Reactie: Dit geeft volgens mij maar 1 type manager weer, de extreem controlerende en voor de buitenwereld ijverige manager. Je hebt natuurlijk veel meer variaties aan foute managers. Manager die inhoudelijk geen verstand van zaken hebben, maar zich niet geremd voelen om toch inhoudelijke beleidsmatige keuzes zonder enig overleg te maken. Of de manager die afstandelijk stuurt en geen relatie met zijn mensen aan gaat. Of de manager die zijn mensen niet betrekt, helpt ontwikkelen en laat participeren vanuit hun kwaliteiten in de veranderingen en te maken verbeteringen. Er zijn vele ''foute'' managers, of managers die eigenlijk niet goed op hun plek zitten. Binnen een goede bedrijfscultuur wordt dat gecorrigeerd, door ze te coachen of een andere carrierekeuze voor te houden. Het probleem is veel groter als er sprake is van het in stand houden van een cultuur. Bij gebrek aan transparantie of culturen doorspekt met politieke machtsverschillen kan de ''foute'' manager geweldig aarden. In bepaalde omstandigheden zie je dat de overlevingsbehoefte van de diverse managerslagen de managers blokkeren, waardoor ze wegduiken in veilige feiten. Normen, cijfers, urenregistratie enz. Angst voor represailles als raadgever! Het slechtste wat je kan doen, is meegaan in het beleid. Als manager en als medewerkers moet je durven je mening te uiten. Als er geen ruimte is voor kritiek of er wordt niets meegedaan, kies dan voor jezelf en vertrek. Je gemoedsrust is ook heel wat waard!
Reactie: Natuurlijk kan je niet met een strak gezicht op die grote stoel het gepeupel gewag doen van een enorme achteruitgang in de komende tijd, waarbij inspanningen van een ieder verwacht wordt en tegelijkertijd doen alsof je neus bloedt en fijn een flinke verhoging accepteren. Tel daarbij ook nog eens op, dat zij geen belasting betaalt en constructies bedenkt voor familieleden om maar zo weinig mogelijk belasting in eigen land te betalen. Waar blijft dat onkreukbare, betrouwbare, maar vooral loyale imago? Hypocrisie van de bovenste plank !
Reactie: Helma geeft het al aan; een goed voorbeeld doet goed volgen. Het valt jonge managers niets te verwijten als zij van hun 'bazen' geleerd hebben hoe het moet. Stelen leer je immers van een dief en genezen van een arts. Jonge mensen zijn gemakkelijk beïnvloedbaar en dat zal met jonge managers denk ik niet veel anders zijn. Morele waarden krijg je al of niet van huis uit mee en als je het geluk hebt goede leraren te treffen, dan kunnen die het morele besef verder aanscherpen. Echter, geld is macht en macht corrumpeert. Mijn suggestie is dan ook om eerst maar eens de managers van de managers te testen op hun ethische gedrag en laten we dan eens verder kijken wie moet worden bijgespijkert.
Reactie: Ik heb altijd moeite met dit soort onderzoeken, het is veel te generaliserend. Grote groepen mensen worden in hetzelfde hokje geplaatst. Wil je dit soort cultuurfenomenen werkelijk in kaart brengen, dan moet je kijken naar achtergrond, opleiding, geografisch gebied, managementlaag, leeftijd enz. Er is ongetwijfeld veel meer nuancering dan je nu leest. De vraag is ook wat is nu eigenlijk minder ethisch. Dat jongere mannen behoefte hebben aan carriere en nog geen verantwoordelijkheidsgevoel en respect hebben, zegt meer iets over de cultuur binnen Nederland zelf. Blijkbaar voeden we onze kinderen op in een ambitieuze omgeving en dragen we dat over op onze kinderen. We creeren een enorme aantrekking van materiele behoeftes en leren onze kinderen niet voldoende hun verantwoordelijkheid te nemen. Pas als je serieus onderzoek doet, kan je beoordelen of we die ambitieuze en materiele drang dan minder bij jonge vrouwen overbrengen. Het kan, maar laten we niet vergeten dat het percentage vrouwelijke managers nog steeds laag is binnen Nederland. Dat kan al snel een vertekend beeld geven. Het is zeker zo dat binnen onze cultuur veel mensen van mening zijn,dat de primaire taak van de vrouw het gezin is. Daarmee geef je impliciet aan dat dit niet voor de man geldt. Dat alleen al creeert een andere ambitiedrang of verantwoordelijkheidsgevoel onder mannen en vrouwen. Daarnaast zijn hedendaagse ouders van een dochter voortdurend bewust van de risico's in deze maatschappij waar tegen je je dochter wilt beschermen. Hiermee leg je automatisch ook meer verantwoordelijkheidsgevoel bij haar neer. Mijns inziens is het de taak van de ouders om kinderen te leren balanceren tussen eigen belang en integriteit, om te laten zien dat de waarde van het leven niet alleen bepaald wordt door materialisme. Het is het uiteindelijk het recht van ieder mens, om zijn eigen fouten te maken, te leren en zijn keuzes te maken. Laten we als media en als bedrijven slim zijn en naar het individu blijven kijken. Kies gewoon de juiste persoon voor de taak, geef duidelijk aan wat je verwacht en waar de grenzen van je taak ligt, in harde en in zachte kwaliteiten. Als we al behoefte hebben aan dit soort analyses dan kan dat een stuk gedetailleerder en meer gesegmenteerd dan dit!
Reactie: Deze truck werkt super als je de naam niet weet:
Op iets informelere evementen zoals feestjes:
Voeg een nieuw contact toe in je telefoon, overhandig deze aan de persoon in kwestie en vraag of deze zijn/haar telefoonnummer en naam kan intoetsen, eventueel met een smoes , bijvoorbeeld dat je slecht kunt lezen zonder bril....
Reactie: Zolang deze immorele managers een baan kunnen vinden zal er echt niets aan hun vorming veranderen. Op dit moment is er meer aanbod dan vraag naar een goeie manager. Juist nu kan hier verandering in komen. Maar dan moet het bedrijfsleven wel in actie komen
Jacqelien
Reactie: Met respect voor bovenstaande reacties maar volgens mij is die 65 jaar helemaal niet te handhaven. Dat betekent namelijk dat we de jongere generaties (waartoe ik ook nog behoor) opzadelen met een onmogelijk hoge last. Ik vind het ook niet reëel en vooral niet eerlijk dat nieuwe generatie(s) aan koopkracht moeten inboeten om oudere generaties aan een onbezorgd pensioen te helpen. Die last moeten we samen dragen!
Ik hoor trouwens vooral mensen van boven de 50 roepen dat 65 echt 65 moet blijven. Heel vreemd... De jongere generatie(s) zijn daar gelukkig al een stuk realistischer in.
Reactie: ''Jonge managers hebben een tekort aan ethisch besef en laten zich teveel leiden door carrière, inkomen en status en te weinig door verantwoordelijkheidsgevoel en respect.''
Hoe frappant dit te lezen, want in wat voor mate heeft het bedrijfsleven de jonge aanstormende managers niet zelf een worst voorgehouden met allerlei carrièremogelijkheden, dure lease-auto’s en salarissen zonder grenzen. Inherent aan het gedrag van de ''oudere'' garde dat een deel van de jonge managers zich ontpopt als managers met een tekort aan ethisch besef. Managers hebben “boter op het hoofd” als ze de high potentials eerst en vooral toetsen op waarde en normen. Het zal tijd kosten verantwoordelijkheid nemen, respect, vertrouwen etc. weer tussen de oren te krijgen.
Reactie: Ik vind het een zeer waardevol artikel bij een moeilijke problematiek. In de toonzetting mis ik wel de houding van de werkgever om bereidheid uit te spreken een bijdrage te willen leveren aan de oplossing van het probleem. Dit is niet alleen mensgericht maar ook waarschijnlijk veel goedkoper dan een 'zakelijke' aanpak.
Een goede leidinggevende kan hierin veel betekenen.
Reactie: Het zou er mijn inziens van getuigen dat Hare Majesteit (en de kroonprins) een zijn met het volk.
Maar laat een ieder helder zijn, de Koningin zich niet kan verdedigen. Dus haar iets verwijten is bijna laf te noemen! Het is de MP die de voorstellen tot salarisverhogingen van het koninghuis heeft ingediend. Of hare majesteit daarom heeft gevraagd (kan ik mij nauwelijks voorstellen), of dat het een uitvloeisel is van eerdere afspraken, wij zullen het waarschijnlijk nooit te weten komen. Duidelijk moet zijn dat als je iemand iets zou willen verwijten dat je dan de MP zou moeten aanspreken.
Reactie: Slechts 1,5% van de werkzoekende 55 plussers weet weer aan een baan te komen. Voor de rest geldt dat ze niet in het profiel passen (te oud) Dus… …. laat werkgevers eerst deze 55 plussers maar eens in dienst gaan nemen! (brengt geld in het laatje) Laat de politiek hier voorwaarden voor scheppen, door bedrijven die niet aan de te stellen ‘norm’ voldoen (obv trendrapportage 2de kamer) belastingtechnisch ‘aan te pakken’. Bedrijven die voldoen aan de norm en dus hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, mogen wat mij betreft door de overheid belastingtechnisch of anderszins worden gestimuleerd!
Of hier ooit iets van terecht zal komen? Heren politici laat zien dat er binnen jullie mores nog een ‘plichten ethisch’ besef is.
Reactie: Hoe kunnen we leiderschap verwachten van onze overheid en onze ambtenaren? De laatste decennia is er aardig wat afgepolderd in het bedrijfsleven en nog meer bij de overheid. Dit heeft zijn weerslag in de manier waarop leiders zich manifesteren. Als er altijd gezocht wordt naar draagvlak, dan kan het zomaar gebeuren dat men het 'niet meer weet' of dat men apathisch wordt. Sterk leiderschap wordt als ouderwets afgeserveerd, so where do we go from here?
Reactie: Ik vind dit helemaal geen goede tips. Door je prijs te verlagen kom je in een negatieve spiraal terecht waardoor je steeds meer moeite moet gaan doen voor een klein beetje winst.
Door je product te vereenvoudigen verlies je je onderscheidend vermogen. Daardoor wordt het alleen maar moeilijker om je product of dienst te verkopen.
Tip drie, waarde toevoegen is volgens mij de enige juiste tip in dit artikel. Daar liggen nog heel veel kansen, daarmee maak je jezelf onderscheidend en laat je een goede indruk achter.