Het zou interessant zijn als je dit zelf een keertje kunt uitproberen via een demo. Het enige wat op de site staat is een document waar je kunt zien wat de bedoeling is maar het niet echt meemaken.
Reactie: Churchill said this on October 29, 1941, when he visited Harrow School. It was after the Blitz and things were looking up a bit for Britain. Here is the relevant part of the speech:
But for everyone, surely, what we have gone through in this period--I am addressing myself to the School--surely from this period of ten months, this is the lesson: Never give in. Never give in. Never, never, never, never--in nothing, great or small, large or petty--never give in, except to convictions of honour and good sense. Never yield to force. Never yield to the apparently overwhelming might of the enemy.