zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kans op RSI is groter dan ooit

28 augustus 2009 - De risico's om last te krijgen van de spieraandoening RSI stijgen sterk. Uit onderzoek van de RSI Vereniging blijkt dat het aantal uren dat men achter een beeldscherm werkt, sterk stijgt. Bijna de helft van de werktijd wordt nu achter een beeldscherm doorgebracht. Beeldschermwerk is een van de belangrijkste oorzaken van RSI.

Ruim 1,8 miljoen mensen, een kwart van de beroepsbevolking, heeft RSI-klachten. Dit aantal neemt toe. De maatschappelijke schade als gevolg van RSI bedraagt circa twee miljard euro. In Europa is RSI de belangrijkste oorzaak voor verzuim en blijvende arbeidsongeschiktheid. Overheid accepteert RSI
De RSI Vereniging constateert in het Jaarverslag 2008 dat de overheid minder belangstelling toont voor RSI en de gevolgen ervan. Voorzitter Willem Hollander: "Het lijkt er op dat de overheid RSI accepteert als een gegeven en minder bereid is te investeren in onderzoek naar de oorzaken en methoden om de gevolgen ervan te bestrijden. De overheid laat 400.000 mensen die ernstige klachten hebben, in de kou staan." 

Wat is RSI ook alweer?
RSI is een verzamelnaam voor klachten, symptomen en syndromen die voorkomen in bovenrug, nek- en schoudergebied, armen, ellebogen, polsen, handen en vingers. De klachten worden doorgaans veroorzaakt door repeterende bewegingen, een langdurige statische houding of een combinatie van beiden. Verder kunnen persoonsgebonden en werkgebonden factoren een belangrijke rol spelen bij het ontstaan, verergeren of het instandhouden van RSI. RSI komt in veel beroepsgroepen voor.

 
 Doorsturen   8 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Sneltoetsen zijn gezonder dan computermuis
 RSI bestaat nog steeds
 Werkplezier is de beste remedie tegen rsi
 Kop in het zand werkt niet bij RSI
 
 
reacties
 
RV  |   | 
31-08-2009
 | 
09:43 uur
''De menselijke tempel der Ziel'' is niet ontworpen en ge-evolueerd om de gehele dag op zijn achterste achter een beeldscherm zijn hersens te gaan overbelasten 40 uur per week.

Het is dus logisch dat dit soort (loonslaven) arbeid allerhande klachten gaat veroorzaken.

Weerom een bewijs dat ''kantoor werken'' een on-natuurlijk en on-gezond kunstje blijft voor de ''menselijke tempel der ziel''.
B  |   | 
2-09-2009
 | 
08:16 uur
RV, de mens (of elk ander organisme) evolueert alleen maar om één bepaald doel te bereiken. Het enige doel van evolutie is namelijk zo goed mogelijk overleven. We evolueren omdat onze leef(werk)omgeving dat van de (onze) soort vraagt. Zo bezien is het misschien zelfs logisch dat we de komende generaties snel zullen evolueren tot mensen met kantoorstoelkonten en beeldschermogen....

(Kan natuurlijk ook wat langer duren dan een paar generaties.)
RV  |   | 
2-09-2009
 | 
20:08 uur
@B: Interresante theorie.. ''het enige doel van evolutie is namelijk om zo goed mogelijk te overleven''.

Ik ben blij dat ik al en breed voorbij het stadium ''kantoortuin met beeldschermen'' ben gegroeid, zonder een een kantoorstoelkont of beeldschermogen aan over te houden :-)

Gelukkig leven er ook nog menselijke soortgenoten buiten de ''loonslaven gevangenissen van spiegelgevels en koud beton, gewoon in de vrije natuur. Deze exemplaren hebben doorgaans niet zoveel last van geen RSI verschijnselen als hun ''kantoor soortgenoten''

Zegt dit u iets over de evoluerende mens of haar,zijn omgeving waarin ie tewerk is gesteld voor het vervullen van zijn verdrongen primaire
levensbehoeften? of over de mens zelf

Holbewoners hadden geen last van RSI, Die konden gewoon zichzelf blijven en trouw aan hun eigen natuur i.p.v. te moeten overleven in een onnatuurlijke habitat met alle (ziekte) gevolgen van dien
MS  |   | 
3-09-2009
 | 
13:44 uur
@RV Volgens mij leven de mensen met kantoorkonten gemiddeld toch een stuk langer dan de holbewoners destijds...
RV  |   | 
3-09-2009
 | 
20:36 uur
@MS & Paulus:
[Holbewoner] door [De HEDENDAAGSE mens die niet gedwongen word om te werken voor een ander voor GELD om zijn, haar primaire levensbehoeften te kunnen KOPEN].

De holbewoners ging alleen op jacht als zij,hij voelde dat ie voedsel nodig had om te overleven.

De hedendaagse mens loopt in een ''40-urige werkweek tot aan je dood'' tredmolen om geld te verdienen.

De koppeling tussen een inwendige impuls en een gerichte actie naar buiten - ter bevrediging van diezelfde impuls - is anno 2009 compleet weg. Zover zijn we als mensen verwijderd van onze ''aangeboren natuur''. Gewoon werken, werken, werken, werken (voor geld) tot je erbij neervalt, ziek van word of je pensioenleeftijd haalt.... omdat iedereen om je heen zo gehersenspoeld is dat ''het hoort dat je 40 uur werkt omdat we het allemaal doen''.

Dan is een verschijnsel zoals RSI er (van binnen uit) om je te herinneren dat je hier op aarde niet geincarneerd bent om jouw beste tijd en energie voor GELD te verkopen aan een ander, maar dit gehersenspoelde denkbeeld los te laten en te gaan LEVEN aan je eigen levensinvulling, lotsbestemming.

Je lichaam zal je hieraan, op verschillende wijzes aan BLIJVEN herinneren, net zolang tot je het snapt, je te ziek bent om nog te kunnen WERKEN of sterft aan je ''werk'' op de werkvloer.

Kijk eens om je heen: Hoeveel mensen zijn er niet ziek geworden door hun werk(zaamheden), werk(omgeving), werk(collegas), werk(druk) en of werk(over)belasting ;-)


Paulus  |   | 
3-09-2009
 | 
15:41 uur
Holbewoners hadden een levensverwachting van ten hoogste 30 jaar.....

icnivad  |   | 
4-09-2009
 | 
08:40 uur
Holbewoners woonden dan ook in een hol...
vol van uitwerpselen, rook van open vuur, ziekte, vuilnis...

Het beeld van de grote jager op mammoeten is fictie, met een kip, bos wortelen of konijn kon je ook gewoon thuiskomen.

We zijn gewoon geëvolueerd naar binnen zitten.. RSI is een van de laatste aanpassingsproblemen.

RV  |   | 
6-09-2009
 | 
16:31 uur
Waarvan hier twee tekenende voorbeelden:
(Klik hier)

(Klik hier)

''We zijn gewoon geëvolueerd naar binnen zitten.. RSI is een van de laatste aanpassingsproblemen.''
Ja precies, het enige nadeel wat het ego van de huidige mensheid heeft is dat ze hun eigen fysieke lichaam (nog) kunnen voelen ;-)

Gelukkig is ''voelen'' op haar beurt weer een voedingsbodem voor een heel industrietak van pharmaceuten :-) Zo blijven we elkaar weer allemaal aan het werkhouden over de ruggen van werk-nemers.

Hoe zou de economie er aan toe zijn als we met zijn alleen gingen beseffen dat WERK voor GELD slechts dient om ANDEREN blij te maken i.p.v. jezelf?

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10