zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Ouderen negeren is onnodig en kostbaar

25 november 2008 - Er blijft een enorm arbeidspotentieel onbenut omdat ouderen genegeerd worden. Dit terwijl zij uitstekend kunnen worden ingezet: er zijn namelijk geen significante verschillen tussen het cognitieve vermogen van de verschillende generaties en de wil om te blijven werken is er steeds vaker.

De ervaren generatie voelt zich fit en blijkt uitstekend inzetbaar voor modern kenniswerk. Dat blijkt uit een onderzoek van uitzendorganisatie Oudstanding, dat is uitgevoerd door TNO onder ruim 1.700 Nederlanders van 45 jaar en ouder. In de praktijk betekent het onvoldoende inzetten van de ervaren generatie dat er een enorme kapitaalvernietiging plaatsvindt op de arbeidsmarkt. Aanwezige kennis gaat verloren en vacatures staan onnodig lang open. Gevoelsleeftijd

De respondenten in het onderzoek willen gemiddeld doorwerken tot 68 jaar. Doorwerken na het pensioen blijkt voor het merendeel van de respondenten iets toe te voegen aan het leven. Daarnaast wordt het ook financieel aantrekkelijker. Het merendeel (89 procent) ziet er niet tegenop om door te werken en bijna de helft (43 procent) verheugt er zich zelfs op. Wat tevens opvalt, is dat de populatie, ten opzichte van andere activiteiten, de meeste voldoening haalt uit werk, op de voet gevolgd door familie en vrienden. Opvallend is daarbij ook dat de ondervraagde populatie zich fitter voelt naarmate men ouder wordt. 

Gevoelsleeftijd
Het onderzoek heeft ook duidelijk gemaakt dat sprake is van een zogenaamde ‘gevoelsleeftijd’. Men voelt zich jonger van geest, gemiddeld voelt men zich tien jaar jonger dan de kalenderleeftijd. Voor oudere groepen loopt dit zelfs op naar zo’n twintig jaar verschil tussen de gevoelsleeftijd en de werkelijke kalenderleeftijd. 

Opleidingsniveau
Het opleidingsniveau van de populatie ligt hoog. Toch accepteren vooral 60-plussers vaak banen onder hun niveau. In verhouding krijgen opdrachtgevers bij het benutten van deze doelgroep dus veel waar voor hun geld. Met name de 65plusser is goed inzetbaar voor flexibel en parttime werk. 

Cognitief vermogen
Het onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat er geen significante verschillen in het cognitieve vermogen zijn tussen de diverse leeftijdscategorieën. Op elementen als ‘oplossend vermogen’, ‘informatieverwerking’, ‘teamwerk’ en ‘omgaan met technologie’ blijken er geen verschillen per leeftijdscategorie. ‘Innovativiteit’ en ‘leervermogen’ scoren wel lager naarmate men ouder wordt. Het leren omgaan met nieuwe methoden en technieken kan men cognitief goed aan. Leren uit boeken heeft minder hun interesse. Dit heeft implicaties voor het ´nieuwe leren´. Ouderen willen en kunnen best leren maar dan wel graag in de praktijk en toegepast. Dit sluit aan bij de bevinding dat het reservoir van onbenutte oudere werknemers meer doener is dan denker. Het merendeel van de respondenten ervaart een verbetering van het werkvermogen bij het toenemen van de leeftijd. Zo vindt men dat men ´betere beslissingen kan nemen´, ´minder snel van het stuk te brengen is´, ´betere prioriteiten kan stellen´, ´sociaal vaardiger´ is en ´makkelijker verbanden legt´. 

Leeftijddiscriminatie

In de praktijk ervaart driekwart van de respondenten (75 procent) weleens discriminatie op leeftijd. Opvallend daarbij is dat de 60-plussers zich minder gediscrimineerd lijken te voelen. De problemen lijken vooral te zitten in de categorie 45-60 jaar. ´Kalenderleeftijd´ is de belangrijkste reden (47 procent) voor een afwijzing bij sollicitaties. Andere argumenten zijn ‘te duur’ (38 procent) en ‘overgekwalificeerd’ (33 procent). Ook het vooroordeel dat de ervaren generatie niet binnen de groep past is een veelgebruikt argument (31 procent). Argumenten voor afwijzing lijken vooral gebaseerd op onjuiste associaties bij de kalenderleeftijd. In de praktijk verdwijnt het ervaren van discriminatie op het moment dat men is opgenomen in het arbeidsproces. Vooroordelen worden dus in de praktijk weerlegd.

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Investeren in de natuur loont, óók voor de economie
 De impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot
 Vier manieren om onkostenprocessen te verbeteren in economisch moeilijke tijden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Oudere krijgt nu al geen kans
 Werkende ouderen moeten niet te veel ‘ontzien’ worden
 Ouderen hebben bedrijven heel wat te bieden
 Steeds meer leeftijdsdiscriminatie
 
 
reacties
 
Errol van Engelen  |   | 
26-11-2008
 | 
14:15 uur
Nu de kredietcrisis ons allen treft, wordt het zeker voor de 50-plussers moeilijker dan ooit om nog een (andere) baan te vinden. De werving is tot het nulpunt gedaald en het aanbod van jongere werknemers tot rond de 40 neemt snel toe. Daarom moeten mensen steeds vroeger beslissen of zij liever voor een baas werken of voor zichzelf. We zien in ieder geval steeds meer mensen die voor dat laatste kiezen. Ook zijn ze steeds jonger.
S Ter Aar  |   | 
27-11-2008
 | 
09:22 uur
Ik snap het uberhaubt niet dat iemand na 40 jaar te oud is. Misschien te duur,maar er zitten ook veel voordelen bijv. levenservaring.
Verder snap ik het nooit. Je hoort mensen altijd zeggen als iemand rond de 40 gestorven. Wat was hij jong. Maar als je wilt werken ben je te oud.

CJ  |   | 
28-08-2009
 | 
10:39 uur
De overheid wil dat ouderen door werken. Het klinkt heel idealische maar de werkvloer is er niet aan toe.
Zelf werk ik in de wijkverpleging en zou zo zeggen dat huisbezoeken enz ideaal passen bij de oudere werknemers. Ik ben goed post hbo opgeleid op het gebied van ouderen werk. En gezien mijn leeftijd 21-3-1947 heb ik een grote affiniteit met ouderen. Toch moest ik gisteren met lede oren aanhoren dat een verpleegkundige (30-40 jaar) met geen opleiding op het gebied van geriatrie/gerontologie deel ging uit maken van de vakgroep dementie. Een jaargeleden had ik mijn belangstelling daarvoor al kenbaar gemaak.Zelf heb ik ook jaren voor mijn schoonmoeder die dement was gezorgd. Doordat er vaak veertiger al in de vakgroepen zitten en toch een bepaald stigma hebben naar ouderen zal dat ook niet veranderen. Een gemiste kans voor de zieke ouderen die juist in hun verzorging z'n behoefte hebben vakkundige repect volle mensen.
icnivad  |   | 
29-08-2009
 | 
09:58 uur
Bedrijven zijn bang voor mondige werknemers. Een strak projectregime en taakgerichtheid is meer gericht op direct factureerbare uren en die zijn belangrijker dan vriendelijkheid, hulpvaardigheid en vakmanschap. De wijsheid wordt als eigenwijsheid afgedaan.

Wel heb ik mijn twijfels over de kwalitatieve inhoud van het artikel, er ligt wel een semipsychologisch sausje overheen, vooral de onzin van gevoelsleeftijd doen me meer denken aan een nintendo spelletje, dan wetenschappelijke onderbouwing.

Iedereen is geestelijk 18 (of leeftijdsloos als je dat prefereert), ouderen hebben gewoon meer in hun geheugen opgeslagen. En wat dat dan is... ervaring! -goede en slechte-

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
Cyberschaamte volgens specialisten digitale security woord van het jaar
Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
meer top 10