Reactie: Het is een groot probleem, dat valt niet te ontkennen. Deels overigens is het wel veroorzaakt door de generatie zelf. Vanaf 35 zie je dat de interesse in persoonlijke ontwikkeling namelijk dramatisch terugvalt. Ik ken een IT bedrijf dat me ooit zei: wij hebben een budget per persoon voor training en ontwikkeling. Zelf in te zetten hoe je dat goed dunkt. Voor hun 30e klagen mensen dat het te laag is. Na hun 35e maakt bijna niemand het meer op.
De vraag die veel mensen zich dus stellen in het HR vak: hoe waardevol is die ervaring nog? Als hij sterk achterhaald is? En hoe flexibel is iemand om andere manieren van werk te proberen, want flexibliteit neemt ook niet toe met de jaren.
Maar het probleem is dat we hier iedereen over één kam scheren en dat moeten we dus niet doen. Want het is wel een groot probleem en erg jammer dat velen er zo over denken. Discriminatie is van alle tijden, momenten op alle gebieden helaas.
Ook is men vaak bang dat iemand van 55 niet lang meer blijft, maximaal 10 jaar toch. Als ik dan vraag: hoe lang zit de gemiddelde medewerker in je bedrijf is dat zelden meer dan 5 jaar.
Er moet nog veel gebeuren in de mindset, maar heel eerlijk, wel aan beide kanten.
Reactie: Ik herken het artikel volledig. Vele jaren ervaring, kennis en zeer loyaal aan de werkgever. En wat krijg je terug op een sollicitatie. U past niet in ons functieprofiel. Een lachtertje, men selecteert puur op leeftijd en niet anders.
Reactie: De grijze golf lijkt nog net te worden geaccepteerd als men in de bestaande onderneming ''mee kan gaan'' met de jongeren. Anders is het als je als 50+ een nieuwe(3e) carrierestap wil nemen. De bekende vooroordelen (te duur, te star, te oud, risico van uitval door ziekte, eigenwijs en ga zo maar door) worden angstvallig niet uitgesproken, maar zijn duidelijk aanwezig in een W&S-traject. Welke werkgever durft het aan om juist die ervaren mensen aan te nemen? En welke werkgever durft het aan om de vooroordelen te noemen EN ze te bewijzen? Ik laat me graag verrassen.
Reactie: De overheid wil dat ouderen door werken. Het klinkt heel idealische maar de werkvloer is er niet aan toe.
Zelf werk ik in de wijkverpleging en zou zo zeggen dat huisbezoeken enz ideaal passen bij de oudere werknemers. Ik ben goed post hbo opgeleid op het gebied van ouderen werk. En gezien mijn leeftijd 21-3-1947 heb ik een grote affiniteit met ouderen. Toch moest ik gisteren met lede oren aanhoren dat een verpleegkundige (30-40 jaar) met geen opleiding op het gebied van geriatrie/gerontologie deel ging uit maken van de vakgroep dementie. Een jaargeleden had ik mijn belangstelling daarvoor al kenbaar gemaak.Zelf heb ik ook jaren voor mijn schoonmoeder die dement was gezorgd. Doordat er vaak veertiger al in de vakgroepen zitten en toch een bepaald stigma hebben naar ouderen zal dat ook niet veranderen. Een gemiste kans voor de zieke ouderen die juist in hun verzorging z'n behoefte hebben vakkundige repect volle mensen.
Reactie: Een sollicitant die in zichzelf gelooft is misschien wel gewoon een te grote bedreiging voor een manager. Maar waarom zou je iemand aannemen die niet in zichzelf gelooft.
Dus als je wil werken en je weet dat je de wereld nog iets te vertellen hebt. Schrijf je in bij de KvK en ga aan de slag! Wachten op anderen duurt veel te lang.
Reactie: het is inderdaad onmogelijk een bedrijf te overtuigen van ambitie en meerwaarde als je ouder bent dan 40 jaar. voor de mensen boven de 55 is het onmogelijk om bij een bedrijf binnen te komen op het door jou gewenste niveau. het besef dat jongeren gemiddeld slechts 2-5 jaar blijven en weing structureels bijdragen aan de versterking van het bedrijf is total afwezig. vooral in de IT is het management vaak onkundig van personele aspecten en kijkt men alleen naar het technische kunnen van de medewerrkers. klanten van dit soort bedrijven vragen echter om communicatief sterke personen die senioriteit uitstralen en meerdere aspecten van het vakgebied beheersen. deze wensen kun je alleen opvangen met medewerkers die zeer ervaren zijn in de breedte en de diepte van het vakgebied,
Reactie: Al jaren begeleid ik mensen in outplacementtrajecten. Daar zitten heel wat ouderen (45+ is tegenwoordig al oud.....) bij die nog lang niet uitgeblust zijn. Integendeel: gemotiveerd, veel kennis en ervaring, geen jobhunter meer, worden niet meer zwanger en noem zo nog maar een aantal voordelen op!
Ik kan talloze voorbeelden noemen die bovenstaand artikel onderschrijven. Een aantal wil ik u niet onthouden:
Een paar jaar geleden begeleidde ik een (zeer vitale en kundige) man van 56 jaar met zeer veel knowhow op milieu gebied. Eén van onze ministeries had de ideale baan voor hem. Hem werd echter doodleuk verteld dat ze nu net zelf afscheid hadden genomen van hun oudere werknemers en hem dus om die reden niet aan zouden nemen.
In dezelfde tijd begeleidde ik een vrouw van 53 jaar die ontslagen was bij één van onze provincies. Op zeker moment verscheen een vacature bij diezelfde provincie waar zij prima op zou passen. Zij gaf aan te willen solliciteren en kreeg te horen dat dat geen zin had omdat ze niet zou passen op de functie. Ze wilde weleens weten wat er zou gebeuren als iemand met haar kennis en kunde zou solliciteren en solliciteerde onder valse naam met haar eigen cv. Maar dan 10 jaar jonger en de opgedane ervaring zogenaamd bij een andere provincie. Prompt werd ze uitgenodigd voor een gesprek! Ze is uiteraard niet gegaan......
En diezelfde overheid vertelt ons dat we door moeten werken tot de leeftijd van 67 jaar? Waar dan?
Reactie: @Daniel
Wanneer je maar lang genoeg zoektermen opslaat
kun je met een beetje dataminen na een poosje alles weten wat iemand zoekt en kun je o.a. bepalen.
Welke ziekte en wanneer iemand die heeft gehad,
Arbeidsverleden. vrijetijdsbesteding, Films en muziek en downloads, Sexuele voorkeuren, trouw in arbeid of relatie, aankopen en verkopen, Inkomsten, leningen, gezinssamenstelling, telefoonnummers en adressen en ga zo nog maar even door.
Voor jezelf is dat jouw keuze, maar zodra je ook vrienden en familieleden zoekt of bezoekt geef je ook de aard met de relatie met hun prijs, zij hebben hier natuurlijk niet om gevraagd.
Dit staat natuurlijk los van marketing van je bedrijf, maar dat is niet wat google verkoopt of hun interesse heeft dat zijn hun inkomsten.
Of google een goede marketingtool is, is maar de vraag, alles verzuipt in statistische ruis van de trefwoorden.