Reactie: RV, de mens (of elk ander organisme) evolueert alleen maar om één bepaald doel te bereiken. Het enige doel van evolutie is namelijk zo goed mogelijk overleven. We evolueren omdat onze leef(werk)omgeving dat van de (onze) soort vraagt. Zo bezien is het misschien zelfs logisch dat we de komende generaties snel zullen evolueren tot mensen met kantoorstoelkonten en beeldschermogen....
(Kan natuurlijk ook wat langer duren dan een paar generaties.)
Reactie: Het is al een tijd bekend dat, als je klanten (=bellers) de mogelijkheid biedt om te kiezen tussen een vriendelijk mens en een geautomatiseerd systeem, men massaal voor de mens kiest. Niets vreemds aan want mensen communiceren in de regel liever met mensen dan met apparaten. Anders wordt het wanneer je vraagt om voor die menselijke dienstverlening daadwerkelijk te betalen: dan blijkt dat het allemaal heel anders te liggen. De keuze tussen een gratis gesprek met een “sprekende computer” en een betaalt gesprek met een mens (zeker als de echte kosten van ongeveer 2 a 5 euro betaald moeten worden) is minder duidelijk in het voordeel van de “vriendelijke mevrouw”.
Het verwijt dat bedrijven mensen afschepen met goedkope dienstverlening kan beter worden omgedraaid: mensen eisen perfecte dienstverlening maar willen daar niet voor betalen. Bedrijven kunnen dus dikwijls niet anders dan een keuze maken tussen goede dienstverlening en goedkope dienstverlening. Het gebruik van spraakherkenning is daarbij een uitstekend middel omdat mensen in de regel er snel en goedkoop mee geholpen kunnen worden.
Neem bv de klachtenafhandeling van de meeste kranten. Je belt op, je spreekt je postcode en huisnummer in en de krant wordt een tijd later alsnog nabezorgd (als de krantenjongen z’n werk doet). Geweldige applicatie waarvan bleek (bij controle na een paar maanden na de ingebruikname van het systeem) dat bijna alle gebruikers zeer tevreden waren: “als het maar snel gaat en vooral, als ik die krant maar krijg”.
Bij veel bedrijven is er de tendens om web- en spraaktechnologie in te zetten voor een betere dienstverlening zonder de kosten te laten exploderen. Het geldende motief is: gebruik computers voor de eenvoudige standaard dingen (zoals die postcode huisnummerherkenning) en mensen voor de meer emotionele zaken die vooralsnog niet door computers kunnen worden gedaan.
De discussie hier gevoerd, lijkt erg op die bij de komst van de supermarkt. Ook toen werd er moord en brand geschreeuwd over verlies aan persoonlijk contact, verzakelijking en verkilling. Toch gaat tegenwoordig de meerderheid van de mensen naar die “onpersoonlijke”supermarkt, want ja die is goedkoper en je bent toch geen dief van je portemonnee?
Reactie: @noira bedankt voor de mail maar inplaats van beschuldigd te worden van 'niet-constructief' gedrag had ik liever de onderbouwing van jouw stelling gezien.
Dat je deze niet gegeven hebt laat mij niet anders dan te moeten concluderen dat de onderbouwing niet voorhanden is en dat jouw bijdrage dus een ongefundeerde persoonlijke mening van noira is.
Omdat ik niet weet wat jouw achtergrond is en jouw specifieke kennis over dit onderwerp behelst moet ik deze mening dus qua waardeoordeel op nihil zetten.
Reactie: Met interesse het stuk gelezen. Ook dat Nederland weer eens voorop wil lopen om te tonen dat we het braafste jongentje van de klas zijn.
Natuurlijk moeten we iets doen aan de vervuiling van het milieu, toch doen we dit al heel lang.
De auto’s zijn zuiniger geworden en de uitstoot ging omlaag.
Onze fossiele brandstoffen raken op en de vraag van de derde wereldlanden en natuurlijk landen als China, India en Pakistan naar olie vliegt omhoog.
Toch zijn het de oliemaatschappijen die de dienst uitmaken. Al jaren is de motor op “water” al bekend, maar nog steeds niet op de markt. Waar ligt dat aan? Misschien toch de oliemaatschappijen die bang zijn dat de prijs van de olie in elkaar stort en juist daarom zo hun best doen om zorg te dragen dat de waterstofmotor maar niet op de markt komt.
Wat is de invloed van al die accu’s op het milieu en stroom maken we toch ook uit fossiele brandstoffen, dus wat verandert er nu echt. En nu komen we erachter dat een aanhanger of caravan gewoon niet kan achter de elektrische auto, gelukkig wel nog 2 fietsen op een rek. En kernenergie willen we toch ook niet. Kortom is dit het nu wat het volk wil? Politici weten niet eens wat de consequenties zijn van hun uitspraken en hun daden, dat er wat moet gebeuren, dat staat vast.
Zolang een kleine groep mensen die belang hebben bij geld verdienen en hun positie vast te houden, het voor het zeggen hebben, dan heeft dit niets met het milieu te maken, maar verrijking van die groep! We wachten maar weer gelaten de volgende stappen af, zoals in 2015 alle bezitters van auto’s van 5 jaar en ouder, extra hoge belastingen te laten betalen, goed voor de economie, dat is niet belangrijk voor politici.
Reactie: Betrokenheid van de mensen zal niet verbeterd zijn als ze 8 a 9 uur opgesloten op de kantoor moeten zitten terwijl ze kan hun werk kunnen doen in veel rustigere omgeving, bv thuis. Tegendeels.
Met goed ingerichte processen en vaste momenten om conference chat-call te hebben van alle team leden, plus mail plus telefoon het is makkelijk mogelijk en misschien makkelijker om iedereen up to date te houden en waar nodig is ook actie te ondernemen.
Het is maar even wennen aan nieuwe werken. Ik heb alle vertrouwen dat medewerkers betrokenheid zal ook veel hooger zijn als ze ''vrijheid'' krijgen. Het is kwestie van geven en nemen.
Reactie: Fijn iemand die ook van de geschiedenis van techniek houdt! (meen ik echt)
Dat Apple zijn spulletjes heeft gejat van Xerox is bekend maar die hadden het niet op een PC staan maar als interface voor een printer. Xerox heeft de techniek nog aangeboden aan Intel maar die wisten niet wat ze ermee moesten doen (LOL). Daar ligt denk ik ook de kracht van Apple: het bedenken van toepassingsgebieden van bestaande techniek. Alles in de iPhone is immers ook bij elkaar gekocht zoals de hele multitouchscreentechniek die ze bemachtigd hebben door FingerWorks te kopen.
Wat betreft B, nee inderdaad zie het eind van mijn vorige stukje.
Reactie: @Icnivad Waarom ben je zo boos op/over Apple? Doet het ertoe wie de eerste is met iets? Het gaat er bij de verkoop van artikelen toch om of je de koper het gevoel geeft dat deze meer waarde krijgt dan h/zij geeft? Zijn de mensen blij met hun Apple, dan is het toch ok? En als jij blij bent met iets anders: Ook prima. Zoveel mensen, zoveel smaken.
Of werk je soms bij/voor een concurrent van Apple? Dan staat niets je toch in de weg om uit te pluizen waarom ze het zo goed doen en dat dan te verbeteren. Dan liggen ze er zo weer uit. Zeker als je product technisch beter in elkaar zit.
Puntje 2 is niet geheel juist, een GUI was in de 70er jaren ruimschoots aanwezig op de eerste spelcomputers met rastergraphics. Verder is de interface van de geflopte Lisa -samen met GEM- afgeleid van die van Xerox, vision os (nu Windows) en Xwindows volgden een paar maanden later. Apple is met os/X overigens overgestapt van GEM op X/Windows. Sinds IBM CGA leverde op de PC's waren er vrijwel direct grafische menu's te vinden. Bij gebrek aan de definitie van GUI heeft Apple deze maar in zijn zak getoken.
B Apple heeft als eerste de koppeling gelegd met een eigen winkel. of je daar zo blij mee moet zijn? Een Fiatje kopen en verplicht je speciale benzine bij Fiat kopen?
Reactie: Verzet tegen verandering is een natuurlijke, menselijke eigenschap, tenzij er profijt voor deze mensen te behalen valt. Dat profijt moet dan wel duidelijk zijn.
Het feit dat je positie van collega naar 'chef' veranderd, betekent ook dat je positie in de onderlinge verhoudingen veranderd. Dat vraagt om gewenning en dus tijd. Het lijkt mij daarom niet verstandig om al direct veranderingen door te willen voeren. Dan geef je de indruk dat je direct je 'spierballen' wilt laten zien en dat wordt een machtsstrijd die alleen verliezers kent.
Je kunt natuurlijk wel je plannen voorleggen, inderdaad goed uitleggen wat volgens jou de voordelen zijn en eventuele op- en aanmerkingen meenemen. Wees bereid om nuttige informatie ook te gebruiken en je plannen bij te stellen waar mogelijk of wenselijk.
Vaak vertegenwoordigd iemand die kritiek uitspreekt, de mening van een hele groep. Hij of zij vertaald een gevoel van ongenoegen (of onzekerheid) op een afdeling. De rest verschuilt zich meestal gemakshalve hierachter en wacht af wat er gebeuren gaat. I.p.v. een strijd aan te gaan met deze persoon, kun je hem of haar juist ook betrekken bij je plannen. Laat deze medewerker als intermediar fungeren tussen jou en de groep. Dat geeft deze persoon een gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid. Daarnaast heeft hij of zij veel invloed op het groepsgevoel. Wees wel resoluut in het afwijzen van kritiek die op de persoon wordt gespeeld en doe dat zelf ook niet. Houdt het inhoudelijk. Wees daar duidelijk in.
Tot slot kun je er voor kiezen een kritische medewerker naar een andere afdeling te plaatsen, maar dat zal het gevoel van ongenoegen binnen jouw afdeling niet wegnemen. Mensen houden dan alleen hun mond uit angst voor hun eigen positie en angst is altijd een slechte raadgever.
Als leidinggevende zul je niet alleen over meer incasseringsvermogen moeten beschikken, maar ook over veel relativisme en zelfreflectie.
Reactie: Wellicht goed om te weten dat er goede klantvriendelijkheidstesten zijn.Hier worden de werknemers op getest en geschoold wat heel effectief is gebleken en de omzet en klantenaantallen drastisch verhoogde.Een proef op de som is beslist aan te bevelen.Ook om het 100% klantvriendelijkheidskeurmerk als beloning binnen te halen met het team.
Reactie: Marx gaat nog verder, nadat de arbeider vervreemd is van zijn werk, vervreemd hij van zichzelf en dat is nu juist wat we in deze maatschappij meemaken.
De meeste mensen spelen een rol van iemand die ze willen zijn, ieder contact met de eigen ik is verloren gegaan.
''Met make-up van oor tot oor, stelt zijn vrouw een ander voor'' (Koot en Bie, ''zoek jezelf, broeder).
Laten we proberen onszelf weer te vinden, innerlijke rust te krijgen en stoppen met het tijdperk van ''vrouw hollen'' (Toon Hermans).
Voor organisaties een hele opgave om dit te voorkomen, aangezien het een maatschappelijk probleem is.
Een oplossing kan zijn om de mensen te leren mediteren, dé manier om jezelf te ontdekken, zo ontdekte ik een tijd geleden.
Reactie: Als woordvoerder van Goodlite, de officiele en geauthoriseerde importeur van de Litebook Elite voel ik mij genoodzaakt om te reageren op het bericht van lichttherapiewinkel.nl. Hoe komt u bij het idee dat de Golite veiliger is dan de Litebook Elite? Kunt u hier studies van overleggen? Of ontkent u het 'bluelight hazard' dat in relatie wordt gebracht met lampen die alleen puur blauw licht gebruiken? Google anders zelf eens.
Tevens wil ik hierbij duidelijk maken dat wij geen relatie hebben met 'Berend'. Wij hebben een groot klantenbestand met tevreden gebruikers. Zo te lezen maakt Berend onderdeel uit van deze klanten.
De Litebook Elite is de enige lichttherapielamp op basis van LEDs, waarvan de effectiviteit is aangetoond door middel van gecontroleerd, gerandomiseerd en gepubliceerd onderzoek.
Ja, wij staan volledig achter ons product, vandaar de 60-dagen-tevredenheidsgarantie. Het is aan de consument zelf om goede en veilige keuze te maken uit het assortiment van beschikbare lichttherapielampen.