Naar aanleiding van zijn boek (inmiddels bestseller) Manipuleren kun je leren krijgt Frank van Marwijk vaak de de vraag of manipuleren wel deugt.Het woord manipuleren heeft een negatieve connotatie. Het roept de associatie op van een persoon die door middel van slinkse trucjes zichzelf wil verrijken, ten koste van anderen. Dat beeld klopt echter niet.
"Als generalist blijk ik in de praktijk vanuit mijn eigen beleving te werken en te veel op de inhoud gericht. Wel authentiek en strategisch, maar niet tactisch naar staf en medewerkers toe zou je kunnen zeggen. Ik merk dat niet iedereen mijn boodschap begrijpt. Toch geloof ik in mijn manier van werken. Hoe geef ik zodanig leiding, dat mijn boodschap overkomt?"
"Wij willen dat onze servicemedewerkers veel klantgerichter worden. Ze werken nu volgens een standaardmethode, terwijl elke klant specifieke behoeften heeft. Als zij beter inspelen op de klantwensen levert dat meer omzet op. Hoe krijg ik mijn servicemedewerkers zover dat ze mee gaan denken?"
Geloofwaardigheid is een van de belangrijkste eigenschappen die een manager moet bezitten. Net als charisma is dat een eigenschap die je door anderen wordt toebedeeld. Als u geloofwaardig bent, zegt dat vooral iets over het geloof en vertrouwen dat anderen in u hebben. U kunt er wel veel aan doen om uw geloofwaardigheid te vergroten, zo betoogt Frank van Marwijk.
In een vorig artikel heeft u kunnen lezen hoe u bij verandertrajecten oud zeer kunt opruimen. Nu zetten we de volgende stap: hoe neemt u medewerkers mee naar nieuwe bestemmingen, hoe inspireert u ze verder te denken en verder te gaan dan ze op dat moment durven? Ilse Tacoma en Johanna Kroon doen vijf suggesties.
"Het samenwerken met mijn collega-managers is niet mijn sterkste kant. Ze nemen het hoogste woord en ik ben geen type om met mijn vuist op tafel te slaan. Ik vind dat zij slecht luisteren. Maar de bal wordt bij mij gelegd, omdat de processen tussen mijn afdeling en de andere afdelingen slecht op elkaar aansluiten. Ik kan geen kant uit. Wat moet ik hier aan doen?"
Door de kredietcrisis zien veel bedrijven zich genoodzaakt te snijden in het personeelsbestand met veel ontslagen als gevolg. Toch kunt u ook op een andere manier besparen op de loonkosten. Bijvoorbeeld door eenzijdig de arbeidsvoorwaarden aan te passen. Of en wanneer dat mag, beschrijft Pascale van Boven.
"In de ingrijpende veranderingen die we ondergaan, valt het functioneren van de personeelsmanager tegen. Juist nu er advies en een plan van aanpak nodig is over en voor medewerkers. Dat is opvallend, omdat hij voorheen goed functioneerde. Ik heb feedback gegeven en eisen gesteld. Maar het gaat juist slechter en het stressniveau neemt toe. Dat kan ik me niet permitteren. Moet ik hem vervangen?"
Hoe kan het dat mensen die elkaars taal niet spreken elkaar soms zo goed begrijpen. En evenzeer: hoe kan het dat mensen die elkaars taal wel spreken elkaar niet begrijpen? Dat vroeg lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk zich ook af. Oftewel: hoe goed verstaat u elkaar eigenlijk?
"Mijn managementstijl is vrij coachend. Maar ik heb niet het gevoel dat ik overtuigend overkom. Het lijkt we of mijn medewerkers denken dat ik het niet weet, twijfel of geen beslissingen durf te nemen. De ruimte die ik laat om hen zelfstandiger te laten zijn en eigen beslissingen te nemen, interpreteren zij niet zoals ik het bedoel. Wat kan ik doen om overtuigender over te komen?"
In haar boek Wat hebben ze nu weer bedacht? beschrijft Johanna Kroon een principe dat uw kans op succesvol veranderen aanzienlijk vergroot. Zij noemt dit principe relatie eerst, veranderdoel daarna. Oftewel: verbeter eerst de relatie met de medewerkers, en sla dan pas aan het veranderen. In dit artikel aandacht voor een bekend fenomeen in veel organisaties: morrende medewerkers. Hoe kunt u daar uw voordeel mee doen?
"Ons bedrijf heeft de afgelopen tijd flink bezuinigd, wat niet gemakkelijk is geweest voor medewerkers en managers. We gaan nu een kwaliteitsslag maken en willen de goede mensen behouden. De sfeer is wat bedrukt geraakt en ik merk dat verwachtingen vooral bij de jonge mensen steeds hoger liggen. Het moet nu vooral ‘leuk’ zijn. Waar begin ik mee?"
"In mijn functioneringsgesprek kreeg ik te horen dat mijn medewerkers mij ervaren als formeel, zakelijk en afstandelijk. Ze kunnen niet over alles bij me terecht en dat kan gevolgen hebben voor de resultaten op de lange termijn. Ik bleek bijvoorbeeld niet alle informatie te beschikken over een belangrijke opleveringsdatum. Het bedrijf is tevreden over mijn functioneren, maar ik zou authentieker moeten zijn. Waar is dat goed voor"
Lichaamstaal speelt een belangrijke rol in een gesprek. Vooral als de de gesprekspartners elkaar nog niet zo goed kennen, zoals bij een sollicitatiegesprek. Kent u elkaar wel goed, zoals in een beoordelingsgesprek, dan moet de rol van lichaamstaal vooral niet overschat worden, aldus Frank van Marwijk in een splinternieuw artikel.